lauantai 29. maaliskuuta 2014

Keväinen speltti-parsarisotto – Kevadine speldi-spargelirisotto

Ai että, nyt tuli hyvä ruoka! Menin valmistamaan keväistä risottoa speldista ja parsasta ja onnistuin siinä mielestäni erittäin hyvin. Halusin antaa risotolle ihanaa kevään raikkautta ja makua, siksi valitsin marketissa yrtiksi minulle vielä tuntematon sitruunaverbenan. Sen tuoksuu oli mielettömän hyvä ja voimakas ja siksi päätin antaa risotolle sitruunan makua. Kotona oli minulla jo oreganoa ja timjamia sekä kuin sekoitin kotona ”yrttinektarin” tunsin heti, miten oikean päätöksen olen tehnyt. Se tuli taivaallista ja hyvin keväinen. Risoton valmistaminen vaati sopivasti nestettä, koska lopuksi joka ikisellä jyvällä pitää olla kokonainen ja irtonainen ja risoton annoslautaselle pitää jäädä risoton ympärille liemirengas. Siitä ovat puhuneet omissa ohjelmissa Gordon Ramsay ja MasterChef Australian tuomariston jäsenet, koska jostain syystä oikean risoton valmistaminen aiheuttaa ihmisille vaikeuksia. Katsoin netistä. Ruokasivustot ovat täynnä ihan väärää risottoa. Ne ovat liian kuivia, ihan kuin keitettyä riisiä, missä on muita aineksia joukossa. Oikealla risotolla pitää olla mehevä ja kreemimäinen. Minulla oli kannu kanaliemellä hellan vieressä ja 1 dl verran lisäsin sitä risoton kypsymisen aikana kattilaan, että risoton pinnalla olisi aina ohut liemikerrosta.


Tykkään sellaisesta järkiruuasta kuten tämä speltti-parsarisotto, koska vatsa tulee miellyttävästi täyteen, mutta ei tule sellaista epämiellyttävää ähkyä oloa. Kaiken lisäksi se on hyvin terveellistä ruokaa, koska siinä ei ole paljon kovia rasvoja ja pitkäkestoisen hiilihydraatin ja kuitujen ansiosta on se hyvin täyttävä, mutta silti kevyt ruoka. Kaiken kaikkea erittäin maukas. Suosittelen, jos haluat valmistaa hyvää keväistä parsaruokaa!

4-5 annosta
Valmistus 50 minuuttia

7-8 parsatankoa
4 dl Birkkalan spelttihelmiä
1 ½ - 2 dl raastettua parmesaania
170 g / 3 isoa herkkusientä
2 pkt /2x28 g kanafonia, mistä valmistettua 1 l kanalientä
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
1 ½ dl kuivaa valkoviiniä
1 tl sokeria
sitruunan kuorta

raastettua parmesaania

Yrttinen öljypohja:
½ dl oliiviöljyä
nippu sitruunaverbenaa
nippu oreganoa
nippu timjamia
merisuolaa
jauhettua mustapippuria

”Yrttinektari”:
loraus oliiviöljyä
nippu sitruunaverbenaa
nippu oreganoa
nippu timjamia
merisuolaa
jauhettua mustapippuria


Laita yrttisen öljypohjan yrtit, ripaus suolaa ja pippuria mortteliin ja hienonna ne siellä tahnaksi. Lisää öljy ja sekoita aineet keskenään. Jätä öljyseos maustumaan.

Kuori sipuli ja valkosipuli. Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipuli. Puhdista herkkusienet mahdollisesta roskasta ja leikkaa niistä sopivat sektorit.

Nosta kattila hellan levylle ja kaada kattilan yrtti-öljysekoitus. Kun se on muuttunut kuumaksi, lisää sipuli ja valkosipuli sekä kuullota niitä muutaman hetken kunnes ne ovat läpikuultavia. Lisää valkoviini ja anna sillä kiehua kunnes alkoholi haihtuu. Lisää alussa 5 dl kanalientä, herkkusienet ja huuhdeltu speltti. Anna hautua kannen alla keskilämmöllä 20 minuuttia. Käy kääntelemässä aineita kattilassa ja lisää 1 dl kerrallaan kanalientä. Kypsymisen puolessa välissä lisää raastettu parmesaani ja sekoita joukkoon.

Huuhtele parsat vedessä. Leikkaa niiltä kuivunut kannat pois ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi.

Valmista ”yrttinektari” samalla tavalla kuten yrttinen öljypohja, mutta lisää vähemmän öljyä. Sillä pitää olla hieno vihreä juokseva öljynektari.

Tarkista risoton maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Silloin kun speltin kypsymisen aikaa on jäljellä noin 5 minuuttia (yhteensä spelttihelmet kypsyvät noin 20-25 minuuttia), lisää kattilaan parsa ja kääntele se risoton joukkoon. Anna kypsyä kunnes parsa on napakas ja kypsä (ei raaka).

Tarjoile heti. Nosta risottoa syvälle lautaselle, lusikoi päälle ”yrttinektari”, raasta pinnalle parmesaania ja sitruunan kuorta. Tarjoile heti.

