perjantai 28. syyskuuta 2012

Suppilovahverososekeitto (vege) - Lehterkukeseenepüreesupp (vege)


Meillä oli viime viikolla työtiimin työhyvinvointiiltapäivä Pirttimäen ulkoilualueella. Ohjelmaan kuului mm. sienien poimiminen sekä meidän pienen sieniporukan suureksi onneksi niitä löysimmekin ja minä löysin omat ensimmäiset suppilovahverot!, mistä olin hyvin onnellinen. Kiitos työkavereille, koska he poimivat suppiksia minun pussiin! Paluulenkillä kahvilaan sain vielä Mirjalta suppilovahverososekeiton ohjeen. Kotimatkalla kävin kaupan kautta ja ostin saman tien tarvittavat lisäraaka-aineet sekä illaksi söimme lämmittävää ja maukasta sosekeittoa. Aivan mahtava! Suosittelen lämpimästi jos sinulla onnistuu saada suppilovahveroita. Kiitos Mirjalle ohjeesta!

Metsälenkillä sain vaan reseptin kuvauksen ja raaka-aineiden määrät olen itse laittanut. Myös Maizenan lisäsin itse, että keitosta tulisi sakeampi. Puhdistin suppilovahverot ja huuhtelin ne kunnolla vedessä sekä linkosin salaattilingolla. Sen jälkeen paloittelin noin 2 l sieniä ja laitoin kuumalle pannulle, missä kypsensin sienistä nesteen ulos. Sain noin 2 ½ dl kypsennettyjä sieniä, mistä valmistin keiton. Sieniä tuli myös kastikkeen ja muu ruoan valmistamiseksi. Laitoin kaksi pientä rasiaa pakastimeen ja niistä tulee ohjeita sitten myöhemmin.

4 annosta
Valmistus 30 minuuttia + sienien puhdistamisen aika

2 ½ dl pannulla kypsennettyjä jo puhdistettuja ja paloiteltuja suppilovahveroita
200 g Crème Bonjour savuporo-tuorejuustoa
3,3 dl ruokakermaa
1 keskikokoinen sipuli
5 dl kasvislientä (missä ½ kuutiota)
muutama timjaminoksa
ruokaöljyä
rouhittua mustapippuria
vaaleaa Maizenaa

Kuori sipuli ja kuutio se. Kuullota sipulia ja sieniä kuumassa öljyssä kattilan pohjalla. Lisää kasvisliemi ja timjami sekä hauduta miedolla lämmöllä muutaman minuutin kunnes sipuli on kypsä. Lisää tuorejuusto, kerma ja pippuri sekä anna vielä kypsyä muutaman minuutin kunnes keitto on tasaista. Nosta kattila hellalta ja soseuttaa sauvasekoittimella keitto tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa pippuria ja suolaa. Nosta kattila takaisin hellalle sekä sekoita joukkoon Maizenaa sen verran, että sosekeitto vähän paksuuntuu ja anna pulpahtaa keitolla hetken ajan.

Tarjoile heti tuoreen patongin kera. Koristele annos timjamioksilla.

***


Meil oli töökollektiivi tööheaolu-pärastlôuna koosviibimine Espoo Pirttimäki puhkealal. Ma ei tea, kas Eestis selliseid korraldatakse. Soomes korrladatakse selliseid koosviibimisi kaks korda aastas ja teemaks valitakse midagi ühist vabaaja-kasulikku tegevust. Meie programmi kuulus mh. seente korjamine ja meie väike seenterühm leidiski lühikese ajaga üsna palju seeni. Mina leidsin metsast omad esimesed lehterkukeseened!, mille üle olin väga ônnelik. Suur tänu töökaaslastele, kes korjasid lehterkukeseeni minule!
Tagasi kôndides kohviku poole sain veel Mirjalt lehterkukeseenepüreesupi retsepti. Kodu sôites läksin poe kaudu ja ostsin tarvittavad lisatoorained ning ôhtuks sôime soojendavat ja eriti maitsvat püreesuppi. Tôeliselt hea supp tuli! Soovitan soojalt kui sinul ônnestub saada lehterkukeseeni. Suur tänu Mirjalle retsepti eest!

Metsareisil sain ainult retsepti kirjelduse ja toor-ainete hulgad olen ise välja môelnud. Ka Maizenat lisasin ise, et supist tuleks paksem. Puhastasin lehterkukeseened ja loputasin need vees korralikult läbi ning kuivatatsin salatitsentrifuugiga, et need ei praksuks pannil. Seejärel tükeldasin umbes 2 l seeni ja panin kuumale pannile, kus küpsetasin neist vee välja. Sain ümbes 2 ½ dl küpsetatud seeni, millest tegin supi. Seeni jäi ka kastme ja muu toidu valmistamiseks. Panin 2 väikest karpi küpsetatud seeni sügavkülma ja neist retsepte siis kunagi hiljem.

