sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Paistetut siika- ja taimenfileet, paprikahyöstö – Praetud siia- ja forellifileed, pannil küpsetatud paprikad





2 annosta
Valmistus 30 minuuttia

2 siikafileetä nahkoineen (yksi filee noin 150-200 g)
oliiviöljyä
(voi olla pala voita paistamista varten)
nippu timjamin oksia
1 rkl puristettua valkosipulia oliiviöljyssä tai murskattua valkosipulia
rouhittua mustapippuria
suolaa

Paprikahyöstö Lumache pastalla:
1 punanainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
2 isoa kourallista värillistä Lumache pasta / kesän alussa voi lisätä keitettyjä uusia perunoita
1 chilipalko
ruokosokerisiirappia
vähän rouhittua mustapippuria
suolaa
kevätsipulia
timjaminoksia
oliiviöljyä

sitruunan lohkoja
valmis bearnaise-kastiketta

Nypi keittiöpihdeillä fileistä isot selkäruodot pois. Huuhtele fileet kylmällä vedellä ja kuivaa ne talouspaperilla (painaa paperia fileiden päällä).

Keitä Lumache pasta suolalla maustetussa vedessä, mihin on vielä lisätty oliiviöljyä (6 minuuttia). Valuta vesi pois.

Leikkaa paprikasta ohuet suikaleet. Leikkaa chilipalko pituus suunnassa halki, poista siemenet ja leikkaa chilistä poikittain viipaleet. Kypsennä paprikaa keskikuumalla pannulla oliiviöljyssä noin 3 minuuttia tai kunnes se on vähän pehmeä, mutta vielä rouskuva (al dente). Lisää ruokosokerisiirappia, vähän mustaa pippuria ja suolaa. Sekoita aineita keskenään. Lisää chili ja kypsennä vielä noin minuutin. Lopuksi lisää keitetty pasta ja kääntele aineita pannulla keskenään. Lopuksi koristele timjaminoksilla ja hienonnetulla kevätsipulilla. Siirrä pannu sivuun.

Paista siikafileet. Leikkaa nahkan puolelle viillot. Kaada paistinpannulle runsaasti oliiviöljyä ja silloin kun öljy on kuuma, lisää nippu timjamia ja valkosipulimurskaa, anna öljyllä maustua ja kaavi puulastalla mausteet sivuun. Silloin kun pannulta nousee jo vähän savua, paista siikafileitä alussa nahkapuoli alaspäin. Lisää pippuria ja suolaa. Älä siirtele fileitä pannulla, silloin kun kala on kypsä, se irtoa itsestään. Paista nahkapuolta 90 % paistoajasta ja silloin kun kalan liha on alhaalta jo vaalea, käännä fileitä. Paista nahatonta puolta kunnes sekin on kypsä, valkoinen. Lisää pala voita pannulle. Lusikoi fileiden nahkapuolelle maustettua öljyn ja voin sekoitusta, näin fileet maustuvat paremmin. Paistamisen aika riippuu fileiden koosta.

Nosta tarjoilulautsille paprikahyöstöä ja yksi paistettu siikafilee. Voit vielä koristella yrteillä. Tarjoile sitruunalohkon ja bearnaise-kastikkeen kera. Lautasalla voit nostaa lusikalla kastiketta paprikan päälle ja isoja pastakoteloita täyttää paprikoilla ja kastikkeella, se on helppo.

***

2 taimenfileetä nahkoineen (yksi filee noin 300 g)
oliiviöljyä
voi olla pala voita paistamista varten
nippu timjamin oksia
1 rkl puristettua valkosipulia oliiviöljyssä tai murskattua valkosipulia
rouhittua mustapippuria
suolaa

Paprikahyöstö:
1 punanainen paprika
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
1 chilipalko
ruokosokerisiirappia
vähän rouhittua mustapippuria
suolaa
kevätsipulia
timjaminoksia
oliiviöljyä

sitruunan lohkoja
moniviljasämpylöitä

Valmista ruoka samalla tavalla kuten edellisessä resepteissä. Tarjoile sekaleivän kanssa. Voi olla myös kastiketta.

***





2 portsjonit
Valmistus 30 minutit

2 siiafileed nahaga (üks filee umbes 150-200 g)
oliiviôli
vôib olla tükk vôid praadimise jaoks
kimp tüümiani oksi
1 sl pressitud küüslauku oliiviôlis tai hakitud küüslauku
jahvatatud musta pipart
soola

Pannil küpsetatud paprikat Lumache pastaga:
1 punane paprika
1 kollane paprika
1 roheline paprika
2 suurt peotäit värvilist Lumache pastat / suve alguses vôib lisada keedetud värskeid kartuleid
1 chilikaun
roosuhkrusiirupit
veidi jahvatatud musta pipart
soola
rohelist sibulat
tüümianioksi
oliiviôli

sidruni sektoreid
valmis bearnaise-kastet

Eemalda köögitangidega fileest suured seljaluud. Loputa fileed külma vee all ja kuivata need môlemalt poolt majapidamispaperiga (vajuta paberit kala peal).

