lauantai 31. toukokuuta 2014

Kokonaiset ahvenet maitokastikkeessa – Ahvenad piimakastmes


Meillä Espoossa on marketeissa kalatiskillä myynnissä isoja ja napakoita ahvenia. Ostin saman tien neljä ahventa ja valmistin ne kotona pannulla maitokastikkeessa, niin miten äitini lapsuudessani usein kaloja valmisti. Sillä tavalla kalat tulevat ihan hetkessä. Keitä perunoita lisää ja upea ruoka on valmis.

2 tai 4 annosta
Valmistus 15 minuuttia + ahvenien perkaamisen aika

4 kokonaista avattua ahventa ilman suomuja / 900 g
3 vartta kevätsipulia
nippu tilli
2 isoa rkl vehnäjauhoa
2 iso mukillista täysmaitoa
5 dl vettä tai näin paljon, että ahvenet ovat puoliksi vedessä
kokonaisia mustapippureita
3 laakerinlehteä
merisuolaa
voita

Laita iso paistinpannu hellalle, laita ahvenet pannulla ja kaada pannulle vettä sen verran, että ahvenet ovat puoliksi vedessä. Anna kypsyä miedolla lämmöllä ja kuori ahvenien välistä lusikalla vaahto pois. Lisää pippuri, merisuola, laakerinlehdet, iso nokare voita ja kevätsipulin vaaleista osista leikatut viipaleet. Anna hautua kannen alla kunnes kala on kypsä (kalan liha on vaalea).

Lusikoi vehnäjauho isoon mukiin ja kaada mukiin noin 1 dl kylmää maitoa sekä sekoita jauho hyvin maitoon, niin että saat tasaisen sekoituksen. Sekoituksessa ei saa olla klönttejä. Lisää vielä 1 dl maitoa ja sekoita aineet hyvin keskenään. Lopuksi voit lisätä vielä maitoa ja sekoita aineet vielä kerran sekä kaada se sekoitus pitkänä nauhana pannulle kalojen väliin. Sekoita lientä kalojen välissä, että vesi ja maito-jauho sekoittuvat hyvin. Lisää pannulle vielä mukillinen maitoa ja sekoita joukkoon. Anna hautua ja poreilla kunnes kastike paksuuntuu. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Lopuksi lisää hienonnettu tilli ja kevätsipuli.

Tarjoile keitettyjen perunoiden kera.

***


Meil Espoos on marketites kalaletis müügil suuri ja hea väljanägemisega ahvenaid. Ostsin otsekohe nelja ahvenat ja valmistasin need kodus pannil piimakastmes, nii nagu minu ema minu lapsepôlves kala sageli valmistas. Nii valmivad kalad kiiresti, peab ainult kartuleid juurde keetma ja suurepärane toit on valmis.

2 vôi 4 portsjonit
Valmistus 15 minutit + ahvenate puhastamise aeg

4 puhastatut ahvenat ilma soomusteta / 900 g
3 rohelise sibula vart
kimp tilli
2 suurt sl nisujahu
2 suurt tassitäit täispiima
5 dl vett vôi nii palju, et ahvenad on pooleldi vee sees
musta pipra terasid
3 loorberilehte
meresoola
vôid

Pane suur praepann pliidile, pane ahvenad pannile ja kalla pannile nii palju vett, et ahvenad on pooleldi vees. Anna küpseda väiksel temperatuuril ja koori lusikaga kalade vahelt vaht ära. Lisa pipar, loorberilehed, suur tükk vôid ja sibulavarte valget osad viiludena. Anna haududa kaane all kuni kala on küpse (kalaliha on muutunud valgeks).

Tôsta lusikaga nisujahu suurde tassi ja kalla 1 dl külma vett peale ning sega jahu ning piim hästi läbi, nii et ei jää jahutükke sisse. Kalla veel 1 dl piima tassi ning sega hästi läbi. Lôpuks vôid veel lisada piima ja segada läbi ning siis kalla piimasegu nôrena pannile kalade vahele ja sega lusikaga vesi ja piima-jahusegu hästi läbi. Lisa veel teine tassitäis piima pannile ja sega kastme sisse. Anna haududa kuni kaste muutub paksuks. Kontrolli maitset ja lisa vajaduse korral soola. Lôpuks lisa hakitud till ja rohelise sibula varred.

Serveeri keedetud kartulitega.

torstai 29. toukokuuta 2014

Helatorstain raparperi-kookospiiras mansikkatäytteellä – Taevaminemispüha rabarberi-kookoskook maasikatäidisega


Postauksen sponsori on Urtekram.

12 palaa
Valmistusaika noin 45 minuuttia + piirakkaan jäähtymisen aika

Taikina:
3 dl / 2 vartta raparperia kuorittuina ja paloina
1 rkl sokeria
voita

2 ½ dl vehnäjauhoa
1 ½ dl Urtekramin karkeaa kookosjauhoa
2 dl sokeria
3 kananmunaa
100 g sulatettua voita
1-2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte:
250 g mansikoita puhdistettuna ja paloina
250 g mascarponea
2 dl kuohukermaa
3 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
½ dl Urtekramin karkeaa kookosjauhoa
tomusokeria

Kuvan karkea kookosjauho on saatu Urtekramilta - Pildil olev karge kookosjahu on saadud Urtekramilt.


Kypsennä raparperin paloja keskilämmöllä kuumalla pannulla voissa ja sokerissa kunnes ne ovat pehmeitä. Kaada lautaselle jäähtymään.

Voitele piirakkavuoka (halkaisija 28 cm, irtopohjallinen).

Vaahdota yleiskoneella sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, voi ja raparperi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita se sinne.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15-17 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä ja pinnalta kaunis kultainen. Pistä puutikku piirakkaan, jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin se on kypsä. Jos piirakka alkaa pinnalta palamaan, käännä uunin ylälämpöä pois.

***

Postituse sponsor on Urtekram.


12 tükki
Valmistusaeg 45 minutit + koogi jahtumise aeg

Taigen:
3 dl / 2 rabarberi vart kooritult ja tükkidena
1 sl suhkrut
vôid

2 ½ dl nisupüüli
1 ½ dl Urtekrami karget kookosjahu
2 dl suhkrut
3 kanamuna
100 g sulatatud vôid
1-2 tl vaniljesuhkrut
1 ½ tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Täidis:
250 g maasikaid puhastatult ja tükkidena
250 g mascarponet
2 dl vahustatavat rôôska koort
3 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
½ dl Urtekrami karget kookosjahu
tuhksuhkrut

Küpseta rabarberit keskmisel temperatuuril kuumal pannil vôis ja suhkrus kuni see on pehme. Kalla taldrikule jahtuma.

Määri koogivorm (läbimôôt 28 cm, lahtikäiv koogivorm) vôiga.
Vahusta köögikombainiga suhkur ja munad kohevaks ühtlaseks vahuks ja lisa omavahel segatud kuivad ained, vôi ja rabarber. Kalla taigen vormi ja tasanda se sinna.

Küpseta 200 kraadis ahju keskmisel kôrgusel 15-17 minutit vôi nii kaua kuni kook on küpse ja pinnalt kuldpruun. Torka puutikk koogi sisse, tômba välja ja kui tikule ei jää tainast, siis on kook küpse. Kui kook kipub pealt liiga kôrbema, siis kerra ahju ülemine temperatuur välja. Eemalda vormi pohi ja noa abiga kook vormi pôhjast ning anna koogil jahtuda.

Vahusta köögikombainiga suhkur, vaniljesuhkur ja koor ning sega mascarpone ja kookosjahu sisse. Lôpuks sega sisse pooled maasikatest. Määri paks kiht täidist koogi peale ja kaunista kook ülejäänud maasikatega. Loorita kook tuhksuhkruga.

Tôsta kook ettevaatlikult serveerimisalusele tordipaberi peale. Serveeri kohe.

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Juhlavat minileivät saaristolaistyylissä – Pidulikud minileivad saarestikustiilis


Postauksen sponsori on Philadelphia ja reseptillä osallistun Philadelphian reseptikilpailuun. Yhteistyössä Philadelphia ja viestintätoimisto Deski.