4 portsjonit
Valmistus 30 minutit + seente puhastamise aeg

2 ½ dl pannil juba küpsetatud puhastatud ja tükeldatud lehterkukeseeni
200 g Crème Bonjour suitsupôhjapôdra-toorjuustu / vôib olla ka maitsestamata toorjuustu vôi sulatatud juustu
3,3 dl toidukoort
1 keskimise suurusega sibul
5 dl köögiviljaleent (selles ½ kuubikut)
môned tüümiamioksad
toiduôli
jahvatatud musta pipart
valget Maizenat

Koori sibul ja lôika see kuubikuteks. Paseeri sibulat ja seeni kuumas ôlis poti pôhjas. Lisa köögiviljaleem ja tüümian ning hauta väiksel kuumusel môned minutid kuni sibul on pehme. Lisa toorjuust, koor ja pipar ning anna veel küpseda môned minutid kuni supp on ühtlane. Tôsta pott pliidilt ning valmista käsimikseriga tasane püreesupp. Tôsta pott tagasi pliidile ning sega hulka Maizenat nii palju, et püreesupp muutub paksemaks. Anna supil tôsta keema, nii et tuleb suuri mulle ja tôsta siis pott pliidilt.

Serveeri kohe värske baquette’ga. Kaunista portsjon tüümianiokstega.

keskiviikko 26. syyskuuta 2012

Paksu kylmä kurkkukastike - Paks külm kurgikaste


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Émile Couture!

Pieni kulho
Valmistus 20 minuuttia

2 kovaksi keitettyä kananmunaa
pala tuoretta kurkkua
3 viipaletta voileipäkurkkua tai pieni maustekurkku
1 rasia / 200 g kermaviiliä tai kevyt kermaviiliä
2 rkl majoneesia
sitruunamehua
pippuria
suolaa
persiljaa
tilliä


Hienonna haarukalla kananmunat ja kaada kulhoon. Kuutioi kurkku ja laita kulhoon.
Hienonna tilli ja persilja sekä laita kulhoon. Lisää kermaviili, majoneesi, suola, pippuri ja sitruunamehu sekä sekoita aineet keskenään.

Tarjoile kalan kanssa.

***

Tere tulemast minu blogi lugejaks, Émile Couture!

Väike kausitäis
Valmistus 20 minutit

2 kôvaks keedetud kanamuna
tükk värsket kurki
3 viilu vôilevakurki vôi väike tükk marineeritud kurki
200 g hapukoort
2 sl majoneesi
sidrunimahla
pipart
soola
peterselli
tilli

Haki munad ja kalla kaussi. Lôika kurk kuubikuteks ja kalla kaussi. haki väike kimp tilli ja peterselli ja lisa kaussi. Lisa veel hapukoor, majonees, sool, pipart ja sidrunimahl ning sega ained omavahel läbi.

Serveeri kalaga.

tiistai 25. syyskuuta 2012

Kampelapihvit katkaraputäytteellä - Lestapihvid krevetitäidisega


Kampelapihvien valmistamiseksi tarvitaan samankokoisia fileitä ja hyvä olisi jos saat kalatiskiltä 8 sellaista fileetä, mitä voi laittaa vastakkain, vatsapuolet sisäänpäin ja selkäpuoli ulospäin. Näin katkaraputäyte jää kalan sisään. Kampelapihvit katkaraputäytteellä tulivat hyvin meheviä. Juuri täyte tekee kampelasta mehevän, koska paistamisen aikana se sulaa kalaan ja pysyy hyvin pihvien sisällä. Kampelalla ja katkaravuilla on mieto maku, mutta katkarapu antaa kivan lisäsävyn kalalle, ei dominoi ja tuo arkiruokaan ripauksen uutta makua. Niitä pihvejä on helppo valmistaa ja ne paistuvat tosi nopeasti pannulla, koska kampelafilee on jo ohut.

4 annosta
Valmistus 30 minuuttia

8 keskikokoisen ihmisen kämmenen kokoista nahatonta kampelafileetä

Täyte:
1 dl sulatettuja ja keitettyjä katkarapuja hienonnettuna
100 g katkarapu-tuorejuustoa
iso nippu hienonnettua tilliä
iso nippu hienonnettua persiljaa
suolaa
jauhettua pippuria
sitruunamehua

korppujauhoja
2 kananmunaa
suolaa
ruokaöljyä


Valmista täyte sekoittamalla huoneenlämpöinen tuorejuusto ja kaikki täytteen ainesosat pienessä kulhossa keskenään.

Kaada korppujauhoja yhdelle isolle lautaselle ja vatkaa kananmunat, suola ja pippuri keskenään toisella isolla syvällä lautasella.

