perjantai 31. tammikuuta 2014

Härkäpapu-savulihakeitto - Pôldoa-suitsulihasupp


Härkäpapu-savulihakeitto ei ole lainkaan minun suosikkikeittoni. Se on harmaata ja ulkonäöltä tylsää. Äitini valmisti lapsuudessani silloin tällöin sitä keittoa ja silloin oli tiedossa, etten varmasti syö sitä. Aikuisiässä minun suhde keittoon on tasoittunut ja nykyaikana voin sitä syödä silloin tällöin. Sain äidiltäni paketin hänen kasvimaalla kasvatettuja ja kuivattuja härkäpapuja ja päätin valmistaa niistä kuitenkin sitä lapsuuteni ”inhokkikeittoa”. Se on sellainen keitto, millä voi hiljalleen hellalla antaa hautua ja se vaan paranee. Minulla jäikin keitto hellalle hautumaan, koska ensimmäisellä keittolautasella olivat osat pavut vielä vähän kovia. Savuliha antaa keitolle sen todellisen ihanan maun. Minä laitoin keittoon yrttejä ja erityisen hyvin sopii keiton kanssa rosmariini.

Valitettavasti tuli aika epäonnistunut kuva keitosta ja lihasta lautasella, mutta päätin postauksen tehdä, koska valmistan sitä keittoa hyvin harvoin.

Noin 3,5 l
Valmistus 2 tuntia

800 g porsaan savuluita
3 dl kuivattuja härkäpapuja
1 mukillinen kokonaisia ohrasuurimoita
kokonaisia mustapippureita
laakerinlehtiä
suolaa
hienonnettua rosmariinia
hienonnettua timjamia
hienonnettua persiljaa

Kaada isoon kattilaan (5 l) noin 2,5 l vettä ja anna nousta kiehumaan. Huuhtele härkäpavut, lisää kattilaan ja keitä niitä 30 minuuttia. Lisää savuluut ja tarvittaessa kuori vaahto pois. Lisää mustapippuri, laakerinlehdet ja tarvittaessa suolaa sekä keitä lihaa ja papuja keskilämmöllä kannen alla kunnes ne ovat melkein pehmeitä. Lisää ohrasuurimot (minulla paketilla niiden keittoaika 40 minuuttia) ja keitä keittoa kunnes kaikki aineet ovat pehmeitä. Tarvittaessa lisää vettä. Tarkista maku ja lisää yrtit.

***

Pôldoa-suitsulihasupp ei ole minu lemmiksupp. See on hall ja igava väljanägemisega. Minu ema valmistas lapsepôlves seda suppi ja siis teadsin, et kindlasti ma seda ei söö. Täiskasvanuna minu suhe sellesse suppi on pehmenenud ja tänapäeval vôin süüa seda vahetevahel. Sain emalt paki tema aiamaal kasvatatud ja kuivatatud pôldube ja otsustasin valmistada neist seda ”üök”-suppi. See on selline supp, mis tasapisi pliidil haududes muutub järjest paremaks. Minul jäigi supipott pliidile hauduma, sest esimesel taldrikutäiel, mida potist vôtsin, olid suuremad oad veidi kôvad. Suitsuliha annab supile selle tôelise maitse. Mina panin suppi erinevaid ürte ja minu arust just rosmariin sobib suurepäraselt selle supiga.

Kahjuks tuli pilt supist ja supi sees olevast lihast üsna ebaônnestunud välja, aga otsustasin teha postituse, sest valmistan seda suppi nii harva.

800 g sea suitsukonte
3 dl kuivatatud pôldubasid
1 väike tassitäis odrakruuppe
musta pipra terasid
loorberilehti
soola
hakitud rosmariini
hakitud tüümiani
hakitud peterselli

Kalla suurde potti (maht 5 l) umbes 2,5 l vett ja anna veel minna keema. Loputa pôldoad vee all ära, lisa potti ja keeda neid umbes 30 minutit keskmisel temperatuuril. Lisa suitsukondid ja vajadusel koori vaht pinnalt ära. Lisa must pipar, loorberilehed ja vajadusel soola ning keeda liha ja ube keskmisel temperatuuril kaane all kuni need on peaaegu pehmed. Lisa kruubid (minu pakendil oli kruupide keetmise aeg 40 minutit) ja keeda suppi kuni kôik ained on pehmed. Vajaduse korral lisa vett. Kontrolli maitset ja lisa ürdid.

maanantai 27. tammikuuta 2014

Kookos-limekakku – Kookos-limetort

Postauksen sponsori on Helsingin Mylly.


Taikina:
3 kananmunaa
2 dl sokeria
70 g sulanut voita
2 dl kuohukermaa
3,5 dl Myllärin Luomun leivontakarkeaa vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
50 g kookoshiutaleita
1 limen raastettu kuori ja mehu

Tummasuklaakuorrute:
200 g tummaa suklaata
2 rkl lime curd’ia tai 1 limen mehua
2 rkl voita

100 g kookoslastuja
1 limen raastettu kuori


Vaahdota yleiskoneella kananmunat ja sokeri tasaiseksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, kerma, limen mehu, raastettu kuori ja sulatettu voi. Sekoita taikina kuohkeaksi ja tasaiseksi. Sen pitää olla notkeasti valuva.

Levitä kakkuvuoalle voita. Kaada taikina pitkään vuokaan (26 cm). Paista 175 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 50 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Pistä pitkä puutikku kakkuun ja vedä ulos. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin se on valmis. Kumoa kakku vuoasta ja anna jäähtyä.

Valmista kuorrute. Sulata kulhossa mikroaaltouunissa suklaa, sekoita joukkoon sulanut voi ja lime curd sekä sekoita seosta kunnes se on tasainen paksu. Levitä kuorrute kakulle, koristele kookoslastuilla ja raastetulla limen kuorella. Laita kakku jääkaappiin, missä kuorrute kovettuu.

***


Postituse sponsor on Helsingin Mylly.

Alhaalla olevan kuvan jauhopaketti on saatu Helsingin Myllyltä - Allpool pildil olev jahupakend on saadud Helsingin Myllylt.


