keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Paistetut munaleivät Vol 2 - Praetud munaleivad Vol 2


Vaikka olen aikaisemmin tehnyt postauksen munaleivistä aamiaispostauksen yhteydessä, päätin ne erinomaiset munaleivät erikseen tuoda esille, koska ne ovat niin hyvä vaihtoehto aamiaspöydälle. Leivät voi miedolla lämmöllä hiljalleen paistaa vaan yhdeltä puolelta, niin, että muna hyytyy leivän sisällä, mutta pinta on sopivasti vetelä. Leipiä voi paistaa myös molemmalta puolelta.

2-3 annosta
Valmistus 15 minuuttia

5 kananmunaa
5 viipaletta ranskanleipää
jauhettua mustapippuria
suolaa
voita
ruokaöljyä


Paina sormella pehmeistä ranskanleivän viipaleista sisun osa pois. Laita kuoreet kuumalle voi-öljypannulle. Riko kananmuna jokaisen leipäkuoren sisälle, ripottele suolaa ja pippuria pinnalle sekä paista munaleivät yhdeltä puolelta tai molemmin puolin kullan ruskeiksi.

***

Kuigi ma olen varem teinud postituse praetud munasaiadest (vôi leibadest) ühes hommikusöögi postituses, otsustasin need suurepärased munaleivad veel eraldi esile tuua, sest need on nii hea vaheldus hommikusöögilauale. Saiad vôib väiksel temperatuuril praadida ainult ühelt poolt nii, et muna hüübib saia sees, aga pinnalt on muna sobivalt vedel. Saiad vôib praadida ka môlemalt poolt.

2-3 portsjonit
Valmistus 15 minutit

5 kanamuna
5 saiaviilu
jahvatatud mustapipart
soola
vôid
toiduôli

Pressi sôrmega saiaviilude pehme sisu välja. Pane saiakoored kuumale vôi-ôlipannile. Löö munakoored katki ja pane üks muna iga saiakoore sisse. Maitsesta soola ja pipraga. Prae munasaiad ühelt vôi môlemalt poolt kuldpruuniks.

maanantai 29. lokakuuta 2012

Ranskalainen kermainen kurpitsasosekeitto - Prantsuse koorene kôrvitsapüreesupp


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Tapio!

Halloween-viikonloppuna söimme alkupalaksi ranskalaista kermaista kurpitsasosekeittoa, mikä oli tosi miellyttävä, pehmeä, silkkinen ja lämmittävä ulkoilun jälkeen. Resepti on keittokirjasta Välimeren keittiö: Ranska (h.f.ullmann, 2008). Tein reseptiin muutamia omia sovelluksia kuten lisäsin loppuvaiheessa keittoon vähän valkoista Maizenaa. Keiton valmistamisen päälinja on sama kuin keittokirjassa.
Suosittelen lämpimästi!

3 annosta
Valmistus 45 minuuttia

500 g puhdistettua kurpitsaa kuutioina
2 sipulia suikaleina
2 valkosipulinkynttä murskattuna
5 dl kanalientä (missä 1 kanaliemikuutio)
2x2 ½ dl ruokakermaa
jauhettua muskottipähkinää
valkoista Maizenaa
oliiviöljyä
ruohosipulia hienonnettuna
sitruunanmehua

Kuullota sipuli kuumassa öljyssä kattilan pohjalla. Lisää kanaliemi, kurpitsakuutiot, valkosipuli sekä kypsennä noin 15 minuuttia keskilämmöllä kunnes kurpitsa on pehmeä. Lisää kerma, sitruunan mehu ja muskottipähkinää sekä anna tasaisella lämmöllä kypsyä vielä 15 minuuttia. Nosta kattila hellalta, soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi ja nosta kattila takaisin hellalle. Lisää valkoista Maizenaa sen verran, että keitto on sakeampi ja anna keitolla poreilla muutaman hetken ajan. Nosta keitto lautaselle, pirskottele päälle oliiviöljyä ja hienonnettua ruohosipulia.

***


Tere tulemast minu blogi lugejaks, Tapio!

Halloween-nädalavahetusel sôime eelroaks prantsuse koorest kôrvitsapüreesuppi, mis oli meeldivalt pehme, siidine ja soojendav väljast tuppa tulemise järgi. Retsept on kokaraamatust Vahemere köök: Prantsusmaa (h.f.ullmann, 2008), soome keelne raamat. Tegin retsepti môned omad muudatused nagu näiteks lôpus lisasin supile veidi valget Maizenat. Muidu jätsin supi valmistamise pôhimôtte üsna samaks. Soovitan soojalt!

3 portsjonit
Valmitus 45 minutit

500 g puhastatud kôrvitsat kuubikutena
2 sibulat tükkidena
2 küüsluguküünt purustatuna
5 dl kanaleent (kus 1 kanaleemekuubik)
2x2 ½ dl toidukoort
jahvatatud muskaatpähklit
valget Maizenat (valge kastme ja supi paksendajat)
oliiviôli
murulauku hakituna
sidrunimahla

Küpseta sibul kuumas ôlis poti pôhjas läbipaistvaks. Lisa kanaleem, kôrvits, küüslauk ning anna küpseda umbes 15 minutit keskimisel temperatuuril kuni kôrvits on pehme. Lisa koor, sidrunimahl ja muskaatpähkel ning anna küpseda veel 15 minutit. Tôsta pott pliidilt ning tee saumiksega ühtlane püree. Tôsta pott tagasi pliidile, lisa valget Maizenat suppi vispliga pidevalt segades nii palju, et supp on pakem ja anna supil vaikselt muliseda môned hetked. Tôsta suppi taldrikule, pritsi peale oliiviôli ja lisa hakitud murulauku.

perjantai 26. lokakuuta 2012

Uunilihapullat tomaattisessa kastikkeessa – Ahjulihapallid tomatises kastmes


Sillä tavalla valmistetut lihapullat eivät ole rasvaisia, koska rasva valuu uunissa kypsymisen aikana leivinpaperille. Lihapullat ovat joustavia ja pehmeitä. Syömisen jälkeen ei tule vatsaan ähky oloa. Päinvastoin, vatsassa on syömisen jälkeen mukava olo.

