sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Appelsiinihyydyke suklaakastikkeella ja tippaleivällä – Apelsinitarretis shokolaadikastme ja Soome tippaleivaga



Päätin valmistaa Vapun kunniaksi appelsiinihyydykettä. En lisännyt hyydykkeen joukkoon lainkaan kananmunaa, koska halusin siitä valmistaa hieman kevyemmän. Liivatetta lisäsin sen verran, että hydykkeestä tuli lusikoitavan pehmeä.

Hauskaa Vappua!

10 annosta
Valmistus 30 minuuttia + hyytymisen aika ainakin 4 tuntia

3,3 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 ison appelsiinin hedelmälihaa
iso kourallinen mantelilastuja
2 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
6 liivatelehteä
hieman sitruunamehua
ripaus suolaa
vettä

200 g tummaa suklaata tai maitosuklaata
ruokaöljyä
2 ison appelsiinin lohkoja
2-3 tippaleipää

Kuori appelsiini, leikkaa kalvojen välistä yksitellen irti hedelmälihan lohkot ja paloittele ne.

Liuota liivatelehtiä noin 5 minuuttia kylmässä vedessä. Valuta liika vesi pois ja kuumenna liivatelehdet ja jäljellä oleva vesi vesihauteessa.

Vaahdota monitoimikoneessa kuohukerma, vaniljasokeri, tomusokeri ja ripaus suolaa keskenään. Lisää jogurtti, hieman sitruunamehua ja sekoita seos tasaiseksi. Ota monitoimikoneen kulho koneelta pois. Lisää appelsiini ja mantelilastut sekä kääntele ne joukkoon. Lopuksi lisää pitkänä nauhana liivate seosta jatkuvasti muovilastalla sekoittaen. Lusikoi seos silikoni- tai metallivuokiinvuokiin, peitä vuoat muovikelmulla ja nosta ne jääkaappiin hyytymään 4 tunniksi tai vuorokaudeksi.

Sulata mikrossa kulhossa suklaa ja sekoita loraus ruokaöljyä joukkoon, että suklaasta tulisi joustavampi. Kuori 2 appelsiinia ja leikkaa kalvojen välistä hedelmälihan lohkot.

Laita vuoat hetkeksi kuumaan veteen, pyyhi vesi vuokien ulkopuolelta pois ja kumoa appelsiinihyydykkeet tarjoilulautasille. Koristele annos appelsiinisektoreilla ja suklaakastikkeella. Murenna lautasille tippaleipää. Tarjoile heti.

***

Otsustasin valmistada Kevadpüha auks apelsiinitarretist. Ei lisanud tarretise hulka kanamuna üldse, sest tahtsin sellest veidi kergema variandi valmistada. Zelatiini lisäsin nii palju, et tarretisest tuli lusikaga söödav ja pehme.

Ilusat Kevadpüha!

10 portsjonit
Valmistus 30 minuuttia + tarretumise aeg vähemalt 4 tundi

3,3 dl rôôska vahustatavat koort
2 dl türgi jogurtit
1 suure apelsiini liha tükkidena
suur peotäis mandlilaaste
2 dl tuhksuhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
6 zelatiinilehte
veidi sidrunimahla
veidi soola
vett

200 g tumedat shokolaadi vôi piimashokolaadi
toiduôli
2 suure apelsiini sektoreid
2-3 Soome tippaleiba

Koori apelsin, lôika kilede vahelt välja puuviljalihasektorid ja tükelda need.

Leota zelatiini külmas vees. Nôruta üleliigne vesi ära ja kuumuta zelatiini ja allesjäänud vesi vesihautises.

Vahusta köögikombainiga koor, vaniljesuhkur, tuhksuhkur ja veidi soola omavahel vahuks. Lisa jogurt, veidi sidrunimahla ja sega segu tasaseks. Vôta köögikombini kauss kombainist ära. Lisa apelsin ja mandel ning sega need hulka. Lôpuks lisa pika nôrena zelatiin segu pidevalt plastmasslaastuga segades. Tôsta segu lusikaga silikooni- vôi metallivormidesse ja tasanda see nendesse, kata pealt toidukilega. Tôsta vormid külmkappi tarretuma 4 tunniks vôi ööpäevaks.

Sulata mikros kausi sees shokolaad ja sega veidi toiduôli hulka, et shokolaad tuleks elastsem. Koori 2 apelsini ja lôika kilede vahelt välja puuviljalihasektorid.

Pane vormid kuuma vee sisse ja anna môned hetked olla, pühi vesi vormide pealt ära ja keera apelsiinitarretised vormidest serveerimistaldrikutele. Kaunista portsjonid apelsinisektoritega ja shokolaadikastmega. Murenda taldrikule tippaleiba. Serveeri kohe.

maanantai 22. huhtikuuta 2013

Broilerifileet keltaisessa kastikkeessa, mango-korianterisalaatti – Broilerifileed kollases kastmes, mango-korianderisalat



3 annosta
Valmistus 40 minuuttia

500 g / 3 broilerin fileepihviä
3,3 dl ruokakermaa
currya
kurkumaa
soijakastiketta
cashewpähkinöitä rouhittuna
ripaus sokeria
tarvittaessa suolaa
voita
ruokaöljyä

2 kypsää mangoa
nippu korianterin lehtiä hienonnettuna
sitruunamehua

Kuori mangot ja leikkaa hedelmäliha kivien ympäriltä pois. Kuutioi hedelmäliha ja nosta ne kulhoon.
Lisää hienonnettu korianteri ja hieman sitruunamehua maun mukaan, sekoita aineet keskenään sekä jätä ne maustumaan.

Halkaise broilerin rintafileet poikittain ja leikkaa kaarevan fileen puoleen aika syvät viillot. Ruskista rintafileitä kuumalla pannulla voi-öljyseoksessa molemmin puolin. Kaada pannulle kerma, lisää mausteet, ripaus sokeria ja soijakastiketta (jos soijakastike on riittävän suolainen, silloin ei tarvitse lisätä suolaa, muuten voit lisätä suolaa). Kypsennä fileitä kastikkeessa miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia ja lisää pähkinärouhe. Anna kypsyä vielä muutaman minuutin. Tarjoile keitetyn riisin ja mango-korianterisalaatin
kera.

***



3 portsjonit
Valmistus 40 minutit

500 g / 3 broilerin fileepihvi
3,3 dl toidukoort
curryt
kurkumat
sojakastet
india pähkleid hakituna
veidi suhkrut
vajaduse korral soola
vôid
toiduôli

2 küpset mangot
kimp värsket korianderit hakituna
sidrunimahla

Koori mangod ja lôika puuviljaliha kivide ümbert ära. Lôika puuviljalihast kuubikud ja tôsta need kaussi. Lisa hakitud koriander ja veidi sidrunimahla maitse järgi, sega ained omavahel läbi ja jäta maitsestuma.

