sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Piparkakkukuppikakut – Piparkoogitassikoogid


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Maria Paldanius!

”Piparkakun makuiset kakut ovat amerikkalaisten suosikkeja. Niiden valmistamiseen käytetään muscovadosokeria ja melassia ja ne muistuttavat maultaan hiukan kotoisia pipareitamme. Melassia myydään luontaistuotekaupoissa ja muscovadosokeria marketeissa. Melassissa on jäljellä tavallista enemmän ruokosokerin kivennäis- ja hivenaineita. Tumma suklaakuorrute tekee kakuista jännittävän makuelämyksen. Ohje on leivontakirjasta Syötävän suloiset kuppikakut (Cheryl Lindblad, Mäkelä, 2010).” (Teksti kirjasta)

Amerikkalaiset piparkakkukuppikakut ovat pehmeitä pipareita, niissä on sopivasti mausteita, ei kovin dominoivasti ja ne eivät ole myös liian makeita. Meidän perheellemme maistuivat ne hyvin paljon. Minun mielestäni voisi olla peräti kaksinkertainen määrää kiillettä. Kirjan kuvassa näytti, että sitä on runsaasti, mutta minulla nipin-napin riitti sitä kaikille kuppikakuille.

12 keskikokosta tai 24 pienempää kuppikakkua
Valmistus 1 tunti + jäähtymisen aika

4 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl jauhettua inkivääriä
2 tl jauhettua kanelia
½ tl jauhettua neilikkaa
125 g sulatettua ja jäähdytettyä voita
2 dl tummaa muscovadosokeria
2 kananmunaa
6 rkl (ruokosokeri)melassia
1 dl vettä

Kiille:
½ dl kuohu- tai vispikermaa
100 g paloiteltua tummaa suklaata
1 rkl voita

talvikoristerakeita

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään ja jätä seos odottamaan. Vatkaa toisessa kulhossa voi, muscovadosokeri, kananmunat ja melassi kunnolla sekaisin.
Lisää jauheseos vuorotellen veden kanssa ja vatkaa edelleen pari minuuttia. Jaa taikina paperivuokiin, jotka olet asettanut muffinipellin syvennyksiin. Kypsennä keskikokoisia kuppikakkuja 20-25 minuuttia ja pienempiä vähän lyhyemmän aikaa. Jäähdytä kakut ja kuorruta sen jälkeen tummalla suklaakiilteellä. Koristele talvikoristerakeilla.

Kiilteen valmistamisen ohje:
Kuumenna kerma kattilassa liedellä. Käännä levy nollaan, lisää suklaapalat kuumaan kermaan ja sekoita kunnes ne sulavat. Sekoita voi joukkoon ja jätä seos jäähtymään.

***


Tere tulemast, minu blogi lugejaks, Maria Paldanius!

”Piparkoogi maitselised tassikoogid on ameeriklaste lemmikud. Nende valmistamiseks kasutatakse muscovado suhkrut ja melassi ja need meenutavad oma maitselt veidi meie koduseid piparkooke. Melassi müüakse Soomes loodustoodetepoes ja muscovado suhkrut marketites. Melassis on alles tavaliselt rohkem roosuhkru mineraalaineid ja mikroelemente. Tumedast shokolaadist glasuur annab kookidele pôneva maitseelamuse. Retsept on soomekeelsest raamatust Syötävän suloiset kuppikakut (Cheryl Lindblad, Mäkelä, 2010), Söödavalt armsad tassikoogid.” (Tekst on raamatust)

Ameerika piparkoogitassikoogid on pehmed piparkoogid, nendes on sobivalt maitseaineid, ei liiga domineerivalt ja need ei ole eriti magusad. Meie perele need meeldisid. Minu arust vôiks olla kahekordne hulk glasuuri, sest minul piisas seda just-just kôigile tassikookidele.