Kilpailussa ruokabloggaajalla pitää valmistaa Philadelphian ruohosipuli tai valkosipuli&yrtit – tuorejuustoa käyttäen helppo juhlatarjottava.

Kuvan tuorejuustot on saatu Philadelphialta - Pildil olevad toorjuustud on saadud Philadelphialt.


Minä valmistin Philadelphian ruohosipulituorejuustosta juhlavat minileivät saaristolaistyylissä. Teresa Välimäki yhdessä Philadelphian kanssa valitsee parhaat reseptit. Finalistit pääsevät Teresan virtuaaliselle mestarikurssille ja kaikki kilpailussa osallistuneet ruokabloggaajat pääsevät kesäkuussa Teresan ja Philadelphian järjestämiin puutarhajuhlaan.


14 minileipää
Valmistus noin 30 minuuttia

2x200 g Philadelphian ruohosipulituorejuustoa 11%
400 g pestyjä ja samankokoisia varhaisperunoita

Kastike perunoille:
pieni loraus valkoviinietikkaa
1 ½ tl mietoa ja karkeaa sinappia
2 rkl vettä
nippu hienonnettua ruohosipulia
nippu hienonnettua tilliä
½ punasipulia pieninä kuutioina
loraus oliiviöljyä
morttelissa murskattua merisuolaa

14 viipaletta saaristolaislimppua

150 g pieniä kylmäsavukirjolohifileepaloja
hienonnettua ruohosipulia koristelua varten
14 pientä ja ohutta sitruunan palaa

Keitä pestyt varhaisperunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi, kaada vesi pois ja anna hetken jäähtyä. Leikkaa kuumat perunat samankokoisiksi pieniksi paloiksi ja laita ne isoon kulhoon.

Perunoiden kypsymisen aikana, valmista kastike perunoille. Sekoita kastikkeen aineet pienessä kulhossa keskenään ja kaada se isoon kulhoon perunoiden päälle. Sekoita aineet keskenään niin, että kastike imeytyy tasaisesti perunoihin. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Perunoilla pitää olla napakka maku. Anna hetken maustua.


Leikkaa saaristolaislimpusta 14 noin 8 mm paksuista viipaletta. Aseta viipaleet ison tarjottimen päälle. Laita tuorejuusto pursotinpussiin, millä on suutinosa, sulje pussi tiiviisti ja pursota kaksi tuorejuuston viivaa jokaisen leivän päälle.

Nosta lusikalla perunasalaattia jokaisen leivän keskiviivalle tuorejuuston viivojen väliin (noin 4-5 perunapalaa per 1 leipä). Aseta yksi kylmäsavukirjolohifileepala jokaisen leivän perunasalaatin päälle. Lopuksi koristele leivät pienillä sitruunan paloilla ja hienonnetulla ruohosipulilla.

Nosta minileivät tarjoilualustoille ja tarjoile heti.

***

Postituse sponsor on Philadelphia ja osalen retseptiga Philadelphia-vôistlusel. Koostöös Philadelphia ja pr-büroo Deski.



Vôistlusel peab toidublogija valmistama lihtsa piduliku kerge söödava, kasutades retseptis Philadelphia murulaugu vôi küüslaugu&ürdid- toorjuustu. Mina valmistasin Philadelphia murulaugutoorjuustust pidulikud minileivad saarestikustiilis. Teresa Välimäki koos Philadelphiaga valivad välja paremad retseptid. Finalistid pääsevad Teresa virtuaalsele meistrikursusele ja kôik vôistluses osalenud toidublogijad pääsevad juunikuus Teresa ja Philadelphia aiapeole.

14 minileiba
Valmistus umbes 30 minutit

2x200 g Philadelpia murulaugutoorjuustu 11%
400 g pestud ja samasuuruseid uusi kartuleid

Kaste kartulitele:
väike lonks valget veiniäädikat
1 ½ tl mahedat ja karget sinepit
2 sl vett
kimp hakitud murulauku
kimp hakitud tilli
½ punast sibulat väiksete kuubikutena
lonks oliiviôli
uhmris purustatud meresoola

14 viilu musta saarestikuleiba

150 g väikseid viile/tükke külmsuitsuforellifileed
hakitud murulauku kaunistamise jaoks
14 väikest ja ôhukest sidruni tükki


Keeda pestud uued kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeteks, kalla vesi ära ja anna veidi jahtuda. Lôika kuumad kartulid samasuurusteks väiksemateks tükkideks ja pane need kaussi.

Kartulite keemise ajal, valmista kartulite kaste. Sega väikses kausis kôik kastme koostisosad omavahel läbi ja kalla kaste kartulite peale. Sega ained omavahel hästi läbi, et kaste imbub ühtlaselt kartulitesse. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Kartulitel peab olema veidi terav kreftine maitse. Anna môned hetked maitsestuda.

Lôika saarestikuleivapätsist 14 umbes 8 mm paksust viilu. Aseta viilud suurele kandikule. Pane toorjuust tordipritsi kotti, millel on otsik, keera kott tihedalt kinni ja tee iga leivaviilu peale kaks toorjuusturivi.

Tôsta lusikaga kartulisalatit iga leiva toorjuusturivide vahele (umbes 4-5 kartulitükki per 1 leib). Aseta üks külmsuitsuforelliviil iga leiva kartulisalati peale. Lôpuks kaunista leivad sidrunitükkidega ja hakitud murulauguga.

Tôsta minileivad serveerimiskandikutele ja serveeri kohe.

lauantai 24. toukokuuta 2014

Pink Guava Granita mansikoilla – Roosa guajaavi granita maasikatega


Postauksen sponsori on Rauch / Mixtec Oy.

Granitaa voi valmistaa eri tavoin. Koska minä laitoin nektarin illalla pakastimeen, sitten laiton sen jääpalamuotteihin ja aamulla valmistin tehosekoittimen pulse-ohjelmalla granitan. Mansikat ja vaaleanpunainen guava sopivat erinomaisen hyvin yhteen ja granita on erinomainen kesähelteen viilentävä jälkiruoka.

6 maljaa
Valmistus 10 minuuttia + jäätymisen aika

1 l Rauchin Pink Guava nektaria
250 g mansikoita
tomusokeria
sitruunamelissan oksia

Kaada nektari jääpalamuotteihin ja laita ne pakastimeen jäätymään. Silloin kun nektari on jäätynyt (ollut pakastimessa yön yli), kaada mehupalat tehosekoittimen kannuun, sulje kannella ja valmista pulse-ohjelmalla granita.

Huuhtele mansikat, leikkaa niiltä kannat pois ja leikkaa ne sopiviksi paloiksi. Mansikoilla pitää olla koristeluvalmiita ja heti sen jälkeen kun olet jakanut granitan jälkiruokamaljoihin, jaa myös mansikat maljoihin, hunnuta tomusokerilla, koristele sitruunamelissan oksilla ja tarjoile heti.

***

Kuvan Pink Guava nektari on saatu Rauchilta - Pildil olev roosa guajaavi nektar on saadud Rauchilt.


Postituse sponsor on Rauch / Mixtec Oy.

Granitat vôib valmistada erinevatel viisidel. Kuna mina panin ôhtul nektari sügavkülmutusse, siis panin selle jääkuubikute vormidesse ja valmistasin hommikul blenderi pulse-programmiga granita. Maasikad ja roosa guajaavi sobivad suurepäraselt kokku ja granita on väga hea kuuma suvepäeva jahutav magustoit.

6 portsjonit
Valmistus 10 minutit + külmumise aeg

1 l Rauchi roosa guajaavi nektarit
250 g maasikaid
tuhksuhkrut
sidrunimelissi oksi

Kalla nektar jääkuubikuvormidesse ja pane need sügavkülmutusse. Siis kui mahlajäätükid on külmunud (olnud sügavkülmas üle öö), kalla nektaritükid blenderisse, pane kaas peale ja valmista pulse-programmil ühtlane granita.