Aseta 4 kampelafileettä työtasolle vatsapuoli ylöspäin näkyvillä ja lusikoi täyte kampelafileiden päälle pitkänä viivana (ei ihan reunojen saakka). Aseta 4 kampelafileettä täytteen päälle selkäpuoli ylöspäin ja painaa pihvit kiinni niin, että täyte jää fileiden väliin.

Kääntele pihvejä molemmin puolin alussa munassa ja sen jälkeen korppujauhossa sekä paista aika kuumalla pannulla öljyssä molemmin puolin kullanruskeiksi.

Tarjoile uunijuureksien ja kylmän kurkkukastikkeen kera.

***


Lestapihvide valmistamiseks vajatakse samasuuruseid fileesid ja hea oleks kui saad kalaletilt 8 sellist fileed, mida vôib panna vastastikku, kôhupooled sissepoole ja seljapooled väljapoole. Nii täidis jääb kala sisse. Lestapihvid krevetitäidisega tulid head mahlased. Just täidis teeb lestast mahlase, sest praadimise ajal see sulab kala sisse ja püsib ilusti pihvide sees. Lestal ja krevetil on pehme maitse, aga krevetid annavad toreda lisamaitse kalale, see ei domineeri ja toob argipäeva toidule veidi uut maitset. Neid pihve on väga lihtne valmistada ja need küpsevad pannil kiiresti, sest lestfilee on ju ôhuke.

4 portsjonit
Valmistus 30 minutit

8 keskimise suurusega inimese käe suurust ilma nahta lestafileed

Täidis:
1 dl sulatatuf ja keedetud krevette peeneks hakituna
100 g krevetimaitselist toorjuustu
suur kimp hakitud tilli
suur kimp hakitud peterselli
soola
jahvatatud pipart
sidrunimahla

riivsaia
2 kanamuna
soola
toiduôli

Valmista täidis segades väikses kausis omavahel läbi toasoe toorjuust ja teised täidise ained.

Kalla riivsai ühele suurele taldrikule ja klopi teisel suurel sügaval taldrikul omavahel läbi munad, sool ja pipar.

Pane 4 lestafileed töölauale kôhupool ülespoole nähtavale ja tôsta lusikaga täidist nende keskele pika rivina (ei täiesti otsadeni). Pane 4 lestafileed täidise peale seljapool nähtvale ülespoole ja vajuta pihvid kinni, nii et täidis jääb ilusti
fileede vahele.

Kasta pihvid môlemalt poolt munasse ja selle järel riivsaia sisse ning prae pihve kuumal pannil ôli sees môlemalt poolt kuldpruuniks.

Serveeri ahjujuurviljade ja külma kurgikastmega.

perjantai 21. syyskuuta 2012

Uunikasvikset Omenamintun tapaan - Ahjujuurviljad Omenaminttu moodi


Uunijuurekset Omenamintun tapaan on minun blogiystäväni Omenamintun (Hannele Kojon) keittokirjasta Kausiherkkuja omasta pihasta.

Olen aikasemminkin valmistanut ruokia Omenamintun ohjeiden mukaan ja kaikki ovat hyvin maukkaita ruokia. Omenamintun kirjasta jäi silmiin uunijuureksien resepti ja se on siksi hyvä, että siinä ei ole kovin paljon öljyä. Minun muissa uunijuureksien resepteissä on sitä aika paljon ja olen valmistanut ne Jamie Oliverin oppien mukaan.

Minä lisäsin uunijuureksille persiljaa, koska söimme niitä kalan kanssa. Omenamintulla oli lisätty rosmariinia. Varmasti valmistan niitä uunijuureksia useamman kerran sekä liharuoan kanssa lisään juureksille rosmariinia.

6-7 hengelle
Valmistusaika 40 minuuttia

noin 1 kg perunoita
4 porkkanaa
3 punasipulia
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
rouhittua mustapippuria
pieni nippu tuoretta persiljaa
1 paprika
1 rasia kirsikkatomaatteja

(100 g vuohenjuustoa tai fetajuustoa)

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Pesee perunat ja viipaloi kuorineen. Pesee ja kuori porkkanat ja viipaloi. Kuori ja lohko sipulit.

Levitä kasvikset pellille leivinpaperin päälle. Valuta öljyä kasvisten päälle ja ripottele pintaan suolaa,
pippuria ja persiljaa.

Paista uunissa noin 20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat saaneet hieman väriä.

Paloittele paprika ja puolita tomaatit. Lisää ne pellille ja paista vielä noin 10 minuuttia.
Varmista perunoiden kypsyys.

Kypsentämisen loppuvaiheessa kasvisten lomaan voit vielä lisämauksi murustella vuohenjuustoa tai fetaa.

(Söimme uunijuureksia kampelapihvien ja kylmän kurkkukastikkeen kera, resepti tulossa ensi viikolla).

***

Ahjujuurviljad Omenaminttu moodi on minu blogisôbra Omenaminttu kokaraamatust Kausiherkkuja omasta pihasta (Sesongi delikatesse omalt ôuelt, siin
on môeldud oma aiamaad).