Taigen
3 kanamuna
2 dl suhkrut
70 g sulanud vôid
2 dl rôôska koort
3,5 dl Myllärin Luomu nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl vaniljesuhkrut
veidi soola
50 g kookoshelbeid
1 lime’i riivitud koor ja mahl

Tumeda shokolaadi glasuur:
200 g tumedat shokolaadi
2 rkl lime curdia vôi 1 lime’i mahla
2 sl vôid
100 g kookoslaaste
1 lime'i riivitud koor

Vahusta köögikombainiga kanamunad ja suhkur ühtlaseks vahuks. Lisa omavahel segatud kuivad ained, koor, lime’i mahl ja koor ning sulatatud vôi. Sega taigen hästi kohevaks ja ühtlaseks. See peab olema nôtkelt valuv.

Määri keeksivormi seestpoolt vôiga. Kalla taigen 26 cm pika keeksivormi sisse. Küpseta 175 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel 50 minutit vôi niikaua kuni kook on küps. Pista pikk puutikk tordi sisse ja tômba välja. Kui tikule ei jää tainast, siis on see küps. Keera vorm tagurpidi ja vôta tordi pôhi vormist välja. Anna jahtuda.

Valmista glasuur. Sulata kausis mikroahjus shokolaad, lisa vôi ja lime curd. Sega aineid kuni segu on muutunud ühtlaseks ja paksuks. Määri glasuur tordi peale. kaunista kookoslaastude ja kooritud lime’i koorega. Pane tort külmkappi, kus glasuur muutub kôvaks.

tiistai 21. tammikuuta 2014

American stuffingilla täytetty jyväbroileri - American stuffinguga täidetud broiler


Viime viikonloppuna valmistin ihanaa kotiruokaa, American stuffingilla täytettyä jyväbroileria. American stuffing on perinteisesti Yhdysvalloissa Kiitospäivän kalkkunan täyte. Siitä on hyvin monenlaisia vaihtoehtoja. Täytteen voi hienontaa yleiskoneella ja silloin tulee täyte tiiviimpi. Huomasin netistä, että stuffingia voi tarjota myös kalkkunan lisukkeena tai itsenäisenä ruokana. Minä päätin valmistaa pippurin ja yrtin painotteisen täytteen ja valitsin sitä varten sopivat täytteen raaka-aineet. Päätin täyttää jyväbroilerin täytteellä ja laittaa siitä ylijäämän vuokaan sekä tarjota sillä tavalla sitä vuokaruokana. Koska suffingissa on leipää, vihanneksia, pähkinää, omenaa ja rusinoita, sitten ruoka ei tarvitse enää erikseen lisukkeita. Vaan perunaa ja kastiketta lisäksi ja siitä syntyy erinomainen täyttävä ja maukas kotiruoka. Vaikka valmistukseen kuluu runsas 3 tuntia, kannattaa se monikertaisesti, koska palkintona on ihana kodikas ruokahetki. Minä tykkään sellaisesta ruuasta. Se sopii hiljaista kotiviikonloppua varten, ruuan valmistus on kaunista ja rentouttavaa toimintaa, se on juuri sellainen ruoka, mikä tuo ihmiset ruokapöydän ääreen ja vahvistaa ihmissuhteita. Sitä ateriakertaa jää muistamaan lämpimällä sydämellä. Syömisen jälkeen on onnellinen olo ja haluaa mennä sohvalle löhöilemään sekä katsoa kivaa komediaelokuvaa. Koti ja viikonloput ovat juuri niitä hetkiä varten.


Käytännöllisyyden puolelta katsottuna on se kohtuuhintainen ruoka, koska raaka-aineet ovat aika edullisia. Jos on isompi joukko ihmisiä syömässä, silloin voi täyttää vaikkapa kaksi jyväbroileria, koska täytettä sitä varten riittää. American stuffingilla täytettyä jyväbroileria voi tarjota vaikkapa vieraille, vaikkapa silloin kun on isovanhempia tai sukulaisia tulossa kylään. Minä valmistin ruoan kanssa syömiseksi ihan tavallisen maito-jauho-kanaliemi-yrttikastikkeen. Tämä ruoka taipuu niin moneen ja maistuu niin monelle ihmiselle. Täyte pitää olla aika mausteinen. Broilerin sisällä oleva täyte tuli mehevämpi, koska broilerin mehut kostuttivat sitä. Täyte, mikä lämmitetään vuoassa uunissa, oli kuiva, mutta ei kuivunut.


4-6 annosta
Valmistus noin 3 tuntia

1,3 kg kokonaista jyväbroileria

Styffing:
100 g saksanpähkinöitä
340 g / 1 tölkki keitettyä maissia
1 dl rusinoita
200 g pakasteherneitä
4 isoa vartta varsiselleria
4 pienempää keltasipulia
300 g bratwurstia
3 viipaletta sekaleipää
2 isoa omenaa
3 isoa kananmunaa

voita
28 g / 1pkt kanafondia
½ ruukkua lehtipersiljaa
½ ruukkua salviaa
½ ruukkua timjamia
runsaasti rouhittua mustaa pippuria
suolaa
grillimaustetta

voita
suolaa
kokonaisia mustapippureita
3 laakerinlehteä
salvian, persiljan ja timjamin lehtiä koristelua varten

Paahda saksanpähkinät kuumalla pannulla, anna jäähtyä, hienonna ja laita isoon kulhoon.

Keitä herneet, valuta vesi pois ja lisää isoon kulhoon.

Valuta maisilta neste pois ja lisää maissi isoon kulhoon.

Liota rusinoita noin 20 minuuttia vedessä, valuta vesi pois ja lisää isoon kulhoon.

Kuori omenat, poista sydänosat, paloittele omenat ja lisää kulhoon.

Kuutio leipäviipaleet ja lisää kulhoon.