***

Ai-ai-ai, nüüd tuli hea toit! Tahtsin valmistada kevadist risotot spledist ja spargelist ja ônnestusin oma arust selle valmistamisega eriti hästi. Tahtsin anda risotolle mônusat kevadist värskust ja maitset, sellepärast valisin marketis ürdiks minule veel tundamatu ”sitruunaverbena” (ma isegi ei tea, mis see eesti keeles on). Selle lôhn oli nii meeletult hea ja tugev, nii et otsustsin anda risotole sidruni maitset. Mul oli kodus olemas punet ja timjamit ning otsustasin segada neist ”ürdinekatri”. See tuli taevalik välja, just selline kevadine ja risotole väga hästi sobilik. Risoto valmistamine nôuab piisavalt leent, sest iga tera peab olema eraldi ja serveerimistaldrikule risoto ümberile peab jääma leemest rôngas. Seda on kordanud oma saadetes nii Gordon Ramsay kui MasterChef Australia zürii liikmed, sest millegipärast tekitab risotto valmistamine inimestele raskusi. Vaatasin ka netist. See on täis valesti valmistatud risotot, kus risotto on liiga kuiv, see on ainult keedetud riis, milles on teisi aineid sees. Risotto peab olema mahlane ja kreemjas. Minul oli kann kanaleemega pliidi kôrval ja kallasin 1 dl haaval leent risotto sisse, et see ei oleks kuiv ja selle pinnal oleks pidevalt ôhuke leemekord.



Mulle meeldib selline môistlik toit nagu on speldi-parsarisotto, sest sellest tuleb kôht meeldivalt täis, aga ei tule ebameeldivat ülesöömise tunnet. Kôige lisaks on see tervislik toit, sest selles ei ole palju kôvasid rasvu ja see sisaldab aeglaselt imenduvaid süsivesikuid ja kiudaineid, tänu millele püsib kaua täiskôhu tunne. Tôeliselt maitsev toit. Soovitan soojalt, kui soovid valmistada kevadist spargelitoitu.

4-5 annosta
Valmistus 50 minuuttia

7-8 spargelivart
4 dl spelditerasid
1 ½ - 2 dl riivitud parmesaanijuustu
170 g / 3 suurt shampinjoni
2 pkt /2x28 g kanafoni, millest valmistasin 1 l kanaleent
1 keskmise suurusega sibul
2 küüslaugu küünt
1 ½ dl kuiva valget veini
1 tl suhkrut
sidruni koort

riivitud parmesaani

Ürdine ôlipôhi:
½ dl oliiviôli
kimp ”sitruunaverbena’t” / vôib olla ka sidrunimahla vôi sidrunimelissi
kimp punet
kimp tüümiani
meresoola
jahvatatud musta pipart

”Ürdinektar”:
lonks oliiviôli
kimp ”sitruunaverbena’t”/ vôib olla ka sidrunimahla vôi sidrunimelissi
kimp punet
kimp tüümiani
meresoola
jahvatatud musta pipart

Pane ürdise ôlipôhja ürdid, sool ja pipart uhmrisse ja peenenda need seal ära. Lisa ôli ja sega ained omavahel läbi. Jäta ôlisegu maitsestuma.

Koori sibul ja küüslauk. Lôika sibul kuubikuteks ja haki küüslauk. Puhasta shampinjonid ja lôika need sobivateks sektoriteks.

Tôsta kastrul pliidile ja kalla sinna ürdi-ôlisegu. Kui see on muutunud kuumaks, lisa sibul ja küüslauk ning hauta neid ôlis môned hetked kuni need on läbipaistvad. Lisa valge vein ja anna sellel keeda nii kaua kuni alkohol on haihtunud ära. Lisa 5 dl kanaleent, shampinjonid ja vees loputatud spelditerad. Anna haududa kaane all keskimisel temperatuuril 20 minutit. Käi segamas aineid kastrulis ja lisa 1 dl korraga kanaleent. Haudumise poole peal lisa riivitud parmesaanijuust ja sega see teiste ainete sisse.

Loputa sparglid vees, lôika neilt kôvat kannad ära ja lôika varred sobivateks suutükkideks.

Valmista ”ürdinektar” sama moodi kui ürdine ôlipôhi, aga lisa vähem ôli. See peab olema selline sametine jooksev ürdinektar.

Kontrolli risotto maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Siis kui speldi küpsemise aega on järele jäänud 5 minutit (spelditervad küpsevad 20-25 minutit), lisa spargel ja sega see risoto sisse. Anna haududa kuni spargel on küps, aga veel mônusalt krômpsuv (ei toores).

Serveeri kohe. Tôsta risotto sügavale taldrikule, tôsta lusikaga peale ”ürdinekatrit”, riivi pinnale parmesaani ja sidruni koort.

torstai 27. maaliskuuta 2014

Tomaattinen turska-perunamuhennos - Tomatine tursa-kartulipada


6 annosta
Valmistus 45 minuuttia

600 g turskafileitä
1 keskikokoinen sipuli
2 valkosipulin kynttä
4 keskikokoisia perunoita
2 porkkanaa
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
2x500 g tomaattimurskaa
2 rkl tomaattipyreetä
1 tl sokeria
oliiviöljyä
2 kpl / 2x28 g kalafondia
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 tl kapsriksia suolaliemessä
2 laakerinlehteä
nippu tuoretta oreganoa
nippu tuoretta timjamia
jauhettua chilipippuria
jauhettua mustapippuria

murennettua sinihomejuustoa
hienonnettua oreganoa

Kuori perunat, porkkanat, sipuli ja valkosipulin kynnet. Huuhtele ne vedessä ja leikkaa perunoista ja porkkanoista palat. Kuutioi sipuli ja hienonna valkosipulin kynnet.

Laita paksupohjainen kattila hellan levylle keskilämmölle, kaada kattilaan loraus öljyä ja silloin kun se on kuuma, lisää sipuli, valkosipuli ja porkkana sekä kypsennä aineita muutaman hetken. Lisää valkoviini ja anna sillä nousta kiehumaan. Alkoholi haihtuu pois. Lisää kalafondi ja sekoita joukkoon. Hauduta muhennoksen pohjaa muutaman minuutin. Lisää kattilaan tomaattimurska ja tomaattipasta, perunat, kaprikset, sokeri, laakerinlehdet, chilipippuri ja jauhettu mustapippuri. Hienonna yrtit sekä lisää myös ne joukkoon. Sekoita aineet kattilassa keskenään ja anna hautua keskilämmöllä kunnes vihannekset ovat pehmeitä. Leikkaa turskafileet paloiksi ja lisää kattilaan sekä sekoita muhennoksen joukkoon. Anna kypsyä vielä muutaman hetken kunnes kala on kypsä (se on muuttunut valkoiseksi). Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoile murennetun sinihomejuuston kera. Koristele annos hienonnetulla oreganolla.