Keeda Lumache pastat soolaga maistetud vees, kuhu on lisatud veidi oliiviôli (6 minutit). Kurna vesi ära.

Lôika paprikast ôhukesed viilud. Lôika chilikaun pikuti pooleks, eemalda seemned ja lôika chilist pôigiti lôigud. Küpseta paprikat keskmise suurusega pannil oliiviôlis umbes 3 minutit vôi nii kaua kuni need on veidi pehmed, aga veel krômpsuvad (al dented). Lisa roosuhkrusiirupit, veidi musta pipart ja soola. Sega aineid omavahel. Lisa chili ja küpseta umbes üks minut. Lôpuks lisa keedetud pasta, sega aineid pannil, nii et need on omavahel hästi läbisegatud. Lôpuks lisa tüümiani oksi ja hakitud rohelist sibulat. Tôsta pann kôrvale.

Prae siiafileed. Lôika fileede nahapoolele viilud. Kalla praepannile üsna palju oliiviôli ja siis kui ôli on kuum, lisa kimp tüümiani ja küüslauku, anna ôlil maitsestuda ja kraabi puulastaga maitseained kôrvale panni äärde. Siis kui pannilt tôuseb veidi suitsu, prae fileed alguses nahapool allpool. Lisaa soola ja pipart. Ära liiguta fileesid pannil, sest kui need on nahapoolt küpsed, need eemalduvad ise pannist. Prae nahapool allpool fileesid 90 % praadimise ajast ja siis kui kala liha on altpool valge, pööra fileed pannil. Prae teiselt poolt fileesid kuni need on küpsed ja valged. Lisa väike tükk vôid pannile ja tôsta lusikaga ôli ja vôi segu filee peale, et see maitsestuks. Praadimise aeg sôltub fileede suurusest.

Tôsta serveerimistaldrikutele küpsetatud paprikat ja üks praetud siiafilee. Vôid taldrikud veel ürtidega kaunistada. Serveeri sidrunisektori ja bearnaise-kastmega. Taldrikul vôid tôsta lusikaga kastet paprika peale ja suuri pastateokarpe täitä kastme ja paprikatega. See on lihtne.

***

2 portsjonit
Valmistus 30 minutit

2 forellifileed nahaga (üks filee umbes 300 g)
oliiviôli
vôib olla tükk vôid praadimise jaoks
kimp tüümiani oksi
1 sl pressitud küüslauku oliiviôlis tai hakitud küüslauku
jahvatatud musta pipart
soola

Pannil küpsetatud paprika:
1 punane paprika
1 kollane paprika
1 roheline paprika
1 chilikaun
roosuhkrusiirupit
veidi jahvatatud musta pipart
soola
rohelist sibulat
tüümianioksi
oliiviôli

sidruni sektoreid
segaleivakukleid

Valmista toit sama moodi kui eelmises retseptis. Serveeri segaleivaga. Vôib-olla ka kastet.

***



FIN Italialianen Lumache pasta.
EST Itaalia Lumache pasta.

perjantai 17. toukokuuta 2013

Talonpoikaissalaatti parsalla - Talupojasalat spargeliga



Valmistin talonpoikaissalaatin espanjalaisella valmistusperiaatteella. Viime vuonna valmistin Tapas kirjasta samalla tavalla espanjalaisia tapaksia ja nyt valmistin vähän samalla periaatteella, aineksia erikseen kypsentämällä ja sitten pannulla yhteen sekoittaen, talonpoikaissalaatin parsalla. Sillä tavalla valmistettuna salaatti tuli täyttävä, mutta ei lainkaan rasvainen. En tiedä, onko se enää salaattia? Enemmän pyttipannua! Kananmunat keitin tuorekelmussa, niin miten Aki Wahlman meille Kevät- ja kesäjuhlatapahtumassa opetti.

4 annosta
Valmistus 1 tunti

noin 300 g vihreitä parsatankoja
10 keitettyä keskikokoista perunaa kuorineen
200 g herkkusieniä
140 -240 g pekonia
1 punasipuli
ruokaöljyjä
kevätsipulia
timjaminoksia
suolaa
mustapippuria
raastettua parmesaanijuustoa

100 g Napolitana mixia (sisältää rucolaa, mizunaa, punajuuren lehtiä, pinaattia)
10 kirsikkatomaattia

4 tuorekelmussa keitettyä kananmunaa
oliiviöljyä
soijakastiketta

Huuhtele salaatti ja tomaatit sekä linkoa ne salaattilingolla.