6 annosta
Valmistus 1 tunti

750 g sika-nautajauhelihaa
1 iso sipuli puristettuna (valkosipulinpuristimessa)
1 iso kokonainen valkosipuli puristettuna
3 kananmunaa
korppujauhoja
pippurin sekoitusta
tuoretta basilikaa, oreganoa ja persiljaa hienonnettuna tai kuivattuja yrttejä
suolaa
vettä

Kastike:
8 dl vettä
1 lihaliemikuutio
1 ½ dl ketsuppia
pippurin sekoitusta
2-3 isoa rkl vehnäjauhoja
noin 30 g voita
oliiviöljyä
ripaus sokeria

Valmista lihapullataikina sekoittamalla isossa kulhossa taikinan raaka-aineet keskenään. Loraus vettä tekee siitä pehmeämmän. Pyörittele käsissä taikinasta samankokoiset lihapullat. Aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Paista 200 asteessa 30 minuuttia uunin keskitasolla kunnes lihapullat ovat kypsiä ja pinnalta kauniin ruskeat. Nosta ne isoon kattilaan (poista lihapullista palaneet rasvan reunat).

Valmista isolla pannulla kastike. Laita voi ja saman verran öljyä pannulle sekä ruskista kuumassa rasvassa jauhot. Kaada ohuena nauhana pannulle vettä kastiketta jatkuvasti vispilällä sekoittaen kunnes se on tasaista. Lisää ketsuppi ja sekoita se kastikkeeseen. Lisää lihaliemikuutio, pippurisekoitus ja ripaus sokeria. Anna kastikkeella tasaisesti poreilla muutaman hetken sekä kaada kastike kattilaan lihapullien päälle. Anna lihapullilla ja kastikkeella kypsyä keskilämmöllä noin 5 minuuttia että maut tasoittuvat. Tarkista maku. Koristele persiljalla. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.

***


Sellisel viisil valmistatud lihapallid ei ole rasvased, sest ahjus küpsemise ajal valgub rasv lihapallidest välja küpsetuspaberile. Lihapallid on pehmed ja koostumukselt tihedad vetruvad. Söömise järgi ei ole kôhus raske tunne. Vastupidi, kôhus on söömise järgi mônus tunne.

6 portsjonit
Valmistus 1 tund

750 g sea-veisehakkliha
1 suur sibul pressituna (küüslaugupressis)
1 suur küüslauguküüs pressituna
3 kanamuna
riivsaia
piprasegu
värsket basiilikat, punet ja peterselli hakituna vôi kuivatatud ürte
soola
vett

Kaste:
8 dl vett
1 lihaleemekuubik
1 ½ dl ketshupit
piprasegu
2-3 suurt sl nisujahu
umbes 30 g vôid
oliivôli
veidi suhkrut

Valmista lihapallitaigen segades suures kausis taigna toorained omavahel. Veidi vett teeb taignast pehmema. Pöörita käte vahel samasuured lihapallid ning pane need ahjuplaadile küpetuspaberi peale. Prae 200 kraadis 30 minutit ahju keskmisel kôrgusel kuni lihapallid on küpsed ja pinnalt kuldpruunid. Tôsta need suurde potti (eemalda äärtest pôlenud rasvaääred).

Valmista suurel pannil kaste. Pane sama palju vôid ja ôli pannile sekä pruunista kuumas rasvas jahu. Kalla ôhukese nirena pannile vett ja sega vispliga kastet pidevalt kuni sellest tuleb ühtlane. Lisa ketshup, lihakuubik, piprasegu ja suhkur ning sega need kastmesse. Anna kastmel keeda tasasel temperatuuril môned hetked ja kalla see potti lihapallide peale. Anna lihapallidel ja kastmel küpseda keskmisel temperatuuril umbes 5 minutit et maitsed tasanduvad. Kaunista peterselliga. Serveeri keedetud kartulitega vôi kartulipudruga.

keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Chili-kookos-kanakastike - Chili-kookos-kanakaste


2-3 annosta
30 minuuttia

430 g / 3 broilerinfileetä viipaleina
1 chilipalko viipaleina (siemenien kera)
4 g / 1 pienempi pala tuoretta inkivääriä ohuina tikkuina
1-2 salottisipulia suikaleina
1-2 valkosipulin kynttä ohuina viipaleina
2 ml kookoskermaa
2 dl ruokakermaa
ruususuolaa tai merisuolaa
korianteria hienonnettuna
pala voita

Ruskista ja kypsennä kasarissa voissa broileri, inkivääri, sipuli ja valkosipuli. Kaada joukkoon kookos- ja ruokakerma, lisää suola sekä anna kypsyä keskilämmöllä kunnes broileri on kypsä. Lisää chili ja anna kypsyä muutaman hetken. Koristele korianterilla. Tarjoile kurkumalla ja suolalla maustetussa vedessä keitetyn basmati-thairiisisekoituksen kera.

***

2-3 portsjonit
30 minutit

430 g / 3 broilerifileed viiludena
1 chilikaun viiludena (seemnetega)
4 g / 1 väiksem tükk ingverit ôhukeste pikkade tikkudena
1-2 shalotisibulat lôikudena
1-2 küüslaugu küünt ôhukeste viiludena
2 ml kookoskoort
2 dl toidukoort
roosisoola vôi meresoola
korinderilehti hakituna
tükk vôid

Pruunista ja küpseta kôrge äärega pannil broiler, sibul, küüslauk ja ingver. Kalla hulka kookos- ja toidukoor, lisa sool ning anna küpseda keskmisel temperatuuril kuni broiler on küps. Lisa chili ja küpseta veel môned hetked. Kaunista korianderiga.
Serveeri kurkumi ja soolaga maitsestatud vees keedetud basmati-thairiisiseguga.

maanantai 22. lokakuuta 2012

Kirkas kuhakeitto - Selge leemega kohasupp


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, aimarii !