Lôika broilerin rinnafileed pôigiti pooleks ja lôika nende kaarduva poole sisse üsna sügavad sisselôiked. Pruunista rinnafileed kuumal pannil vôi-ôlisegus môlemalt poolt. Kalla pannile koor, lisa maitseained, veidi suhkrut ja sojakastet (kui sojakaste on piisavalt soolane, siis ei ole vaja soola lisada, muidu vôid lisada seda). Hauta fileesid kastmes madalal temperatuuril umbes 10 minutit ja lisa hakitud pähklid. Anna haududa veel môned minutid. Serveeri keedetud riisi ja mango- koriandersalatiga.

perjantai 19. huhtikuuta 2013

Haukipyörykät - Haugipallid



4 annosta
Valmistus 40 minuuttia

700 g nahatonta haukifileetä
1 keltasipuli
2 isoa kananmunaa
korppujauhoja
hienonnettua tilliä
hienonnettua ruohosipulia
jauhettua valkopippuria
suolaa

iso mukillinen maitoa
1-2 rkl vehnäjauhoja
voita
ruokaöljyä
vettä tai hauen ruodoista keitettyä kalalientä (en suosittele lisätä kastikkeen joukkoon kaupasta ostettua kalalientä tai -fondia, se peittää hauen oman maun)

Jos sinulla on ison hauen filee, sitten poista pihdeillä haukifileestä selkäruodoista. Leikkaa fileestä pienemmät palat ja jauhaa jauhelihamyllyssä kala. Kuori sipuli ja leikkaa myös sipuli paloiksi ja jauhaa se jauhelihamyllyssä.

Lisää jauhetun hauen ja sipulin joukkoon kananmunat, mausteet ja yritit sekä korppujauhoja sen verran, että taikinasta voi pyöritellä pyörykät. Ruskista kevyesti ne kuumassa voi-öljyseoksessa paistinpannulla ja siirrä ne kattilaan. Lisää kattilaan sen verran vettä, että pyörykät ovat veden peitossa. Anna miedolla lämmöllä kypsyä noin 7 minuuttia. Lusikoi jauhot ison mukiin ja kaada päälle vähän maitoa. Sekoita lusikalla seos tasaiseksi ja lisää joukkoon taas maitoa, sekoita seosta ja lisää loput maidosta. Seoksesta pitää tulla tasaista. Kaada maito-jauhoseos pitkänä nauhana kattilaan pyöryköiden päälle lientä jatkuvasti sekoittaen. Voit lisätä yrttejä vielä kastikkeen joukkoon. Anna poreilla miedolla lämmöllä muutaman hetken ajan.

Tarjoile keitettyjen perunoiden, perunasoseen ja sitruunalohkon kera.

***

4 portsjonit
Valmistus 40 minutit

700 g nahata haugifileed
1 mugulsibul
2 suurt kanamuna
riivsaia
hakitud tilli
hakitud murulauku
jahvatatud valget pipart
soola

suur tassitäis piima
1-2 sl nisujahu
vôid
toiduôli
vett vôi haugiluudest keedetud kalaleent (ei soovita lisada kastme hulka poest ostetud kalakuubikut vôi -fondi, sest see peidab haugi oma maitse)

Kui sinul on suure haugi filee, siis eemalda kööginäpitsatega haugifileest suured küljeluudest. Lôika filee väiksemateks tükkideks ja jahvata see läbi hakklihamasina. Koori sibul, lôika tükkideks ja jahvata ka see läbi hakklihamasina.

Lisa jahvatatud haugi ja sibula hulka kanamunad, maisteained ja ürdid ning riivsaia nii palju, et taignast on vôimalik pööritada palle. Pruunista kalapallid kergelt kuumal pannil vôi-ôlisegus ja tôsta need potti. Lisa potti vett nii palju, et kalapallid on just ja just vee all. Anna väiksel temperatuuril keeda umbes 7-10 minutit kuni kalapallid on küpsed. Tôsta lusikaga suure tassi pôhjale jahu ja kalla peale lonks külma piima. Sega lusikaga piim ja jahu ühtlaseks ning lisa jälle veidi külma piima, sega uuesti ühtaseks ja lisa lôpud piimast ja sega jälle. Segu peab olema ühtlane. Kalla see pika nirena potti leent jätkuvalt segades. Anna muliseda tasasel temperatuuril môned minutid. Vôid lisada ürte ka kastmele.

Serveeri keedetud kartulite, kartulipüree ja sidrunisektoriga.

tiistai 16. huhtikuuta 2013

Lautasellesi blogissa kerättiin 270 euroa nälän vähentämiseksi maailmassa – Sinu taldrikule blogis korjati 270 eurot nälja vähendamiseks maailmas



Lautasellesi - Sinu taldrikule blogi osallistui 11.3-10.4.2013 ensimmäiseen Suomen ruokablogien hyväntekeväisyystempaukseen Nälkä voidaan voittaa. Raha kerättiin kehitysmaiden naisviljelijöille, että he saisivat oikeuteen maahan, koulutukseen ja kunnollisiin työvälineisiin. He voivat nostaa 150 miljoona ihmistä nälästä. Hyväntekeväisyystempausta järjesti Suomen UN Women. Mukana oli Sikke Sumari ja MasterChef Suomi.

* 10 eurolla voidaan parantaa polttopuuta säästävien liesien saatavuutta. Tuhansia naisia ryöstetään ja raiskataan puunhakumatkojen aikana. Lähes kaksi miljoonaa kuolee joka vuosi huonojen liesien myrkyllisiin savuihin. Ekoliesi keventää ruokaturvattomien maiden naisten ja tyttöjen työtaakkaa ja parantaa heidän terveyttään ja turvallisuuttaan.

* 50 eurolla voidaan tukea naisten oikeutta maahan Ruandassa. UN Womenin tuella koulutetut lakineuvojat ja tarkkailijaryhmät auttavat naisia saavuttamaan oikeuden omistaa ja periä maata. 100 000 naista hyötyy tästä uraauurtavasta ohjelmasta.

* 200 eurolla voidaan parantaa tuoreen ruoan saatavuutta ja kohentaa torikaupasta elantonsa saavien naisten työoloja rakentamalla neljälle naiselle markkinapaikka Liberiassa. Naiset saavat turvallisen työympäristön, toimivan vesihuollon ja asianmukaiset varastotilat myyntituotteille.

Yksi tempauksen tehtävä oli varojen keruu ja toinen, ei vähemmän tärkeä tehtävä, oli tiedon levittäminen. Sain eilen Suomen UN Womenilta kiitossähköpostia mukana olemisesta ja tiedon siitä, että blogit keräsivät yhteensä yli 2500 euroa. Muun muassa vakuutettiin, että rahaa menee perille, oikeille ihmisille ja oikeisiin kohteisiin. Lautasellesi – Sinu taldrikule blogin Jelpin tilille kertyi 270 euroa.