Keitä kananmunat tuorekelmussa. Aseta tuorekelmu pieneen kuppiin ja riko kananmuna sen sisälle, lisää öljyä ja soijakastiketta sekä sido tuorekelmunarulla tuorekelmu, millä oli sisällä kananmuna, kiinni. Valmista sillä tavalla 4 nyyttiä. Keitä kananmunia 4-5 minuuttia 100 asteisessa vedessä. Nosta kananmunat vedestä ulos lautaselle jäähtymään.

Kuori parsan varret latvasta tyveen ja leikkaa parsan tyvestä mahdollisesti kuivahtanut ja huokoinen osa pois.. Keitä parsoja suolalla maustetussa vedessä 5 minuuttia tai riippuen siitä, miten paksut ovat parsan tyvet. Jätä parsa al denteksi. Nosta parsat vedestä siivilälle.

Paista pekoniviipaleet kuumalla paistinpannulla ja nosta ne lautaselle talouspaperin päälle, missä ylimääräinen rasva imeytyy paperiin. Puhdista herkkusienet, leikkaa ne neljään osaan ja paista pannulla kuumassa öljyssä kunnes ne ovat melkein kypsiä. Kuori sipuli ja leikkaa siitä reilunkokoiset suikaleet, lisää pannulle ja kypsennä herkkusienien kanssa. Leikkaa peruna lohkoiksi ja lisää pannulle. Leikkaa parsa ja pekoni paloiksi ja lisää pannulle. Lisää vielä suola, mustapippuri ja timjaminoksia. Kypsennä ja kääntele
aineita kunnes ne ovat tasaisesti lämpimät. Koristele pannu kevätsipulilla.

Kokoa annokset. Aseta yhdelle puolelle lautasia salaattimixiä ja halkaistuja kirsikkatomaatteja. Toiselle puolelle nosta lämmintä talonpoikaissalaattia. Avaa tuorekelmu kananmunien ympäriltä ja nosta ne puulastalla salaatin päälle lautaselle. Lisää suolaa, rouhittua mustapippuria ja parmesaanijuustoa (viimeisen voi jättää myös pois). Tarjoile heti.

***



Valmistasin talupojasalati hispaania valmistusviisil. Eelmisel aastal valmistasin Tapas kokaraamatust sama moodi hispaania tapakseid ja nüüd valmistasin veidi sama moodi, aineid eraldi küpsetades ja siis pannil kokku segades, talupojasalati spargeliga. Selliselt valmistatud salat tuli kôhtu täitev, aga mitte rasvane ja raske. Ei tea, kas see on enam salat? Rohkem panniroog! Kanamunad keetsin toidukiles nii, nagu Aki Wahlman meile kevade- ja suvepidude üritusel ôpetas.

4 portsjonit
Valmistus 1 tund

umbes 300 g rohelist spargelit
10 keedetud keskmise suurusega kartulit, millel on koor peal
200 g shampinjone
140 -240 g toorpeekonit
1 punane sibul
toiduôli
rohelist sibulat
tüümianioksi
soola
musta pipart
riivitud parmesanijuustu

100 g Napolitana mixi (sisaldab rucolat, mizunat, punapeedi lehti ja spinatit)
10 kirsstomatit

4 toidukiles keedetud kanamuna
oliivôli
sojakastet

Loputa salat ja tomatid ning kuivata need salatitsentrifuugiga.

Keeda kanamunasid toidukiles. Pane nelinurkne toidukile tükk väikse tassi sisse, löö kanamuna selle sisse, lisa sojakastet ja oliiviôli ning seo toidukilest valmistatud nööriga toidukile, mille sees oli muna, kinni. Valmista niimoodi 4 kinniseotud kanamuna. Keeda kanamunasid 4-5 minutit 100 kraadises vees. Tôsta kanamunad veest välja taldrikule jahtuma.

Koori spargeli varred lagvast kogu tüve ulatuses ja lôika tüvest vôimalikud kuivanud osad ära. Keeda spargelit soolaga maitsestud vees 5 minutit vôi sôltuvalt spargli tüve paksusest nii palju, kuni spargel on al dente. Tôsta spargel kurnale nôrguma ja jahtuma.