***


6 portsjonit
Valmistus 45 minutit

600 g tursafileed
1 keskmise suurusega sibul
2küüslaugu küünt
4 keskmise suurusega kartulit
2 porgandit
1 keskmise suurusega suvekôrvits
2x500 g purustatud konservtomateid
2 sl tomatipastat
1 tl suhkrut
oliiviôli
2 kpl / 2x28 g kalafondi
1 dl kuiva valget veini
2 tl soolavees kappareid
2 loorberilehte
kimp värsket punet
kimp värsket tüümiani
jahvatatud chilit
jahvatatud musta pipart

murendatud sinihallitusjuustu
hakitud punet

Koori kartulid, porgandid, sibul ja küüslaugu küüned. Loputa need vee all ja lôika kartulid ja porgandid väikesteks tükkideks. Lôika sibulast kuubikud ja haki küüslauk.

Pane paksupôhjaline kastrul pliidile keskmisele temperatuurile, kalla kastrulisse ôli ja selle järel kui ôli on muutunud kuumaks, lisa sibul, küüslauk ja porgand ning küpseta aineid môned hetked. Lisa valge vein ja anna sellel tôusta keema, nii et alkohol haihtub ära. Lisa kalafond ja sega hulka. Hauta padatoidu pôhja môned minutid. Lisa kastrulisse purustatud tomatid, kartulid, kapparid, suhkur, loorberilehed ja piprad. Haki ürdid ja lisa ka need. Sega ained omavahel läbi ja anna haududa keskmisel temperatuuril kuni köögiviljad on pehmed. Lôika tursafileed tükkideks, lisa kastrulisse ja sega köögiviljade hulka. Anna kalal haududa nii kaua kuni se on küps (muutunud valgeks). Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Serveeri murendatud sinihallitusjuustuga ja kaunista hakitud punega.

perjantai 21. maaliskuuta 2014

Kanajauhelihapulla-vihanneskeitto - Kanahakklihapalli-köögiviljasupp


Tämän kanakeiton salaisuudena ovat sen isot sipulilla ja valkosipulilla sekä yrteillä maustetut vaahtokarkkipehmeät kanajauhelihapullat. Kanakeitot ovat aina niin hyviä. Ne silittävät vatsaa sisältäpäin, annavad elämän eliksiiriä ja voimaa ihmisille ja sopivat erinomaisesti kevääseen. Kanakeitto on myös sanaton viesti jos haluaa osoittaa rakkaalle ihmiselle arkisesti, mutta silti niin suloisesti, että huoli ja pitää hänestä. Toisesta ihmisestä välittäminen on arjen tekoja. Tämä on keitto, mistä pitävät ihmiset lapsesta vaariin. Tee oma arjen teko ja valmista kanakeittoa sinulle rakkaalle ihmiselle tai rakkaille ihmisille.

Noin 4-5 annosta
Valmistus 40 minuuttia

Kanajauhelihapullien taikina:
400 g kananpojan maustamatonta jauhelihaa
1 kananmuna
½ dl korppujauhoja
pippurinseosta
tuoretta persiljaa
tuoretta timjamia
tuoretta ruohosipulia
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
suolaa

3 keskikokoista yleisperunaa
300 g / 1 pkt pakastettuja sadonkorjuunkasviksia tai muuta sopivaa vihannessekoitusta
200 g / 1 pkt pakastettuja herneitä, maissia ja paprikaa
1-2 pkt kanafondia
1 ½ l vettä
2 laakerinlehteä
kokonaisia mustapippureita

Valmista kanajauhelihapullataikina. Laita jauheliha kulhoon. Riko kananmuna ja lisää kulhoon. Hienonna yrtit ja lisää kulhoon. Lisää vielä pippuri ja suola. Kuori valkosipulin kynnet ja sipuli ja leikkaa paloiksi. Purista valkosipuli ja sipuli läpi valkosipulin puristimen ja lisää kulhoon. Sekoita aineet tasaiseksi jauhelihataikinaksi ja pyörittele taikinasta golfpallon kokoiset jauhelihapullat. Aseta ne lautaselle ja jätä ne maustumaan.

Kuori perunat, huuhtele vedessä ja leikkaa samankokoisiksi paloiksi. Kaada vesi kattilaan, aseta liedelle keskilämmölle ja silloin kun se on noussut kiehumaan, lisää kattilaan perunat ja anna perunoilla kypsyä pari minuuttia. Sen jälkeen lisää pakastevihannekset ja riippuen niiden keittoajasta anna niillä kiehua puolet siitä ajasta (minulla 6-8 minuuttia keittoaikaa, annoin kypsyä noin 4 minuuttia). Lisää joukkoon kanafondi, kokonaiset mustapippurit ja laakerinlehdet. Anna kypsyä noin 4 minuuttia ja sen jälkeen lisää kanajauhelihapullat sekä anna keitolla poreilla tasaisella keskilämmöllä kunnes lihapullat ovat kypsiä (ne ovat muuttuneet vaaleiksi ja nousseet pinnalle). Tarvittaessa kuori vaahto pinnalta pois. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Lisää hienonnettuja yrttejä ja tarjoile heti.