12 keskmise suurusega vôi 24 väikest tassikooki
Valmistus 1 tund + jahtumise aeg

4 ½ dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl jahvatatud ingverit
2 tl jahvatatud kaneeli
½ tl jahvatatud nelkki
125 g sulatatud ja jahutatud vôid
2 dl tumedat muscovado suhkrut
2 kanamuna
6 sl (roosuhkru) melassi
1 dl vett

Glasuur / läige:
½ dl vahukoort
100 g tükeldatud tumedat shokolaadi
1 sl vôid

talvedekoori kaunistamiseks

Pane ahi soojenema 175 kraadile. Sega nisujahu, küpsetuspulber ja maisteained omavahel ja jäta segu ootama. Vahusta teises kausis korralikult vôi, muscovado suhkur, kanamunad ja melass. Lisa jahusegu ja vett kordamööda ja vahusta veel paar minuutit. Jaga taigen paperivormidesse, mis on asetatud muffinsiplaadi kohadele. Küpseta keskmise suurusega tassikooke 20-25 minutit ja väikseid veidi vähem. Jahuta koogid ja kata shokolaadiglasuuriga. Kaunista dekooriga.

Glasuuri valmistamise juhend:
Kuumuta koor väikse poti pôhjas. Keera kuumus nullile, lisa shokolaad kuuma koore hulka ja sega kuni see sulab. Sega vôi hulka ja jäta segu jahtuma.

lauantai 22. joulukuuta 2012

Teurastamon joulukalenteri esittää: A21 "Flavour Studio" – Teurastamo (Tapamaja) jôulukalender esiteleb: A21 ”Flavour Studio”


A21 Flavour Studion idea on opetuskeittiö, missä tehdään erilaisilla kursseilla makujen cocktaileja oman alan asiantuntijoiden ohjauksella. Wau! Minä jo osallistuin arvontaan ja lähetin omat tiedot Teurastamolle, koska idea kiinnostaa minua sen verran paljon. Osallistu sinäkin arvontaan, koska Teurastamolta ilmoitetaan:

Joka viikko arvomme myös jotain pientä hauskaa liittyen Teurastamoon tai Teurastamon yrittäjiin. A21 Flavour Studio-videon julkaisemisen yhteydessä avaamme arvonnan, joka alkaa 21.12.2012 ja päättyy 2.1.2013 klo 12.00. Voit osallistua arvontaan lähettämällä yhteystietosi (nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite) osoitteeseen info@teurastamo.com. Arvonnassa tällä viikolla kolme lahjakorttia keväällä avautuvan A21 Flavour Studion kursseille!

Katso video tästä:

P.S. Se on Teurastamon 4. jouluikkuna. Yhteensä on niitä 5 ja seuraa Teurastamon sivulla myös 5.ikkunan avaamista.

***


A21 Flavour Studio idee on ôpetusköök, kus tehakse erinevatel kursustel maitsete kokteile oma ala spetsialisti juhendamisel. Wau! Mind see idee nii palju huvitas, et saatsin juba oma andemed Teurastamole (Tapamajja). Osale sina ka loteriis, sest Tapamajasta teatatakse:

Iga nädal loosime välja ka midagi huvitavat Tapamajaga vôi nende ettevôtjatega seoses. A21 Flavour Studio-videoga kuulutatakse välja loterii, mis algab 21.12.2012 ja lôppeb 2.1.2013 klo 12. Vôid osaleda loteriis saates omad kontaktandmed (nimi, telefoninumber ja mailiaadress) mailiaadressile info@teurastamo.com. Loteriis on sellel nädalal kolm kinkekaarti avaneva A21 Flavour Studio kursustele!

Vaata video siit:

P.S. See on Tapamaja 4.jôuluaken. Kokku on jôuluaknaid 5 ja jälgi Tapamaja lehel ka viimase akna avanemist.

maanantai 17. joulukuuta 2012

Teurastamon joulukalenteri esittää: Ho’s Food – Teurastamo (Tapamaja) jôulukalender esitleb: Ho’s Food


Teurastamon joulukalenterin 3.ikkunassa esitellään sympaattista kiinalaista perhettä ja heidän ravintolaa. Tämä postaus kiinnosta varmasti juuri kiinan keittiön ystäviä.

Katso video täältä.

Lisäksi Teurastamon sivulla on tietoa uudesta arvonnasta. Ehdit vielä mukaan:

”Joka viikko arvomme myös jotain pientä hauskaa liittyen Teurastamoon tai Teurastamon yrittäjiin. Ho's Food-videon julkaisemisen yhteydessä avaamme arvonnan, joka alkaa 14.12.2012 ja päättyy 21.12.2012 klo 12.00. Voit osallistua arvontaan lähettämällä yhteystietosi (nimi, puhelinnumero ja sähköpostiosoite) osoitteeseeninfo@teurastamo.com. Arvonnassa tällä viikolla 50€ lahjakortti ravintola Kellohalliin!”