Suuri kiitos kaikille lahjoittajille ja hengessä mukana olleille! Monta naista saa niillä rahoilla paremmat työolosuhteet ja -välineet. Maailma on nyt parempi paikka.

Kuvat UNW.

***



Lautasellesi - Sinu taldrikule blogi osales 11.3-10.4.2013 esimese Soome toidublogide heategevusürituses Nälga vôidakse vôita. Raha koguti arengumaade naispôllumajandustöötajateöle, et nad saaksid ôiguse maale, koolitusele ja korralikele töövahenditele. Nad vôivad vähendada 150 miljoni inimese nälga. Heategevust korraladas Soome UN Women. Heategevuses osalesid Sikker Sumari ja MasterChef Soome.

* 10 euroga vôidakse parandada küttepuudeta töötavate pliitide saadavust. Tuhandeid naisi rööstetakse ja vägistatakse küttepuude kogumise teekonnal. Ligi 2 miljonit sureb iga aasta halbade pliitide mürgiliste suitsude tagajärjel. Egopliit kergendab toiduturvatute maade naiste ja tüdrukute töökoormat ja parandab nende tervist ja turvalisust.

* 50 euroga vôidakse toetada naiste ôigust maale Ruandas. ÜRO Naised toetusel koolitatud seaduse nôuandjad ja vaatlejarühmad aitavad naistel saavutada ôigust omada ja pärida maad. 100 000 naist saab kasu sellest suurest teed rajavast programmist.

* 200 euroga vôidakse parandada värske toidu saamist ja kohendada turundusest oma elatist saavate naiste töötingimusi ehitades neljale naisele turukoha Libeerias. Naised saavad turvalise töökeskkonna, töötava veesüsteemi ja korralikud laoruumid oma müügitoodetele.

Üks heategevuse eesmärk oli koguda rahaa ja teine, mitte vähem tähtsam eesmärk oli jagada infot. Sain eile Soome UN Womenilt tänumaili heategevuses osalemise eest ja info sellest, et kokku koguti üle 2500 euro. Muuhulgas kinnitati, et raha läheb kohale ôigetele inimestele ja ôige eesmärgi jaoks. Lautasellesi – Sinu taldrikule Jelpi kontole kogunes 270 eurot.

Suur tänu kôigile annetajatele ja hingega kaasas olijatele! Mitu naist saab selle rahaga endale paremad töötingimused ja - vahendid. Maailm on nüüd parem koht.

Pildid UNW.



***

Sain 19.4.2013 Suomen UNWomenilta postia, missä mm. oli esite Sinä voit tehdä jonkun unelmasta totta. YK:n tasa-arvojärjestö UN Women tekee joka päivä työtä naisten ja tyttöjen unelmien toteuttamiseksi maailman joka kolkassa. ….Mikään maa ei voi edistyä, jos puolet väestöstä jätetään sivustakatsojiksi. Naisten asemaa parantamalla voimme vähentää nälkää ja köyhyyttä sekä saavuttaa kestävän rauhan. Perheet, yhteisöt ja koko yhteiskunta voivat paremmin.

Hyväntekeväisyys jatkuu ja voit käydä Suomen UNWomenin sivulla lahjoittamassa ja tukemassa UNW:n toimintaa ja voit tehdä jonkun unelmasta totta.



***

Sain 19.4.2013 Soome ÜRO Naistelt posti, kus oli mh. brozüür Sina vôid teostada kellegi unelma. ÜRO vôrdôigluslikkuse organisatsioon UN Women (ÜRO Naised) teeb iga päev tööd naiste ja tüdrukute unelmate elluviimise nimel maailma igas kolkas… Mitte ükski maa ei vôi edeneda kui pooled rahvastikust jäetakse kôrvalt vaatajateks. Naiste olukorda parandades vôime vähendada nälga ja vaesust ning saavutada püsiva rahu. Pered, kogukonnad ja kogu ühiskond elavad paremini.

Heategevus jätkub ja vôid minna Soome ÜRO Naised lehele tegema annetusi ja toetama ÜRO Naised tegevust ja vôid teostada kellegi unelma.

perjantai 12. huhtikuuta 2013

Kinuskikissan mansikkakeikauskakku ja ananas-mangokeikauskakku – Kinuskikissa maasikavormitort ja ananass-mangovormitort



Tässä luvattu postaus Kinuskikissan kakuista, hän esitteli niiden valmistamista Kesän juhlat tilaisuudessa.



Mansikkakeikauskakku

12 annosta
Valmistus yhteensä kakun hyytymisen kanssa noin 4 tuntia

Tumma levykakkupohja (riittää kolmeen kakkuun):
4 kananmunaa
1 ½ dl Dansukker sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi kevyesti sekoittaen munavaahtoon. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Kumoa heti uunista ottamisen jälkeen toiselle leivinpaperille.

Täyte:
2 dl vispikermaa
200 g sitruunarahkaa
½ rkl Dansukker vaniljasokeria
3/3 dl Dansukker sokeria
-----
4 liivatelehteä
300 g mansikoita (pakaste tai tuore)
½ dl vettä

Vaahdota vispikerma. Sekoita joukkoon sitruunarahka ja sokerit.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Soseuta mansikat. Sekoita kerma-rahkavaahtoon mansikkasose. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita täytteeseen.

Näin kokoat mansikkakakun:
Reunukseen 500 g mansikoita
kostutukseen ½ dl maitoa
koristeluun tuoreita mansikoita, sitruunamelissaa

Vuoraa Eskimo foliovuoka (1,5 l) tuorekelmulla. Siivuta mansikat. Vuoraa vuoan pohja ja reunat mansikkasiivuilla. Kaada vuoan pohjalle noin 1/3 täytteestä. Leikkaa päälle pala kakkupohjasta. Mitoita palan koko niin, että ympärille jää hieman tilaa täytteelle: näin pohja jää piiloon kakun sisään. Kostuta kakkupohja maidolla. Tee seuraava kerros samalla tavalla: täytettä, pala pohja ja kostutus. Laita päällimmäiseksi kerros täytettä. Nosta vuoka jääkaappiin ja hyydytä vähintään 3 tuntia. Pinnan hyydyttyä laita vuoan kansi suojaksi. Avaa foliovuoan kansi ja aseta päälle suorakaiteen muotoinen kakkupaperi. Kumoa kakku kakkupapereineen tarjoiluvadille ja poista tuorekelmu ympäriltä.