Kerran oli minulla onni saada yksi villi avattu kuha (500 g). Poistin siltä suomut, evät ja pään, fileoin sen, poistin nahkan sekä valmistin siitä kuhakeiton. Päätin valmistaa hyvin yksinkertaisen keiton, missä maistuu kuhan herkkä maku. Mielestäni sellaiset jalot kalat kuten kuha ja lohi, eivät kaipaa kovin paljon aineksia keitossa. Halutessa voi lisätä keittoon lorauksen valkoviiniä tai sitruunan mehua, mutta se ei ole välttämätöntä. Viimeiset antavat keitolle vähän hapanta makua ja silloin ripaus sokeria tekee keitossa hyvää, koska se tasapainottaa hapanta makua.

2-3 annosta
Valmistus 30 minuuttia

1 kuhan fileet paloina
4 keskikokoista perunaa paloina
3 pientä salottisipulia suikaleina
merisuolaa
kokonaisia mustapippureita
1-2 laakerinlehteä
hienonnettua tilliä ja ruohosipulia
pala voita
halutessa loraus valkoviiniä tai sitruunan mehua + ripaus sokeria

Kuhaliemi:
fileoinnin jälkeen kuhan pää ja ruodot
2 pientä salottisipulia suikaleina
8 dl vettä
merisuolaa
kokonaisia mustapippureita
laakerinlehti
nippu tilliä

Valmista kuhaliemi keittämällä kuhan päätä ja kaikkia ruotoja sipulin ja mausteiden kera vedessä muutaman minuutin. Kuori vaahto pinnalta. Siivilöi kuhaliemi. Nosta ruodot ja muu sivuun.

Kaada kirkas kuhaliemi ja vielä 2 dl vettä kattilaan sekä keitä siinä perunat ja sipuli. Lisää mustapippuri, laakerinlehdet ja tarvittaessa suola. Kun peruna on pehmeä, lisää kuhapalat ja halutessasi valkoviini tai sitruunan mehu. Jos lisät valkoviiniä tai sitruunan mehua, lisää keittoon ripaus sokeria. Kuori vaahto pinnalta. Kypsennä tasaisella lämmöllä kunnes kuha on kypsä. Lisää voi ja
hienonnettu tilli sekä ruohosipuli. Tarjoile heti.

***

Tere tulemast minu blogi lugejaks, aimarii!

Ükskord mul ônnestus saada looduslikult kasvanud koha (500 g). Riivisin sellelt soomused, lôikasin uimed ja eemaldasin pea , fileerisin selle, eemaldasin naha ja valmistasin sellest kohasupi. Otsustasin valmistada väga lihtsa supi, millel on koha oma ôrn maitse. Minu arust sellised suurepärased kalad nagu koha ja lôhe ei vaja eriti palju tooraineid supi sisse. Soovi korral vôib supile lisada veidi valget veini vôi sidrunimahla, siis vôib ka lisada veidi suhkrut, mis tasakaalutab hapusust.

2-3 portsjonit
Valmistus 30 minutit

1 koha fileed tükkidena
4 keskmise suurusega kartulit tükkidena
3 väikest salotisibulat lôikudena
meresoola
musta pipra terasid
1-2 loorberilehte
hakitud tilli ja murulauku
tükk vôid
soovi korral veidi valget veini vôi sidruni mahla + veidi suhkrut

Kohaleem:
fileerimise järel koha pea ja luud
2 väikest salotisibulat lôikudena
8 dl vett
meresoola
musta pipra terasid
loorberileht
kimp tilli

Valmista kohaleem keetes môned minutid koha pead ja kôiki luusid sibula ja maitseainetega vees. Koori vaht pinnalt. Kurna leem läbi sôela. Tôsta luud jm. leemes olev kôrvale.

Kalla kohaleem ja veel 2 dl vett potti ning keeda selles kartul ja sibul pehmeks. Lisa pipar, loorberilehed ja vajadusel soola. Kui kartul on pehme, siis lisa kohatükid ja soovi korral valget veini vôi sidrunimahla. Kui lisad veini ja sidrunimahla, siis vôid lisada ka veidi suhkrut tasakaalutama hapukat maitset. Koori vaht pinnalt. Keeda tasasel temperatuuril kuni koha on küps (valge). Lisa
vôi ja hakitud till ning murulauk. Serveeri kohe.

perjantai 19. lokakuuta 2012

Eestin käsintehty suklaa - Eesti käsitsi tehtud shokolaad

Eräänä lokakuun päivänä kävelimme tyttäremme kanssa Tallinnan vanhassa kaupungissa ja löysimme Viru kadulta (Viru 3) erinomaisen myymälän Hää eesti toit (Hyvä eestin ruoka). Myymälässä oli hyvin laaja valikoima eestiläisiä makeisia, makkaroita, hilloja, leipää, pikkupurtavaa, alkoholia jm. Siellä oli pääsääntöisesti pientuottajien valmistettuja herkkuja. Kaikki tuotteet olivat kauniissa paketeissa. Palvelu oli erinomaista ja ystävällistä. Päätin ostaa sieltä eestiläistä käsintehtyä suklaata.

Ühel oktoobri päeval kôndisime tütrega Tallinna vanalinnas ja leidsime Viru tänavalt (Viru 3) suurepärase poe Hää eesti toit. Poes oli väga suur valik eesti maiustusi, vorste, moose, leiba, väikest nosimist, alkoholi jm. Seal oli peaasjalikult väiketootjate toodetud delikatesse. Kôik tooted olid ilusates pakendites. Teenindus oli suurepärane ja sôbralik. Otsustasin osta sellel korral eesti käsitsi tehtud shokolaadi.