***


Teurastamo (Tapamaja) jôulukalendri 3. aknas esitletakse sümpaatset hiina peret ja nende restorani. See postitus huvitab kindlasti just hiina köögi sôpru.

Vaata video siit.

Lisaks on Tapamaja lehel info uuest loteriist, kuhu pääsed veel osalema:

"Iga nädal loosime ka midagi väikest ja lôbusat, mis liitub Tapamajaga ja Tapamaja ettevôtjatega. Ho’s Food-video avaldamisega avame loterii, mis algab 14.12.2012 ja lôppeb 21.12.2012 klo 12. Vôid osaleda loteriis saates oma kontaktandmed (nimi, telefoni number ja maili-aadress) aadressile info@teurastamo.com. Loterii auhinnaks sellel nädalal on 50 euro kinkekaart restorani Kellohalli!"

perjantai 14. joulukuuta 2012

Graavilohirullat passiokastikkeella – Graavitud lôhe rullid passionikastmega


Tästä sinulle mainio alkupala joulupöytään! Jos haluat passiokastiketta ilman siemeniä, sitten siivilöi se.

5 annosta / 2 rullaa per 1 henkilö
Valmistus 20 minuuttia

5-6 passiohedelmää
1 rkl sokeria

10 isoa viipaletta graavilohta tai graavisuolattua kirjolohta
250 g vuohenmaitotuorejuustoa
rosépippuria

100 g Napolitana mix salaattia (sisältää rucolaa, mizunaa, punajuuren lehtiä ja lehtipinaattia)

Huuhtele salaatti ja kuivaa se salaattilingossa. Leikkaa passiohedelmät puoliksi sekä kaavi lusikalla sisu pieneen kasariin. Lisää 1 rkl sokeria ja sekoita aineet keskenään. Anna kiehua muutaman hetken ajan hellan levyllä keskilämmöllä sekä anna jäähtyä. Levitä jokaisen graavilohiviipaleen päälle vuohenmaitotuorejuustoa, ripottele päälle vähän rosépippuria sekä kääri viipale rullaksi.

Aseta tarjoilulautasille salaattia sekä aseta kaksi rullaa jokaiselle lautaselle salaatin päälle. Nosta lusikalla jokaisen rullan päälle noin 1 ruokalusikallinen passiokastiketta. Ripottele pinnalle rosépippuria. Tarjoile heti.

***

Siit sinule suurepärane eelroog jôululauale! Kui soovid passionikastet ilma seemneteta, siis hôôru kaste läbi kurna.

5 portsjonit / 2 rulli per 1 inimene
Valmistus 20 minutit

5-6 passionivilja
1 sl suhkrut

10 suurt lôiku graavitud lôhet vôi vikerforelli
250 g kitsepiimatoorjuustu
rosépipart

100 g Napolitana mix salatit (sisaldab rucolat, mizunat, punapeedi lehti ja spinatilehti)

Loputa salat vee all läbi ja kuivata see salatitsentrifuugis. Lôika passionid pooleks ja eemalda lusikaga sisu väiksesse kastrulisse. Lisa 1 sl suhkrut ja sega ained omavahel läbi. Anna segul keeda pliidil keskimisel kuumusel môned hetked, tôsta kôrvale ja anna jahtuda.

Määri iga graavilôhe lôigu peale toorjuustu, raputa peale veidi rosépipart ja rulli lôigud kinni. Tôsta igale serveerimistaldrikule salatit ja pane igale taldrikule salati peale kaks rulli. Tôsta lusikaga iga lôherulli peale passionikastet ja raputa peale rosépipart. Serveeri kohe.

keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Teurastomon joulukalenteri esittää: Teurastamon Portti - Teurastamo (Tapamaja) jôulukalender esitleb: Teurastamon Portti (Tapamaja Värav)


Tervetuloa minun blogini lukijaksi, Life On Plate!

Teurastamon Portti on 2. luukku Teurastamon joulukalenterissa. Kun katsoin Roslundin lihakaupan videota, minun kiinnostus heräsi. Roslundin lihakaupasta videoesittelyn perusteella voi tilata teurastettujen eläinten ruhojen kaikkia osia sekä sisäelimiä. Periaatteessa kaikkea, mitä eläimessä on syömisen arvoista. Se antaa kotigurmeekokille erittäin suuria ruoanlaiton mahdollisuuksia ja se on tärkein tieto minulle siitä myymälästä.