Loputa maasikad, lôika varre kinnituskohad ära ja lôika maasikad sobivateks tükkideks. Maasikad peavad olema valmis, sest kohe kui oled jaganud granita magustoidunôudesse, peab kohe jagama ka maasikad nôudesse, looritama tuhksuhkruga ja kaunistama sidrunimelissiokstega ja serveerima magustoiduks.

torstai 22. toukokuuta 2014

Kohta on blogini neljävuotias - Varsti on minu blogi nelja aastane


Kävin tiistai-iltana myöhä Espoon Keskuspuistossa lenkillä. Oli aivan ihana lämmin toukokuun ilma ja näin kauniin aurinkolaskun Keskuspuiston puiden latvojen kohdalla. Muistan, miten vuosi sitten kävelin Keskuspuistossa ja pohdiskelin, mihin suuntaan ruokablogini kanssa olen menossa.

Vaikka vasta kesäkuun alkupuolella täyttää blogi neljä vuotta, on minulla sellainen olo, että haluan jo nyt siitä jonkun yhteenvedon tehdä.

Blogin pitämisen tahti harrastuksena on ollut aika kova ja olen huomannut, miten monet blogikaverit ovat hidastaneet tahtia ja heidän postauksia tulee enää vaan harvakseltaan tai he pitävät taukoa. Ymmärrän hyvin, koska ruokablogien pitäminen on kovaa työtä. Myös minä teen nykyaikana melkein puolet vähemmän postuksia monesta syystä. Yksi suurin syy on se, että blogin kulissien takana on elämäni muuttunut aktiiviseksi, koska blogiin tulee paljon kutsuja ja olenkin viime vuoden aikana aktiivisesti tarttunut moneen tehtävään. En jaksa kirjoittaa tähän pitkää listaa tapahtumista, missä olen ollut mukana. Tunnen vaan sen, että olen kehittynyt aivan valtavasti ja se on muutanut minua. Olen ahminut itseeni kaikenlaista tieto ruuanlaitosta ja vähän sen ulkopuolelta, mitä olen luullut, että tarvitsen ruuanlaiton lisäksi ylläpitämään tätä harrastusta. Niistä osallistumisista olen saanut itselleni vahvistusta omasta osaamisestaan.

Koska saan joskus tuoteesitteitä, sitten ajattelin panostaa omalla tavallaan reseptikehitykseen ja nykyaikana on minun kotikeittiö tavallaan omanlainen koekeittiö. Sitä pitää tuoda paremmin esille ja siksi olen aloittanut niiden reseptien laittamisella blogini sivupalkkiin, että tuoda lukijoille esille, mitä täällä oikein tehdään. Pidän uusien reseptien ja uusien näkökulmien kehittämisestä, koska siinä on minulle enemmän mielenkiintoista haastetta.


Neljän vuoden sisällä olen ajatellut monta asiaa. Tietenkin on blogin pitäminen selvää taloudellista (tai kotitaloudellista) toimintaa ja resurssien hallitsemista, vaikka rahaa siitä en saa. Se on käytännöllistä harrastusta, koska lopputuloksen voi syödä pois. Näin onkin minulla pakastin aina täynnä ja usein otan jääkaapin jämiä töihin mukaan. Olen ollut monia vuosia pikkasen katkeroitunut, että minulla jäivät nuoruudessani Tarton Yliopistossa taitehistorian opinnot kesken, koska olisin halunnut elää kauniin taiteen parissa. Nyt olen alitajuisesti tai tietoisesti, en tiedä enää millä tavalla, ajautunut tilanteeseen, missä voin toisella tavalla harrastaa kulttuuria ja tällä kertaa ruokakulttuuria. Jos se kerran on nyt mennyt näin, sitten kannattaa tehdä sitä tietoisesti ja harkitusti. Aikuisena tajuankin sen paremmin, että minulle ei olisi riittänyt oleminen jossain Tarton akateemisissa ja boheemeissa kulttuuripiireissä nauttien punaviiniä ja juustopalaa sekä tehdä kulttuurimatkoja Pariisiin. Järkevämpi, käytännöllisempi ja turvallisempi ja silti luova toiminta on pitää ruokablogia ja seurata vaikkapa maailman ruokasivustoja.

Olen kirjoittanut jossain aikaisemmin, miten olen palannut ruoan laiton kautta juurilleen ja tämän vuoden keväällä yhtäkkiä tajusin, että olen todella niin syvällä juurilla kuin vaan saan
olla ja se on minun luonnollinen olotila. Isoäitini on ollut kylän juhlien järjestäjä ja kokki. Äitini on oppinut kokki ja järjestänyt isoja juhlia. Se keittiön touhu on minulle lapsuudesta tuttu, koska oi-oi, miten paljon olemme siskoni kanssa olleet äitini keittiössä hänen juoksutyttöinä. Äiti on ollut taitava prosessin johtaja ja talousihminen, siksi on minulla hyvin paljon kauniita muistoja lapsuudestaan, ihania makumuistoja äitini keittiöstä, koska hänen makumaailma ja ruuanlaiton tekniikka olivat paikassa. Blogini alkuvuosina olen vaan muistellut hänen tekemiä ruokia, mutta viimeisen blogivuoden aikana olen ymmärtänyt vieläkin paremmin, miten paljon minussa on omaa äitiä ja suvun naisia ja se on parasta, mitä minussa on. Varmasti minun herttainen ja kaunis mummokin hymyilee nyt minulle taivaasta ja yksi hänen ohje löytyy tässä blogissa. Olen viime aikoina paljon pohtinut, miksi minusta ei ole tullut ruoka-alan ammattilaista, vaikka äitini näin on toivonut ja minulla olisi ollut vahva kodin tuki selustana sitä varten olemassa? Aina ei voi tiedä, miksi asiat menevät tietyllä tavalla. Olen luonteeltaan positiivinen ihminen ja elämän kokemukset ovat osoittaneet, että asiat menevät kuitenkin oikeaan suuntaan, joskus mutkien kautta. Nyt kun soitan äidille, puhumme ihan toista kieltä ja mikä onni on ilmoittaa hänelle, että hänen opeistaan on tyttärellä paljon hyötyä omassa blogimaailmassa.

Suvussamme on neljäs ruuanlaittaja kasvamassa. Tyttäreni, 5 v, laittoi minun Äitienpäivän aamulla olohuoneen sohvalle istumaan ja valmisti minulle keittiössä mansikkaleivän. Se oli aivan mainio yllätys!

Tämän vuoden aikana on lisääntynyt blogiin ripaus lifestyliä, mikä lisää omaa arvoa blogiin ja antaa henkisiä lepotaukoja ruokareseptien välissä.

Kun tiistai-iltana kävelin Keskuspuistossa katsoen auringonlaskua, mikä oli niin kaunis ja oranssi kuin maalaiskanamunan keltuainen, tunsin, miten minulla on levollinen ja eheytynyt olo. En tiedä, mihin se polku johtaa, koska blogielämä riippuu aika pitkälle tarjonnasta, mitä blogiin tulee ja omista mieltymyksistään, mutta mennään nyt levollisin mielin sitä polkua pitkin ja katsotaan, mitä Luoja suo. Ja sitä kaikkea jaan myös jatkossa blogin lukijoiden kanssa.

Olen kiitollinen kaikesta hyvästä monelle ihmiselle!

Kaunista toukokuuta!

(Kuvat kotipihalta, koska tietenkin ei ollut minulla iltalenkillä kameraa mukana).

***


Käisin teisipäeva hilisôhtul Espoo Keskpargis kôndimas. Oli väga ilus ja soe maikuu ôhtu ja nägin ilusa päikseloojangu Keskpargi puulatvade kohal. Mäletan väga hästi, kuidas ma aasta tagasi kôndisin Keskpargis ja môtlesin, kuhu suunda minu toidublogi areneb.

Kuigi alles juuni alguses saab minu blogi nelja-aastaseks, on mul just praegu tahtmine teha kokkuvôte blogi neljandast aastast.