Omenaminttu (Hannele Kojo) on kodundusôpetaja, kelle harrastus on mm. fotograafia. Tal on väga ilus toidu- ja fotograafiablogi. Olen valmistanud ennegi Omenaminttu’n retseptide järgi toitu ja kôik on väga maitsvad. Omenaminttu’n kokaraamatust jäi ahjujuurviljade retsept ja see on sellepärast tänuväärne retsept, et seda on lihtne ja hooletu valmistada ning see ei ole nii ôline nagu minu varasemad ahjujuurviljad, mis on valmistatud Jamie Oliveri näpunäidete järgi.

Lisasin retseptile peterselli, sest me söime juurvilju kalaga. Omenaminttu retseptis oli rosmariini. Kindlasti valmistan neid ahjujuurvilju sagadasti ning lihatoiduga lisan juurviljadele minagi rosmariini.

6-7 sööjale
Valmistusaika 40 minuuttia

umbes 1 kg kartuleid
4 porgandit
3 punast sibulat
2 sl toiduôli
½ tl soola
jahvatatud musta pipart
väike kimp värsket peterselli
1 paprikat
250 g kirsstomateid

(100 g kitse- vôi fetajuustu)

Pane ahi kuumenema 225 kraadile.

Pese kartulid ja lôika nendest sektorid. Pese ja koori porgandid ning lôika need tükkideks. Koori sibulad ja lôika nendest sektorid.

Levita juurviljad ahjuplaadile küpsetuspaberi peale. Lisa ôhukese nirena ôli ja raputa pinnale soola, pipart ja peterselli.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel umbes 20 minutit vôi nii kaua kuni juurviljad on saanud veidi värvi.

Tükelda paprika ja lôika tomatit pooleks. Lisa need ahjuplaadile ja küpseta veel umbes 10 minutit.
Kontrolli kartulite küpsus.

Küpsetamise lôpupoole vôid juurviljade peale lisamaitseks murendada kitse- vôi fetajuustu.

(Sôime ahjujuurvilju lestapihvide ja külma kurgikastmega, retsept tuleb järgmisel nädalal).

tiistai 18. syyskuuta 2012

Nopea ja pehmeä omenapiiras - Kiire ja pehme ôunakook


Tämä on niin helppo ja nopea omenapiiras. Vaikein osuus piirakan valmistamisella
on omenoiden kuoriminen ja paloitteleminen. Kaikki muu on kuin iloinen lapsen nauru. Rapea pinta, pehmeä sisältä, suussasulavat omenat.

12 palaa
Valmistusaika noin 45 minuuttia

Taikina:
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
1 dl maitoa
3 kananmunaa
50 g sulatettua voita
1-2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

Täyte:
4-5 isoa omenaa paloina
0,75 dl fariinisokeria
2 tl kanelijauhetta
pala voita

raesokeria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele vuoka (halkaisija 26 cm).

Aseta kuumalle pannulle, missä voi jo tirisee, omenapalat ja kypsennä niitä muutaman hetken. Kääntele omenia. Lisää sokeri ja kaneli sekä kääntele lastalla omenia pannulla kunnes sokeri ja kaneli kattaa tasaisesti omenapalat, sokeri sulaa ja karamellisoi omenat (omenat ovat kiiltäviä).
Nosta pannu sivuun.

Vaahdota yleiskoneella sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, voi ja maito. Kääntele koneella tasainen taikina ja kaada se vuokaan. Nosta lusikalla taikinan päälle karamellisoidut omenapalat sekä painaa hieman lusikalla niitä taikinaan. Lopuksi ripottele pinnalle raesokeria.

Paista uunin keskitasolla 20-25 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä ja pinnalta kaunis kultainen. Pistä puutikku piirakkaan, jos sinne ei tartu taikinaa, silloin on se kypsä. Jos piirakka alkaa palaa pinnalta, vähentää uunin lämpöä.

Tarjoile vaniljakastikkeen, vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

***


See on lihtne ja kiire ôunakook. Raskem osa on piruka valmistamisel ôunte koorimine ja tükeldamine. Kôik muu on kui rôômus lapse naer. Kook on pealt rabe ja seest pehme, ôunatükid suus sulavad.

12 tükki
Valmistusaeg 45 minutit

Taigen:
3 dl nisupüüli
2 dl suhkrut
1 dl piima
3 kanamuna
50 g sulatatud vôid
1-2 tl vaniljesuhkrut
1 ½ tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Täidis:
4-5 suurt ôuna tükeldatuna
0,75 dl fariinisuhkrut
2 tl jahvatatud kaneeli
tükk vôid

raesuhkrut

Pane ahi kuumenema 200 kraadile. Määri koogivormile (läbimôôt 26 cm) vôi.