Tässä esittely Teurastamon Portti:

Roslundin perinteikäs lihakauppa on avannut Helsingin Tukkutorin alueen Teurastamolle uuden aallon lihakaupan, Teurastamon Portin. Myymälä sijaitsee alueen sisäänkäynnin pittoreskissa portinvartijan rakennuksessa. Portista saat tutun lihakaupan valikoiman lisäksi herkullista kotiruokalounasta sekä lounasajan jälkeen Josper-hiiligrillissä valmistettuja lihaisia herkkuja.

Katso video täältä.

Teurastamon Facebook sivulla voit osallistua 50 euron arvontaan!

P.S. Teurastamon sivulla on tieto 16.12 tapahtuvasta maalaistentorista ja kirpputorista. Edustettu laaja valikoima suomalaisia luomutuotteita ilman välikäsiä. Lompakko mukaan, ostamaan ja myymään!

Katso myös 1. luukku Pasta Factory.

***



Tere tulemast minu blogi lugejaks, Life On Plate!

Teurastamon Portti (Tapamaja Värav) on 2. aken Teurastamo (Tapamaja) jôulukalendris. Kui vaatasin Roslundi lihapoe videot (subtiitrid inglise keeles) , siis minu huvi ärkas. Roslundi lihapoe videoesitluse järgi vôib tellida sealt tapetud looma rümbi kôiki osasid ja ka sise-elundeid. Praktiliselt kôike, mida tapaloomas on söödavat. See annab kodugurmeekokale eriti suuri toiduvalmistamise vôimalusi ja see on minule tähtis info.

Siin on esitlus Teurastamon Portti:

Roslundi traditsioonidega lihapood on avanud Helsingi Hulgimüügi territooriumile Teurastamole (Tapamajja) uue laine lihapoe, Teurastamon Portti. Pood asub sissekäigu juures väravavalvuri ehitises. Väravast saad tuttava lihapoe valiku lisaks maitsvat kodutoitu lôunaks ning lôuna järgi Josper-söegrillis valmistatud lihadelikatesse.

Vaata video siit.

Teurastamo Facebookis vôid osaleda 50 euro loosimises!

P.S. Teurastamo lehel on info 16.12 toimuvast maaturust ja kirpputorist (kirbuturust, kasutatud asjade turg). Esindatud on lai valik soome mahetootjate tooteid ilma vahekäteta. Rahakott kaasa, ostma ja müüma!

Vaata ka 1. aken: Pasta Factory.

lauantai 8. joulukuuta 2012

Viikunoita ja mascarponea punaviinissä – Viigimarju ja mascarponet punases veinis


Se elegantti jälkiruoka on keittokirjasta Välimeren keittiö: Ranska. Se on jälkiruoka minun makuuni. Jo jälkiruoan valmistamisen aikana on hengessä niin miellyttävä kevyt olo, ihanat tuoksut, monipuolinen makukokonaisuus... Tästä jälkiruoka enää kovin paljon ei parane. Jos sinulla onnistuu saada marketista hyvänäköisiä viikunoita, suosittelen valmistaa juuri sitä jälkiruokaa. Uskon, että olet tyytyväinen syömisen jälkeen.

3-6 annosta
Valmistus 1 tunti

6 viikunaa
1 ½ dl punaviiniä
1 ½ dl portviiniä
1 tl kanelia
250 g mascarpone-juustoa
kourallinen pieniä marenkipaloja tai yksi iso pala marenkia
1 dl hienoa sokeria
1 appelsiini
1 sitruuna
½ vaniljatankoa

Pese viikunat, appelsiini ja sitruuna. Leikkaa terävällä veitsellä viikunoiden päälle risti. Laita viikunat matalaan paistoastiaan ja lisää puna- ja portviini. Ripottele päälle 3 kukkuralusikallista sokeria ja 1 tl kanelia. Leikkaa sitruuna ja appelsiini neljänneksiksi, viillä vaniljatanko auki ja raaputa siemenet pois. Lisää yksi appelsiinin ja sitruunan neljännes ja vaniljasiemenet viikunoiden seuraksi. Paista viikunoita uunin keskitasolla 200 asteessa 30 minuuttia.

Vatkaa toisiinsa mascarpone ja loppu sokeri.