***


Selle kanasupi saladusena on suured sipula, küüslaugu ja ürtidega maitsestatud vahukommi pehmed kanahakklihapallid. Kanasupid on alati nii mônusad. Need silitavad kôhtu seestpoolt, annavad elu eliksiiri ja jôudu inimesele ja sobivad suurepäraselt kevadesse. Kanasupp on ka sônatu sônum kui soovid kallile inimesele näidata argipäevaselt, aga armsal moel kui palju sa temast hoolid ja kui tähtis ta sinule on. Teisest inimesest hoolimine on argipäevaste asjade tegemist. See on supp, mis meeldib nii lastele kui vanavanematele. Tee oma argine tegu ja valmista kanasuppi sinule armsale inimesele vôi armsatele inimestele.

Umbes 4-5 portsjonit
Valmistus 40 minutit

Kanahakklihapallide taigen:
400 g maitsestamata kanahakkliha
1 kanamuna
½ dl riivsaia
piprasegu
värsket peterselli
värsket tüümiani
värsket murulauku
1 väike sibul
2 küüslaugu küünt
soola

3 keskmise suurusega kartulit
300 g / 1 pkt sügavkülmutatud sobivaid erinevaid köögivilju
200 g / 1 pkt sügavkülmutatud hernest, maissi ja paprikat
1-2 pkt kanafondi
1 ½ l vett
2 loorberilehte
musta pipra terasid

Valmista kanalihapallide taigen. Pane hakkliha kaussi. Löö kanamuna koor katki ja lisa muna kaussi. Haki ürdid ja lisa kaussi. Koori sibul ja küüslaugu küüned ja lôika need tükkideks. Pressi tükid läbi küüslaugu pressi kaussi. Lisa veel sool ja piprasegu. Sega ained omavahel läbi ja pöörita hakklihast golfpallisuurused hakklihapallid ning aseta taldrikule. Anna neil maitsestuda seal.

Koori kartulid, loputa vees ja lôika ühesuurusteks tükkideks. Kalla vesi potti, aseta see pliidile keskmisele temperatuurile ja siis kui vesi on tôusnud keema, lisa kartul. Anna kartulil küpseda paar minuutit. Lisa köögiviljad ja sôltuvalt nende keetmise ajast, anna neil keeda pool sellest ajast (minul oli pakendil 6-8 minutit ja andsin keeda umbes 4 minutit). Lisa kanafond, loorberilehed ja must pipar. Anna keeda keskmisel temperatuuri 4 minutit. Lisa kanahakklihapallid ja anna neil keeda kuni need on küpsed (muutunud valgeteks ja tôusevad pinnale). Vajaduse korral koori vahukulbiga vaht pinnalt. Kontrolli maitse ja lisa vajadusel maitseaineid. Lisa hakitud ürdid ja serveeri kohe.

maanantai 17. maaliskuuta 2014

Mustaherukka-rahkaherkku - Mustsôstra-kohupiimavaht


4 annosta
valmistus 15 minuuttia

1-2 dl kotimaisia pakastettuja tai tuoreita mustaherukoita
250 g maustamatonta maitorahkaa
2 dl kuohukermaa
2 isoa rkl mustaherukkahyytelöä

½ dl kaurahiutaleita
1 ½ tl kanelijauhetta tai maun mukaan
2 rkl sokeria tai maun mukaan

kaakaonibsejä

Paahda kuumalla pannulla kaurahiutaleet. Sekoita pienessä kulhossa kanelijauhe ja sokeri keskenään sekä lisää pannulle kaurahiutaleiden joukkoon. Sekoita kaurahiutaleita ja kanelisokeria keskenään kunnes sokeri sulaa ja karamellisoituu. Kaada paahdetut kaurahiutaleet kulhoon.

Vatkaa vispilällä kulhossa kermavaahtoa näin kauan kunnes se on notkea vaahto. Lisää mustaherukkahyytelö ja kääntele se vaahdon joukkoon. Lisää maitorahka ja mustaherukkamarjat sekä kääntele myös ne
joukkoon. Mustaherukka-rahkavaahtoon saa jäädä hyytelön ja rahkan sattumia sekä sille voi jäädä kaunis marmorinen ulkonäkö. Lusikoi vaahto jälkiruokakuppeihin, koristele paahdetuilla kaurahiutaleilla
ja kaakoanibseillä. Tarjoile heti.

***


4 portsjonit
Valmistus 15 minutit

1-2 dl kodumaiseid sügavkülmutatud vôi värskeid mustsôstraid
250 g naturaalset kohupiimakreemi
2 dl vahustatavat rôôska koort
2 suurt sl mustsôstramarmelaadi

½ dl kaerahelbeid
1 ½ tl kaneelijahu vôi maitse järgi
2 sl suhkrut vôi maitse järgi

peenestatud kakaoube

Rösti kuumal pannil kaerahelbed. Sega väikses kausis omavahel läbi kaneelipulber ja suhkur ning lisa se pannile kaerahelbete hulka. Sega kaerahelbeid ja kaneelisuhkrut omavahel kuni suhkur sulab ja karamelliseerub. Kalla röstitud kaerahelbed kaussi.

Vahusta vispliga kausis koort nii kaua kuni see on nôtke vaht. Lisa mustsôstramarmelaad ja sega see vahu sisse. Lisa kohupiimakreem ja mustsôstrad ning sega ka need vahu sisse. Vahu vôib jääda veidi mustsôstra marmelaadi ja kohupiimakreemi tükke ning vahule vôib jääda kaunis marmorilaadne väljanägemine. Tôsta lusikaga vaht magustoidunôudesse, kaunista röstitud kaerahelveste ja peenestatud kakaoubadega. Serveeri kohe.