Blogi pidamise tempo harrastusena on olnud üsna kôva ja olen tähele pannud, kuidas mitmed minu blogituttavad on aeglustanud tempot ja nende postitusi tuleb harvemini vôi nad peavad pausi. Saan väga hästi nendest arus, sest toidublogi pidamine on kôva töö. Ka mina teen praegusel ajal vähem postitusi ja üks pôhjus on see, et blogi kulsside taga on elu muutunud aktiivsemaks, sest minu blogisse tuleb palju kutseid ja viimase aasta jooksul olengi mitmest ettevôtmisest kinni haaranud. Tunnen, et olen nende kaudu palju arenenud ja selle kaudu muuttunud. Endalegi märkamatult olen ahminud endasse kôiksugu infot toidutegemisest ja veidi selle kôrvalt, mida olen arvanud, et vajan toidutegemisele lisaks. Nendest osalemistest olen saanud enda oskustele kindlusetunnet juurde.

Kuna minule saadetakse vahetevahel toodenäidiseid, siis otsustasin oma moodi teha retseptide arendamistööd ja praegu on minu koduköök omamoodi laboratoorium. Seda peab tooma paremini esile ja sellepärast olen alustanud nende retseptide väljapanemisega oma blogi kôrvalpalki, et lugejad saaksid paremini aru, mida siin blogis ôieti tehakse.

Nelja aasta jooksul olen môelnud mitmesuguseid asju. Muidugi on blogi pidamine selge majanduslik tegevus (vôi kodumajanduslik) ja resursside suunamine, kuigi raha selle eest ma ei saa. See on praktiline harrastus, sest lôpptulemuse vôib ära süüa. Nii ongi minul sügavkülmutus täis ja sageli vôtan oma tehtud toite töö juurde kaasa. Olen olnud mitmeid aastaid veidi kibestunud, et minul jäid nooruses Tartu Ülikoolis kunstiajaloo ôpingud pooleli, sest oleksin tahtnud elada kauni kunsti keskel. Nüüd olen alateadlikult vôi teadlikult jôudnud olukorda, kus vôin harrastada kultuuri teistmoodi ja seekord toidukultuuri. Kui see on nüüd nii läinud, siis tasub seda teha teadlikult ja planeeritult. Täiskasvanuna tajun paremini, et minule ei oleks piisanud olemisest kusagil Tartu akadeemilistes ja bomeemilistes piirkondades nautides punast veini ja juustu ning teha kultuurireise Pariisi. Môistlikum, praktilisem ja turvalisem ning sama moodi loov tegevus on pidada oma toidublogi ja kasvôi jälgida maailma toiduportaale.


Olen kirjutanud siin blogis varem, kuidas ma olen toidutegemise kaudu jôudnud tagasi oma juurte juurde ja selle aasta kevadel tajusin, et olen tôesti nii sügaval oma juurtel kui olla saab ja vôib ja see on minu loomulik olemise viis. Minu vanaema oli küla pidude korraldaja ja kokk. Minu ema on ôppinud kokk ja korraldanud pidusid. See köögi tegevus on minule nii tuttav juba lapsepôlvest alates, sest oi-oi kui palju me oma ôega oleme olnud ema köögis tema jooksutüdrukuteks. Ema on olnud osav protsessijuht ja majandusinimene, sellepärast on minul palju ilusaid mälestusi lapsepôlvest, hôrgutavaid maitse-elamusi koduköögist, sest ema maitsemaailm ja toidutegemise oskused olid paigas. Blogi alguse aastatel olen ainult meenutanud neid aegu ja valmistanud ema toite, aga viimase blogiaasta jooksul olen veel rohkem aru saanud, kui palju minus on oma ema ja meie suguvôsa naisi. Kindlasti minu hell ja ilus vanaema naeratab praegu taevast minule ja üks tema retsept on ka siin blogis. Olen viimasel ajal palju môtisklenud, miks minust ei ole tulnud professionaalset toiduasjatundjat, kuigi ema oleks seda soovinud ja minul oleks olnud tugev kodune seljatagune selle jaoks olemas. Alati ei tea pôhjusi, miks asjad lähevad teistmoodi. Olen oma iseloomu poolest positiivne inimene ja elu kogemused näitavad, et asjad lähevad siiski oma ôigesse suunda, kuigi vahest käänakute kaudu. Nüüd kui helistan emale, räägime hoopis teist keelt kui varem ja milline ônn on temale teatada, et tema ôpetustest on tütre blogipidamises olnud palju kasu.

Meie suguvôsas on neljas toiduvalmistaja pôlvkond kasvamas. Emadepäeva hommikul pani minu tütar, 5 a., minu elutoa diivanile istuma ja valmistas minule suure maasikaleiva. See oli küll suurepärane üllatus!

Selle aasta jooksul on lisandunud blogisse ka veidi elustiili, mis lisab oma väärtust blogile ja annab vaimset puhkust toiduretseptide vahel.

Kui teisipäeva hilisôhtul kôndisin Keskpargis vaadates päikseloojangut, mis oli oranz kui maal kasvanud kana munakollane, tundsin rahulikku ja terviklikku tunnet. Ei tea, kuhu see teekond viib, sest blogielu sôltub nii palju pakkumistest ja oma maitsemaailmast, aga läheme siis piki seda teed ja vaatame, mis Looja meile annab. Ja seda kôike jagan ka tulevikus oma blogi lugejatega.

Minu tänud kôige selle eest kuuluvad paljudele inimestele!

Ilusat maikuud!

(Pildid on koduôuelt, sest muidu ei olnud minul fotoaparaati jalutuskäigul kaasas).

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Mansikka-rahkapiiras – Maasika-kohupiimakook


Postauksen sponsori on Urtekram.

Päätin Äitienpäiväksi leipoa samantyyppisen makean rahkapiiraan kuten Pääsäiseksi, koska se piiras onnistui erinomaisen hyvin ja kaikki minun Pääsiäisen vieraat pitivät siitä. Äitienpäivän kunniaksi leivoin mansikka-rahkapiiraan. Tein monimutkaisemman makuyhdistelmän, lisäsin pohjataikinaan Urtekramin mantelijauhoa, täytteeseen tuorepuristettua passionhedelmän mehua ja kuorrutin piiraan valkosuklaalla, mihin lisäsin punaista elintarvikeväriä. Kokonaisuus tuli juhlava, näyttävä ja siinä oli monikerroksinen makumaailma. Mansikka ja passion sopivat erinomaisesti yhteen ja mantelijauho pohjataikinassa tuo lisää eksotiikkaa piiraaseen.

Kuvassa oleva mantelijauho on saatu Urtekramilta - Pildil olev mandlijahu on saadud Urtekramilt.


12 palaa
Valmistus noin 1 tunti + kuorrutteen kovettumisen aika

Täyte:
500 g mansikkarahkaa (voi olla myös vaniljarahkaa)
50 g sulanut voita
2 kananmunaa
½ vaniljatangon siemenia
1 dl sokeria
5 passionhedelmää
noin ½ dl Urtekramin mantelijauhoa
250 g pakastemansikoita

Taikina:
2 ½ dl vehnäjauhoa
1 ½ dl Urtekramin mantelijauhoa
130 g voita
1 dl sokeria
suolaa

Kuorrute:
100 g valkoista leivontasuklaata
punaista elintarvikeväriä

sydän- ja helmikoristekuvioita
voita

Voitele vuoka.

Sekoita kulhossa sokeri, suola, manteli- ja vehnäjauho keskenään. Lisää jääkaapin kylmä voi kuutioina ja nypi se sormin, kunnes seos on murumaista. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle (irtopohjallinen, halkaisija 27 cm). Älä painele taikinaa liian tiukaksi, jätä se sopivasti murumaiseksi, silloin myös piirakan pohja tulee ihanan murea. Esipaista pohjaa 175 asteessa uunin keskitasolla 7 minuuttia.

Leikkaa passionhedelmät puoliksi, kaavi lusikalla siemenet siivilään, mikä on asetettu kulhon päälle. Siivilöi siemenistä mehu kulhoon ja kaada mehu toiseen kulhoon, missä sekoitat täytteen aineet keskenään. Sekoita piirakan täytteen aineet keskenään toisessa kulhossa (paitsi pakastemansikat). Lisää mantelijauhoa tai mannansuurimoita sen verran, että täyte on sopivasti notkea, ei liian valuva eikä liian paksu. Kaada täyte pohjalle ja tasoita se sinne. Aseta pakastemansikat täytteen päälle.