Nosta viiniä syville lautasille, leikkaa viikunat neljäksi, aseta mascarponea lautasille, aseta viikunat sen päälle. Puhdista loput appelsiinista ja sitruunasta sekä koristele annoslautaset niillä. Lopuksi ripottele annoksien päälle murskattua marenkia. Tarjoile heti.


***


See elegantne magustoit on kokaraamatust Vahemere köök: Prantsusmaa. See on magustoit minu maitsele. Juba magustoidu valmistamise ajal on hinges nii meeldiv ja kerge tunne, suurepärased lôhnad, mitmekülgne maitsetervik… Sellest magustoidust magustoit eriti palju enam paremaks ei tule. Kui sinul ônnestub saada poest ilusaid viigimarju, siis soovitan valmistada just seda magustoitu. Usun, et oled rahul sellega söömise järgi.

3-6 portsjonit
Valmistus 1 tund

6 viigimarja
1 ½ dl punast veini
1 ½ dl portveini
1 tl kaneelipulbrit
250 g mascarpone-juustu
peotäis väikseid besee tükke vôi 1 suur besee
1 dl peensuhkrut
1 apelsin
1 sidrun
½ vaniljekauna

Pese viigimarjad, apelsin ja sidrun vee all läbi. Lôika terava noaga viigimarjade peale rist. Pane viigimarjad madalasse ahjuvormi ja lisa veinid. Raputa peale 3 kuhjaga supilusikatäit suhkrut ja 1 tl kaneeli. Lôika sidrun ja apelsin neljaks osaks, tee vaniljekauna sisse viil ja kraabi noateraga seemned seest välja. Pane 1 apelsini ja 1 sidruni sektor ning vaniljeseemned viigimarjade hulka ahjuvormi. Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 30 minutit.

Vahusta mascarpone ja ülejäänud suhkur omavahel läbi.

Tôsta veini küpsetusvormist sügavatele taldrikutele, lôika viigimarjad neljaks, tôsta mascarponet taldrikutele, pane viigimarjad mascarpone peale. Puhasta ülejäänud apelsin ja sidrun ning kaunista nendega portsjonid. Lôpuks kaunista portsjonid purustatud beseega. Serveeri kohe.

torstai 6. joulukuuta 2012

Teurastamon joulukalenteri esittää: Pasta Factory Helsinki – Teurastamo (Tapamaja) jôulukalender esitleb: Pasta Factory Helsingi


Hyvää Itsenäisyyspäivää!
Head Soome Iseseisvuspäeva (6.12.)

FIN Olen saanut pitkin Desingpääkaupunkivuotta Helsingin kaupungilta sähköpostia Teurastamon tapahtumista. Valitettavasti silloin kun minulla olisi ollut syksyllä viikonloppuisin aikaa mennä käymäänTeurastamolla, olivat siellä sulut tai se oli suljettu sekä päätin siirtää omaa tutustumisretkeä ajankohdalle kun Teurastamo toimii täysillä. Suunnittelin itse esitellä blogini lukijoille Teurastamon rohkeita yrittäjiä, mutta nyt tulikin parempi vaihtoehto, koska sain suoraan Teurastamolta sähköpostia:

EST Olen saanud Designpealinna aasta jooksul Helsingi linnalt maile Teurastamo (Tapamaja) sündmustest. Eestikeelsetele lugejatele teadmiseks, et Tapamaja avamine 2012 aasta sügisel on designpealinna üks suuri ettevôtmisi. Tapamajast tahetakse aastate jooksul ehitada suurt turukompleksi, mis rahuldab ka kôige suurema nôudluse. Teistest soome toidublogidest olen lugenud, et idee autorid on käinud tutvumas maailmas samalaadsete kompleksidega ning linnal on Tapamajaga seoses väga suurejoonelised plaanid. Vôid lugeda Tapamajast rohkem nende internetlehel.

Kahjuks siis kui minul oleks olnud aega minna sügisel môni nädalavahetus käima Tapamajas, oli turg osaliselt suletud vôi täiesti kinni ning otsustasin, et lükkan oma tutvumiskäigu ajale kui see on ilma piiranguteta avatud. Planeerisin ise oma blogi lugejatele esitleda Tapamaja julgeid ettevôtjaid, aga nüüd tuligi parem vôimalus, sest sain otse Tapamajast maili:

FIN Teurastamon joulukalenterissa on viisi luukkua, joista paljastuu video viikossa aina jouluaattoon asti. Kesällä kuvatuissa videoissa esitellään Teurastamon rohkeat yrittäjät. Ensimmäisenä vuorossa tiettävästi Suomen ainut tuorepastaa valmistava yritys Pasta Factory Helsinki, joka on jo avannut tehtaanmyymälänsä Teurastamolle. Samassa myymälässä toimii myös MakuMakun noutopiste ja myymälä.