Kuori sipulit ja kuutio ne. Huuhtele varsiselleri ja leikkaa niistä samankokoiset palat. Leikkaa bratwursista samankokoiset palat. Sulata iso pala voita isolla paistinpannulla ja kuullota pannulla sipulikuutiot. Lisää bratwursti ja ruskista makkaraa hieman sekä lopuksi lisää selleri ja kypsennä niitäkin hetken ajan. Kypsennyksen aikana lisää pannulle 1 pkt kanafondia ja anna sillä sulata joukkoon. Kaada seos isoon kulhoon kaikkien aineksien joukkoon. Hienonna iso kimppu persiljaa, salviaa ja timjamia sekä laita kulhoon. Mausta hyvin pippurilla ja suolalla. Sekoituksella pitää olla aika voimakas yrttien ja pippurin maku. Lopuksi sekoita joukkoon kananmunat. Kananmuna sitoo aineksia yhteen. Sekoita täytettä hyvin.

Täytä jyväbroileri täytteellä. Laita täytettä sopivasti broilerin sisään, ei kovin tiivisti ja paljon, koska se paisua broilerin sisällä paistumisen aikana. Levitä käsillä broilerin pinnalle pehmeää voita ja suolaa. Pistä cocktailtikut veteen ja kiinnitä tikuilla broilerin vatsaosa ja siivet. Nosta täytetty broileri ison uunivuoan ritilälle. Kaada vuoan pohjalle noin 7 dl vettä, lisää laakerilehdet, suola ja kokonaiset mustapippurit. Peitä vuoka foliolla ja nosta vuoka uunin alimmaiselle tasolle. Paista 220-225 asteessa alussa folion alla 50 minuuttia. Ota folio pois, nosta vuoka broilerin kanssa keskitasolle ja paista vielä 50 minuuttia tai kunnes broileri on kypsä ja saanut pinnalle kauniin kultaisen sävyn. Voit broileria kääntää paistamisen aikana niin, että se ruskistuu molemmalta puolelta. Valele broileria paistumisen aikana liemellä. Poista puutikut ennen tarjoilua.

Voitele toinen keskikokoinen uunivuoka ja kaada loput American stuffingista vuokaan sekä tasoita se sinne. Voit nosta vuoan jääkaappiin ja laittaa sen uunin pohjalle kun broilerin paistamisen aikaa on jäljellä noin 30 minuuttia. Silloin kun olet nostanut broilerin uunista voit nostaa toisen vuoan stuffingin kanssa ylätasolle grillivastuksen alle, missä se saa pintaväriä. Huomioi, ettei se kuivu liikaa.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja vaalean maitokastikkeen kera.

***


Eelmisel nädalavahetusel valmistasin imetoredat kodutoitu, american stuffinguga täidetud broilerit. American stuffing on traditsiooniliselt Ameerika Tänupühaks valmistatava kalkuni täidis. Sellest on nii mitmeid variante. Täidise, mis pannakse kalkuni sisse, vôib köögikombainiga peenestada ja siis tuleb täidis tihedam. Panin tähele internetis, et stuffingit vôib serveerida ka kalkuni lisandina vôi täiesti erilise toiduna. Mina otsustasin valmistada pipra ja ürdi rôhuasetusega täidise ja valisin selle järgi omad toorained. Otsustasin täita broileri täidisega ja panna ülejäägi ahjuvormi ning pakkuda seda niimoodi vormitoiduna. Kuna stuffingis on leiba, köögivilju, pähklit, ôuna ja rosinaid, siis see toit ei vaja enam mingisuguseid lisaneid. Juurde veel keedetud kartuleid ja kastet ja kôigest sünnib suurepärane täitev ja maitsev kodune toit. Kuigi valmistamisele kulus 3 tundi, kannatas se vaevanägemise tundekordelt ära, sest lôpptulemus oli imetore kodune ja mônus toiduhetk. Minule meeldib selline toit, see sobib rahulikule nädalavahetusele , see on ilus ja lôôgastav toiming, see on just selline toit, mis tugevdab inimestevahelisi suhteid. Seda söögikorda jääb mäletama sooja südamega. Söömise järgi on ônnelik tunne ja vôib minna elutoa diivanile mônulema ja vaatama head komöödiamängufilmi. Kodu ja nädalavahetused on just selliste hetkede jaoks loodud.


Praktilisuse poolt vaadates, see on normaalse hinnaga toit, sest toorained on üsna odavad. Kui on suurem hulk inimesi söömas, siis vôib täita kaks broilerit, seda täidist piisab. America stuffingiga täidetud broilerit vôib pakkuda külalistele, vôi siis kui vanavanemad vôi sugulased on tulemas külla. Mina valmistasin toiduga söömiseks tavalise piima-jahu-kanaleeme-ürdikastme ja serveerisin keedetud kartulitega. See on toit, mis meeldib paljudele inimestele. Täidis peab olema üsna maitsekas. Broileri sees olev täidis tuli mahlasem, sest broileri mahlad niisutasid seda. Täidis, mis oli vormis, tuli kuivem, aga mitte ära kuivanud.


4-6 portsjonit
Valmistus umbes 3 tundi

1,3 kg tervet broilerit

Styffing:
100 g kreekapähkleid
340 g / 1 purk keedetud maissi
1 dl rosinaid
200 g sügavkülmutatud herneid
4 suurt vart varssellerit
4 väiksemat mugulsibulat
300 g bratwursti
3 viilu segaleiba
2 suurt ôuna
3 suurt kanamuna
vôid
28 g / 1pkt kanafondi
suur kimp lehtpeterselli
suur kimp salveid
suur kimp tüümiani
rohkelt jahvatatud musta pipart
soola
grillmaitseainet

vôid
soola
musta terapipart
3 loorberilehte
salvei, lehtpeterselli ja tüümiani lehti kaunistuseks


Rösti kreekapähklid kuumal pannil, anna jahtuda, haki ära ja kalla suurde kaussi.

Keeda herned, kurna ära ja kalla suurde kaussi.

Nôruda maisi pealt vedelik ära ja kalla suurde kaussi.

Leota rosinaid umbes 20 minutit, nôruta vesi ära ja kalla suurde kaussi.

Koori ôunad, eemalda südamed ja tükelda ning tôsta suurde kaussi.

Lôika leivast kuubikud ja tôsta need kaussi.