Makeamestari Allewin valmistama suklaa. Se oli yllätysbox'i, koska kaikki konvehdit olivat erimakuisia.

Magusameistri Allewi valmistatud shokolaad. See oli selline üllatuste karp, sest kôik shokolaadikommid olid erinevad.


Toisessa rasiassa Kôllasten kirsikat (Kôllaste kirsid). Niiden konvehtien täytteestä tykkäsin erityisen paljon. Pehmeä kirsikan maku. Aavistus kirsikkaa ja sitten sellainen kiva kreemin maku.

Teises karbis Kôllaste kirsid. Nende kommide täidis meeldis minule eriti palju. Pehme kirsi maitse. Meenutus kirssi ja siis selline mônus kreemi maitse.


Kehrwiederin pikku suklaalevy eestiläisillä marjoilla. Se on perinteisempaa käsintehtyä suklaata, sen maku oli silkkistä ja suussasulavaa. Toisella kerralla ostan sitä ison levyn.

Kehrwiederi väike shokolaaditahvel eesti marjadega. See on traditsioonilisem käsitsitehtud shokolaad, maitse oli siidine ja suussulav. Teisel korral ostan suurema tahvli seda shokolaadi.


Varmasti palaan sinne myymälään Virun kadulle, koska se sytytti minua. (Seuraavalla kerralla otan kameran mukaan ja ehkä saan luvan tehdä kuvia). Vaikka myymälä on tarkoitettu turisteille, sen hintataso on tietenkin sen tasoinen, silti sieltä löytyy aarteita, mitä ostaa itselle sekä tuoda tuliaiseksi. Kling-kling ! soi päässä. Sieltä saa erinomaisia joululahjoja. Erityiset suuret kiitokset myymälän palvelijalle Helmet Rajalle, joka oli hyvin ammattimainen ja ystävällinen (hänen nimen löysin myöhemmin kuitilta). Hän mainostaa erinomaisesti Eestiä ja tuotteita siinä myymälässä, mitä on hyvää muistella kotimatkalla.

Kuvalla laiva ajamassa Tallinnan satamaan lokakuun illalla.

Kindlasti lähen tagasi sinna poodi Viru tänavale, sest see sütitas mind. (Järgmisel korral vôtan kaamera kaasa ja ehk saan loa teha pilte). Kuigi pood on môeldud turistidele, selle hinnatase on muidugi sellele vastav, leidub sealt aardeid, mida endale osta vôi tuua tuttavatele. Kling-kling! helises peas. Sealt saab suurepäraseid jôulukinke. Ekstra suured tänud väga asjatundlikule ja sôbralikule teenindajale Helmet Rajale (tema nime leidsin hiljem kviitungilt), kes esindab väga hästi Eestit ja poe tooteid seal. Seda kôike on hea meenutada kojusôidul.

Pildil laev saabumas Tallinna sadamasse oktoobri hilisôhtul.

torstai 18. lokakuuta 2012

Uppopaistetut porsaan leikkeet - Friteeritud seashnitslid


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Kristiina!

Tämä on taas yksi niitä ruokaideoita minun puolisolta, mitä olen kotona hänen kuvauksen perusteella valmistanut. Puolisoni näki Eesti TV:n kanavalta ohjelmaa maailman parhaista ruokapaikoista ja ruoista sekä jättimäiset uppopaistetut porsaan leikkeet olivat yksi niistä herkuista. Ihmiset jonottivat ravintolaan syömään niitä leikkeitä. Ravintola sijaitsee jossain Itävallassa, Luxemburgissa, Belgiassa tai siellä päin Euoraappaa…. Jättimäiset leikkeet nuijitaan pitsinohuiksi, leivitetään sekä uppopaistetaan kaksi kerta. Tästäpäs tarkka ruoanvalmistus kuvaus sekä haastetta
valmistaa kotona niitä leikkeitä. Silti kokeilin valmista niitä sekä ainakin hyvät leikkeet sain, ei ihan maailman huipputasoa, mutta oivaa kotiruokaa silti tuli.

Minä käytin Snelmannin lehtipihvejä, mutta voi olla niin isoja porsaan leikkeitä kuin vaan pystyt käsittelemään ja on astia, missä niitä uppopaistaa. Minä paistin yhden kerran.

4 annosta
Valmistus 30 minuuttia

4 kpl / 480 g Snelmannin lehtipihviä viljaporsaan ulkofileestä tai niin isoja porsaan leikkeitä kuin sinulla on mahdollista saada
3 kananmunaa
korppujauhoja
vehnäjauhoja
suolaa
rouhittua mustapippuria
rypsiöljyä / ruokaöljyä

Kaada ruokaöljyä leveän kasarin tai kattilan pohjaan (ainakin 3 cm kerros). Leikkeellä pitää kellua ja tiristää öljyn pinnalla. Anna nousta se kiehumaan (160-180 asetta). Liian matalan öljyn lämpötilan aikana leike imaisee öljyä sisään, mutta liian korkean lämpötilan aikana leike palaa pinnalta.

Nuiji lehtipihvit molemmin puolin ohuiksi. Vatkaa isolla syvällä lautasella kananmunat, suola ja pippuri keskenään. Leivitä isot lehtipihvit molemmin puolin alussa jauhossa ja sen jälkeen kastele ne munaan. Sen jälkeen leivitä molemmin puolin korppujauhossa. Nosta lehtipihvit kuumaan öljyyn sekä paista ne molemmin puolin kullanruskeiksi. Nosta pihdeillä pihvit talouspaperille, missä ylimääräinen öljy valuu niistä ulos.