EST Tapamaja jôulukalendris on viis akent, milles paljastub video nädalas kuni jôuluôhtuni. Suvel filmitud videos esitletakse Tapamaja julgeid ettevôtjaid. Esimesena on järjekorras teadaolev Soome ainus toorpastat valmistav üritus Pasta Factory Helsingis, kes on avanud oma tehasekaupluse Tapamajas. Samas poes töötab ka MakuMaku (MaitseMaitse) buffee ja pood.

Katso video täältä - Vaata video siit.

FIN Pasta Factoryn tuotteet valmistetaan aina samana päivänä tuoreista raaka-aineista. Valikoimissa mms. Linguinet, Fettuccinet, Tagliatellet, Lasagnet, Penne Rigatet, Mafaldinet, Maccheroni Lischit, Fusillit, Casareccet, Bucatinit, Spaghettit, Raviolit, Tortellinit, Cannelonit ja Gnocchit. Lisäksi tarjolla on pastan kanssa toimivia italialasia herkkuja kuten öljyjä, kastikkeita sekä balsamicoja. Tätä tuoreempaa pastaa et Suomesta saa! Osallistu kilpailuun Facebookissa ja voita kilo vapaavalintaista tuorepastaa! Jakamalla, tykkäämällä tai kommentoimalla linkkiä Teurastamon Facebook-sivuilla olet mukana kilpailussa.

EST Pasta Factory tooted valmistatakse alati samal päeval värsketest toorainetest. Valiku hulka kuuluvad muu hulgas Fettuccinet, Tagliatellet, Lasagnet, Penne Rigatet, Mafaldinet, Maccheroni Lischit, Fusillit, Casareccet, Bucatinit, Spaghettit, Raviolit, Tortellinit, Cannelonit ja Gnocchit. Lisaks on müügil pastaga sobivaid itaalia delikatesse nagu ôlisid, kastmeid ja balsamicosid. Värskemat pastat Soomest enam ei saa! Osale vôistluses Facebookis ja vôida kilo vabavalikulist toorpastat! Jagades, meeldides ja kommenteerides linkki Tapamaja Facebook-lehel osaled vôitluses.



FIN Mikä Teurastamo?
Helsingin kaupungin teurastuslaitokseksi vuonna 1933 rakennettu Teurastamon pihapiiri vallataan vaiheittain kaupunkilaisten käyttöön. Ravintolat, myymälät ja tapahtumat aloittavat toimintansa alueella, joka määrittyy vasta tekemisen kautta. Viime vuosina tukkukaupan käytössä olleita rakennuksia kunnostetaan tila kerrallaan ja spontaani kaupunkikulttuuri elää tukkukaupan kuhinan keskellä vielä usean vuoden ajan. Teurastamo sijaitsee Kalasataman ja Sörnäisten kupeessa osoitteessa Työpajankatu 2.

EST Mis Tapamaja?
Helsingi linna lihatööstuseks aastal 1933 ehitatud Tapamaja ôu ehitatakse etapiliselt linnakodanike kasutusesse. Restoranid, poed ja erinevad sündmused alustavad oma tegevusega, mis kujuneb alles tegemise kaudu. Viimastel aastatel hulgimüügi kasutuses olnud ehitisi renoveeritakse üks ruum korraga ja spontaane linnakultuur elab kôige melu sees veel mitmeid aastaid. Tapamaja asub Kalasadama ja Sörnäiste linnaosas aadressil Työpajankatu 2.


FIN Teurastamon suunnittelijat ovat ottaneet mallia Manhattanilla sijatsevalta Meatpacking District:lta ja Kööpenhaminan Kødbyen:lta (löysin tiedot netistä).

EST Teurastamo (Tapamaja) planeerijad on vôtnud eeskuju Manhattanil olevalt Meatpacking District:lt ja Kopenhaagenis olevalt Kødbyen:lt (leidsin andmed netist).