Koori sibulad ja lôika kuubikuteks. Loputa varsseller ja lôika samasuurusteks tükkideks. Lôika vorst samasuurusteks tükkideks. Sulata pannil suur tükk vôid ja küpseta sibul läbipaistvaks. Lisa vorst ja pruunista seda veidi. Lisa seller ja küpseta sedagi môned hetked. Küpsetamise ajal lisa pannile kanafond ja anna sellel sulada pannil ainete hulka. Kalla segu suurde kaussi. Haki suur kimp peterselli, salveid ja tüümiani ning tôsta kaussi. Maitsesta segu korralikult pipra ja soolaga. Täidisesegu peab olema tugevalt piprane ja ürdine. Lôpuks sega sisse kanamunad. Kanamunad seovad segu ühte. Sega täidis korralikult läbi.

Täida broiler täidisega. Pane täidist sobivalt broileri sisse, ära pane liiga palju ja tihedalt, sest see paisub küpsemise ajal. Määri broileri pinnale pehmet vôid ja soola. Pista puust suupistetikud vette ja kinnita nendega broileri kôhu nahk ja tiivad. Tôsta täidetud broiler suur ahjuvormi restile. Kalla ahjuvormi 7 dl vett, lisa musti pipraid, soola ja loorberilehed. Kata vorm fooliumiga. Pane vorm ahju alumisele kôrgusele ja anna küpseda fooliumi all 50 minutit. Vôta foolium ära, tôsta ahjuvorm ahju keskmisele kôrgusele ja anna küpseda veel 50 minutit vôi nii kaua kuni broiler on küps ja saanud pinnale kuldset värvi. Vôid broilerit keerada praadimise ajal, nii et see on môlemalt poolt kuldpruun. Kasta broilerit praadimise ajal leemega. Eemalda puust tikud enne serveerimist.

Määri teise keskmise suurusega ahjuvormile vôid ja kalla ülejäänud American stuffing vormi ning tasanda see seal. Vôid tôsta vormi külmkappi ja panna ahju pôhjale kui broileri praadimisaega on järgi jäänud 30 minutit. Siis kui oled tôstnud broileri ahjust välja, vôid tôsta ahjuvormi stuffingiga ülemisele kôrgusele, kus see saab pinnale kuldset värvi. Pane tähele, et see ei kuiva liiga ära.

Serveeri keedetud kartulite ja valge piimakastmega.



FIN Silloin kun aloitin ruoanlaitolla, oli ulkona valoisa.
EST Siis kui alustasin toidu tegemisega, oli väljas valge.


FIN Syömisen ja elokuvan ajaksi laitoin tuikut palamaan.
EST Söömise ja mängufilmi ajaks panin küünlad pôlema.



perjantai 17. tammikuuta 2014

TOP 100 toidublogid

Mainospostaus. Yhteistyössä ruokablogi Ankerias Vipunen.

Olin viime vuonna blogini kautta monessa mukana. Blogiin tuli niin valtavasti kaikenlaisia kutsuja ja yhteydenottoja, hamstrasinkin itselleni paljon tehtäviä, mutta kaikkea tuli kerrallaan liian paljon ja vasta tämän vuoden alussa ehdin purkaa rästejä.

Yksi pikkuprojekti, missä olin mukana, on eestinkielinen TOP 100 toidublogid (sama kuten vastaava suomenkielinen TOP 100 ruokablogit). Tämä lyhyt ilmoitusluonteinen postaus on suunnattu ennen kaikkia eestinkielisille ruokablogeille, että nostaa esille ja levittää sitä uutta tammikuun alussa julkaistua blogilistaa eestiläisten joukossa. TOP 100 sivun perustaja on ruokabloggaaja Ankerias Vipunen.

Minä itse tykkään TOP 100 sivusta, koska siellä ovat ruokablogit selkeästi esillä ja on kätevä katsoa, kuka on tehnyt postauksen ja mistä.

Suosittelen liittyä listalle! Listan Infosta löytyy, miten sitä voi tehdä.


***

Reklaampostitus. Koostöös Soome toidublogi Ankerias Vipunen.

Olin eelmisel aastal oma blogi kaudu mitmes ettevôtmises osalemas. Minu blogisse tuli nii palju kôiksuguseid kutseid ja pöördumisi, kahmisin endale igasuguseid ülesandeid kokku, aga kôike tuli liiga palju üksteise peale ja alles selle aasta alguses jôuan teha osadest ettevôtmistest postitusi.

Üks väike projekt, milles veidi osalesin, on selle aasta jaanuaris avaldatud eestikeelne TOP 100 toidublogid (sama kui vastav soomekeelne TOP 100 ruokablogit). Sellele listile vôib soovi korral lisada oma blogi, kui seda seal veel ei ole. TOP 100 listi tegija on Soome toidublogija Ankerias Vipunen.

Minule endale meeldib TOP 100 list, sest seal on selgelt ja ülevaatlikult olemas toidublogid ja hea on vaadata, kes on teinud postituse ja millest.

Soovitan liituda listile! Listi Info osast leidub, kuidas seda teha.

Bloggarille rahapalkkio - Blogijale rahaline sissetulek: Ankerias Vipunen.

tiistai 14. tammikuuta 2014

Pikkupiiraat maa-artisokka-porkkanatäytteellä – Väiksed pirukad maapirni-porganditäidisega

Postauksen sponsori on Helsingin Mylly. Yhteistyössä Helsingin Mylly ja Deski.


Tammikuun Myllärin Luomun leivontakilpailun teemana on ”Terveellistä ja maukasta täysjyvästä”. Päätin leipoa maa-artisokka-porkkanatäytteellä pikkupiiraita. Ajattelin, että vaan taikina ei saa olla terveellinen ja maukas, myös täyte pitää sitä olla. Lopputulos tuli erittäin hyvä, en osa yhtään mitään muuttaa tässä reseptissä, kaikki maut sopivat keskenään erityisen hyvin yhteen, maa-artisokan maku nousee juuri sopivasti esille. Piirakoiden taikinakuori tuli pinnalta ihanan rapea, mutta sisältä pehmeä. Ne piirakat ovat hyviä kasvisvaihtoehtona, mutta jos kaipaa lihan makua, silloin voi täytteen joukkoon lisätä noin 100-150 g pekonikuutioita.

Piiraita voi syödä teen tai maidon kanssa


ja dipata dippikastikkeeseen.