Tôsta kuumale pannile, kus vôi säriseb, ôunatükid ja küpseta neid môned hetked pannil. Pööra ôune pannil. Lisa suhkur ja kaneel ning pööra ôune pannil kuni suhkur ja kaneel on katnud ôunatükid, suhkur on sulanud ja karamelliseerinud ôunad (ôunad on läikivad). Tôsta pann kôrvale.

Vahusta köögikombainiga suhkur ja munad kohevaks ühtlaseks vahuks ja lisa omavahel segatud kuivad ained, vôi ja piim. Valmista köögikombainiga ühtlane tainas ja kalla se vormi. Tôsta lusikaga taignale karamelliseeritud ôunatükid ning vajuta veidi lusikaga neid taigna sisse. Lôpuks raputa pinnale raesuhkrut.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 20-25 minutit vôi kuni kook on küps ja saanud peale ilusa kuldse värvi. Torka puutikk kooki, kui tikule ei jää tainast, siis on kook küps. Kui kook hakkab pealt liiga kôrbema, siis vähenda ahju temperatuuri.

Serveeri vaniljekastme, vaniljejäätise vôi vahukoorega.

maanantai 17. syyskuuta 2012

Kotivinkki kilpailun voittaja - Kotivinkki vôistluse vôitja


Hei!

Aikavälillä 5.- 14.9.12 tapahtui Lautasellesi blogissa
Kotivinkki kilpailu palkintona puolen vuoden Kotivinkki lehdet.

Yhteensä tuli 8 kommenttia, kilpailu kiinnosti lukijoita (Blogger-tilasto) ja se on ollut
viime aikojen luetuin uusi postaus.

Random.org generaattori arpoi voittajan ja se on nro 6: Mimosa!

Paljon onnea voittajalle! Sinun sp-osoiteesi on välitetty eteenpäin kilpailun järjestäjälle
ja hän ottaa sinuun yhteyttä.

Kiitos kaikille mielenkiinnosta ja kiitos Kotivinkille kilpailun järjestämisestä!

Kaunista syksyä!

Voisula

***


Tere!

Ajavahemikul 5.-14.9.2012 toimus Sinu taldrikule blogis Kotivinkki ajakirja
vôistlus ning auhinnaks oli poole aasta Kotivinkki ajakiri.

Kokku tuli 8 kommentaari, vôistlus huvitas lugejaid (Blogger-statistika) ja see on olnud
viimase aja loetum postitus.

Random.org masin loosis välja vôitja ja see on nro 6: Mimosa!

Palju ônne vôitjale! Sinu maili-aadress on edasi antud vôistluse korraldajale ja sinuga
vôetakse ühendust.

Suur tänu kôigile huvi eest ja tänud Kotivinkki ajakirjale vôistluse korraldamise eest!

Ilusat sügist!

Voisula

lauantai 15. syyskuuta 2012

Äänestä Suomen parasta ruoka- ja sisustusblogia 2012 ! - Hääletä Soome parimat toidu- ja sisutusblogi 2012 !


Hei!

Sain viikonloppuna Gloria Blog Awards –tiimiltä seuraava sähköpostia, missä pyydetään mm. minulla kertomaan omille lukijoille, että tällä hetkellä voi äänestää Suomen parasta ruoka- ja sisustusblogia. Hieno tapahtuma! Hieno, että sillä tavalla huomioitaan ja palkitaan Suomen blogeja.

”Glorian Koti ja Glorian ruoka&viini -lehdet järjestävät tänä syksynä ensimmäistä kertaa Suomessa Gloria Blog Awardsin, jossa juhlitaan suomalaisia ruoka- ja sisustusbloggaajia. Alan ammattilaisista koostuva tuomaristo valitsee parhaimman ja kauneimman ruoka- ja sisustusblogin ja lukijat äänestävät oman suosikkinsa www.gloria.fi/blogawards -sivuilla tapahtuvassa äänestyksessä. Suomessa on useita kymmeniä upeita ja persoonallisia ruoka- ja sisustusblogeja ja äänestyssivulle on listattu joitakin blogeja.

Voittajille on luvassa maineen ja gloorian lisäksi huikeita palkintoja, joten kannattaa kertoa lukijoilleen missä ja miten omaa suosikkiaan voi äänestää. Jokainen äänestänyt osallistuu samalla tuotepalkintojen arvontaan.

Lukijaäänestys on käynnissä 22.10 saakka ja tilanne muuttuu koko ajan. Voittajat julistetaan Gloria Blog Awards 2012 -gaalassa perjantaina 26.10.2012”

Ei muuta kuin äänestämään!

Voisula

***

Tere!

Sain nädala lôpus Gloria Awards – tiimilt järgmise maili, kus palutakse mh. minul oma blogi lugejatele edasi öleda, et praegu vôib hääletada Soome parimat toidu- ja sisustusblogi. Tore ettevôtmine! Tore, et sellisel moel tuuakse esile ja auhinnatakse Soome blogisid.