torstai 13. maaliskuuta 2014

Amerikkalaiset pannukakut muffinivuoassa - Ameerika pannkoogid muffinsivormis


Uutta lookia amerikkalaisille pannukakuille! Sain loistoajatuksen valmistaa amerikkalaisia pannukakkuja muffinivuoassa ja ne onnistuivat erinomaisen hyvin. Siinä ei ole vielä kaikki, koska laitoin taikinan joukkoon banaania, mistä minipannukakut saivat vielä lisää makua. Itsekehu ei tule pahaksi tässä reseptissä, koska ne tulivat todella, todella hyviä. Tässä jää aikavievää pannareiden paistamisen vaihe paistinpannulla täysin pois ja keittiöön ei tule minkälaista käryä eikä tässä käytetä ylimääräistä rasvaa paistamiseen. Mikä parasta, pannareiden maku silti ei kärsi! Jos pannukakkuja voi tehdä terveellisemmällä tavalla, sitten se on juuri se tapa. Silti pannukakkujen pinta paistui ihanaksi kullanruskeaksi, koska voitelin joka ikisen ison muffinivuoan muffinipaikan ja sen ansiosta minipannukakut irtosivat vuoasta helposti. Amerikkalaisia pannukakkuja muffinivuoassa voi tarjota erilaisten hillojen ja kesäaikana tietenkin tuoreiden marjojen kera. Erinomainen viikonlopun jälkiruoka! Suosittelen! Kalorit voi aina kuluttaa lenkkipolulla pois!


12 minipannaria
Valmistus 20 minuuttia

3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 tl sokeria
ripaus suolaa
2 rkl sulatettua ja jäähtynyttä voita
2 kananmunaa
3 dl maitoa
2 banaania paloina

pannukakkusiirappia
mansiakkahilloa
kermavaahtoa
voita

Voitele ison muffinivuoan kaikki muffinipaikat.

Sekoita kulhossa kuivat aineet keskenään. Sekoita toisessa kulhossa maito, kananmunat ja voi keskenään sekä lisää joukkoon kuivat aineet. Sekoita vispilällä tasainen taikina. Lisää banaani sekä kääntele ne taikinan joukkoon. Lusikoi taikina muffinipaikkoihin ja huomioi, että jokaisessa muffinipaikassa olisi myös banaania.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 15 minuuttia kunnes minipannukakut ovat kypsiä ja saaneet pinnalle kullanruskean sävyn. Tarjoile pannukakkusiirapin, mansikkahillon ja kermavaahdon kera.

***


Uut väljanägemist ameerika pannkookidele! Sain hea idee valmistada ameerika pannkooke suure muffinsivormiga ja need ônnestusid väga hästi. See ei ole veel kôik, sest panin taigna sisse banaani, tänu millele said minipannkoogid veel lisamaitset juurde. Oma kiitmine ei ole paha selle retsepti puhul, sest need tulid tôeliselt, tôeliselt väga head välja. Nende valmistamisega jääb ära aeganôudev pannkookide küpsetamise protsess praepannil ja ei tule mingisugust kärsahaisu kööki ning ei pea kasutama palju rasva pannkookide küpsetamiseks. Mis kôige parem, minipannkookide maitse ei kannata üldse selle pärast! Kui pannkooke vôib teha tervislikumal moel, siis see on just seda. Sellegipoolest tuleb pannkookide pind kuldne ja krôbe, sest määrisin suure muffinsivormi kôik muffinsikohad vôiga ja minipannkoogid tulid tänu sellele vormist kergelt lahti. Ameerika pannkoogid muffinsivormis on suurepärane nädalavahetuse mahustoit! Soovitan! Ja kalorid vôib alati terviserajal ära kulutada!

12 minipannkooki
Valmistus 20 minutit

3 ½ dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
1 tl suhkrut
veidi soola
2 sl sulatatud ja jahtunud vôid
2 kanamuna
3 dl piima
2 banaani tükkidena

pannkoogisiirupit
maasiakamoosi
vahukoort
vôid


Määri kôik suure muffinsivormi muffinsikohad vôiga.

Sega kausis kuivad ained omavahel läbi. Sega teises kausis piim, kanamunad ja vôi omavahel läbi ning sega vispliga nende sisse kuivad ained. Sega vispliga ühtlane taigen. Lisa banaani tükid ning sega ka need taigna sisse. Tôsta tainast lusikaga igasse muffinsikohta ja jälgi, et igasse kohta tuleb ka banaanitükke.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 15 minutit kuni minipannkoogid on küpsed ja saanud pinnale kuldpruuni värvi.

Serveeri pannkoogisiirupi, maasikamoosi ja vahukoorega.

tiistai 11. maaliskuuta 2014

Paprika-sipulihöystö - Paprika-sibulahautis


Hyviä ruoan lisukkeita ei ole koskaan liian paljon. Tämä yksinkertainen lisuke on hyvä vaihtoehto perinteiselle tomaatti-kurkku salaatille, keitetyille herneille, porkkanoille, parsakaalille ja kukkakaalille. Mikä kaikista paras, paprika-sipulihöystön voi maustaa oman maun mukaan. Kerran kun valmistin sitä kokonaisen avatun kalan täytteeksi, maustoin sen timjamilla, mirinillä ja jauhetulla chilillä. Tähän ohjeeseen olen mausteeksi laittanut vaan jauhettua mustapippuria, suolaa ja hienonnettua persiljaa. Paprika-sipulihöystön valmistamiseksi sopii erinomaisen hyvin makea suippopaprika. Siitä höystöstä ei tule närästyksiä, se valmistuu nopeasti ja bonuksena päälle on edullista ja terveellistä ruokaa. Paprika-sipulihöystö sopii niin liha- kuin kalaruokien lisukkeeksi. Jätä paprika ja sipuli mukavasti rouskuvaksi, älä kypsennä niitä yli.

P.S. Söin paprika-sipulihöystöä minijauhelihapihvien kera. En laittanut enää pihvien taikinaan sipulia.