Leivoin piiraita viime sunnuntaina ja vaikka sinne kului runsas 3,5 tuntia, oli se leivontakäsityötä parhaimmillaan. Sellainen leivontakäsityö on kaiken lisäksi kaunista toimintaa. Minä uskon kauneuden voimaan.


33 pikkupiirasta
Valmistus 3,5 tuntia

Täyte:
500 g maa-artisokkaa
2 isoa porkkanaa
2 pientä sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 kananmuna
nokare sulatettua voita
hienonnettua rosmariinia ja/tai timjamia
suolaa
jauhettua mustapippuria
(halutessasi noin 100-150 g pekonikuutioita)

1 vatkattu kananmuna piirakoiden voiteluun

Taikina:
4 dl kädenlämpöistä maitoa
25 g tuorehiivaa
suolaa
5 ½ dl Myllärin Luomun hurjan viljaista sämpylänjauhoa
5 dl Myllärin Luomun täysjyväruisjauhoja
Myllärin Luomun leivontakarkeaa vehnäjauhoa
70 g sulatettua voita

Dippi:
200 g kermaviiliä
hienonnettua ruohosipulia
hienonnettua rosmariinia ja/tai timjamia
jauhettua mustapippuria
suolaa
ripaus sokeria
sitruunamehua

Valmista täyte. Kuori maa-artisokat, porkkanat, sipulit ja valkosipulin kynnet. Keitä maa-artisokat ja porkkanat erikseen suolalla maustetussa vedessä, valuta vesi pois ja anna jäähtyä. Leikkaa sipulista kuutiot ja hienonna valkosipuli sekä kuullota niitä keskikuumalla pannulla öljyssä. Anna jäähtyä. Raasta maa-artisokat ja porkkanat. (Jos lisät täytteen joukkoon pekonia, silloin ruskista sitä hieman kuumalla pannulla). Hienonna rosmariini. Laita kaikki täytteen aineet kulhoon, mausta suolalla ja pippurilla sekä sekoita ainesosat keskenään.

Valmista taikina yleiskoneella. Liota hiiva yleiskoneen kulhossa kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola. Sekoita koneella maidon joukkoon 4 dl sämpyläjauhoa ja 2 dl ruisjauhoa 1 dl kerrallaan. Laita kone suurimmalle teholle ja vatkaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan. Sen jälkeen laita kone taas pienemmälle teholle ja sekoita taikinan joukkoon sulanut voi sekä taas 1 dl kerrallaan loput jauhot. Alusta taikina kunnolla. Taikinalla pitää olla sopivasti kimmoisa, niin, ettei se enää tartu sormiin. Ripottele pinnalle vehnäjauhoa, peitä kulho puhtaalla keittiöpyyhkeellä sekä anna taikinalla kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli alussa yksi taikinan osa jauhotetulla pöydällä noin 4 mm paksuiseksi. Nosta ruokalusikalla täytettä taikinan reunaan, nosta taikina täytteen yli, paina sormilla taikina kiinni, niin, että se on yli täytteen (täyte jää taikinataskuun) ja paina vesilasin (halkaisija 6 cm) reunalla taikinasta pikkupiiraat. Paina haarukalla piiraiden reunat kiinni. Sivele sudilla piiraiden pinnalle kananmunaa. Valmista toisesta taikinan osasta samalla tavalla piiraat.

Paistaa 225 asteessa noin 15 minuuttia uunin keskitasolla kunnes piirakoiden pinta on kullanruskea.

Valmista dippikastike sekoittamalla kastikkeen aineet kulhossa keskenään.

***

Postituse sponsor on Helsingin Mylly. Koostöös Helsingin Mylly ja Deski.


Jaanuari Myllärin Luomu küpsetistevôistluse teema on ”Tervislikku ja maitsvat täisterast”. Otsustasin küpsetada maapirni-porganditäidisega väikseid pirukaid. Môtlesin, et ainult pirukataigen ei vôi olla tervislik ja maitsev, ka täidis peab seda olema. Lôpptulemus tuli eriti hea välja, ma ei oska mitte midagi selles retseptis muuta, kôik maitsed sobivad suurepäraselt omavahel kokku ja maapirni maitse tôuseb just sobivalt esile. Piirukate taignakoor on pinnalt mônus rabe ja seest pehme. Need pirukad on head sellisena, aga kui jääd kaebama liha maitset, siis vôid täidise hulka lisada umbes 100-150 g veidi pruunistatud toorpeekonit kuubikutena. Pirukaid vôib süüa selliselt tee vôi piimaga vôi kasta dipikastmesse.


Küpsetasin pirukaid eelmisel pühapäeval ja kuigi sellele kulus 3,5 tundi, oli see küpsetamise käsitööd kôige paremas môttes. Selline käsitöö on kôige lisaks ilus tegevus. Mina usun ilu vôimu sisse.

Alhaalla olevan kuvan jauhopaketti on saatu Helsingin Myllyltä - Allpool oleva pildi jahupakend on saadud Helsingin Myllylt.


33 väikest pirukat
Valmistus 3,5 tunti

Täidis:
500 g maapirne
2 suurt porgandit
2 väikest mugulsibulat
2 küüslaugu küünt
1 kanamuna
tükk vôid sulatatuna
hakitud rosmariini ja/vôi tüümiani
soola
jahvatatud musta pipart
(soovi korral umbes 100-150 g toorpeekoni kuubikuid)

1 lahtiklopitud kanamuna pirukate määrimiseks

Taigen:
4 dl käesooja piima
25 g pärmi
soola
5 ½ dl Myllärin Luomu viljarikast saiakeste/kuklite jahu
5 dl Myllärin Luomu täisterarukkijahu
Myllärin Luomu nisujahu
70 g sulatatud vôid

Dipp:
200 g hapukoort
hakitud murulauku
hakitud rosmariini ja / vôi tüümiani
jahvatatud musta pipart
soola
veidi suhkrut
sidrunimahla

Kuvan jauhopaketit saatu Helsingin Myllyltä - Pildil olevad jahupakendid saadud Helsingin Myllylt.