”Gloria Koti ja Gloria ruoka&viini- ajakirjad korraldavad sellel sügisel esimest korda Soomes Gloria Blog Awardsi, kus auhinnatakse soome toidu- ja sisutsusblogisid. Ala asjatundjatest koosnev zürii valib välja parima ja ilusama toidu- ja sisutusblogi ja lugejad hääletavad oma lemmikut www.gloria.fi/blogawards-lehel toimuvas hääletuses. Soomes on mitmeid kümneid toredaid ja omapäraseid toidu- ja sisustusblogisid ja hääletuslehele on lisatud osad neist.

Vôitjale on lubatud maine ja glooria lisaks suurepäraseid auhindu, nii et tasub oma lugejatele edasi öelda kus ja kuidas vôib oma lemmikut hääletada. Iga hääletaja osaleb toodeauhinna loosis.

Lugejahääletus kestab 22.10:ni ja vôitja kuulutatakse välja Gloria Blog Awards 2012-gaalas 26.10.2012.”

P.S. Sain vastuse Glorialt ja kahjuks toimetatakse Gloria ajakirjad ainult Soome (ajakiri auhinnaks kui se vôidetakse). Soomes väljaspool osalenule vôidakse anda kinkekaart ja nad vôivad ajakirja kinkida Soomes asuvale tuttavale.

Voisula

perjantai 14. syyskuuta 2012

Vehnäsämpylät, Valkosipuli-vehnäsämpylät - Nisujahukuklid, Küüslaugu-nisujahukuklid


Vehnäsämpylät

14 kpl
Valmistusaika noin 2 tuntia

5 dl vettä
50 g hiivaa
3 tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
noin 11 ½ dl puolikarkeaa vehnäjauhoja tai sen verran, että taikinasta tulee sopivasti notkea / jauhon määrä riippuu sen kosteuspitoisuudesta

siemensekoitusta

Taikina on valmistettu yleiskoneella. Kaada kädenlämpöinen vesi yleiskoneen kulhoon ja liuota siihen hiiva. Lisää suola. Käynnistä kone ja lisää 1 dl kerrallaan vehnäjauhoja (yhteensä 8 dl). Laita kone tehokkaalle vaihteelle ja sekoita seosta voimakkaasti pari minuuttia. Sen jälkeen vähentää tehoa. Lisää öljy sekä loput jauhosta. Kääntele taikina koneen kulhossa tasaiseksi. Sen pitää olla notkea, koska sellaisesta taikinasta tulee nättejä pinnalta tasaisia sämpylöitä. Peitä puhtaalla keittiöpyyhkeellä kulho ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Ota kulhosta samankokoisia taikinapaloja ja muotoile niistä jauhoisilla käsillä pyöreät taikinapallot. Laita ne uunipellille leivinpaperin päälle. Halutessasi voit laittaa sämpylöiden pinnalle siemensekoitusta. Anna kohota pellillä noin 20-30 minuuttia.

Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Nosta pelti ulos. Sivele sämpylöiden pintaan vettä. Pane sämpylät uuniin vielä noin 1-2 minuutiksi kunnes ne ovat pinnalta kauniin ruskeat.

Valkosipuli-vehnäsämpylät
14 kpl
Valmistusaika noin 2 tuntia

Valmista toinen erä samanlaista sämpylätaikinaa kuten edellisessä ohjeessa, purista vaan 1-2 isoa kokonaista valkosipulia taikinan tekemisen alkuvaiheessa veteen.

***


14 kuklit
Valmistusaega umbes 2 tunti

5 dl vett
50 g pärmi
3 tl soola
½ dl oliiviôli
umbes 11 ½ dl nisukroovjahu vôi nii palju, et taignast tuleb sobivalt nôrk / jahu hulk sôltub jahu niiskuse sisaldusest

valmis seemnesegu

Taigen on valmistatud köögikombainiga. Kalla käesoe vesi köögikombaini kaussi ja leota selle sisse pärm. Lisa soola. Pane kombain käima ja lisa 1 dl korraga jahu (kokku 8 dl) ja anna kombainil segada taigen. Pane kombain suuremale vôimsusele ja anna segada paar minuutit. Selle järel vähenda vôimsust. Lisa ôli ja ülejäänud jahu. Sega taigen kombainiga ütlaseks. Taigen peab olema sobivalt nôrk, sellepärast et sellisest taignast tulevad ilusad pinnalt tasased kuklid. Peida kauss puhta köögikäterätiku alla ja anna taignal kerkida kahekordeks.

Vôta kausist samasuuruseid taignatükke ja tee jahuste kätega nendest ümarad taignapallid. Pane need küpsetuspaberile ahjuplaadi peale. Soovi korral vôid panna nende pinnale seemnesegu. Anna taignapallidel kerkida 20-30 minutit.