Koristelu: Halkaise mansikat niin, että osat jäävät kantaan kiini ja asettele kakun päälle. Viimeistele koristelu sitruunamelissalla

***

Ananas-mangokeikauskakku

12 annosta
Valmistus yhteensä kakun hyytymisen kanssa noin 4 tuntia

Täyte:
5 liivatelehteä
250 g (vauvojen) mangososetta
100 g ananasmurskaa valutettuna
½ dl sitruunamehua

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Sekoita kerma-rahkavaahtoon mangosose ja ananasmurska. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon liivatteet. Sekoita täytteeseen.

Näin kokoat ananaskakun:
Reunukseen 11 anansrenkasta
Kostutukseen ½ dl ananasmehua
Koristeluun isoja tummia ja vihreitä viinirypäleitä, sitruunamelissaa

Kokoa ananas-mangokakku samalla periaatteella kuin mansikkakeikauskakku. Koristele viinirypäleillä ja sitruunamelissalla. Käytä tummaa levykakkupohjaa.



***

Siin on lubatud postitus Kinuskikissa tortidest. Ta esitles tortide valmistamist Suve peod üritusel.

Maasikavormitort

12 tükki
Valmistus tordi tarretumisajaga kokku umbes 4 tundi

Tume plaaditordipôhi (piisab kolmele tordile):
4 kanamunaa
1 ½ dl Dansukker suhkrut
1 dl nisujahu
1 dl kartulijahu
1 ½ tl küpsetuspulbrit
2 sl kakaopulbrit

Vahusta munad ja suhkur vahuks. Ühenda kuivad ained omavahel ja raputa läbi peene kurna munavahu sisse. Sega taigen tasaiseksi ja kalla see ahjuplaadile küpsetuspaberi peale. Kûpseta 200 kraadises ahjus 8 minutit. Eemalda tordipôhi kohe teisele küpsetuspaberile ahjust väljavôtmise järgi.

Täidis:
2 dl vahustatavat koort
200 g sidrunimaitselist kohupiima
½ rkl Dansukker vaniljesuhkrut
3/3 dl Dansukker suhkrut
----
4 zelatiinilehte
300 g maasiakaid (sügavkülmutatud vôi värskeid)
½ dl vett

Vahusta koor ja sega selle sisse sidrunimaitseline kohupiim ja suhkur. Pane zelatiinilehed ligunema külma vee sisse. Tee maasikatest püree. Sega koore-kohupiimavaht maasiakpüree omavahel läbi. Kuumuta vesi ja sulata hulka zelatiin, sega see täidise sisse.

Nii teed tordi:
äärtele 500 g maasikaid
niisutukseks ½ dl piima
kaunistukseks värskeid maasikaid ja sidrunimelissi

Vooderda Eskimo foolimust vorm (1,5 l) toidukilega. Viiluta maasikad. Vooderda vormi pôhi ja ääred maasikaviiludega.

Kalla vormi pôhjale umbes 1/3 täidisest. Lôika peale tükk tordipôhja. Môôda see nii, et selle umber jab veidi ruumi täidisele, nii pôhi jääb peitu tordi sisse. Niisuta pôhi piimaga. Tee järgmine kiht sama moodi: täidist, tükk tordipôhja ja niisutus. Pane pealmiseks kiht täidist. Tôsta vorm külmkappi ja anna tarrettuda 3 tundi. Kui pind on tarretunud, pane vormi kaas tordi kaitseks vormile peale.
Ava fooliumvormi kaas ja aseta selle peale ristkülikukujuline tordipaber. Keera tort ümber tordi serveerimise alusele ja eemalda toidukile ümbert.

Kaunistus: Poolita maasikad nii, et nende kannad jäävad kinni ja aseta need tordi peale. Kaunista tort veel sidrunimellisiga.

***

Ananass-mangovormitort

12 tükki
Valmistus tordi tarretumisajaga kokku umbes 4 tundi

Täidis:
5 zelatiinilehte
250 g (beebide) mangopüreed
100 g purustatud ananassi nôrutatuna
½ dl sidrunimahla

Pane zelatiinilehed ligunema külma vee sisse. Sega koore-kohupiimavahu sisse mangopüree ja purustatud ananass. Kuumuta sidrunimahl keevaks ja sulata hulka zelatiin. Sega see täidise hulka.

Nii teed tordi:
äärtele 11 ananassrôngast
niisutuseks ½ dl ananassmahla
kaunistuseks suuri tumedaid ja rohelisi viinamarju, sidrunimelissi

Valmista ananass-mangovormitort samal pôhimôttel kui maasikavormitort. Kaunista viinamarjadega ja sidrunimelissiga. Kasuta tumedat plaaditordipôhja ja täidise resepti esimest poolt.

Katso myös - Vaata ka:

Kevään ja kesän juhlavinkit 2013,1 - Kevade ja suve peoideed 2013,1 - Miia Luoto ja Fondberg, Aki Wahlman, Eskimo ja Siemens

Kevään ja kesän juhlavinkit 2013,2, Kuohkea kotijäätelö, Whoopie-neliöt jäätelötäytteellä - Kevade ja suve peoideed 2013,2, Kohev kodujäätis, Woopie-ruudud jäätisetäidisega

sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Kevään ja kesän juhlavinkit 2013,2, Kuohkea kotijäätelö, Whoopie-neliöt jäätelötäytteellä - Kevade ja suve peoideed 2013,2, Kohev kodujäätis, Whoopie-ruudud jäätisetäidisega

FIN Kävin 12.3 kutsuvieraana BSH-kodinkoneiden näyttelytilassa Helsingin Lauttasaaressa Kesän juhlat tilaisuudessa. Tilaisuudessa esiteltiin meille, joukolle bloggajille ja ruokatoimittajille, miten ottaa kevään ja kesän juhlat haltuun. Ensimmäisessä postauksessa kirjoitin, miten Aki Wahlman esitteli Siemens keittiössä Eskimon tuotteiden käyttöä ja tuli paljon suolaisen buffetpöydän ideoita. Lisäksi Miia Luoto Fondbergista esitteli kevään ja kesän juhlien juomavalintoja. Lue ystävällisesti ensimmäinen postus.

Tässä postauksessa esittelen jälkiruoka-puolta ja annan eteenpäin Sini Visan (Kinuskikissan) ja Eskimon brand designer Sinikka Paanilan valmistamien juhlien jälkiruoan tarjoilun puolen. Mukana Boschin, Siemensin ja Dansukkerin uutuustuotteita.

EST Käisin kutsutuna 12.3 BSH-kodumasinate näituseruumis Helsingi Lauttasaarel Suve peod esitluses. Seal tutvustati meile, rühmale toidublogijatele ja toiduajakirjanikele, kuidas korraldada kevade ja suve pidusid. Esimese postituses kirjutasin, kuidas Aki Wahlman esitles Siemens köögis Eskimo toodete kasutamist ja tuli palju soolase buffetlaua ideesid. Lisaks Miia Luoto Fondbergist esitles kevade ja suve pidude joogivalikuid. Loe palun esimene postitus.