Prae peekoniviilud kuumal praepannil ja tôsta need taldrikule majapidamispaberi peale, kus üleliigne rasv imbub paberisse. Puhasta shampinjonid, lôika need neljaks ja küpseta pannil kuumas ôlis kuni need on peaaegu pehmed. Koori sibul ja lôika sibulast suured lôigud, lisa need pannile ja küpseta neid shampinjonidega koos. Lôika kartulid sektoriteks ja lisa pannile. Lôika spargel ja peekon tükkideks ja lisa samuti pannile. Lisa veel soola, pipart ja tüümianioksi. Prae ja sega aineid kuni need on tasaselt soojad. Kaunista rohelise sibulaga.

Tee portsjonid taldrikutele. Pane ühele poolele taldrikuid salatimixi ja pooleks lôigatud kirsstomateid. Teisele poolele taldrikutele tôsta sooja talupojasalatit. Ava toidukile kanamunade ümbert ja tôsta puulaastuga munad taldrikule salati peale. Lisa soola, pipart ja riivitud parmesaanijuustu (viimast soovi korral). Serveeri kohe.

tiistai 14. toukokuuta 2013

Avokado-savulohisalaatti - Avokaado-suitsulôhesalat



Noin 4 annosta
Valmistus 20 minuuttia

300 g kuumasavulohta
2 kypsää avokadoa
70 g pinaattia
70 g rucolaa
10 kirsikkatomaattia
jonkun verran ohuita punasipulisuikaleita
noin 1-2 dl cashewpähkinöitä
sitruunamehua
tummaa balsamikastiketta

Huuhtele salaatti ja linkoa se salaattilingolla. Asettele salaatti isolle
tarjoilulautaselle. Leikkaa avokado pituus-suunnassa halki, lyö veitsenterä kiveen ja pyöritä kivi ulos. Pistä lusikka avokadon kuoren ja hedelmä lihan väliin sekä auta lusikalla avokadon hedelmäliha kuoresta ulos. Leikkaa siitä poikittain viipaleet. Aseta ne salaatille. Huuhtele tomaatit ja leikkaa ne kahteen osaan sekä asettele myös salaatille. Lisää vielä sipulin suikaleet ja pähkinät. Valuta sitruunan mehua ja tummaa balsamikastiketta salaatin pinnalle. Tarjoile heti.

***

300 g kuumsuitsulôhet
2 küpset avokaadot
70 g spinatit
70 g rucolat
10 kirsstomatit
kuigi palju ôhukesi punase sibula viile
umbes 1-2 dl indiapähkleid
sidrunimahla
tumedat balsamikastet

Loputa salat ja eemalda salatitsentrifuugiga sellest üleliigne vesi. Aseta salat suurele serveerimistaldrikule. Lôika avokaado pikisuunas kaheks, löö noatera kivi sisse ja pöörita se avokaado lihast välja. Pista lusikas koore ja avokaado puuviljaliha vahele ja aita avokaado puuviljaliha koorest välja. Lôika sellest pôigiti viilud ja aseta salatile. Loputa tomatid ja lôika need kaheks ning aseta samuti salati peale. Lisa veel sibulaviilud ja pähklid. Nôruta sidruni mahla ja tumetat balsamikastet salati peale. Serveeri kohe.

maanantai 13. toukokuuta 2013

Paahdetut punajuuret ja timjaminmakuinen mascarpone - Röstitud punapeedid ja tüümianimaitseline mascarpone



2 annosta
Valmistus 40 minuuttia

3 keskikokoista punajuurta viipaleina
rouhittua mustapippuria
suolaa
oliiviöljyä

2 reilua rkl mascarponea
iso nippu timjamin lehtiä
suolaa
mustapippuria

Laita punajuuret isoon kulhoon, ripottele joukkoon pippuria ja suolaa, valuta öljyä päälle
sekä sekoita aineet keskenään niin, että öljy ja mausteet kattavat tasaisesti punajuuret.

Levitä punajuuret isolle uuninpelille leivinpaperin päälle. Paahda 200 asteessa uunin
ylätasolla noin 25-30 minuuttia kunnes punajuuret ovat kypsiä.

Punajuurien paahtamisen aikana valmista timjaminmakuinen mascarpone. Laita iso nippu
timjamin lehtiä morteliin ja hiero siellä lehdet tasaiseksi tahnaksi. Lisää mustapippuria, suolaa ja 2 reilua
rkl mascarponea. Sekoita aineista tasainen seos ja nosta jääkaappiin maustumaan tarjoilun saakka.

Tarjoile paahdettuja punajuuria ja timjaminmakuista mascarponea haudutetun vasikanlihan kanssa.