Tarjoile kapriksien, sitruunalohkon sekä anjoviksien kera.

***

Tere tulemast minu blogi lugejaks, Kristiina!

See on jälle üks neid toidutegemise ideesid, mida olen oma abikaasalt saanud ja tema kirjelduse järgi valmistanud. Abikaasa nägi ETV:lt saadet maailma parimatest toidukohtadest ja neis pakutavatest toitudest ning hiiglasuured friteeritud seashnitslid olid üks neist delikatessidest. Inimesed olid järjekorras, et
saada minna sinna restorani neid sööma. Restoran on kusagil Austrias, Luxemburgis, Belgias vôi sealpool Euroopas…. Hiiglasuured shnitslid hakiti pitsimustriliseks ja ôhukeseks, need paneeriti kaks korda ja friteeriti ka kaks korda. Sellest täpsest kirjeldusest siis ettevôtmist, et valmistada neid shnitsleid kodus! Proovisin siiski neid valmistada ja vähemalt head shnitslid sain, ei maailmatasemel, aga ikkagi suurepärast kodust toitu tuli.

Mina valmistasin need shnitslid Soome Snelmanni lehepihvidest, aga vôib olla nii suuri pôrsa pihve / lihaviile kui ainult suudad käsitelda ja leidub nôu, mille sees neid friteerida. Mina friteerisin ühe korra.

4 portsjonit
Valmistus 30 minutit

4 suurt väherasvast pôrsa / sea lihaviilu
3 kanamuna
riivsaia
nisujahu
soola
jahvatatud musta pipart
rapsiôli / toiduôli

Kalla ôli laia pôhjaga potti nii palju, et seda on vähemalt 3 cm potis. Pihvid peavad hôljuma ja särisema ôli pinnal. Anna ôli tôusta keema, mulle tuleb pinnale (160-180 kraadi). Liiga madalal temperatuuril shnitsilid imevad ôli endasse ja liiga kôrgel ôli temperatuuril need pôlevad pinnalt.

Haki lihaviilud môlemalt poolt hästi läbi ja ôhukeseks. Klopi suurel taldrikul kanamunad, sool ja pipar omavahel läbi. Paneeri alguses lihaviilud môlemalt poolt jahus, siis kasta munasse ja selle järel paneeri riivsaias. Tôsta paneeritud lihaviilud kuuma ôli sisse ja friteeri môlemalt poolt need kuldpruuniks. Tôsta pihtidega ôlist välja majapidamispaberile, kus üleliigne ôli nôrgub shnitslitest välja.

Serveeri kapparite, sidruniviilu ja anshoovisega.

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Lihamureke kuivatuilla luumuilla - Pikkpoiss kuivatatud ploomidega


Kuivatut luumut ja punaviini tuovat lisämakua ja vaihtelua muuten niin tavalliseen jauheliharuokaan. Ne tekevät arjesta juhlavamman ja tuovat piristystä. Käytä edullista punaviiniä. Yleensä punaviini on hyvä liharuokien mauste. Jos haluat isomman määrän ruokaa, tuplaa raaka-aineiden määrää.

Kuvassa lihamurekkeen leikkuupinta on epätasaista, mutta sellainen se tulee kun leikkaa uunista nostettua ruokaa.

2-3 annosta
Valmistus 45 minuuttia

400 g sika-nautajauhelihaa
kourallinen kuivattuja luumuja
1 pieni sipuli puristettuna
1 pieni valkosipulinkynsi puristettuna
rouhittua mustapippuria tai pippurisekoitusta
suolaa
1 kananmuna
korppujauhoja
ruokaöljyä
halutessasi ½ dl punaviiniä
halutessasi yrttejä ja mausteita (rosmariinia, oreganoa, Provencale-mausteseosta, myös pizzamauste on sopiva, jauhelihamaustetta)

Sekoita jauhelihataikinaan aineet keskenään hyvin. Muotoile taikinasta litteä soikion muotoinen levy. Aseta luumurivi pitkittäin sen päälle sekä nosta taikinan reunat luumujen päälle. Kastele kädet veteen sekä muotoile jauhelihasta pikkupötkö. Aseta se pieneen uunivuoka, millä on pohjassa öljyä, taitepuoli alaspäin.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 35 minuuttia kunnes lihamureke on kypsä.

Tarjoile ruskean kastikkeen, keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kera.

***

Kuivatatud ploomid ja punane vein toovad lisamaitset ja vaheldust muidu nii tavalisele hakklihatoidule. Need teevad argipäevast pidulikuma ja toovad erksust söögilauale. Kasuta odavat veini. Üldse punane vein on hea lihatoitude maitseaine. Kui tahad suuremat kogust toitu valmistada, siis kahekordista toorainete hulka. Siin Soomes müükse 400 g pakendites hakkliha ja neid on nii praktiline kasutada, väiksele perele ühe söögikorra jaoks sobiv kogus.

Pildil pikkpoisi lôikamise pind on ebatasane, aga selline see tuleb kui lôikad ahjust vôetud toitu.

2-3 portsjonit
Valmistus 45 minutit

400 g sea-veise hakkliha
peotäis kuivatatud ploome
1 väike sibul pressituna
1 väike küüslaugu küüs pressituna
purustatud musta pipart vôi piprasegu
soola
1 kanamuna
riivsaia
toiduôli
soovi korral ½ dl punast veini
soovi korral ürte ja maisteaineid (rosmariini, punet, Provencale-maitsesegu, ka pizzamaitseaine sobib, hakklihamaitseainet)

Sega hakklihataigna koostisained kausis omavahel hästi läbi. Tee taignast ovaalitaoline madal vorm. Aseta kuivatatud ploomid pika rivina selle keskele. Tôsta ääres ploomide peale. Kasta käed vette ja tee hakklihast väike pätsike. Aseta see väiksesse ahjuvormi nii, et äärepool jääb alla.