Selles postituses esitlen magustoidu poolt ja annan edasi Sini Visa (Kinuskikissa) ja Eskimo brand designer Sinikka Paanila valmistatud pidude magustoidu poole. Postituses leidub Boschi, Siemensi ja Dansukkeri uudistooteid.



FIN No niin. Toisessa BSH:n näyttelytilassa olivat Sini ja Sinikka valmistammassa jälkiruokia. Ensimmäisessä järjestyksessä Sinikka esitteli meille uudella toukokuussa Suomen markkinoille tulevalla Bosch mikserin kanssa, miten valmistaa kuohkeaa kotijäätelöä ilman jäätelökonetta. Hän käytti jäätelön valmistuksessa Dansukker uutuustuotetta Glukoosisiirappia, mikä on parempi vaihtoehto sokerille. Glukoosisiirappi jättää jälkiruoalle pehmeämmän maun ja koostumuksen. Enne se oli saatavilla vaan apteekeissa, mutta nyt tulossa myös kauppoihin. Sinikka esitteli perusteellisesti Bosch mikseriä ja sen salaisuus piileskelee siinä, että se ei roiskuta kermaa ja nesteitä pitkin keittiön tasoja ja seiniä, vaan vaahdottava raaka-aine pysyy nätisti kulhossa mikserin gardes’en kaarien ja solmujen ansiosta. Näin minä asian ymmärsin ja katso kuvilta lopputulos. Saimme maistaa kotijäätelöä ja ihastuin siihen, koska se oli pehmeä, maukas, täyteläinen ja sillä oli hyvässä mielessä kotitekoinen maku.

EST No nii. Teises BSH näituseruumis olid Sini ja Sinikka valmistamas magustoite. Esimesena Sinikka esitles meile uue maikuus Soome turule tuleva Bosch mikseriga, kuidas valmistada kohevat kodujäätist ilma jäätisemasinata. Ta kasutas jäätise valmistamisel Dansukkeri uudistoodet Glükoosisiirupit, mis on suhkrust parem. Glükoosisiirup jätab magustoidule pehmema maitse ja koostise. Enne se on olnud saadaval apteekides, aga nüüd tulemas ka poelettidele. Sinikka esitles pôhjalikult ka Bosch mikserit ja selle saladus on selles, et see ei pritsi koort ja vedelikke piki köögi seinu ja laudu, vaid vahustatav tooraine püsib ilusti kausis tänu mikseri gardes’de kaartele ja sôlmedele. Nii mina sellest sain aru ja vaata piltidelt lôpptulemus. Saime degusteerida kodujäätist ja minule meeldis see väga, sest see oli nii pehme, maitsev, täidlane ja heas môttes kodutehtud maitsega.









FIN Mitäs pitkää puhetta, tässä on resepti Kuohkea kotijäätelö, noin 1 l.

1 vaniljatanko
5 rkl vettä
3 kpl kananmunaa
1 dl Dansukker glukoosisiirapia
1 dl Dansukker tomusokeria
pieni ripaus hienoa suolaa
3 dl vispikermaa

Halkaise vaniljatanko ja hauduta hiljalleen vedessä kannen alla noin 5 minuuttia. Vesi saa haihtua hieman haudutuksen aikana. Erottele omiin kulhoihin keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa ensiksi valkuaiset kovaksi vaahdoksi suolaripauksen kanssa. Siivilöi tomusokeri keltuaisten joukkoon ja vatkaa vaahdoksi. Vatkaa myös kerma kuohkeaksi vaahdoksi erillisessä astiassa. Ota vaniljatanko vedestä, halkaise se ja kaavi siemenet kermavaahdon joukkoon. Lisää myös vaniljainen vesi ja glukoosisiirappi sekä sekoita tasaiseksi. Sekoita käsin puulusikalla keskenään kaikki vaahdot. Voit lisätä massaan suklaarouhetta, tuoreita marjoja, pähkinärouhetta jne. lisäämään jäätelölle makua. Kaada kuohkea jäätelömassa Eskimo foliovuokaan ja peitä se siihen kuuluvalla kannella. Pakasta jäätelö noin 12-15 tuntia. Jos mahdollista, sekoita hieman jäätelö pari kertaa pakastamisen aikana. Ota jäätelökauhalla vuoasta jäätelötötteröitä sekä aseta ne jäätelömaljoihin. Koristele maun mukaan annokset.

EST Ei pikka juttu, siin on retsept Kohev kodujäätis, umbes 1 l.

1 vanillikaun
5 sl vett
3 kanamuna
1 dl Dansukker glukoosisiirupit
1 dl Dansukker tuhksuhrut
veidi peensoola
3 dl vispikoort

Lôika vanillikaun pikuti lahti ja hauta seda vees väiksel temperatuuril kaane all umbes 5 minutit. Vesi saab aurustuda veidi hautamise ajal. Eralda kahe kanamuna kollased ja valged erinevatesse kaussidesse. Vahusta kôigepealt munavalged kôvaks vahuks vähese soolaga. Raputa läbi peene kurna tuhksuhkur munakollaste hulka ja vahusta need. Vahusta ka koor kolmandas kausis. Vôta vanillikaun veest välja ja kaabi seemned sellest seest ning lisa vahukoore hulka. Lisa ka vanillimaitseline vesi ja dlukoosisiipur ning sega ühtlaseks. Sega käsitsi puulusikaga kôik vahud omavahel ühtlaseks. Vôid massi sisse lisada väikseid shokolaaditükke, tooreid marju, hakitud pähkleid jne lisades nii jäätisele maitset. Kalla kohev jäätisemass Eskimo foliovormi sisse ja peida see sellele kuuluva kaanega. Anna olla sügavkülmutuses 12-15 tunti. Kui vôimalik, sega veidi jäätist paar korda külmutamise ajal. Vôta jäätisekulbiga vormist jäätist ja pane need jäätisepokaalidesse. Kaunista portsjonid oma maitse järgi.





FIN Olin esittelyä seuraamassa takarivistä ja sain ensimmäisten joukossa tilata itselle kahvia. Tilasin espressoa. Espresso valmistettiin Siemens EQ7 kahviautomaatilla. Pöydällä oli myös esitteitä kahviautomaatista ja siitä luin kotona, miten Siemens EQ7 kahviautomaatit jauhavat pavut ja valmistavat kahvijuomat hetkessä ja vaivattomasti. Kahvin voi valita perinteisen, erikoiskahvin ja jopa kahdeksan eri vahvuuden väliltä. Älykäs laite myös muistaa koko perheen kahvimieltymykset. Sepäs erinomaista aamu-unisena! Minä tilasin oman espresson keskivahvana, kahvin päällä oli kerros vaahtoa, se tuoksui hyvälle, se oli sopivasti vahva ja ei peittänyt liikaa jäätelön makua, koska nauttisin molempia samaan aikaan.