Paista uunin keskitasolla 175 asteessa 30 minuuttia tai kunnes piiras on kypsä. Irrota vuoan pohja. Tarvittaessa irrota veitsen kärjellä piiras vuoan reunoista, sillä tavalla vuoan pohja piiraan kanssa irtoa helpommin. Anna jäähtyä.

Sulata mikrossa kulhossa suklaa ja sekoita varovaisesti joukkoon punaista elintarvikeväriä sen verran, kunnes suklaakuorrute on sopivasti vaaleanpunainen. Lusikoi suklaa pursotinpussiin, sulje se tiiviisti ja leikkaa sakseilla kärkeen pieni aukko, mistä suklaa valuu ulos. Valuta suklaata pitkinä nauhoina piiraan pinnalle. P.S. Hyvä on kun piiras on kuuma-alustalla, niin piiraan reunat ovat korkeammalla ja irti työtasosta sekä yli piiraan reunojen valuva kuorrute tippuu työtasolle. Hyvä on laitta leivinpaperin arkki kuuma-alustan alle suojamaan työtasoa. Koristele piiras helmi- ja sydänkoristekuvioilla ja nosta piiras jääkaappiin, missä suklaa kovettuu.

Irrota piiras varovasti veitsellä tai ohuella langalla vuoan pohjasta ja työnnä se varovasti tarjoilualustalle.

***


Postituse sponsor on Urtekram.

Otsustasin Emadepäevaks küpsetada samalaadse magusa koogi kui Ülestôusmispühadeks, sest see kook ônnestus väga hästi ja see meeldis kôigile minu külalistele. Emadepäeva auks otsuistasin küpsetada maasika-kohupiimakoogi. Tegin keerulisemad maitsekooslused, lisasin pôhjataignasse mandlijahu, täidisesse värskelt pressitud passion puuvilja (granadilli) mahla ja glasuuriks kasutasin valget shokolaadi, kuhu lisasin punast toiduvärvi. Tervik tuli pidulik, silmatorkav ja selles on mitmekihilist maitsemaailma. Maasikas ja passion sobivad suurepäraselt kokku ja mandlijahu pôhjataignas toob lisa eksootikat koogile. Ônnestunud kook, rôômu silmadele ja maitsemeele.

12 lôiku
Valmistus umbes 1 tund

Täidis:
500 g maasikakohupiima (vôib olla ka vaniljekohupiima)
50 g sulanud vôid
2 kanamuna
½ vaniljekauna seemneid
1 dl suhkrut
5 passion puuvilja
umbes ½ dl Urtekrami mandlijahu
250 g sügavkülmutatud maasikaid

Taigen:
2 ½ dl nisujahu
1 ½ dl Urtekrami mandlijahu
130 g vôid
1 dl suhkrut
soola

Glasuur:
100 g valget shokolaadi
punast toiduvärvi

südame ja helmekujulisi dekoore
vôid

Määri koogivormile vôid.

Sega kausis suhkur, sool, mandlijahu ja nisupüül omavahel läbi. Lisa külmkapikülm vôi kuubikutena ja murenda see sôrmede vahel taignasse kuni segu on ühtlaselt sômer. Vajuta taigen vormipôhjale (eemaldatav põhi, läbimôôt 27 cm). Ära vajuta tainast liiga kôvasti vormi pôhjale, sest kui see jääb sobivalt pehme, siis tuleb ka pôhi mônusalt mure. Esiküpseta pôhja 175 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel 7 minutit.

Lôika passion puuviljad pooleks ja eemalda lusikaga seemned tiheda kurna sisse, mis on asetatud kausi peale. Hôôru lusikaga seemned nii kaua kuni mahl eemaldub ja nôrgub kaussi. Kalla mahl teise kausi sisse, kuhu lisad täidise ained. Sega teises kausis täidise ained omavahel läbi. Lisää mandlijahu vôi mannat niipalju, et täidis on sobivalt jooksev, ei liiga nôrk ega liiga paks. Kalla täidis pôhja peale ja tasanda see pôhjale. Aseta maasikad täidise peale ja küpseta ahju keskmisel kôrgusel 175 kraadis 30 minutit vôi nii kaua kuni kook on küps. Eemalda vormi pôhi. Vajaduse korral torka noaga kook vormi äärtest lahti, siis see tuleb koos pôhjaga paremini vormi seest välja. Anna jahtuda.

Sulata mikroahjus kausi sees shokolaad ja lisa ettevaatlikult punast toiduvärvi shokolaadi pidevalt lusikaga segades kuni oled saanud ilusa roosa värvi. Tôsta glasuur lusikaga tordipritsikotti ja keera glasuur tihedaks, et ei jää ôhuauke sisse. Lôika terav ots ära, nii et glasuur pääseb kotist välja. Nôruta glasuuri ilusate pikkade joontena koogi peale. P.S. kook peab olema kuuma-aluse peal, nii et üle äärte valguv glasuur kukub töölauale. Hea on panna kuuma-aluse alla veel küpsetuspaberi tükk kaitsma töölauda. Kaunista südame- ja helmekujuliste dekooridega. Tôsta kook külmkappi, kus glasuur muutub kôvaks.

Eemalda kook ettevaatlikult noaga vôi ôhukese niidiga vormi pôhjast ja lükka kook ettevaatlikult serveermise alusele.

perjantai 16. toukokuuta 2014

Yrttinen uunilahna - Ürdine ahjulatikas


Kerran oli meidän lähikaupassa myynnissä erä edullista suomalista lahnaa. En ajatellut edes murto-osasekuntia, koska lahnaa on myynnissä niin harvoin ja ostin yhden lahnan saman tien. Koska lahnalla on paksu liha, sitten päätin leikata sen selkään viillot ja maustaa sitä yksinkertaisesti merisuolalla ja yrteillä. Otin taas kerran pikkaisen mallia Jamie Oliverilta, koska hän on usein valmistanut kalaa yrteillä. Olen Rapuihminen ja siksi rakastan joka ikistä kalaa ja meren elävää ja suuni valuu vettä aina kun näen kalaa… Tämä yksinkertainen yrttinen uunilahna oli niin yksinkertainen valmistaa, rosmariini yrttinä sopii lahnalle erinomaisesti ja uunilahna tuli mehevä, pehmeä ja maukas. Söin lahnaa yksinkertaisesti keitettyjen perunoiden ja maitopohjaisen kastikkeen kera. Yrttinen uunilahna sopii arkiruuaksi, koska sen syömisen kanssa on pikkaisen ongelmaa. Siinä on tosi paljon pieniä luita ja siksi pitää olla myös varovainen sen lihan syömisen kanssa, ettei nieleskele vahingossa luita alas. Silti, lahna on lahna ja maukas kala. Siksi kannattaa sitä hamstrata ostoskoriin kun sitä on myynnissä.

2 annosta
Valmistus 30 minuuttia

1,2 kg avattua kokonaista lahnaa (ilman suomuja)
iso nippu rosmariinia
iso nippu timjamia
merisuolaa
jauhettua mustapippuria
oliiviöljyä
sitruunamehua

1 keltasipulin viipaleita
sitruunan viipaleita

Laita nippu timjamin ja rosmariinin lehtiä mortteliin, lisää merisuola ja pippuri sekä hienonna yrttejä morttelissa sen verran, että aromit irtoavat yrteistä. Lisää noin ¼ dl öljyä ja sekoita aineet keskenään. Jätä maustumaan.

Huuhtele lahna kylmässä vedessä ja pyyhi kädellä ylimääräinen vesi pois. Leikkaa lahnan paksuun selkäosaan (molemmalle puolelle) poikittain viillot ja täytä ne yrttimausteella. Pistä jokaiseen viillon sisään vielä rosmariinin oksi. Täytä kalan vatsaontelo sipulilla, yrteillä ja sitruunan viipaleilla. Mausta pippurilla ja suolalla. Hiero molemmalle puolelle kalaa merisuolaa, aseta kala isolle uunipellille leivinpaperin päälle ja valuta öljyä lahnan pinnalle.

Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa riippuen lahnan koosta noin 20-30 minuuttia kunnes liha on kypsä (kalan liha on vaalea). Tarjoile keitettyjen perunoiden ja vaalean maitokastikkeen kera.

***

Ükskord oli meie lähipoes müügil odavat latikat. Ma ei môlenud isegi murdosasekundit, sest latikat on nii harva Soomes poes müügil ja sellepärast ostsin ühe latika otsekohe ära. Kuna latikal on paks liha, siis otsustasin lôigata seljalihasse viilud ja maitsestasin kala lihtsalt, ürtide ja meresoolaga. Vôtsin jälle veidi eeskuju Jamie Oliverilt, sest tema on sageli just niiviisi kala maitsestanud. Olen Vähk-inimene ja sellepärast ma armastan iga kala ja mere-elavat, mida ma näen… See lihtne ürdine ahjulatikas tuli lihtsalt vôrratu välja, maitsev, mahla ja pehme. Rosmariin ürdina sobib latikale suurepäarselt. Sôin latikat keedetud kartulite ja valge piimakastmega. Ürdine ahjulatikas sobib argipäevatoiduks, sest selle söömisega on veidi probleem. Latikas on väga palju väikseid luid ja sellepärast peab kala söömisega olema ettevaatlik, et ei neela luid kurku. Latikat ei paku just sellepärast külalistele, sest söögilauas külalistega on seda ebamugav süüa. Siiski, latikas on latikas ja sellel on palju maitsvat liha. Sellepärast kannatab seda ahmida oma ostukorvi, kui seda müügil näeb.

2 portsjonit
Valmistus 30 minutit

1,2 kg avatud tervet latikat ilma soomusteta
suur kimp rosmariini
suur kimp tüümiani
meresoola
jahvatatud musta pipart
oliiviôli
sidrunimehu

1 mugulsibul lôikudena
sidruni viile

Pane kimp tüümiani ja rosmariini lehti uhmerisse, lisa meresoola ja pipart ning peenenda neid uhmris nii palju, et aroomid eemalduvad ürtidest. Lisa ¼ dl oliiviôli ja sega ained omavahel läbi. Jäta maitsestuma.

Loputa latikas külmas vees ja pühi käega üleliigne vesi ära. Lôika latika paksu seljaliha sisse pôikiviilud (môlemale poolele) ja täida need ürdiseguga. Pista iga viilu sisse rosmariinioks. Täida kala kôht sibula, sidruniviiludega ja ürtidega. Maitsesta pipra ja soolaga. Hôôru môlemale poolele kala meresoola, aseta kala suurele ahjuplaadile küpsetuspaberi peale ja nôruta pinnale oliiviôli.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis sôltuvalt kala suurusest umbes 20-30 minutit kuni liha on küps (kalaliha on valge). Serveeri keedetud kartulite ja valge piimakastmega.

tiistai 13. toukokuuta 2014

Suomen ja Eestin hienot sijoitukset Bocuse d'Or 2014 – osakilpailussa Tukholmassa - Soome ja Eesti suurepärased kohad Bocuse d'Or 2014 - eelvoorus Stockholmis


7. ja 8.toukokuuta järjestettiin Tukholmassa Bocuse d'Or- Eurooppaan osakilpailu, missä Suomea edustanut Matti Jämsén (keittiöpäällikkö, ravintola G.W. Sundmans, Helsinki) lunasti jatkopaikan Lyoniin sijalla viisi ja Eestiä edustanut Dmitri Haljukov (keittiöpäällikkö, ravintola Cru, Tallinna) lunasti jatkopaikan Lyoniin sijalla kahdeksan. Lisäksi palkittiin Jämsén parhaasta lihavadista erikoispalkinnolla.

Matti Jämsénin valmentajana toimii Eero Vottonen ja assistenttina kotkalainen nuori kokki Antti Lukkari. Dmitri Haljukovin valmentajina ovat Emmanuel Wille ja Jonas Lundgren ja assistenttina nuori kokki Dmitri Fjodorov ravintolasta Ribe, Tallinna.

Tukholman osakilpailu oli Pohjoismaista juhlaa. Kultamitalin voitti Ruotsi, hopean Tanska ja pronssin Norja. Bocuse d'Or finaali järjestetään Ranskassa Lyonissa tammikuussa 2015.

Hienoa, että Suomen lahden molemmalla puolella löytyy niin korkeatasoista gastronomiaa! Meidän pitää olla ylpeitä siitä!

Lue tarkemmin kisasta Bocuse d'Or Suomi.
Lue tarkemmin kisasta Bocuse d'Or Eesti (englanninkieliset sivut).

***

7. ja 8. mail korraldati Stockhomis Bocuse d'Or - Euroopa eelvoor, kus Soomet esindanud Matti Jämsén (peakokk, restoran G.W.Sundmans, Helsingi) tuli 5.kohale ja Eestit esindanud Dmitri Haljukov (peakokk, restoran Cru, Tallinn) tuli 8.kohale ja môlemad lunastasid kohad finaalis, mis toimub järgmise aasta jaanuaris Lyonis. Lisaks autasustati Soomet parema lihavaagna eest eriauhinnaga.

Matti Jämséni treenerina töötab Eero Vottonen ja assistendina Kotkast pärit noor kokk Antti Lukkari. Dmitri Haljukovi treenerid on Emmanuel Wille ja Jonas Lundgren ning assistent on noor kokk Dmitri Fjodorov restoranist Ribe, Tallinn.

Stockholmi eelvoor oli Pôhjamaade pidu. Kuldmedali vôitis Rootsi, hôbemedali Taani ja pronksi Norra. Bocuse d'Or finaalvôistlus peetakse Prantusmaal Lyonis jaanuaris 2015.

Suurepärane, et môlemal pool Soome lahte leidub nii kôrgetasemelist gastronoomiat! Me peame olema uhked selle üle!

Loe täpsemalt vôistlusest Bocuse d'Or Eesti.
Loe täpsemalt vôistlusest Bocuse d'Or Soome (inglisekeelsed leheküljed).

sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Lautasellesi testissä Active Beauty Hair & Nails – Sinu taldrikule testis Active Beauty Hair & Nails


Mainospostaus. Yhteistyössä Harmonia Life Oy, Hyvinvoinnin Tavaratalo *.
Sain Harmonia Life Oyltä itselleni testattavaksi kolme pakettia Active Beauty Hair & Nails tuotetta ja aloitin kuurilla 27.helmikuuta 2014. Alussa söin ensimmäisen paketin näin, että otin 2 tablettia päivässä (paketissa on 60 tablettia) ja sen jälkeen jatkoin 1 tabletti päivässä (suositus 1-2 tablettia päivässä). Nyt on ollut runsaasti aikaa testata tuotetta ja just sopiva aika antaa tuotteelle oman kokemuksen pohjalta palaute. Ennen kuin annan oman palautteen, on hyvä tietää, mikä tuote on AB H&N ? Teksti on Harmonian lähettämästä sähköpostista:

”Active Beauty Hair & Nails sisältää bambua, jonka vaikuttavana aineena on orgaaninen piihappo. Piihappo vaikuttaa tehokkaasti ja luonnollisessa muodossaan imeytyy myös paremmin.

Miksi bambu on niin erinomainen ainesosa kauneudenhoidossa?
Bambun luonnollinen piihappo imeytyy nopeasti, paljon nopeammin kuin muista piin lähteistä. Bambu myös sisältää runsaasti vaikuttavaa ainetta, joka on elimistölle helposti käyttöönotettavassa muodossa.

Lisäbuustia ohuille hiuksille
Active Beauty Hair & Nailsin sisältämät sinkki ja biotiini edistävät hiusten normaalia kasvua ja sinkillä on myös kynsien kasvua edistävä vaikutus. Ohuet hiukset saavat tuotteesta lisäbuustia, ja kynnet kasvavat aineosien avulla vahvemmiksi, terveemmiksi ja kauniimmiksi.