Lisätietoja - Lisainfo:
www.pastafactory.fi
www.facebook.com/teurastamohelsinki
www.teurastamo.com

lauantai 1. joulukuuta 2012

Teriyakimuikut – Teriyakirääbised


Muikut japanilaisessa teriyakikastikkeessa ovat mainiota näppiruokaa. Näin reseptiä lokakuun /2012 Anna lehdessä ja ihastuin siihen heti. Joitakin muutoksia olen tehnyt, mutta valmistamisen päälinja on sama kuten lehdessä. Suosittelen lämpimästi!

4 annosta
Valmistus noin 1 tunti

800 g perattuja muikkuja
2 dl korppujauhoja
1 ½ tl suolaa tarvittaessa
valkopippuria myllystä
voita
ruokaöljyä
1 iso punasipuli viipaleina
hienonnettua ruohosipulia tai kevätsipulia

Teriyakikastike:
1 dl soijaa
1 dl miriniä (makeaa riisiviiniä)
2 rkl sokeria
2 tl raastettua inkivääriä

Keitä kastikkeen aineksia pienessä kattilassa muutamia minuutteja ja anna jäähtyä.

Huuhtele muikut sekä kuivaa talouspaperilla.

Mausta korppujauhot suolalla ja pippurilla sekä sekoita aineet keskenään. (Tarkista teriyakikastikkeen maku. Silloin kun sinun mielestäsi siinä ei ole riittävästi suolaa, lisää korppujauholle suolaa). Pyörittele muikkuja korppujauhossa sekä paista niitä molemmin puolin keskikuumalla pannulla voi-öljyseoksessa kullanruskeiksi. Nosta muikut syvälle lautaselle sekä kaada päälle teriyakikastike (voit siivilöitä kastikkeen). Anna maustua 30 minuuttia. Käännä muikut kerran maustumisen aikana.

Muikkujen marinoitumisen aikana kuullota sipulia voi-öljyseoksessa sen verran että sipuli pehmenee, mutta jää al denteksi. Lisää suolaa ja valkopippuria, sekoita aineet keskenään. Valuta sipulista ylimääräinen rasva pois.

Nosta muikut tarjoilualustalle ja koristele ruohosipulilla. Kaada teriyakikastiketta pieneen dippikulhoon (voit siivilöitä kastikkeen) ja toiseen nosta sipulia. Tarjoile kylmän oluen kanssa.

***


Rääbised jaapani teriyakikastmes on maailma parim sôrmega söödav toit. Nägin retsepti oktoobri / 2012 Anna ajakirjas ja see meeldis minule esimesest pilgust alates. Väikseid muudatusi retsepti olen teinud, aga valmistamise pôhimôte on sama kui ajakirjas. Soovitan soojalt!

4 portsjonit
Valmistus umbes 1 tund

800 g puhastatud rääbiseid
2 dl riivsaia
1 ½ tl soola vajaduse korral
valget pipart veskist
vôid
toiduôli
1 suur punane sibul viiludena
hakitud murulauku vôi rohelist sibulat

Teriyakikaste:
1 dl sojakastet
1 dl mirinit (magusat riisiveini)
2 sl suhkrut
2 tl riivitud ingverit

Keeda kastme koostiosasid väikses potis môned minutid ja anna jahtuda.

Loputa rääbised vee all ja kuivata majapidamispaberiga vesi ära.

Maitsesta riivsai soola ja pipraga ning sega ained omavahel läbi. (Kontrolli teriyakikastme maitset ja alles selle järel lisa vajaduse korral soola. Kui kaste on liiga soolane , siis ei ole vaja soola riivsaiale lisada). Pöörita rääbiseid riivsaias ja prae need keskmise kuumusega praepannil vôi-ôli segus môlemalt poolt kuldpruuniks. Tôsta rääbised sügavale taldrikule ja kalla nende peale teriyakikaste (vôid kastme läbi kurnata). Anna marineerida pool tundi ja pööra kalasid ühe korra selle aja sees kastmes ringi.

Kui rääbised maitsestuvad, küpseta sibul keskmise kuumusega praepannil vôi-ôli segus. Küpseta sibulat ainult nii palju, et see muutub pehmemaks ja jääb al denteks. Lisa soola ja valget pipart. Kurna sibulast üleliigne rasv ära.

Tôsta rääbised serveerimise vaagnale ja kaunista murulauguga. Kalla teriyakikastet väiksesse dipikaussi (vôid kastme läbi kurnata) ja teise tôsta sibulat. Serveeri külma ôllega.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...