EST Olin esitlusi jälgimas tagarivist ja sain esimeste hulgas tellida endale kohvi. Tellisin espressot. Espresso valmistati Siemens EQ7 kohviautomaatiga. Laual oli ka kohviautomaadi tutvustus ja sellest lugesin kodus, et Siemens EQ7 kohviautomaadid jahvatavad oad ja valmistavad kohvijoogid ühes hetkes ja ilma vaevata. Kohvi vôib valida tavalise, erilise kohvi ja juba kaheksa eri kangusastme vahelt. Intelligentne seade mäletab kogu pere lemmikkohvid. See on suurepärane hommikul unisena! Mina tellisin oma espresso keskmise kangusega, kohvi peal oli vahukord, see lôhnas meeldivalt, oli sobiva kangusega minule ja ei peitnud liiga palju jäätise maitset, sest nautisin môlemaid samaagselt.



FIN Sini neuvoi meille nopeasti, miten valmistaa kauniita kukkakoristeita kakkujen ja leivonnaisten koristamista varten. Valmistus on yksinkertainen: kauli kaulintamassaa, ota tähtimuotti, painaa sillä tähtikuviot, ota pieniä konvehtimuotteja, aseta tähtikuviot sen sisälle, purista keskelle sokerikuorrutetta, aseta toinen tähtikuvio ensimmäisten päälle, purista taas sokerikuorrutetta keskelle ja liimaa koristerakeita ja -kuvioita niiden päälle.

EST Sini andis meile kiiresti nôuandeid, kuidas valmistada ilusaid lillekaunistusi tortide ja kookide kaunistamiseks. Valmistus on lihtne: rulli tordi suhkrumass plaadiks, vôta tähekujuline piparkoogivorm ja vajuta tähekujulised suhkrumassikujud, pane need kompvekivormi, pritsi peale suhkruglasuuri ja aseta teine tähekujuline suhkrumassikuju esimeste peale, pritsi jälle suhkruglasuuri ja liimi selle peale värvilisi dekoorkaunistusi.



FIN Sini esitteli meille myös miten valmistaa Whoopie-neliöitä jäätelötäytteellä. Ne muistuttavat vähän Sandwich-jäätelöitä. Kuvittelen, että erityisesti lapset tykkäävät niistä. Niiden väliin voit valmistaa ilman jäätelökonetta kuohkean kotijäätelön tai laittaa väliin kaupasta ostettua valmisjäätelöä. Whoopie-neliöitä voi valmistaa silloin kun on tulossa paljon vieraita.

Pohja ja kansi:
100 g voita tai margariinia
2 dl Dansukker ruokosokeria
2 pientä munaa
1 dl vehnäjauhoja
1 ¾ dl perunajauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
¼ tl suolaa
1 ½ tl Dansukker vaniljasokeria
1 dl kevytkermaa

Täyte:
1 ½ dl l toffeejäätelöä

Koristelu:
50 g valkosuklaata ja sokerihelmiä

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksittelen. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Voitele leivinpaperi kevyesti öljyllä. Levitä taikina leivinpaperille. Paista 200 asteessa noin 8 minuuttia. Älä kumoa vaan anna jäähtyä leivinpaperin päälle. Leikkaa pohja kahteen osaan. Nosta toinen levy leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan, tästä osasta tulee pohja. Paloittele jäätelö kulhoon ja sulata se sekoittelen notkeaksi massaksi. Levitä pohjan päälle. Nosta toinen pohjalevy kanneksi. Käännä leivinpaperin reunat tiiviiksi tueksi kakun ympärille. Laita pakastimeen jäähtymään. Ota jäätynyt kakku pakastimesta ja leikkaa levystä neliöitä sekä aseta ne leivonnaisten vuokiin.

EST Sini esitles meile ka, kuidas valmistada Whoopie-ruute jäätisetäidisega. Need meenutavad veidi Sandwich-jäätist. Kujutan ette, et eriti lastele meeldivad need. Nende vahele vôid valmistada eespool olnud kodujäätise vôi panna vahele poest ostetud valmisjäätist. Whoopie-ruute vôib valmistada siis kui on oodata külla palju külalisi.

Pôhi ja kaas:
100 g vôid vôi margariini
2 dl Dansukker roosuhkrut
2 väikest muna
1 dl nisujahu
1 ¾ dl kartulijahu
4 rkl kakopulbrit
¼ tl soola
1 ½ tl Dansukker vanillisuhkrut
1 dl kerget koort

Täidis:
1 ½ dl l toffeejäätist

Kaunistus:
50 g valget shokolaadi ja suhkruhelmeid

Vahusta vôi ja suhkur vahuks. Lisa munad ükshaaval. Sega need taignasse koorega, muna ja koor, muna ja koor järjekorras. Määri küpsetuspaberit kergelt ôliga. Kalla ja tasanda taigen paberile. Küpseta 200 kraadis umbes 8 minutit. Anna pôhjal jahtuda paberi peal. Lôika pôhi kaheks. Tôsta teine plaat küpsetuspaberiga voodertatud ahjuplaadile, sellest tuleb pôhi. Tükelda jäätis kaussi ja sulata see segades elastseks massiks. Määri see pôhja peale. Tôsta teine pôhjaplaat selle peale kaaneks. Rulli küpsetuspaberi ääred tihedalt tordi ümber. Tôsta tort sügavkülma. Vôta külmutatud tort sügavkülmast ja lôika plaadist ruudud ning aseta need küpsetise väikestesse paberivormidesse.





FIN Sinikka sulatti silloin, kun Sini leikkasi Whoopie-paloja, valkosuklaata. Hän laittoi suklaan Eskimon pursotinpussiin, sulki sen pussinsulkijalla ja nosti sen korkeaan kannuun, missä oli kuumaa vettä. Suklaa suli pussiin. Sillä tavalla suklaa pysyi sulatettuna, suklaata oli pussista kätevä pursota Whoopie-neliöiden päälle, missä se kovettui hetkessä, koska neliöt olivat kylmiä.

EST Sinikka sulatas sellel aja, kui Sini lôikas Whoopi-tükk, valget shokolaadi. Ta pani shokolaadi Eskimo tordi pritsikotti, sulges selle kilekoti sulgejaga ja tôstis pritsikoti kôrgesse kannu, kus oli kuum vesi sees. Shokolaad sulas pritsikotis. Sellisel kujul shokolaad püsis sulana, seda oli käepärane pritsida Whoopie-ruutude peale, kus see muutus hetkega kôvaks, sest ruudud olid külmad.