***

2 portsjonit
Valmistus 40 minutit

3 keskmise suurusega punapeeti
jahvatatud musta pipart
soola
oliiviôli

2 suurt sl mascarponet
suur kimp tüümiani lehti
soola
musta pipart

Pane punapeedid suurde kaussi, raputa peale pipart ja soola, nôruta peale ôli ning sega ained omavahel läbi nii, et ôli ja maisteaineid katavad tasaselt punapeedid.

Aseta punapeedid suurele ahjuplaadile küpsetuspaberi peale. Rösti 200 kraadises ahjus ülemisel kôrgusel
umbes 25-30 minutit kuni punapeedid on küpsed.

Punapeetide röstimise ajal valmista tüümianimaitseline mascarpone. Pane suur kimp tüümiani lehti uhmrisse ja hôôru nendest ühtlane pasta. Lisa pipart, soola ja 2 suurt sl mascarponet. Sega sellest ühtlane segu ja tôsta maitsestuma külmkappi serveerimise alguseni.

Serveeri röstitud punapeete ja tüümianimaitselist mascarponet hautatud vasikalihaga.

perjantai 10. toukokuuta 2013

Haudutettu vasikanliha vaniljaisessa viinikastikkeessa – Hautatud vasikaliha vanillises veinikastmes



En jaksa kirjoittaa, miten joskus minulla ideat voivat jalostua, mikä on ajatuksien kulku? Voin kertoa vaan sen, että näin kerran televisiosta, että tarjottiin vasikanlihaa, mikä oli maustettu aidoilla vaniljasiemenillä. Ohjelma oli sen verran oudosti kuvattu, ettei ei ollut lainkaan kuvaa siitä, minkä näköinen annos oli? Vasikanliha ja vaniljasiemenet kuulostivat niin provosoivalta ja kiinnostavalta. Se jäi päähäni soimaan. Minulla oli kotona Stockmannilta ostettuja Madagaskarin vaniljatankoja ja kevät-talvella avattiin meille uusi lähikauppa, missä oli avajaistarjoksusessa vasikanlihaa. Ostin sitä ja pistin pakastimeen odottamaan valmistamista.

Helatorstaina oli minulla aikaa kokeilla, miten voisin valmistaa vasikanlihaa vaniljasiemenillä maustettuna. Menin kokonaisuudesta hakemaan Äitienpäivän merkeissä hentoa ruokaa, mutta lopputulos tuli niin mustavalkoinen, suoraviivainen ja maskuliininen. En voi sanoa muuta kuin sitä, että pakko oli mennä luovasti prosessin kanssa mukaan ja taikoa kokonaisuudesta makuyhdistelmän, mitä kelpaa syödä. Kelpaa syödä?! Lopputulos oli parasta, mitä olen ikinä valmistanut. Se ylitti arkipäivän rajat ja tarjoa ylellisen hetken niille ihmisille, jotka rohkeasti uskaltavat tavoitella makuja peruspöperöiden ulkopuolelta. Vaikka lopputulos visuaalisesti tuli mitäänsanomaton, tummaa ja vaaleaa, ajattelin, ettei aina pidä olla ruoka-annos kuin lasten kuvakirjasta.

Vasikanliha tuli pehmeä ja murea. Timjamilla maustettu rasvainen mascarpone sopii erityisen hyvin kokonaisuuden kanssa ja tuo raikkautta ruokaan. Paahdetut punajuuret tulivat hyviä. Ja se sakea kastike, millä on voimakas maku, yhteen on keitetty kaikkien ainesosien makukokonaisuus, taustalla vivahde vaniljaa omalla pehmeällä maulla. Erinomaista.

Seuraavassa postauksessa tulevat paahdettujen punajuurien ja timjaminmakuisen mascarponen resepitit.

2 annosta
Valmistus noin 2 tuntia

500 g vasikanlihaa
2 rkl vehnäjauhoja
rouhittua mustapippuria
rouhittua valkopippuria
rouhittua viherpippuria
suolaa
oliiviöljyä
voita
2 dl punaviiniä
2 ½ dl portviiniä
½ vaniljatangon siemeniä + ½ vaniljatanko
2 pientä salottisipulia kuorittuna ja paloina
2 valkosipulin kynttä kuorittuna ja mursakattuna
noin 28 g Knorrin naudanlihan annosfondia
sokeria
1 laakerinlehti
timjamioksia

Huuhtele vasikanliha veden alla ja kuivaa se talouspaperin arkilla (painaa paperia lihan päällä, vesi imeytyy paperiin). Leikkaa lihasta aika isot samankokoiset palat.