Valmista täidis. Koori maapirnid, porgandid, sibulad ja küüslaugu küüned. Keeda maa-pirni ja porgandit soolaga maitsestatud vees pehmeks, kurna vesi ära ja anna jahtuda. Lôika sibulatest kuubikud ja haki küüslaugu küüned ning kuumuta neid keskmisel kuumusel pannil ôli sees nii kaua et need on läbipaistavad. Anna jahtuda. Riivi maapirnid ja porgandid.(Kui lisad täidisele peekoni, siis pruunista kuubikuid veidi kuumal pannil enne täidise sisse panemist). Haki rosmariin. Pane kôik täidise ained kaussi, maitsesta soola ja piparaga ning sega ained omavahel läbi.

Valmista köögikombainiga taigen. Leota pärm köögikombaini kausis piima sisse. Lisa sool. Sega köögikombainiga piima sisse 4 dl saiakeste/kuklite jahu ja 2 dl rukkijahu 1 dl korraga. Pane kombain kôige suuremale vôimsusele ja sega tainast môned minutid kôvasti. Selle järel pane kombain jälle väiksemale vôimsusele ja sega taigna sisse vôi ning ülejäänud jahu jälle 1 dl korraga. Taigen peab jääma sobivalt elastne ja see peab sôrmede küljest lahti tulema. Raputa taigna peale nisujahu, kata kauss puhta käterätikuga ja anna taignal kerkida kahekordseks.

Jaga taigen kahte ossa. Rulli üks taignaosa jahusel laual umbes 4 mm paksuseks, tôsta lusikaga täidist taigna äärde, tôsta taigen üle täidise ja vajuta ääred üle täidise sôrmedega kinni, nii, et täidis jääb taigna taskusse. Vajuta taigen klaasi (läbimôôt 6 cm) äärega läbi. Vajuta kahvliga veel pirukate ääred kinni. Määri köögipintsliga pirukate peale lahtiklopitud muna. Tee teise osaga taignast sama moodi pirukad.

Küpseta 225 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel 15 minutit kuni pirukad on saanud pinnale kuldse värvi.

Valmista dipikaste segades kastme ained omavahel väikses kausis läbi.

perjantai 10. tammikuuta 2014

Höyrytetyt lohipalat ja valkoviini-kermakastike - Aurutatud lôhetükid ja valge veini-koore kaste


4 annosta
Valmistus 15 minuuttia

4 lohipalaa / noin 180 g yksi pala / yhteensä noin 720 g lohta
suolaa
jauhettua mustapippuria

1 rkl vehnäjauhoja
1 dl kuivaa valkoviiniä
2 dl kuohukermaa tai täysmaitoa
suolaa
jauhettua valkopippuria
hienonnettua ruohosipulia
halutessasi ripaus sokeria

4 lohkoa sitruunaa


Valkoviinikastikkeen valmistus. Sulata pienen paksupohjaisen kasarin pohjassa voi, lisää jauhot ja sekoita vispilällä joukkoon. Lisää valkoviini ja sekoita joukkoon sekä lopuksi lisää kerma sekä sekoita joukkoon. Anna poreilla miedolla lämmöllä kunnes kastike sakenee. Mausta pippurilla ja suolalla. Voit lisätä ripauksen sokeria. Koristele hienonnetulla ruohosipulilla.

Sivele kattilan höyrytysosan pinnalle voita. Ripottele lohipalojen pinnalle jauhettua mustapippuria ja suolaa sekä aseta ne höyrytysosalle. Nosta höyrytysosa kattilan päälle, missä miedolla lämmöllä kiehuu vesi. Laita kansi päälle ja höyrytä lohta noin 6-7 minuuttia kunnes lohipalat ovat kypsiä.

Tarjoile keitettyjen perunoiden ja vihanneksien kera.

***


4 portsjonit
Valmistus 15 minutit

4 lôhetükki / umbes 180 g üks tükk / kokku umbes 720 g lôhet
soola
jahvatatud musta pipart

1 sl nisujahu
1 dl kuiva valget veini
2 dl rôôska koort vôi täispiima
soola
jahvatatud valget pipart
hakitud murulauku
soovi korral veidi suhkrut

4 sidruni sektorit


Valge veini kastme valmistus. Sulata väikses paksu pôhjaga kastrulis vôi, lisa jahu ja sega vispliga vôi hulka. Lisa valge vein ja sega hulka ning lôpuks lisa koor ning sega hulka. Anna muliseda väiksel temperatuuril kuni kaste pakseneb. Maitsesta pipra ja soolaga. Vôid lisada soovi korral veidi suhkrut. Kaunista hakitud murulauguga.

Määri kastruli aurutusosa pinnale vôid. Raputa lôhetükkide pinnale soola ja jahvatatud musta pipart ning aseta lôhetükid aurutusosale. Tôsta aurutusosa kastruli peale, milles väiksel temperatuuril keeb vesi. Pane kaas peale ja auruta lôhet umbes 6-7 minutit kuni lôhe on küps.

Serveeri keedetud kartulite ja köögiviljadega.

keskiviikko 8. tammikuuta 2014

Broileri-nuudeliwokki - Broileri-nuudliwokk


Viime vuonna oli minulla mahdollisuus kokea ravintoloissa Tallinnassa ja Helsingissä monia makuelämyksiä. Julkisuudessa puhutaan paljon makuelämyksistä ja makuelämykset kilpailevat muiden elämyksien kanssa, mitä ihmisille mainostetaan. Minä itse pidän sen lisäksi järkiruuasta tai toisin sanottuna vatsaystävällisestä ruuasta, mikä on terveellinen, ei turvota vatsaa ja tietenkin maistuu hyvälle. Se sopii arkiruuaksi erittäin hyvin. Olen kerännyt juuri ravintoloista siihen paljon ideoita ja olen huomannut että monissa kokkiohjelmissa arvioidaan ruokaa joskus juuri vatsaystävällisyyden perusteella eli se ruoka ei ole kovin raskasta, siinä ei ole sellaisia mausteita ja raaka-aineita, mitkä ärsyttävät ja turvottavat vatsaa. Broileri-nuudeliwokki on juuri sitä järkiruokaa ja syömisen jälkeen on vatsassa hyvä olo. Kaiken lisäksi on sitä hyvin helppo valmistaa ja se on erittäin hyvä. Sillä linjalla jatkan, koska syömistavoissani on tapahtunut suuri muutos. Haluan syödä hyvin ja järkevästi, määrällisesti vähemmän, mutta ravintosisällön puolesta laadukkaammin. Ensimmäinen tulos on jo saavutettu, koska tämän vuoden ensimmäisellä työpäivällä vaihdoin työvaatteeni XL-koosta L-kokoon. En tiedä mahdunko M-kokoon, koska olen aika pitkä ihminen, mutta laihdutuslinja kuitenkin jatkuu. Näin on hyvä aloittaa uutta vuotta!