FIN Kekseliäät naiset, Sini (edessä) ja Sinikka (takana). Heidän yhteistyö sujui luontevasti ja ripeästi, sitä oli helppo ja mielenkiintoinen seurata. Tilaisuudessa Sini esitteli vielä eksoottisen ananas-mangokakun ja mansikkakakun valmistamista. Sinin kakuista pitävät niin monet ihmiset ja että ottaa kaikki tilaisuudesta irti, päätin Sinin kesökakuista tehdä ihan oman postauksen, mikä on tulossa jatkossa.

EST Nutikad naised, Sini (ees) ja Sinikka (taga). Nende koostöö sujus loomikult ja sujuvalt, seda oli kerge ja huvitav jälgida. Sellel ôhtul Sini esitles meile veel, kuidas valmistada suvist ananass-mango- ja maasikatorti. Sini tordid meeldivad nii paljudele inimestele ja et kasutada kôik väärtuslikud nôuanded ära, mida sellel ôhtul sain, siis otsustasin teha Sini tortidest täiesti erladi postituse, mis tuleb veidi hiljem.



FIN Naisten työpöytä.
EST Naiste töölaud.



FIN Oli ihailemista ja haaveilemista…
EST Oli imetlemist ja unistamist….



EST Tilaisuudessa esiteltiin paljon Eskimo Finland Oy tuotteita. Saimme lahjakassin Eskimo tuotteilla mukaan ja sieltä löytyi minullekin monia tuttuja tuotteita, mitä olen aikaisemmin kotikeittiössä käyttänyt. Kassissa oli mukana entisen Euracon Oy:n ja alkaen 1.1.2013 Eskimo Finland Oy:n esite, missä mm. luki, että yritys on suomalainen perheyritys, jonka omistajat ja tehdas toimivat Suomessa. ”Valtaosa elämästä on arkea ja työtä. Siksi tavoitteemme on auttaa ihmisiä nauttimaan niistä enemmän tuottamalla aidosti helppoutta, tehokkuutta ja onnistumisen iloa niin kotikeittiöihin kuin ammattilaisten haasteellisiin tehtäviin. Toki tuotteemme ovat mukana myös juhlien valmisteluissa.”

FIN Üritusel esitleti palju Eskimo Finland Oy tooteid. Saime kinkekoti Eskimo toodetga kaasa ja sealt leidus minule mitmeid tooteid, mida olen varasemalt oma koduköögis kasutanud. Kotis oli endise Euracon Oy ja alates 1.1.2013 Eskimo Finland Oy brozüür, milles luges mh. et ettevôte on soome pereüritus, mille omanikud ja tehas on Soomes. ”Valdav osa elu on argipäeva ja tööd. Sellepärast meie eesmärk on aidata inimesi nautima sellest rohkem tuues ehtsalt kergust, tôhusust ja ônnestumise rôômu nii koduköökidesse kui professionaalide nôudlikule tööle. Muidugi meie tooteid vôib kasutada ka pidude valmistamisel.”





EST Kiitos kaikille tilaisuuden järjestäjille! Järjestäjät olivat erittäin huomaavaisia ja antoivat meille kutsuvieraille parhaita kuvakulmia kun me esiintyjien ympärillä olimme pyörimässä kameroiden kanssa. Saimme suolaisia ja makeita maistiaisia. Ilmapiiri oli työkeskeinen, mutta silti niin rento ja luonnollinen. Koko illasta jäi lopuksi hyvä fiilis sisään ja mikä tärkein, sain tilaisuudesta monta vinkkiä, mitä varmasti käytän omassa kotikeittiössään jatkossa ja tietoa tuoteuutuuksista, mihin nykyaikainen keittiökoneiden teknologia on kehittymässä.

FIN Suur tänu kôikidele ürituse korraldajatele! Korraldajad olid eriti tähelepanelikud ja andsid meile külalistele parimaid pildistamise nurki kui me esinejate ümber oma kaameratega ringlesime. Saime soolaseid ja magusaid toite degusteerida. Ôhkkond oli töökeskne, aga ikkagi nii vaba ja loomulik. Kogu ôhtust jäi lôpuks hea tunne sisse ja mis kôige tähtsam, sain mitmeid ideesid, mida kasutan kindlasti oma koduköögis ja infot uutest toodetest, kuhu tänapäeva köögimasinate tehnoloogia on arenemas.



Katso myös - Vaata ka:

Kevään ja kesän juhlavinkit 2013,1 - Kevade ja suve peoideed 2013,1 - Miia Luoto ja Fondberg, Aki Wahlman, Eskimo ja Siemens

Kinuskikissan mansikkakeikauskakku ja ananas-mangokeikauskakku – Kinuskikissa maasikavormitort ja ananass-mangovormitort

torstai 4. huhtikuuta 2013

Helppo rahkapiirakka rusinoilla - Lihtne kohupiimakook rosinatega



Tämä on taas yksi niitä ohjeita, mitä olen alussa epäillyt laittaa blogiin. Minulle tuli Pääsiäisen alla niin kova rahkapiirakan himo, että leivoin peräti arki-illalla työpäivän jälkeen rahkapiirakan. Minulla on iso tarttumattomalla pinnoitteella irtopohjallinen vuoka sekä päätin leipoa piirakan siinä. Piirakka tuli erittäin hyvä, vaan pohja kohosi valtavasti. Lämpimänä piirakka oli aivan ihana eikä lainkaan kuiva paksun pohjan ansiosta. Joulujen alla ostin Stockmannilta tarjouksesta Madagaskarin vaniljatankoja ja laitoin aitoja vaniljansiemeniä rahkapiirakan täytteeseen. Vaniljatangon siemenet, rusinat ja tomusokeri tekivät muuten niin tavallisesta piirakasta juhlallisen. Laitoin viimeiset palat piirakkaa pakastimeen. Sitten iski minulle taas epäilys, että piirakan pohja tuli liian paksu ja plää-plää-plää… Leivoin Pääsiäisen aikana saman periaatteen mukaan samasta taikinan määrästä 2 rahkapiirasta ja ne eivät tulleet niin hyviä, vaikka pohjat olivat ohuempia ja täytettä yhden piirakan päällä saman verran kuin ohjeessa. Tänään töissä söin lounaan aikana sen ensimmäisen piirakkaerän palan pakastimesta, se suli rauhallisesti jääkaapissa, lämmitin vähän mikrossa sekä se oli niin valtavan hyvä, tuore, pehmeä, täyte tuoksuva ja runsas, sopivasti mehevä. Piirakka ei ollut lainkaan kuivan pakkopullan syömistä, vaan se oli silkkaa nautintoa. Onneksi en ollut vielä poistanut piirakan kuvia koneeltani ja päätin laittaa Helppo rahkapiirakka rusinoilla ohjeen blogiin.