4-6 annosta
Valmistus 15 minuuttia

200 g / 2 isoa suippopaprikaa
2 keskikokoista keltasipulia / voi olla salottisipulia
jauhettua mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä
persiljaa

Huuhtele paprikat, leikkaa niistä varret pois, leikkaa paprikat pitkittäin halki, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Kuori sipulit ja leikkaa myös ne ohuiksi suikaleiksi. Kaada kuumalle paistinkasarille oliiviöljyä ja kuumenna öljy. Lisää paprika ja sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Kypsennä vihanneksia keskilämmöllä kannen alla kasarissa kunnes ne ovat kypsiä. Kääntele vihanneksia kypsymisen aikana. Jätä vihannekset al dente’ksi. Koristele hienonnetulla persiljalla ja tarjoile liha- tai kalaruoan lisukkeeksi.

***


Häid toitu lisandeid ei ole kunagi liiga palju. See lihtne lisand on hea vaheldus traditsioonilisele tomati ja kurgi salatile, keedetud hernestele, porgandile, brokkolile ja lillkapsale. Mis kôige parem, paprika-sibulahautise vôib maitsestada oma maitse järgi. Ükskord tegin seda kalatäidiseks ja maitsestasin selle tüümianiga, miriniga ja jahvatatud chiliga. Siia retsepti olen maitseaineteks lisanud ainult jahvatatud musta pipart, soola ja hakitud peterselli. Paprika-sibulahautisse sobivad väga hästi magusad punased pikad paprikad. Sellest hautisest ei tule kôrvetisi, see valmib kiiresti ja boonusena peale on odav ja tervislik toit. Paprika-sibulahautis sobib nii liha- kui kalatoidude lisandiks. Jäta parika ja sibul mônusalt krôpmsuvateks, ära hauta neid liiga pehmeteks.

P.S. Söin paprika-sibulahautist minihakklihapihvidega. Ma ei pannud hakklihataigna sisse enam sibulat.

4-6 portsjonit
Valmistus 15 minutit

200 g / 2 suurt magusat punast pikka paprikat
2 keskmise suurusega mugulsibulat / vôib olla ka shalottsibulat
jahvatatud musta pipart
soola
oliiviôli
peterselli

Loputa parikat vee all, lôika nende varreotsad ära, lôika paprikad pikuti pooleks, eemalda seemned ja lôika paprikatest ôhukesed viilud. Koori sibul ja lôika ka need ôhukesteks viiludeks. Kalla kôrge äärega pannile oliiviôli, anna sellel kuumeneda, lisa pannile paprika ja sibul, maitsesta soola ja pipraga ning anna haududa kaane all keskmisel temperatuuril kuni paprika ja sibul on al dente’d.
Sega köögivilju haudumise ajal. Kaunista hakitud peterselliga ja serveeri liha- ja kalatoitude lisandina.



perjantai 7. maaliskuuta 2014

Parmesaanimunakas – Parmesanomlett


Tässä yksinkertaisessa reseptissä nautitaan hyviä, aitoja ja vahvoja makuja. Voit valmistaa parmesaanimunakkaan sunnuntaiaamuna ja rauhassa odottaa kunnes kananmuna hyytyy paistinpannulla. Voit laittaa rucolan munakkaan päälle ja syödä suoraan pannusta. Ihanat ja vahvat parmesaanin ja rucolan maut pysyvät vielä kauan suussasi ja muistuttavat hyvästä aamiaisesta pitkin päivää.

1 annos
Valmistus 15 minuuttia

2 kananmunaa
1 dl karkeasti raastettua parmesaania
noin 1 ½ dl maitoa
oliiviöljyä
suolaa tarvittaessa
jauhettua mustapippuria
rucolaa

Riko kananmunat kulhoon, lisää maito ja vatkaa seosta. Lisää parmesaaniraaste ja sekoita joukkoon. Kaada oliiviöljy paistinpannulle (halkaisija 15 cm) ja kuumenna se. Kaada munaseos pannulle ja jauhaa pinnalle mustapippuria. Laita hellan levy miedolle lämmölle. Anna munakkaalla hyytyä pannulla kunnes sen pintakin on hyytynyt. Tarjoile rucolan kera.

***


Selles lihtsas retseptis nauditakse häid, ehtsaid ja tugevaid maitseid. Vôid valmistada parmesanomleti rahulikul pühapäevahommikul ja oodata kuni kanamuna hüübib praepannil. Vôid süüa omleti otse pannilt. Mônusad ja tugevad parmesani ja rucola maitsed on sul veel kaua suus ja meenutavad head hommikusööki piki päeva.


1 portsjon
Valmistus 15 minutit

2 kanamuna
1 dl jämedalt riivitud parmesanjuustu
umbes 1 ½ dl piima
oliiviôli
vajadusel soola
jahvatatud musta pipart
rucolat

Löö kanamunad katki kausi sisse, lisa piim ja klopi lahti. Lisa parmesanjuust ja sega sisse. Kalla pannile (läbimôôt 15 cm) tilk oliiviôli ja anna pannil kuumeneda. Kalla munasegu pannile ja jahvata pinnale musta pipart. Vähenda pliidi kuumust miinimumini ja anna kanamunal hüübida pannil kuni see on ka pinnalt hüübinud. Serveeri rucolaga.

tiistai 4. maaliskuuta 2014

Mikä on Naistenpäivän sanoma sinulle? - Mis on Naistepäeva sônum sinule?


FIN 8.maaliskuuta vietetään Kansainvälistä Naistenpäivää. Haluan tuoda Naistenpäivään omakohtaista näkökulmaa. Meidän lähikaupan kassoilla on Naistenpäivänä aina isot ämpärit ruusuilla ja jokainen naisasiakas saa päivän kunniaksi ruusun. Se laittaa miettimään, minkälainen sanoma on sitten Naistenpäivällä hyvinvointiyhteiskunnan naisille? Jokainen kokee asiaa omakohtaisesti ja varmasti nousee esille silloin juuri se oman elämän tärkein aihepiiri.