Kaada lautaselle vehnäjauhot, sekoita joukkoon vähän suolaa, jauhettua valko-, viher- ja mustapippuria. Ota pala lihaa, ripottele sormilla lihan pinnalle jauhoja ja hiero sitä ohut kerros tasaisesti lihaan pintaan. Tee kaikkien lihapalojen kanssa samalla tavalla. Ruskista lihaa kuumalla pannulla voissa ja öljyssä molemmin puolin ja siirrä liha kattilaan. Kaavi puulastalla pannulta palanut töhnä pois. Huuhtele pannu vedellä ja kaada vesi kattilaan lihan päälle. Vettä on hyvä olla sen verran, että lihapalat ovat juuri ja juuri veden peitossa. Kun vesi alkaa kuplia, kuori reikäkauhalla vaahto pinnalta pois. Lisää puna- ja portviini, sipuli ja valkosipuli, ripauksia jauhettua valko-, viher- ja mustapippuria, laakerinlehti, Knorr annosfondi ja ripaus sokeria. Anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla.

Halkaise pitkittäin vaniljatanko veitsen terällä ja kaavi veitsellä siemenet ulos, lisää siemenet ja vaniljatanko kattilaan ja sekoita joukkoon.

Hauduta lihaa ja lisää tarvittaessa vettä, mutta seuraa, että liemi pysyy sakeana ja liha on liemen peitossa. Hauduta lihaa noin 1 tunti ja 45 minuuttia kunnes liha on kypsä ja murea. Kypsymisen puolessa välissä ota vaniljatango pois liemestä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Kastikkeen maulla pitää olla syvä, vahva, tasapainoinen ja sillä pitää olla taustalla etäinen vaniljan pehmeä maku.

Siivilöi kastike. Tarjoile lihaa ja kastiketta keitetyn riisin, paahdettujen punajuurien ja timjami-mascarponen kera. Koristele annos timjamioksilla.

***

Ma ei jaksa kirjutada, kuidas minu ideed mônikord vôivad areneda? Kuidas môtted jooksevad? Vôin öelda ainult seda, et nägin ükskord televiisorist, kuidas serveeriti vasikaliha, mis oli vanilliseemnetega maitsestatud. Saade oli nii imelikult salvestatud, et isegi ei näidatud missugune see portsjon oli? Vasikaliha ja vanilliseemned kôlasid nii provotseerivalt ja huvitavalt minule, et see jäi minu pähe helisema. Minul oli kodus Helsingi Stockmannist ostetud Madagaskari vanillikaunu ja kevad-talvel avati meile uusi lähipood, kus oli avamise puhul jälle sooduspakkumisega vasikaliha. Ostsin vasikaliha ja panin selle ootama sügavkülma valmistamist.

Neljäpäeval kui Soomes tähistati Taevaminemisepüha, vôtsin ette ja proovisin, kuidas valmistada vasikaliha vanilliseemnetega. Üritasin küll emadepäeva puhul valmistada sellest pehmet ja ôrna rooga, aga lôpptulemus tuli nii mustvalge, otsejooneline ja maskuliine. Ei vôi öelda muud midagi, kui seda, et peab loovalt protsessiga kaasa minema ja vôluda tervikust välja maitsekooslusi, mida kôlbab süüa. Kôlbab süüa?! Lôpptulemus oli parim, mida olen kunagi valmistanud. See ületas argipäeva piirid ja pakub luksuslikke hetki neile inimestele, kes julgevad taotleda maitse-elamusi väljastpoolt argipäevasi toite. Kuigi lôpptulemus visuaalselt tuli mitte midagi ütlev, tume ja valge, môtlesin, et alati peagi toit taldrikul välja nägema kui laste pildiraamatust.

Vasikaliha oli pehme ja mure, tüümiamiga maitsetud rasvane mascarpone sobis eriti hästi toiduga ja tôi ürdist värskust. Röstitud peedid olid head. Ja see paks kaste, tugev maitse, kôikide aineosade maitsetervik, taustal nüanss pehmet vanillit. Suurepärane.

Järgmises postituses röstitud peetide ja tüümianimaitselise mascarpone retseptid.

2 portsjonit
Valmistus umbes 2 tunti

500 g vasikaliha
2 rkl nisujahu
jahvatatud musta pipart
jahvatatud valget pipart
jahvatatud rohelist pipart
soola
oliiviôli
vôid
2 dl punast veini
2 ½ dl portveini
½ vanillikauna seemneid + ½ vanillikaun
2 väikest shalottisibulat kooritult ja tükkidena
2 küüslaugu küünt koorituna ja purustatuna
umbes 28 g Knorri loomaliha portsjonifondi
suhkrut
1 loorberileht
tüümianioksi

Loputa vasikaliha vee all ja kuivata se majapidamispaberiga kuivaks (vajuta paberit liha peal, vesi imbub paberisse). Lôika lihast suuremad samasuurused tükid.