Miten nopeasti tuote vaikuttaa?
Vaikutukset näkyvät nopeasti jo noin kuukauden sisällä kuurin aloittamisesta. Suosittelemme kuitenkin tuotteen jatkuvaa käyttöä 3 kuukauden ajan. Tuote sopii erityisesti henkilöille, jotka kasvattavat hiuksia tai kärsivät erilaisista hius- ja kynsiongelmista.”

Minun kokemukset Active Beauty Hair & Nails tuotteesta ovat vaan hyviä. Luontoäiti on lahjoittanut minulle ohuet ja hennot hiukset. Hiuksia on päässäni paljon, mutta ne ovat ohuet, mikä tarkoittaa sitä, että ne katkeavat helposti jokapäiväisessä hiusraskituksessa pesun ja muotoilun yhteydessä. AB H&N on antanut hiuksilleni aivan uuden voiman. Ensimmäistä kerta elämässäni hiukset ovat vahvoja, elinvoimaisia ja terveitä hiusjuurista päänahan pinnasta alkaen aina latvojen saakka. Kaiken lisäksi on hiuksilla kaunis luonnollinen kiilto ja muoto. Vaikka elämäni on nykyaikana aika tasapainoinen, en voi kuitenkaan kaikilta ulkopuolelta tulevilta stressitekijöiltä aina suojautua ja se on tiedossa, miten haitallinen tekijä on stressi mm. hiuksille. Hiusten harjauksen yhteydessä huomaan, miten hiuksia irtoaa tosi vähän. Kaiken kaikkea hiuksia on hyvä ja helppo harjata. Sen tunnen, miten hiukset ovat tiukasti juurilla päänahkassa kiinni. Silloin kun niitä vetää sormilla juurien läheltä, ne ovat tiukat ja vahvat. Olen käynyt AB H&N kuurin aikana kaksi kerta kampaajalla ja kampaajani on sanonut, miten hiukset ja päänahka ovat terveitä. Hiukset kasvavat nopeammin kuin aikasemmin ja tunnen sen kasvuprosessin, koska päänahkassa on sellaista kutinaa eikä se johdu shampoosta, koska käytän samaa shampoota kuin aikasemmin.

Kynsistä pystyn vähemmän antamaan palautetta ihan sen vuoksi, että työni takia minulla on pidettävä kynnet lyhyet ja siistit. Sen kyllä huomaan, että ne kasvavat nopeammin kuin aikaisemmin ja niillä on terve kiilto.

Minulla ei ole muuta sanottava kuin sitä, että jään AB H&N käyttäjäksi myös tulevaisuudessa ja suosittelen kaikille sitä tuotetta, jotka kärsivät samanlaisista ohuista hiuksista kuten minä. Minulla on AB H&N ansiosta nyt huoleton ja hyvä olo. Enää ei aiheuttaa hiukset minulle turhaa stressiä ja elämäni on helpompi. Tuotetta on myynnissä myös Hyvinvoinnin Tavaratalossa *.

AB FBin sivulta voit lukea lisää tuotteen käyttökokemuksista.

***

Reklaampostitus. Koostöös Harmonia Life Oy, Hyvinvoinnin Tavaratalo *.

Sain postiga endale testimiseks kolm pakendit Active Beauty Hair & Nails toodet ja alustasin kuuriga 27.veebruaril 2014. Alguses esimese pakendi sôin nii, et 2 tabletti päevas ja selle järgi läksin üle ühele tabletile päevas (soovitus 1-2 tabletti päevas). Nüüd on olnud piisavalt aega testida toodet ja on just sobiv aeg oma kogemuse pôhjal anda tagasisidet tootest. Enne kui annan oma tagasisideme, on hea teada, mis toode on AB H&N? Tekst on Harmonia poolt saadetud mailist:

”Active Beauty Hair & Nails sisaldab bambust, mille môjuva ainena on orgaaniline ränidioksiidi (soome keeles ”piihappo”). Ränidioksiidi môjutab tôhusalt ja imendub loomulikul viisil ka paremini oragnismi.

Miks bambus on nii suurepärane koostisaine kosmeteloogias?
Bambuse loomulik ränidioksiidi imendub kiiresti, palju kiiremini kui muud ränidioksiidi allikad organismi. Bambus sisaldab ka rikkalikult môjusaid aineid, mis on organismile kergesti kättesaadavad.

Lisa häid uudiseid ôhukestele juuksetele
Active Beauty Hair & Nails’i sisaldav tsink (soome keeles ”sinkki”) ja biotiin (soome keeles ”biotiini”) edendavad juuste normaalset kasvu ja tsingil on ka küünte kasvu edendav môju. Ôhukesed juuksed saavad tootest lisaboonust ja küüned kasvavad koostisainete abil tugevamaks, tervemaks ja kaunimaks.

Kui kiiresti toode môjutab?
Môju näeb kiiresti juba umbes ühe kuu jooksul kuuri alustamisest. Soovitame siiski toote pidevat kasutamist 3 kuu jooksul. Toode sobib eriti hästi inimestele, kes kasvatavad juukseid vôi kannatavad erinevate juuste ja küünte probleemide all.”

Minu kogemused Active Beauty Hair & Nails tootest on ainult head. Emake Loodus on kinkinud minule ôhukesed ja katkevad juuksed. Juuksekarvu on mul peas palju, aga need on ôhukesed, mis tähendab seda, et need katkevad kergelt igapäevases juuste käsitluses juuste pesu ja föönitamise ajal. AB H&N on andnud minu juustele täiesti uue elujôu. Esimest korda oma elu jooksul on minu juuksed tugevad ja terved juuste juurtest peanaha kohalt alates kuni juuste otsteni välja. Juustel on ilus loomulik läige ja need hoiavad paremini. Kuigi minu elu on praegusel hetkel tasakaalus, tuleb siiski väljast poolt selliseid stressi tegijaid, mille eest alati ei vôi ennast kaitsta. Stress ei ole ka juustele hea asi. Siiski on juuksed säilitanud oma tugevuse ja juuste harjamise käigus märkan, et väga vähe juuksekarvu tuleb harjamisega peanahast lahti. Tunnen, kuidas juuksed on kôvasti juurtega peas kinni kui sikutan neid sôrmede vahel. Olen käinud kuuri jooksul kaks korda juuksuri juures ja minu juuksur on öelnud, et minu juuksed ja peanahk on terved. Üldse juuksed kasvavad kiiremini kui varem ja selle kasvuprotsessi tunnen peas, sest peanahas on selline kôdi, mis ei ole tingitud shampoonist, sest kasutan sama shampooni, mida varem kasutasin.

Küünte kohta on mul vähem tagasisidet, sest oma töö pärast pean hoidma küüned puhtad ja lühikesed. Seda olen küll tähele pannud, et küüned kasvavad kiiremini kui enne ja neil on ilus läige peal.

Minul ei ole muud lisada kui seda, et jään AB H&N kasutajaks ka edaspidi ja soovitan seda toodet kôikidele inimestele, kes kannatavad samasuguste ôhukeste juuste pärast nagu mina. Tänu AB H&N’le on minul nüüd muretu meel ja hea olla. Enam ei pôhjusta minu juuksed minule pidevat môtettut stressi ja elu on kergem. Toodet on müügil ka Hyvinvoinnin Tavaratalossa *.

AB FBst vôid soome keeles lugeda lisaks teiste kogemusi tootest.

perjantai 9. toukokuuta 2014

Marjaisen muromyslin paistos - Marjase müsli vorm


Postauksen sponsori on Helsingin Mylly.

Katso myös muffiniresepti Myllarin Luomun Tropical myslistä.

Päätin valmistaa Marjaisesta muromyslistä jälkiruokaa puolukkapaistoksen tapaan. Minä tykkään puolukkapaistoksesta ja aina kun sitä on työpaikan ruokalassa ruokalistalla, otan sitä mielellään itselleni jälkiruuaksi. Marjainen muromysli sisältää isoja kuutioita omenaa ja mansikkapaloja. Lisäksi siinä on riisijyviä. Siksi päätin paistoksen pohjakerroksen valmistaa mansikoista ja omenista. Koska muovipussissa olivat tosi isot pakastemansikat, leikkasin aika reilun kokoiset omenapalat. Taikinapinta tuli rapea ja sopivasti kova murea purtava. Sen oikean sävyn antoi raastettu sitruunan kuori vaniljakastikkeen pinnalla. P.S. Jälkiruuasta tuli keskimakea.