Küpseta 225 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel umbes 15 minutit. Tôsta plaat ahjust välja. Määri vôi tilguta (kui on seemnetega kuklid) nendele vett. Tôsta kuklid veel ahju 1-2 minutiks kuni need on pealt kuldpruunid.

Küüslaugu-nisujahukuklid

14 kuklit
Valmistusaega umbes 2 tundi

Valmista teine portsjon samasuguseid kukleid nagu eelmises retseptis, ainult lisa taigna tegemise alguses vette 1-2 pressitud suurt küüslauguküünt.

tiistai 11. syyskuuta 2012

Pitkä lihapiirakka - Pikk lihapirukas



Lihapiirakan ohje on minun äidin keittiöstä. Jauhon määrää riippuu sen kosteuspitoisuudesta, piirakan taikina vaatii enemmän jauhoja ja sillä pitää olla kimmoisampi, että sitä olisi hyvää työpöydällä kaulia. Valmistin taikinan taas yleiskoneella, koska silloin tulee taikinasta kaunis tasainen. Lue hyödyllistä tietoa kotimaisen hiivan sivulta.

2 isoa pitkää piirakkaa
Valmistus noin 3 tuntia

Taikina:
noin 12 dl puolikarkeaa vehnäjauhoja
5 dl vettä tai maitoa
0,75 dl ruokaöljyä tai oliiviöljyä tai 150 g sulatettua voita
50 g hiivaa
1 tl suolaa

Täyte:
750 g sika-nautajauhelihaa
3-4 kananmunaa
1 iso sipuli
1 dl pitkäjyväistä riisiä
pippurisekoitusta
pizzamaustetta
suolaa

1 vatkattu kananmuna piirakan voiteluun

Ensiksi valmista yleiskoneella taikina. Kaada yleiskoneen kulhoon kädenlämpöinen vesi, lisää suola ja hiiva. Liota hiiva veteen. Sekoita 1 dl kerrallaan jauhoja veteen kunnes olet lisännyt 8 dl jauhoja. Sen jälkeen laita yleiskone kaikista suurimmalle teholle ja sekoita vellimäistä seosta voimakkaasti pari minuuttia sekä sen jälkeen vähentää taas tehoa. Valuta öljy taikinaan sekä lisää 1 dl kerrallaan loput jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Ripottele taikinan pinnalle vehnäjauhoja sekä jätä se yleiskoneen kulhoon kohoamaan puhtaan keittiön pyyhkeen alle kunnes se on kaksinkertainen.

Taikinan kohoamisen aikana valmista täyte. Keitä kananmunat kovaksi ja keitä riisi. Anna niillä jäähtyä. Kuori kananmunat ja hienonna ne haarukalla. Kuori sipuli ja leikkaa siitä kuutiot. Kypsennä jauhelihaa ja sipulikuutiota kuumalla pannulla. Tarvittaessa voit lisätä pannulle öljyä, mutta jos jauheliha on sen verran rasvainen, että siitä tulee riittävästi rasvaa, silloin öljyn lisääminen ei ole välttämätöntä. Lisää suola, pippuri ja pizzamauste. Sekoita seosta pannulla kunnes se on läpikypsä. Kaada jauheliha, hienonnettu kananmuna ja keitetty riisi isoon kulhoon ja sekoita aineet keskenään. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää mausteita. Anna täytteellä jäähtyä täysin.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli yhdestä osasta jauhotetulla pöydällä suorakaiteen muotoinen taikinalevy. Nosta täyte pitkänä tasaisena viivana pitkittäin taikinan keskiviivalle. Sivele taikinan reunoille munaa ja nosta yksi taikinan puoli täytteen päälle niin että se peittää täytteen eikä jää ilmaa väliin. Sen jälkeen nosta toinen taikinan puoli ensimmäisen taikinan puolen päälle taas näin, että ei jää ilma väliin. Tarkista, että muna liimaa taikinan reunat kiinni. Sen jälkeen käännä piirakan päätypuolet kiinni taidepuolen suuntaan. Laita vasen käsi kyynärpään saakka (tai miten pitkä piiras tulee) piirakan päälle ja irrota oikealla kädellä varovasti piirakkaa pöydältä sekä nosta varovasti vasemmalle kädelle piirakkaa nojaten se uunipelille leivinpaperin päälle sekä käännä piirakkaa vasemman käden avulla näin, että piirakan taidepuoli jää alaspäin. Jos työtaso, ja kädet ovat jauhoisia, silloin ei ole piirakan siirtäminen ja kääntäminen ongelma. Muotoile vielä uunipellillä piirakasta sopusuhtainen pitkä piirakkapötkö. Tee haarukalla piirakan pinnalle taikinaan reiät ja sivele pinnalle munaa.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20-25 minuuttia kunnes piirakka on saanut pinnalle kauniin kultaisen sävyn ja taikina on kypsä.