4 annosta
Valmistus 30 minuuttia

480 g broilerin fileitä isoina suikaleina
1 keltainen paprika suikaleina
1 punainen paprika suikaleina
1-2 salottisipulia suikaleina
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
100 g herkkusieniä viipaleina
1 iso porkkana suikaleina
½ dl cashew-pähkinöitä
3 dl kanalientä
2 rkl appelsiinimehua
3-4 rkl soijaa tai maun mukaan
2 tl maissitärkkelystä
2 tl seesamiöljyä
oliiviöljyä
3 kiekkoa täysjyvänuudeleita
korianteria

Paahda cashew-pähkinöitä kuivalla pannulla keskilämmöllä noin 2-3 minuuttia kunnes ne ovat saaneet kultaista väriä pinnalle. Laita pannu sivuun.

Sekoita pienessä kulhossa appelsiinimehu ja maissitärkkelys keskenään, lisää soija, seesamiöljy ja kanaliemi sekä sekoita aineita keskenään. Laita sivuun.

Kuumenna oliiviöljy wokkipannussa ja lisää broilerin suikaleet sekä anna niillä paistua melkein kypsiksi. Lisää herkkusienet ja paista kunnes sienet ovat melkein kypsiä. Lisää kasvikset ja kuullota niitä muutaman minuutin. Sekoita aineksia kuullottamisen aikana. Lisää kastikeliemi joukkoon ja kiehauta. Vähennä lämpöä ja hauduta wokkia kannen alla kunnes kastike sakenee. Jätä vihannekset al denteksi.

Samaan aikaan keitä nuudelit (katso pakkauksen ohje, minulla 3 minuuttia). Valuta vesi pois.

Kaada nuudelit wokkipannulle ja sekoita aines-osat keskenään. Lopuksi lisää cashew-pähkinät ja hienonnettu korianteri. Tarjoile heti.

***


Eelmisel aastal oli minul vôimalus kogeda restoranides Tallinnas ja Helsingis mitmeid maitse-elamusi. Avalikkuses räägitakse palju maitse-elamustest ja need vôistlevad teiste elamustega, mida inimestele reklaamitakse. Minule endale meeldib selle lisaks môistlik toit vôi teisiti öeldes kôhusôbralik toit, mis on tervislik, ei paisuta kôhtu ja muidugi on ka maitsev. Selline toit sobib argipäevaks. Olen restoranidest korjanud ideesid selle jaoks ja kokandussaadetes üsna sageli hinnatakse toitu just selle môistlikkuse kriteeriumi järgi ehk teisiti öeldes see toit ei ole raske, ei sisalda palju teravaid maitseaineid ja selliseid tooraineid, mis paisutavad kôhtu. Broileri-nuudliwokk on just selline môistlik toit ja selle söömise järgi on kôhus hea tunne. Peale selle on seda väga lihtne valmistada ja on väga hea. Sellel liinil jätkan, sest minu söömise harjumused on palju muutunud. Tahan süüa môistlikult ja hästi, hulga poolest vähem, aga toorainete toiteväärtuse poolest kvaliteetsemalt. Esimene tulemus on juba saavutatud, sest uue aasta esimesel tööpäeval vahetasin ma oma tööriided XL-suurusest L-suurusesse. Ma ei tea, kas ma mahun M-suurusesse, sest olen üsna pikk inimene, aga minu kaalust mahavôtmise liin jätkub sellegipoolest. Nii on uut aastat hea alustada!

4 portsjonit
Valmistus 30 minutit

480 g broileri fileesid pikkade viiludena
1 kollane paprika pikkade viiludena
1 punane paprika pikkade viiludena
1-2 shalottsibulat viiludena
1-2 küüslaugu küünt hakituna
100 g shampinjoni viilutatult
1 suur porgand viiludena
½ dl india pähkleid
3 dl kanaleent
2 sl apelsinimahla
3-4 sl sojakastet vôi maitse järgi
2 tl maisitärklist
2 tl seesamiôli
oliiviôli
3 ketast täisteranuudelid
koriandrit

Rösti india pähkleid kuival pannil keskmisel temperatuuril umbes 2-3 minutit kuni need on saanud kuldset värvi pinnale. Pane pann kôrvale.

Sega väikses kausis apelsinmahl ja maisitärklis omavahel läbi, lisa soja, pähkliôli ja kanaleem ning sega ained läbi. Pane kauss kôrvale.

Kuumuta oliiviôli wokkpannil ja lisa broileri viilud ning prae need peaaegu küpseks. Lisa shampinjonid ja prae kuni seened on peaaegu küpsed. Lisa köögiviljad ja küpseta ka neid môned minutid kuni need on al dented. Sega aineid omavahel küpsemise ajal. Lisa kastmeleem ja anna minna keema. Vähenda temperatuuri ja hauta wokki kaane all kuni kaste muutub paksuks. Jäta köögiviljad veidi krômpsuvateks.

Samal ajal keeda nuudlid (vaata juhendit pakendilt, minul 3 minutit). Kalla vesi pealt ära.

Kalla nuudlid wokkpannile ja sega ained omavahel läbi. Lôpuks lisa pähklid ja hakitud koriander. Serveeri kohe.

sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Piparit sinihomejuustolla, puolukkahillolla ja punaviinihyytelöllä – Piparkoogid sinihallitusjuustu, pohlamoosi ja punase veini tarretisega

Hyvää Loppiaista! (6.1.)