1 piirakka
Valmistus noin 1, 5 tuntia

Hiivataikina:
noin 4 dl vehnäjauhoja (jauhon määrää riippuu sen kosteuspitoisuudesta)
2 dl kädenlämpöistä maitoa
50 g sulatettua ja jäähtynyttä voita
30 g tuorehiiva
ripaus suolaa

Rahkatäyte:
500 g maustamatonta maitorahkaa
2 kananmunaa
50 g sulatettua ja jäähtynyttä voita
1 kourallinen rusinoita
0,75 dl sokeria tai maun mukaan
½ vaniljatangon siemeniä
ripaus suolaa
tomusokeria

Kaada kädenlämpöinen maito monitoimikoneen kulhoon ja liuota hiiva maidon joukkoon. Lisää ripaus suola ja sekoita se joukkoon. Aseta kulho monitoimikoneeseen paikalle. Sekoita joukkoon 1 dl kerrallaan 2 dl vehnäjauhoja sekä anna sen jälkeen koneella voimakkaasti vatkaa seosta koneen nopeammalla teholla muutaman minuutin niin, että taikinaan muodostuu parempi sitko. Sen jälkeen laita kone taas pienelle teholle ja sekoita joukkoon voi sekä 1 dl kerrallaan 2 dl jauhoja. Alusta taikina, taikinalla pitää olla sopivasti kimmoisa ja se irtoa kulhon reunasta. Ripottele pinnalle jauhoja ja anna taikinalla kohota kulhossa puhtaalla keittiöpyyhkeellä peitettynä lähes kaksinkertaiseksi.

Liuota rusinoita vedessä noin 20 minuuttia, siivilöi rusinat.

Sekoita kulhossa keskenään täytteen aineet tasaiseksi seokseksi. Leikkaa terävällä veitsenkärjellä vaniljatanko pitkittäin halki, kaavi siemenet veitsenterällä pois ja sekoita ne täytteen joukkoon.

Voitele irtopohjallinen vuoka (läpimitta 27 cm).

Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, ota taikina kulhosta sekä kauli siitä jauhotetulla pöydällä vuoasta isompi ympyrä sekä nosta kahdella kädellä se vuokaan. Aseta pohja vuoassa näin, että reunat ovat samalla korkeudella, pistä haarukalla reiät pohjaan, kaada täyte pohjan päälle ja tasoita se pinnalta.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 30-35 minuuttia kunnes rahkapiirakan reunat ovat kullanruskeat ja täyte kypsä (jos ravistat vähän vuoka, silloin täyte on tiivis). Irrota vuoan pohja, anna jäähtyä, hunnuta piirakka tomusokerilla ja siirrä se tarjoilualustalle.

***



See on jälle neid retsepte, mida olenalguses kôhklenud panna blogisse. Minule tuli enne Lihavôttepühi kohupiimapiruka isu peale ja nii küpsetasin kord argipäeva ôhtul tööpäeva järel kohupiimakooki. Minul on suur non-stick pinnaga eemaldatava pôhjaga küpsetusvorm ja otsustasin koogi küpsetada selles. Kook tuli eriti hea, ainult pôhi kerkis tohutult palju. Soojalt oli kook tôeliselt hea ja üldsegi mitte kuiv paksu pôhja tôttu. Enne jôule ostsin Stockmanist sooduspakkumisega Madagaskari vanillikaunu ja panin ehtsaid vanilliseemneid koogi täidise sisse. Vanilliseemned, rosinad ja tuhksuhkur tegid muidu nii tavalisest koogist pidulikuma. Panin viimased tükid kohupiimakoogist sügavkülmutisse. Siis tuli minule sisse jälle kôhklus, mida vahest ette tuleb ja môtlesin, et kas panen nii paksu pôhjaga kohupiimakoogi retsepti blogisse ja plää-plää-plää… Küpsetasin Lihavôttepühade ajal teise korra sama pôhimôtte järgi kohupiimakooki ja tegin samast taignahulgast 2 pôhja ja need ei tulnudgi nii head, kuigi pôhjad olid ôhukesemad ja täidist oli ühe piruka peal sama palju kui selles retseptis. Täna tööl sôin esimese koogi tükki sügavkülmast, see sulas rahulikult külmkapis ja soojendasin veel veidi mikros ning see oli nii hea, värske, pehme, täidis lôhnas ja täidist oli piisavalt, see oli sobivalt mahlane. Kook ei olnud sugugi ainult kuiva saia puremist, vaid see oli hoopis tôeline nauding. Ônneks ei olnud jôudnud veel kohupimmakoogi pilte oma arvust kustutada ja otsustasin panna Lihtne kohupiimakook rosinatega retsepti blogisse.

1 pirukas
Valmistus umbes 1, 5 tunti

Pärmitaigen:
umbes 4 dl nisujahu (jahu hulk sôltub selle niiskusesisaldusest)
2 dl käesooja piima
50 g sulatatud ja jahtunud vôid
30 g toorpärmi
veidi soola

Kohupiimatäidis:
500 g maitsestamata kohupiima
2 kanamuna
50 g sulatatud ja jahtunud vôid
1 peotäis rosinaid
0,75 dl suhkrut vôi maitse järgi
½ vanillikauna seemeid
veidi soola
tuhksuhkrut

Kalla käesoe piim köögikombaini kaussi ja leota pärm piima sisse. Lisa veidi soola ja sega ka see hulka. Pane köögikombaini kauss paigale kombaini peale ja sega kombainiga piima sisse 1 dl korraga 2 dl nisujahu ning seejärel anna kombainil täisvôimsusega kloppida segu môned minutid, et taignale tuleks tugevam kooslus. Selle järel pane kombain jälle väiksele vôimsusele ja lisa vôi ning 1 dl korraga ülejäänud 2 dl nisujahu. Sôtku taigen. Taigen peab olema elastne ja see peab lahti lööma kausi äärtest. Raputa taigna peale jahu ning anna taignal kerkida puhta köögirätiku all kahekordseks.

Leota rosinaid vees umbes 20 minutit ja kurna need ära.

Sega kausis omavahel läbi täidise koostisained. Lôika vanillikaun terava noa otsaga pikuti pooleks ja kraapi noa teraga seemed välja. Sega seemned täidise sisse.

Määri eemaldatava pôhjaga küpsetusvormile vôid.

Kui taigen on kerkinud kahekordseks, vôta taigen kausist välja ning rulli sellest jahusel laual suur ümar ketas, mis on vormist veidi suurem ning tôsta see kahe käega küpsetusvormi sisse. Aseta koogipôhi vormi nii, et ääred jäävad samakôrgused. Pista kahvliga auguread pôhja sisse, kalla täidis pôhja peale ning tasanda see pealt.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 30-35 minutit kuni kohupiimakoogi ääred on kuldpruunid ja täidis küps (kui raputad veidi kooki edasi ja tagasi, siis täidis ei lohksu ja säilitab oma vormi). Eemalda vormi pôhi ja anna sellel jahtuda. Loorita kook tuhksuhkruga ja pane see serveerimisalusele.


Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...