Kalla taldrikule nisujahu, sega hulka veidi soola, jahvatatud valge-, roheline- ja mustpipar. Vôta tükk liha, raputa sôrmedega liha peale jahu ja hôôru jahu liha pinnale ôhuke kord jahu. Tee kôikide lihatükkidega samamoodi. Pruunista liha kuumal pannil vôi-ôlisegus môlemalt poolt ja tôsta lihatükid potti. Kraabi puulaastuga üleliigne pôlenud tahm pannilt ära, loputa panni veega ja kalla vesi potti liha peale. Vett peab oli just nii palju, et liha on vee all. Anna veel tôusta keema ja koori vahukulbiga vaht pealt ära. Lisa punane- ja portvein, sibul ja küüslauk, veidi jahvatatud valget-, rohelist- ja musta pipart, loorberileht, Knorr portsjonifondi ja veidi suhkrut. Anna haududa madalal temperatuuril kaane all.

Lôika pikuti vanillikaun lahti ja kraabi noateraga seemned välja. Lisa seemned ja vanillikaun potti ja sega leeme hulka.

Hauta liha ja lisa vajaduse korral vett, aga jälgi, et leem püsiks paksuna ja liha on leeme sees. Hauta liha umbes 1 tund ja 45 minutit kuni see on küps ja mure. Küpsemise poole peal tôsta vanillikaun leemest välja. Kontrolli maitse ja lisa vajaduse korral maitseaineid. Kastme maitse peab olema sügav, tugev, tasakaalukas ja sellel peab olema kauge vanilli pehme maitse.

Kurna kaste. Serveeri liha ja kastet keedetud riisi, röstitud peedi ja tüümiani-mascarponega. Kaunista tüümianiokstega.

keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Food Labista Subille premium sandwiches - Food Labist Subile premium sandwiches

FIN Mainospostaus. Yhteistyössä Food Lab.

EST Reklaampostitus. Koostöös Food Lab.

FIN Kävin 15.4 ryhmän ruokabloggaajien kanssa tutustumassa ennakkoon Helsingissä Citykäytävällä Food Labin ensimmäiseen ravintolakonseptiin Subille – premium sandwiches. Food Lab on S-ryhmän ”testiravintola”, missä asiakkaat pääsevät konkreettisesti vaikuttamaan siihen, millaisia ravintoloita S-ryhmässä tulevaisuudessa nähdään. He keskittyvät erityisesti nopeaan ja helppoon ruokaan ja ensimmäisenä oli testikohteena Subille – premium sandwiches, kätevästi tilattavat ja laadukkaista aineksista valmistettavat täytetyt patongit. 6 kuukautta kehitellään yhteistyössä asiakkaiden kanssa konseptia ja syksyllä arvioidaan tulosta.

EST Käisin 15.4 rühma Soome toidublogijatega eelnevalt tutvumas Helsingis Citykäytäväl Food Labi esimese restoranikonseptiga Subile – premium sandwiches. Food Lab on S-rühma ”proovirestoran”, kus kliendid pääsevad konkreetselt môjutama kaasa, milliseid restorane S-rühmal tulevikus nähakse. Nad keskenduvad kiiresti valmivale ja lihtsale toidule ja esimesena oli prooviobjet Subile – premium sandwiches, praktiliselt tellitavad ja kvaliteetsetest ainetest valmistatavad täidetud baguetted. 6 kuud arendatakse koos klientidega konsepti ja sügisel hinnatakse tulemus.





FIN Food Labin testiravintola Subille – premium sandwiches avattiin 16.4. Me, ruokabloggaajat, saimme maistaa täytettyjä patonkeja ja tutustua ravintolan konseptiin sitten yksi päivä aikaisemmin. Ravintolassa on opasteet, miten tilataan voileipä. Leipäpusseilla on jo raaka-ainelista painettuna olemassa, pitää vaan rastittaa minkälaista leipää, juustoa, kastiketta, täydettä ja lisukkeita halutaan. Jo tällä hetkellä saa niistä 19 000 erilaista voileipävaihtoehtoa. Pikavalintana ovat olemassa Subin omat klassikot. Mutta se ei riitä Subille, he haluavat asiakkaiden mielipiteitä kuulla ja jatkaa heidän kanssa tuotteen kehittämistä. Siksi on sinulla erinomainen mahdollisuus kertoa oma mielipide ravintolassa Citykäytävällä, Keskuskatu 6, Helsingin ydinkeskustassa tai
Food Labin Facebookin kautta. Food Labin henkilökunta on luvannut joka ikisen palautteen lukea ja analysoida.