Minä katsoin viime vuoden lopussa Avalta tullutta ohjelmaa ”Suoraa puhetta”, missä juontaja Amanda de Cadenet keskusteli avoimesti maailman vaikutusvaltaisten naisten kanssa naisten elämän tärkeistä asioista. Kuuntelin mm. Lady Gaga’a ja Jane Fonda’a. Haastatteluissa usein tuotiin esille juuri se pointti, miten naisilla on otettava itse vastuu omasta elämästään, vastuuta omasta onnesta ei voi laittaa toisen ihmisen tehtäväksi. Tietenkin aukesi aihe työn ja ihmissuhteiden kautta.

Se teema puhutteli minua silloin, koska olin itse laittamassa omaa elämää uusiksi. Vaikkapa blogini kautta on minulla ihan riittävästi sitä omaa elämää ja sitä tiedän, että omaa elämää on taas helpompi rakentaa kun ympärillä ovat toimivat ja naista tukevat ihmissuhteet.

Minusta viisaammat ihmiset ovat tuoneet esille ihmistenvälisten tasavertaisen kommunikaation tärkeyden. Se kuulostaa aina niin ikivihreältä. Kuunteleminen, kohdatuksi ja ymmärretyksi tuleminen ja toimiva kommunikaatio ovat toimivien ihmissuhteiden kulmakiviä. Siinä minullakin paljon treenaamista, koska en minäkään osa aina omaa tärkeää viestiä kertoa selkeästi eteenpäin. Viimeksi kun yritin sitä tehdä, epäonnistuin.

Minulle tarkoittaa siis tasa-arvo aika pitkälle tavallista arkipäiväistä toimivaa asiakeskustelua, millä ei ole lainkaan poliittista sisältöä jos juuri puheenaiheena ei ole politiikka. Mielestäni tasa-arvo ei ole miesten vastustamista, napit vastakkain olemista ja omien ehtojen sanelemista. Napit vastakkain oleminen on aina pattitilanne, mikä ei johda mihinkään. Kuunteleva ja ymmärtävä kommunikaatio taas luo tasapainoista elämää olkoon se sitten parisuhteessa, työelämässä tai hyvin laajasti ihmistenvälisissä suhteissa.

***

EST 8.märtsil tähistatakse Rahvusvahelist Naistepäeva. Tahan postitusse tuua omapoolset nägemust Naistepäevast. Meie lähipoe kassadel on Naistepäeval suured ämbrid roosidega ja iga naisklient saab Naistepäeva auks roosi. See paneb môtlema, missugune sônum on heaoluühiskonna naisele Naistepäeval? Igaüks teab isiklikult, mis tähendus sellel päeval tema jaoks on ja milliseid teemasid seoses päevaga tal esile tôuseb.

Mina vaatasin eelmise aasta lôpus Avalt tulnud saadet ”Otsekohest kônet”, kus saatejuht Amanda de Cadenet vestles maailma môjuvôimsate naistega naiste elu tähtsatel teemadel. Kuulasin mh. Lady Gaga’t ja Jane Fonda’t. Intervjuus toodi sageli esile just see tähtis asi, kuidas naised peavad ise vôtma vastutuse oma elust, sest oma ônne ei vôi panna teise inimese ülesandeks. Muidugi avanes see teema töö ja inimestevaheliste suhete kaudu.

See teema jäi minule hästi meelde, sest olin ise sellel hetkel muutmas oma elu uueks. Mis see oma elu on? Sedagi vôib igaüks ise môelda. Minul on täiesti piisavalt seda oma elu kasvôi toidublogi kaudu. Ja seda tean, et seda oma elu on lihtsam üles ehitada kui ümberringi on head inimestevahelised suhted, mis toetavad naist.

Minust targemad inimesed on toonud esile inimestevaheliste vôrdse kommunikatsiooni tähtsuse. See kôlab alati nii aktuaalselt. Kuulamine, kuulduks ja môistetuks tulemine ning seda kaudu inimese kohtamine on töötava kommunikatsiooni ja inimestevaheliste suhete nurgakivid. Siin minulegi palju harjutamist, sest mina samuti ei oska alati edastada selgelt oma tähtsat sônumit. Viimane kord kui üritasin, ebaônnestusin.

Minule endale tähendab sooline vôrdôigluslikkus igapäevast tavalist vestlust, millel ei ole üldse mingit poliitilist sisu, kui just poliitikast ei räägita. Minu arust sooline vôrdôigluslikkus ei tähenda meeste vastandamist naistega, nii nagu Soomes öeldakse ”nööp-nööbi vastu” seismist ja oma kriteeriumite dikteerimist. Selline rind rinna vastu seismine ja vastandmine on lukus/sôlmes olukord, millel ei ole tulemust. Kuulamine ja môistetuks tulemine loob tasakaalukat elu ükskôik kas seda kasutatakse eraelus, tööelus vôi väga laialdaselt inimestevahelistes suhetes.


FIN Hyvää Naistenpäivää!

EST Head Naistepäeva!


lauantai 1. maaliskuuta 2014

Cocktailpalat ilmakuivatulla kinkulla ja melonilla – Väiksed suupisted ôhukäes kuivatatud singi ja meloniga


Kerran yllätyin kun katsoin blogini tilastoa. Aika usein lukijat katsovat cocktailpaloja. Itse asiassa siinä ei ole mitään ihmeellistä, koska ihmiset järjestävät erilaisia tapahtumia, missä juuri näppärät cocktailpalat ovat hyvin kätevää tarjottavaa vieraille. Hyvät cocktailpalat vauhdittavat heti ihmisten välisiä suhteita ja vetävät tapahtuman käyntiin. Hyvät cocktailpalat ovat lupaava alku tilaisuudelle. Olen huomannut, että Etsi resepti sivuston hakuehdotuksien listallekin on aika usein minun cocktailpaloja laitettu.