Küpseta 225 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel umbes 35 minutit vôi nii kaua kuni pikkpoiss on küps.

Serveeri valge piimakastmega, keedetud kartulitega vôi kartulipudruga.

maanantai 8. lokakuuta 2012

Porkkana-inkiväärituoremehu – Porgandi-ingveritoormahl


Löysin kerran tietokoneen takana istuen Kuntoplussista porkkana-inkiväärituoremehun ohjeen sekä päätin saman tien sitä testata. Minulla ei ole mehulinkoa ja sen takia ostin kaupasta valmis luomuporkkanatuoremehupullon. Kuntoplussissa valmistettiin porkkana- ja inkiväärimehu mehulingolla. Alkuperäisessä reseptissä laitettiin juomaan appelsiiniviipale. Minä lisäsin appelsiinimehun juomaan ja appelsiinituoremehua oli minulla jääkaapissa. Kaupasta ostin lisäksi vielä palan inkivääriä ja pähkinäöljyä. Viime viikolla piti minulla herätä aikaisin ja tulla töihin. Aamullaa join sitä terveysjuomaa tyhjään vatsaan. Minä tykkäsin sen mausta, vaikka inkiväärin kanssa kannata olla varovainen ettei sen mehua olisi liian paljon juomassa, koska se voi ärhäkästi dominoida ja ”raapaista” kurkkua. Tuli kyllä, heti ensimmäisen lasillisen jälkeen vahva ja energinen olo sisään. Olisin vaikka mennyt Naisten Kympille. Puolisolle ja tyttärelle tarjosin sitä myös. Puolisokin tykkäsi juomasta, sanoi, että sillä on hyvä maku. Tytärkin joi, koska me joimme. Haluan teidänkin kanssa jakaa sitä reseptiä, mistä saa hyvin vastustuskykyä kosteaan syyskaamokseen.

Tästä Kuntoplus terveysbonus: Porkkanan beetakaroteenin ohella juomasta saa hyviä rasvahappoja, jotka auttavat ihoa pysymään kimmoisana ja hyvinvoivan näköisenä. Riittävä hyvien rasvojen saanti pitää soluseinämät joustavina ja edistää näin ravintoaineiden imeytymistä ja kuonan poistoa.

Reipasta oloa teille! Ilo on puolellani, koska viime kuukaudessa oli sivun katseluita blogissa yhteensä 11 279, mikä on melkein puolet enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan. Kiitos lukijoille!

1 lasillinen
Valmistus 5 minuuttia

Biotta porkkanatuoremehua
appelsiinituoremehua
2 cm tuoretta inkivääriä
2 tl pähkinäöljyä
Kuori pieni pala inkivääriä, hienoraasta se sekä purista siitä mehu lasiin. Kaada lasiin 2/3 osa porkkanamehua ja 1/3 osa appelsiinimehua sekä pähkinäöljy. Sekoita
lusikalla aineet keskenään sekä juo heti.

***

Leidsin kord ôhtul arvuti taga istudes ajakirjast Kuntoplus porgandi-ingveritoormahla retsepti ning otsustasin seda kohe proovida. Ajakirjas valmistati joogi jaoks porgandi- ja ingverimahl mahlapressiga ning jooki lisati apelsiniviile. Minul ei ole mahlapressi ja sellepärast ostsin poest valmis mahetoodetud porganditoormahla. Otsustasin apelsiniviilu asenada apelsinitoormahlaga ja seda oli mul kodus. Poest ostsin veel tüki ingverit ja pähkliôli. Eelmisel nädalal mul pidi ärgata varakult ja minna tööle. Hommikul jôin seda tervisejooki tühja kôhtu. Minule maitse meeldis, kuigi ingveriga peab olema ettevaatlik, et selle mahla ei oleks joogis liiga palju, sest selle tugev maitse vôib liiga domineerida ja ”kraapida” kurku. Tuli küll, kohe esimese klaasi joomise järgi, sisse tugev ja energiline tunne. Oleksin vôinud minna kasvôi naiste maratonile. Pakkusin jooki ka abikaasale ja tütrele. Abikaasalegi meeldis maitse ja tütargi jôi. Tahan nüüd teiegagi jagada seda energiajoogi retsepti, millest saab head organismi imuunsuse tugevdamist vihmasesse sügisesse.

Siin Kuntoplus terviseboonus: Porgandi beetakaroteenidega saad joogist häid rasvahappeid, mis aitavad nahal püsida elastsena ja tervena. Piisav heade rasvade saamine peab rakuseinad paindlikuna ja edendab nii toitainete imendumist ja jääkainete eemaldumist.

Reibast olemist teile! Rôôm on minu poolel, sest viimasel kuul oli blogis lehe vaatamisi kokku 11 279, mis on peaaegu pooled rohkem kui eelmisel aastal samal ajal. Suur tänu lugejatele!

1 klaas
Valmistus 5 minutit

porgandi toormahla
apelsinitoormahla
2 cm värsket ingverit
2 tl pähkliôli

Koori invger, riivi see peeneks ja pressi mahl välja klaasi. Kalla klaasi 2/3 osa porgandimahla ja 1/3 osa apelsinimahla ning pähkliôli. Sega lusikaga ained omavahel läbi ja joo kohe.

perjantai 5. lokakuuta 2012

Haudutettu kaali jauhelihalla - Värskekapsahautis hakklihaga


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Maistuis varmaan sullekin!

Sellaista kaaliruokaa äitini valmisti juuri syksyllä usein. Se on helppoa ja maukasta syksyn ruokaa. Kaali vaati rasva ja siksi juuri sika-nautajauheliha on tähän ruokaan hyvin sopiva. Jos ei ole lainkaan rasvaa, silloin on ruoka vetistä ja mautonta.