4-6 annosta
Valmistus 45 minuuttia

Taikina:
3 ½ dl Myllärin Luomun Marjaista muromysliä (sisältää mm. sokeria ja kanelia)
1 ½ dl kaurajauhoja
70 g sulatettua voita
siirappia
¼ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
½ tl leivinjauhetta
suolaa

Täyte:
250 g pakastemansikoita
2 isoa omenaa paloina
½ dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
1 tl vaniljasokeria
½ tl jauhettua kanelia
sitruunan mehua

vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
raastettua sitruunan kuorta
voita

Voitele pieni syvä uunivuoka (21x22 cm). Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sekoita täytteen aineet kulhossa keskenään ja kaada uunivuokaan. Laita vuoka uunin keskitasolle noin 7 minuutiksi, missä pakastemarjat lämpenee.

Valmista toisessa kulhossa taikina sekoittamalla taikinan ainesosat keskenään. Nosta uunivuoka uunista ja levitä taikinaa tasainen kerros mansikoiden ja omenien päälle. Paista lisää noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile vaahtoutuvan vaniljakastikkeen ja raastetun sitruunan kuoren kera.

***

Postituse sponsor on Helsingin Mylly.

Vaata ka muffinsite resepti Myllärin Luomu Tropical müslist.

Otsustasin valmistada Marjasest müslist soome traditsionaalist pohlavormi vôi pohlaküpsetist, kus alumine osa on suhkruga pohlakiht ja pealmine osa on magus taignakoor. Minule meeldib pohlavorm ja alati kui seda on töökoha söökla menüüs, vôtan seda meeledi endale magustoiduks. Marjane müsli sisaldab suuri ôunakuubikuid ja maasikatükke. Peale selle sisaldab see riisiterasid. Sellepärast otsustasin pôhjakihi valmistada maasikatest ja ôuntest. Kuna kilekotis olid väga suured külmatutatud maasikad, siis ma jätsin ka ôunatükid üsna suurteks. Jälle tuli hea magustoit välja! Taignapind tuli mônus rabe ja sobivalt mure. Selle ôige maitse andis riivitud sidruni koor vaniljakastme pinnal. Taas kord ei ole muud öelda kui, et soovitan soojalt! P.S. Magustoit tuli keskmise magususega.

Kuvan Marjaisen Myslin paketti on saatu Helsingin Myllyltä - Pildil olev Marjase müsli pakend on saadud Helsingi Myllylt.


4-6 portsjonit
Valmistus 45 minutit

Taigen:
3 ½ dl Myllärin Luomun Marjast müslit (sisldab suhkrut ja kaneeli)
1 ½ dl kaurajahu
70 g sulatatud vôid
siirupit
¼ dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
½ tl küpsetuspulbrit
soola

Täidis:
250 g sügavkülmutatud maasikaid
2 suurt ôuna puhastatult ja tükkidena
½ dl suhkrut
1 sl kartulijahu
1 tl vaniljesuhkrut
½ tl jahvatatud kaneeli
sidrunimahla

vahustatavat vaniljekastet
riivitud sidruni koort
vôid

Määri väike sügav ahjuvorm (21x22 cm) vôiga. Pane ahi soojenema 200 kraadile. Seka täidise ained kausis omavahel läbi ja kalla ahjuvormi. Tasanda need vormis. Pane vorm ahju keskmisele kôrgusele umbes 7 minutiks, kus sügavkülmutatud marjad soojenevad.

Valmista teises kausis taigen segades omavahel läbi taigna koostisained. Tôsta ahjuvorm ahjust välja ja kata alumine marja-ôunakiht tasaselt taignaga. Küpseta veel umbes 20 minutit kuni vormimagustoit on küps. Anna jahtuda ja serveeri vahustatava vaniljekastme ja riivitud sidruni koorega.

perjantai 2. toukokuuta 2014

Jerk-siipipalat, mangodippi - Jerk-kanatiivatükid, mangodipikaste


2 annosta
Valmistus 30 minuuttia + vähintään 1 tunti marinoitumista

800 g siipipaloja

Jerk-mausteseos:
2 vartta kevätsipulia
1 iso kokonainen valkosipuli
pala inkivääriä
1 dl rypsiöljyä
suolaa
iso nippu timjamia
1 tl jauhettua mustapippuria
1 tl jauhettua neilikkaa
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1 tl kanelijauhetta
2 rkl ruokosokerisiirappia
1 limen mehu
1 tl jauhettua chiliä

Mangodippi:
1 tölkin mangoviipaleita / 125 g
1 ½ dl paksua maustamatonta jogurttia
(halutessasi 1-2 rkl majoneesia)
jauhettua chiliä
ripaus suolaa
½ lime’n mehua
siirappia
hienonnettua timjamia
hienonnettua kevätsipulia


Kuori valkosipuli ja inkivääripala ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita blenteriin. Hienonna morttelissa jauhoksi mustapippuri ja neilikka sekä lisää blenderiin. Lisää kanelijauhetta, jauhettua muskottipähkinää jm. jerk-mausteen aineet sekä sekoita blenderissa niistä tasainen maustesekoitus. Kaada maustesekoitus isoon kannelliseen kulhoon ja lisää joukkoon siipipalat. Kääntele jerk-maustesekoitus ja siipipalat keskenään, sulje kulho kannella ja nosta jääkaappiin maustumaan ainakin tunniksi.

Pese blenderi ja kuiva se. Valmista blenderissa mangodippi sekoittamalla dippi-kastikkeen aineet keskenään. Hienonnettu yrtti sekoita myöhemmin joukkoon.

Aseta siipipalat syvälle uunipelille leivinpaperin päälle. Paista jerk-siipipaloja 225 asteessa uunin keskitasolla noin 25 minuuttia tai kunnes liha on kypsä ja pehmeä. Tarjoile leipäpalan, mangodipin ja jamaikalaisen oluen kera.

***


2 portsjonit
Valmistus 30 minuuttia + vähemalt 1 tund marineerimisaega


800 g kanatiivatükke

Jerk-maitseainesegu:
2 rohelise sibula vart
1 suur hiina küüslauk
tükk ingverit
1 dl rapsiôli
soola
suur kimp tüümianit
1 tl jahvatatud musta pipart
1 tl jahvatatud nelkki
1 tl jahvatatud muskaatpähklit
1 tl kaneelijauhu
2 sl roosuhkrusiirupit
1 lime’i mahal
1 tl jahvatatud chilit

Mangodipp:
1 purgi suhkruleemes mangotükke / 125 g
1 ½ dl paksu maitsestamata jogurtit
(soovi korral 1-2 sl majoneesi)
jahvatatud chilit
veidi soola
½ lime’i mahla
siirupit
hakitud tüümiani
hakitud rohelist sibulat

Koori küüslaugu ja ingveritükk ja lôika väikesteks tükkideks. Pane blenderisse. Haki mortelis peeneks must pipar ja nelk ning lisa blenderisse. Lisa kaneelijahu, jahvatatud muskaatpähkel jt. Jerk-maitsesegu koostisosad ning sega blenderis neist ühtlane maitsesegu. Kalla maitsesegu suurde kaanega kaussi ja lisa hulka kanatiivatükid. Pöörita jerk-maitseained ja kanatiivatükid omavahel läbi, sulge kaanega ja tôsta külmkappi maitsestuma vähemalt tunniks.

Pese blenderi puhtaks ja kuivata ära. Valmista blenderis mangodipp segades dipi ained ühtlaseks kastmeks. Hakitud ürdid sega hiljem kastme sisse.

Pane kanatiivatükid sügavale ahjuplaadile küpsetuspaberi peale. Küpseta jerk-kanatiivatükke 225 kraadis ahju keskmisel kôrgusel umbes 25 minutit vôi nii kaua kuni liha on pehme ja küps. Serveeri leivatüki, mangodipi ja Jamaika ôllega.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...