Loppiaisen herkkupöytä on valmistettu joulun jämistä. Pipareiden kanssa voi juoda joulukahvia, jouluteetä, glöggiä, puna- tai valkoviiniä. Minulla oli kuivaa valkoviiniä ja se sopii yllättävän hyvin muuten niin makeiden pipariherkkujen kanssa. Piparit sinihomejuustolla, puolukkahillolla ja punaviinihyytelöllä sopivatkin hyvin jälkiruokapöytään tai seurusteluun. Mielestäni Loppiaisen pöytä voi olla aika rento, koska ainakaan minä enää en jaksa juhlia. Minä odotan, milloin elämän rytmi normalisoituu.


Tämä ohje on suuntaa antava. Voit valmistaa niin monta piparia kuin itse haluat. Mielestäni 2 piparia per 1 henkilö on riittävä, koska piparit sinihomejuustolla, puolukkahillolla ja punaviinihyytelöllä ovat hyvin makeita.


Neljälle
Puolukkahillon valmistus 10 minuuttia + jäähtymisen aika
Pipariherkkujen valmistus 10 minuuttia

Puolukkahillo:
100 g pakastepuolukoita
½ dl sokeria
2 dl Vana Tallinn (”Vanha Tallinna”) likööriä / tai konjakkia / tai brandy’a
hieman vettä

8 piparia
sinihomejuustoa
tähti- ja sydänkoristekuvioita
jauhettua kardemummaa
punaviinihyytelöä

Valmista puolukkahillo keittämällä puolukoita, sokeria, vettä ja likööriä pienessä kasarissa noin 10 minuuttia. Sekoita hilloa keittämisen aikana. Kuori vaahto reikäkauhalla pois. Anna hillolla jäähtyä.

Laita neljän piparin päälle pala sinihomejuustoa, lusikalla puolukkahilloa ja muutamia tähti- sekä sydänkoristekuvioita. Laita toisen erään pipareiden päälle pala juustoa, lusikalla punaviinihyytelö ja ripottele pinnalle kardemummaa.

Tarjoile heti.

***

Head Kolmekuningapäeva! (6.1.)

Kolmekuningapäeva delikatessilaud on valmistatud jôulude ülejääkidest. Piparkookidega vôib juua jôulukohvi, jôuluteed, glögit, punast- vôi valget veini. Minul oli kuiva valget veini ja sobis üllatavalt hästi muidu nii magusate piparkoogimaiustustega. Piparkoogid sinihallitusjuustu, pohlamoosi ja punase veini tarretisega sobivad väga hästi magustoiduks vôi lihtsalt seltskondlikuks istumiseks. Minu arust Kolmekuningapäeva laud vôib olla vabam, sest enam ei jaksa pidutseda. Mina ootan, millal elu rütm muutub normaalseks.


See retsept on suunda andev. Vôid valmistada nii mitu piparkoogimaiuspala kui ise soovid. Minu arust 2 piparkooki per 1 inimene on piisav, sest piparkoogid sinihallitusjuustu, pohlamoosi ja punase veini tarretisega on väga magusad.


Neljale
Pohlamoosi valmistus 10 minutit + jahtumise aeg
Piparkoogimaiustuste valmistus 10 minutit

Pohlamoos:
100 g sügavkülmutatud pohlasid
½ dl suhkrut
2 dl Vana Tallinna likööri / vôi konjakit / vôi brandy’t
veidi vett

8 piparkooki
sinihallitusjuustu
tähe- ja südamekujulisi dekoore
jahvatatud kardemoni
punase veini tarretist

Valmista pohlamoos keetes pohlasid, suhkrut, vett ja likööri väikses kastrulis 10 minutit. Sega moosi keetmise ajal ja koori vaht pinnalt. Anna jahtuda.

Aseta neljä piparkoogi peale tükk sinihallitusjuustu, pohlamoosi ja tähe- ning südamedekoore. Aseta teise osa nelja piparkoogi peale tükk juustu, punase veini tarretist ja raputa pinnale kardemoni.

Serveeri kohe.

keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Kirjolohen mädin ja mascarponen maljat – Vikerforelli mari mascarponega


Tästä teille superhyvää, superjuhlavaa ja superhelppoa alkupalaa juhlahetkeen!

Superhyvää Uutta Vuotta 2014!


4 maljaa
Valmistus 15 minuuttia

200 g suomalaista kirjolohen mätiä
250 g mascarponea
sitruunamehua
muutama varsi ruohosipulia hienonnettuna tai tilliä
ripaus suolaa
rosépippuria tai jauhettua mustapippuria
2 viipaletta paahtoleipää

Lusikoi jokaiseen pieneen jälkiruoka-astiaan 2 rkl:sta kirjolohen mätiä.

Paahda paahtoleivät, anna jäähtyä, leikkaa niiltä kuoret pois sekä leikkaa ne 1 cm kuutioiksi. Jaa kuutiot neljään jälkiruoka-astiaan.

Sekoita huoneenlämpöinen mascarpone, sitruunamehu, suola ja hienonnettu ruohosipuli kulhossa keskenään. Nosta mascarponea pursotinpussiin, millä on suutinosa sekä pursota kreemiä jokaisen jälkiruoka-astiaan leipäkuutioiden päälle.

Koristele annokset pippurilla sekä ruohosipulilla tai tillillä. Tarjoile heti.

***


Siit teile super hea, super pidulik ja super lihtne eelroog pidulikuks juhuks.

Super Head Uut Aastat 2014!


4 portsjonit
Valmistus 15 minutit

200 g vikerforelli marja
250 g mascarponet
sidrunimahla
paar vart murulauku vôi tilli peeneks hakituna
veidi soola
rosépipart vôi jahvatatud musta pipart
2 viilu röstleiba

Tôsta lusikaga iga väikse magustoidunôu sisse 2 sl:t vikerforelli marja.

Rösti leivaviilud, anna jahtuda ja lôika nendelt koored ära ja lôika leibadest 1 cm suurused kuubikud. Jaga kuubikud nelja magustoidunôu vahel.

Sega kausis omavahel toasoe mascarpone, sidrunimahl, sool ja hakitud murulauk. Tôsta mascarpone tordipritsi kotti, millel on otsik ja jaga kreem nôusesse röstleivakuubikute peale.

Kaunista portsjonid pipra ja murulaugu vôi tilliga. Serveeri kohe.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...