Tässä teille vielä yksi sellainen hyvin helppo ja hyvin maukas suupala sekä hinnalta aika sopiva. Lompakkoon ei jää kovin suurta reikää, mutta jokainen herkkusuu kiittää teitä siitä hyvästä suupalasta. Meloni tuo suupalaan makeaa mehukasta rapsakkuutta ja raikkautta. Silkinohut kinkkuviipale sen ympärillä on mukavasti suolainen. Keskikova ja keskivahva juusto on tähän reseptiin sopiva. Sellainen juusto on ryhdikkäästi ja suloisesti pehmeä ja suussa sulava sekä lopuksi pieni rucolalehti on kuin piste ”I”-kirjaimen päällä, koska antaa cocktailpaloille yrttisen pikantin loppuviimeistelyn. Huomioi, että cocktailpalalla pitää mahtua kerrallaan ihmisen suuhun.

9 cocktailpalaa
Valmistus 20 minuuttia

90 g / 9 viipaletta ilmakuivattua kinkkua
noin 2-3 viipaletta Cantaloupe’n melonia
noin 70-50 g keskikovaa ja keskivahvaan makuista juustoa (minulla Valion Salaneuvos, mikä on maukas ja luonteikas juusto)
rucolaa

Leikkaa meloniviipaleilta kuori pois ja poista siemenet. Leikkaa meloniviipaleista sopivat palat (noin 2-3 cm), mitä on hyvä kääriä kinkkuviipaleiden sisään.

Leikkaa juustosta pienet palat (noin 2-3 cm), mitkä ovat kooltaan sopivia meloniin käärittyjen kinkkupalojen päällä.

Valitse rucolapussista samankokoiset ja hyvännäköiset lehdet. Huuhtele ne ja laita talouspaperin arkille kuivumaan. Leikkaa kuivuneet varret tarvittaessa pois.

Ota kinkkurasiasta varovasti yksi ohut kinkkuviipale kerrallaan, laita se työtasolle sekä kääri melonipalat kinkkuviipaleiden sisälle (katso kuvaa). Aseta juustopalat niiden päälle ja pistä kinkku- ja juustopala sekä rucolalehti cocktailtikulla kiinni.

Laita valmistamisen vaiheessa valmiit cocktailpalat apulautaselle. Silloin kun kaikki suupalat ovat valmiita, mieti suupalojen asetelmaa tarjoiluvadilla etukäteen sen takia, että se tulee heti oikein ja puhdas. Kinkku on rasvainen ja se jättää jäljen tarjoiluvadille. Voit vaan kerran ja heti oikein asettaa cocktailpalat vadille. Tarjoile heti.

***


Ükskord üllatusin kui nägin oma blogi statistikat. Üsna sageli lugejad vaatavad väikseid soolaseid suupisteid. Siis tajusin, et see ei ole midagi imelikku, sest inimesed korraldavad erinevaid pidusid ja sündmusi, kus just väikseid soolaseid suupisteid on hea ja praktiline serveerida. Head suupisted lähendavad kohe inimesi ja lükkavad nii kiiresti kogu sündmuse käima. Maitsvad suupisted on lubadus sellest, et eesolev sündmus tuleb olema tore. Olen tähele pannud, et Etsi resepti lehekülje otsingusoovituste alla on üsna sageli välja pandud minu väikseid suupisteid.

Siit siis teile veel üks selline väga lihtne ja väga maitsev suupiste ning hinna poolest üsna normaalne. Rahakotti ei jää väga sügavat auku, aga iga maiasmokk, kes on seda teie juures söönud, tänab teid selle eest. Melon toob suupistele magusat mahlast rabedust ja värskust. Siidôhuke singiviil selle ümber on mônusalt soolane. Siia retsepti sobib poolkôva ja keskmise maitsetugevusega juust. Sellisel juustul on rühti ja see on mônusalt pehme ning suus sulav. Lôpuks on suupiste peal väike rucolaleht, mis on kui täpp ”I”-tähe peal, sest see annab suupistele ürdise ja pikantse lôppviimistluse. Pane tähele, et väike suupiste peab ühe korraga mahtuma inimese suhu.

9 väikest suupistet
Valmistus 20 minutit

90 g / 9 ôhukest viilu ôhukäes kuivatatud sinki
umbes 2-3 viilu Cantaloupe’e melonit
umbes 70-50 g poolkôva ja keskmise maitsetugevusega juustu (minul Valio Salaneuvos, mis on maitsev ja karakteriga juust)
rucolat

Lôika meloniviiludelt koor ära ja eemalda seemned. Lôika meloniviiludest sobivad tükid (umbes 2-3 cm), mida on hea rullida singiviilude sisse.

Lôika juustust väiksed tükid (umbes 2-3 cm), mis on kôik ühesuurused ja sobivad ilusti singitükide peale.

Vali rucolakarbist samasuurused ja hea väljanägemisega lehed, loputa need vee all ja pane majapidamispaberile kuivama. Lôika vajaduse korral kuivanud varreotsad ära.

Vôta singikarbist ettevaatlikult üks ôhuke singiviil korraga, aseta see töölauale ja kääri melonitükid viilude sisse (vaata pilti). Pane juustutükid nende peale ja pista singi- ja juustutükid ning rucolaleht puust väikse suupistetikuga kinni

Tegemise käigus pane valmis suupisted abitaldrikule. Siis kui kôik suupisted on valmis, planeeri ette, kuidas sa asetad need serveerimisvaagnale, sest asetus peab tulema kohe ôige ja puhas. Rasvane sink jätab vaagnale jälje ja asetust ei vôi enam korrigeerida. Vôid ainult ühe korra ja kohe ôigesti asetuse teha. Serveeri kohe.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...