FIN Food Labi proovirestoranis Subile – premium sandwiches avati 16.4. Me, toidublogijad, saime maitsta täidetuid baguette’sid ja tutvuda restoraniga siis üks päev varem. Restoranis on juhendid, kuidas oma vôileiba tellida. Subille paberist leivakotile on valmis trükitud toorainete nimekiri ja peab ainult tômbama risti, missugust leiba, juustu, kastet, täidist ja lisandit soovitakse. Juba praegu saab tellida neist 19 000 erivat vôileivavarianti. Kiirtellimusena on juba olemas Subi omad klassikad. Aga see ei piisa Subille, nad tahavad kuulda klientide arvamusi ja arendada nendega koos toodet. Sellepärast on sinul suurepärane vôimalus avaldada oma arvamust proovirestoranis Citykäytäväl, Keskuskatu 6, Helsingi keskuses vôi Food Labi Facebookis. Food Labin personal loeb kôik ettepanekud ja analüüsib neid.







FIN Leipäpussin kanssa mennään tiskille ja ravintola-alan koulutuksella henkilökunta valmistaa leivän asiakkaalle 3 minuutissa. Täytetty patonki maksaa 8,90 ja kahvi, limsa 2,00, kupliva juoma 2,50 ja S-etukortilla saa limsasta alennusta 1,00.

EST Leivakotiga minnakse letile ja restoranikoolitusega personal valmistab kliendile leiva 3 minutiga. Täidetud baguette maksab 8,90 ja kohvi, limonaad 2,00, gaseeritud jook 2,50 ja S-kliendikaardiga saab allahindlust limonaadist 1,00.









FIN Minä maistoin parmesaanipatonkia Monterey Jack-juustolla, chilimajoneesilla, ylikypsällä possulla, marinoiduilla punasipuleilla, tomaatilla, salaatilla ja jalapenolla sekä se oli kyllä erittäin hyvä. Sivusta kuulin, että monelle se patonki maistui.

EST Mina proovisin parmesaanibaguettet Monterey Jack-juustuga, chilimajoneesiga, üliküpse sealihaga, marineeritud punase sibulaga, tomatitega, salatiga ja jalapenoga ning see oli küll tôeliselt hea. Kôrvalt kuulsin, et ka teistele meeldis just see baguette.



FIN Oli vielä pitkä rivi maistettavaa.
EST Oli veel pikk rivi proovitavat.



FIN Maistelin siellä vielä guacamolet, katkarapu Skagenit, grillattua paprikaa ja piparjuurimajoneesia. Erinomaisia.

EST Proovisin seal veel guacamolet, krevetti Skagenit, grillitud paprikat ja mädarôikamajoneesi. Suurepärased.



FIN Kuvassa on energinen ja innovatiivinen Food Labin manageri Anne-Maria Mikkonen, joka houkutteli minuakin kehitykseen mukaan ja lähettämään omia ideoita. Lähetin omia näkemyksiä. Viime lauantaina sain Food Labista viestin, että minut on valittu yhdeksi konseptin Vip-kehittäjäksi. Nyt vähän jännittää, mihin olen sormensa pistänyt? Olenko kunnian arvoinen? Jos kerran niin hullu olin, sitten pitää vaan omien hullujen ideoiden kanssa mennä eteenpäin, sitä paitsi hyvällä positiivisella tavalla hullua energiaa oli 15.4 tilaisuus täynnä. Kuulosti sille, että jos antaa Suomen ruokabloggaajille mahdollisuudet, he laittavat monet paikat uuteen uskoon. Hyvä, katsotaan, mitä minä pystyn tekemään. Aika siihen on 6 kuukautta.

EST Pildil on energiline ja innovatiivne Food Labi manager Anne-Maria Mikkonen, kes meelitas mind kaasa arendama konsepti ja saatma oma ideesid Food Labile. Saatsin oma nägemusi. Eelmisel laupäeval sain Food Labist maili, milles teatati minule, et mind on valitud üheks konsepti Vip-arendajaks. Nüüd juba veidi pabistan, kuhu olen oma näpu pistnud? Kas olen seda au väärt? Kui juba nii hull olin, siis peab oma hullude ideedega edasi minema ja pealegi heas positiivses môttes hullu arendamisenergiat oli ka 15.4 testimise ôhtu täis. Vestluste pôhjal, mida seal käidi, jäi mulje, et kui anda Soome toidublogijatele vôimalus, siis nad panevad mitmed toidukohad uude usku. Hea küll, vaatame, mida mina suudan teha. Aega on 6 kuud.



Bloggarille konseptin kehitystyöstä lahjakortit - Blogijale konsepti arendustöö eest kinkekaardid: Food Lab.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...