4-6 annosta
Valmistus 1 tunti

1 kg keräkaalia
400 g sika-nautajauhelihaa
rouhittua mustapippuria
suolaa
ruokaöljyä tarvittaessa
timjamin lehtiä ja pieniä oksia

Leikkaa keräkaalista ohuet suikaleet ja nosta ne kattilaan. Kaada kattilaan vettä sen verran, että kaali on juuri ja juuri veden peitossa. Anna vedellä mennä kiehumaan ja sen jälkeen hauduta kaalia keskilämmöllä kokoon. Ruskista kuumalla pannulla jauheliha, mausta se pippurilla ja suolalla sekä kaada kattilaan paistorasvan kanssa. (Jos jauhelihasta ei tule riittävästi rasvaa, silloin voi jauhelihan paistamisen aikana lisätä pannulle myös öljyä). Kääntele jauhelihaa ja kaalia hyvin sekä anna aika reippaalla lämmöllä hautua kunnes kaali on pehmeä. Lientä pitää olla sen verran, että kaali on melkein veden peitossa. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Tarjoile keitettyjen perunoiden kera, koristele annoslautanen timjamilla. Timjami antaa hyvän lisäsävyn kaalille.

***

Tere tulemast minu blogi lugejaks, Maistuis varmaan sullekin!

Sellist kapsatoitu valmistas minu ema just sügisel sageli. See on lihtne ja maistev sügise toit. Kapsas vajab rasva ja sellepärast just sea-veisihakkliha on sellele toidule sobiv hakkliha. Kui ei ole üldse rasva, siis tuleb toidust vesine ja maitsetu.

4-6 portsjonit
Valmistus 1 tund

1 kg peakapsast
400 g sea-veisehakkliha
purustatud musta pipart
soola
toiduôli vajaduse korral
tüümiani lehti ja väikseid oksi

Lôika peakapsast ôhukesed viilud ja tôsta need potti. Kalla potti vett nii palju, et kapsas on just ja just vee all. Anna veel minna keema ja selle järel hauta kapsast keskmisel temperatuuril kokku. Pruunista kuumal pannil hakkliha, maitsesta see pipra ja soolaga ning kalla potti koos praerasvaga. (Kui hakkliha praadimise ajal ei tule lihast piisavalt rasva, siis vôib hakkliha praadimisel ajal pannile lisada ôli). Sega kapsas ja hakkliha potis hästi läbi ja anna sellel haududa üsna kôrgel temepratuuril kuni see on pehme. Leent peab olema potis nii palju, et kapsas on peaaegu leemega kaetud. Kontrolli maitse ja lisa soola ning pipart vajaduse korral.

Serveeri keedetud kartulitega, kaunista portsjon tüümiani ga. Tüümiani annab hea lisamaitse kapsale.

torstai 4. lokakuuta 2012

Tomaattinen pasta-jauhelihalaatikko Vol 2 - Tomatine pasta-hakklihavorm Vol 2


6-8 annosta
Valmistus 1 tunti ja 30 minuuttia

500 g Fusilli tricolore kolmiväristä kuviopastaa
400 g sika-nautajauhelihaa
500 g tomaattimurskaa
suolaa
jauhettua mustapippuria
oliiviöljyä
4 kananmunaa
6 dl maitoa
pizzamaustetta
voita
persiljaa

halutessasi voit jauhelihan joukkoon ruskistamisen aikana lisätä sipulia ja valkosipulia

Keitä suolalla maustetussa vedessä pasta (katso pakkauksen ohje, 10 minuuttia). Valuta pasta.

Ruskista kuumalla isolla pannulla jauheliha. Tarvittaessa voi lisätä pannulle öljyä, mutta jos on rasvainen jauheliha, silloin se ei ole välttämätöntä. Lisää tomaattimurska, suola, pippuri ja pizzamauste sekä sekoita aineet hyvin keskenään.

Sekoita keitetty pasta ja jauhelihasekoitus isossa kattilassa, missä keitit pastan, keskenään.

Voitele iso uunivuoka (23x33 cm) ja kaada sekoitus vuokaan. Tasoita se vuoassa.

Vatkaa munat, maito, suola ja pippuri kulhossa keskenään sekä kaada vuokaan.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 1 tunti tai kunnes laatikkoruoka on kypsä. Kun laatikko alkaa liikaa palaa pinnalta, silloin vähentää uunin lämpöä ja/tai sammuta uunin ylälämmitys. Silloin kun lusikalla painamisen aikana vuoasta ei nouse pinnalle enää vetelää munamaitoa, se on kypsä.

Koristele persiljanlehdillä. Tarjoile sinihomejuuston kera.

***


6-8 portsjonit
Valmistus 1 tund ja 30 minutit

500 g Fusilli tricolore kolmevärvilist pastat
400 g sea-veisehakkliha
500 g tomatikastet
soola
jahvatatud musta pipart
oliiviôli
4 kanamuna
6 dl piima
pizzamaitseainet
vôid
peterselli

soovi korral vôid hakkliha pruunistamise ajal lisada hulka sibulat ja küüslauku

Keeda soolaga maitsestud vees pasta (vaata juhendit pakendilt, 10 minutit). Kurna pasta.

Pruunista kuumal suurel pannil hakkliha, vajaduse korral vôid lisada ôli, aga kui hakkliha on juba piisavalt rasvane, siis ei ole see vajalik. Lisa tomatikaste, sool,
pipar ja pizzamaitseaine ning sega ained omavahel hästi läbi.

Sega keedetud pasta ja hakklihasegu suures potis, kus keetsid pasta, omavahel läbi.

Määri suur ahjuvorm vôiga (23x33 cm) ja kalla sellesse segu. Tasanda see vormi.
Klopi munad, piim, sool ja pipar kausis omavahel läbi ning kalla vormi.

Prae 200 kraadis ahju keskmisel kôrgusel 1 tund vôi nii kaua kuni vormitoit on küps. Kui vorm hakkab pinnalt liiga pôlema, siis vähenda ahju temperatuuri ja/vôi lülita ahju ülemine küttekeha pealt välja. Siis kui lusikaga vormi peale vajutada ja sellest ei tôuse enam vedelat munapiima pinnale, on vorm küps.

Kaunista petersellilehtedega. Serveeri sinihallitusjuustuga.

tiistai 2. lokakuuta 2012

Brittiläinen hirvipata - Pôdralihahautis briti moodi


4-6 annosta
Valmistusaika noin 3 tuntia + 1 vuorokausi lihan marinoitumisen aikaa

1 kg hirven pehmeää lihaa
½- 1 tl kevyesti murskattuja katajanmarjoja
1-2 tl kevyesti murskattuja mustapippureita
muutama timjaminoksa
muutama rosmariinioksa
1 laakerinlehti
3 dl punaviiniä
3 dl portviiniä
2-3 rkl vehnäjauhoja
merisuolaa
oliiviöljyä
200 g viirullista savupekonia ilman kamaraa
2 sipulia kuorittuina ja hienonnettuina
6 dl liha- tai vasikanlientä
250 g pieniä ruskeita tai valkoisia herkkusieniä paloina
koristeeksi sileälehtisen persiljan lehtiä

Leikkaa liha suupaloiksi. Laita isoon kulhoon lihat, katajamarjat, pippuri ja yrtit. Kaada joukkoon puna- ja portviini. Peitä tuorekelmulla ja laita jääkaappiin marinoitumaan yön yli.

Seuraavana päivänä nosta lihapalat marinadista ja taputtele kuivaksi talouspaperilla. Säästä marinadi. Mausta jauhot rouhitulla merisuolalla ja pippurilla. Leivitä lihapalat. Kuumenna iso uuninkestävä pata. Kaada pohjalle ohut kerros oliiviöljyä. Paista lihapaloja erissä kuumassa öljyssä 2 minuuttia per puoli eli kunnes ne ovat kauttaaltaan ruskistuneita. Nostele lautaselle reikäkauhalla.

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.

Leikkaa pekoni paloiksi. Lisää pataan hieman oliiviöljyä ja paista pekonipaloja 3-4 minuuttia kunnes ne ovat kullanruskeita. Lisää sipuli, hieman suolaa ja pippuria. Sekoita hyvin. Paista vielä kunnes sipulit ovat vaalean kullanvärisiä ja alkavat pehmentyä. Siivilöi marinadi, kaada se joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto. Lisää timjamin ja rosmariinin hienonnettuja lehtiä, muutama murskattu katajanmarja ja pippuri ja laakerinlehti. Keitä lientä kokoon kunnes jäljellä on kolmasosa.

Lisää lihapalat pataan, peitä lihaliemellä ja peitä pata osittain kannella. Kypsennä pataa uunissa juuri ja juuri kiehuvana 1 ½ -2 tuntia kunnes liha on juuri kypsää.

Lisää pataan sienet. Mausta hyvin suolalla ja pippurilla. Anna kiehua hiljalleen vielä 30 minuuttia kunnes sienet ovat kypsiä ja kastike sakeutunut. Kauho lämmitettyihin kulhoihin, ripottele
päälle persiljaa ja tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

***


4-6 portsjonit
Valmistus umbes 3 tunti + 1 ööpäev liha marineerimise aega

1 kg pôdra pehmet liha
½ - 1 tl kergelt purustatud kadakamarju
1-2 tl kergelt purustatud musta pipart
môned tüümianioksad
môned rosmariinioksad
1 loorberileht
3 dl punast veini
3 dl portveini
2-3 sl nisujahu
meresoola
oliiviôli
200 g läbikasvanud ilma kamarata suitsuliha
2 sibulat koorituna ja tükeldatuna
6 dl liha- vôi vasikaleent
250 g väikseid pruune vôi valgeid sampinjone tükeldatuna
kaunistuseks tavalist peterselli

Lôika liha väikesteks tükkideks. Pane kaussi liha, kadakamarjad, pipart ja ürdid. Kalla hulka punast- ja portveini. Kata toidukilega ja pane külmkappi marineeruma ööpäevaks.

Järgmisel päeval tôsta lihatükid marinaadist välja ja kuivata majapidamispaberiga kuivaks. Säästa marinaad. Maitsesta jahu veidi jahvatatud merisoola ja pipraga. Paneeri lihatükid jahus. Kuumuta suur ahjukuumust kestev pada. Kalla pôhjale ôhuke kiht ôli. Prae lihatükke kuumas ôlis 2 minutit per pool kuni need on pruunistunud. Tôsta sôelaga taldrikule.

Pane ahi soojenema 180 kraadile.

Lôika suitsuliha tükkideks. Lisa padasse ôli ja pruunista suitsuliha 3-4 minutit kuni need on kuldpruunid. Lisa sibul, veidi soola ja pipart. Sega hästi omavahel läbi. Prae veel kuni sibul on läbipaistev kullavärviline ja hakkab pehmenema.

Kurna marinaad, kalla see padasse ja kuumuta keevaks. Koori vaht. Lisa tüümiani ja rosmariini hakitud lehti, môned purustatud kadakamarjad ja pipar ning loorberileht. Keeda leent kokku nii kaua kuni sellest on alles kolmasosa.

Lisa pôdralihatükid padasse, kalla lihaleem peale ja pane kaas pada peale nii, et see peaaegu katab padapoti. Hauta ahjus 1 ½ -2 tunti kuumusel, et just ja just leem keeb kuni liha on küps.
Lisa seened. Maitsesta hästi soola ja pipraga. Anna keeda tasaselt veel 30 minutit kuni seened on küpsed ja kaste muutunud paksuks. Tôsta hautist soojendatud kaussidesse, kaunista peterselliga ja serveeri kartulitega.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...