Leivo toisesta taikinan ja täytteen osasta toinen samanlainen pitkä lihapiirakka.

***



Lihapiruka retsept on minu ema köögist. Jahu hulk taiganas sôltub jahu niiskuse hulgast. Pirukataigen peab olema tihedam/tugevam, et seda oleks hea töölaual rullida. Mina valmistasin taigna jälle köögikombainiga, sest siis tuleb taigen ilus ühtlane. Arvan, et soome ”puolikarkea vehnäjauho” on eesti nisukroovjahu. See oli tumedam ja kargem jahu.

2 pikka pirukat
Valmistus umbes 3 tunti

Taigen:
umbes 12 dl nisukroovjahu
5 dl vett vôi piima
0,75 dl toiduôli vôi oliiviôli vôi 150 g sulatatud vôid
50 g pärmi
1 tl soola

Täidis:
750 g sea-veisehakkliha
3-4 kanamuna
1 suur sibul
1 dl pikateralist riisi
piprasegu
pizzamaitseainet
soola

1 lahtiklopitud muna piruka määrimiseks

Kôigepealt valmista köögikombainiga taigen. Kalla kombaini kaussi käesoe vesi, lisa sool ja pärm ning leota pärm vette. Sega kombainiga 1 dl korraga jahu vette kuni oled lisanud 8 dl. Selle järel pane kombain kôige suuremale vôimsusele ja sega 2 minutit vellitaolist tainast tugevalt ning selle järel vähenda vôimsust. Kalla nôrena taignasse ôli ning lôpud jahust. Anna kombainil sôtkuda ühtlane taigen. Raputa taignale jahu ja jäta see puhta köögirätiku alla kerkima kuni see on kahekordne.

Taigna kerkimise ajal valmista täidis. Keeda munad kôvaks ja keeda ka riis. Anna neil jahtuda. Koori munad ja tee need kahvliga peeneks. Koori sibul ning lôika sellest kuubikud. Küpseta hakkliha ja sibul kuumal pannil läbiküpseks. Vôid lisada toiduôli pannile, aga kui hakklihast endast tuleb piisavalt rasva, siis ei ole vaja ôli lisada. Lisa sool, pipar ja pizzamaitseaine. Sega ained omavahel läbi. Kalla hakkliha, hakitud munad ja keedetud riis suurde kaussi ja sega kôik ained omavahel läbi. Anna täidisel jahtuda.

Jaga taigen kaheks osaks. Rulli ühest osast jahusel töölaual ristküliku kujuline taignaplaat. Tôsta täidis pikuti pika rivina taignaplaadi keskele. Määri taigna äärtele muna ja tôsta üks taignaäär täidise peale nii, et ôhku ei jää vahele. Selle järel tôsta teine taignaäär esimese taignaääre peale sama moodi, et ôhku ei jää vahele ning kontrolli, et muna liimib taignaääred ilusti kinni. Keera piruka otsad kinni taignaäärte suunas. Pane vasak käsi kogu küünarvarre pikkuses piruka peale ja aita parema käega pirukas töölaualt lahti ning vasakule käele pirukat toetades tôsta see ahjuplaadile küpsetuspaberi peale ning pööra pirukas vasaku käe abil ringi nii, et ääred jäävad allapoole. Tee veel môlema käega pirukast ilus ühtlane pikk kuju. Torka kahvliga piruka peale taignasse augud ning määri pirukas pealt munaga.

Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 20-25 minutit kuni pirukas on saanud peale ilusa kuldse värvi ning taigen on küps.

Küpseta teisest taigna- ja täidiseosast samasugune teine pirukas.

lauantai 8. syyskuuta 2012

Nopea, suklainen hedelmäpaistos – Kiire, shokolaadine puuviljaküpsetis



Tämä on taivaallista, täyteläistä, pehmeää ja hyvin helppoa jälkiruokaa. Valmistin sen perjantai-illaksi työviikon päättymisen kunniaksi, mutta se jälkiruoka sopii erittäin hyvin juhlapöydälle. Vaikka sen ulkonäkö on aika vaatimaton, se yllättää kaikki syöjät omalla erinomaisella maulla. Meidän lähikaupassa oli myynnissä vielä kotimaisia mansikoita. Suklaan maku sopii niin päärynöiden, banaanin kuin mansikoiden kanssa. Suosittelen lämpimästi! Ja lämpimänä se parhaiten maistuu.

12 palaa
Valmistusaika 1 tunti

4 isoa mehukasta päärynää
250 g mansikoita
1 iso banaani
2 dl sokeria
runsas 1 dl vehnäjauhoja
runsas 1 dl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljasokeria
150 g voita
1 dl mantelilastuja
½ dl hasselpähkinärouhetta

Huuhtele päärynät, kuori ne, poista siemenkodat ja leikkaa pieniksi paloiksi. Huuhtele myös mansikat, leikkaa kannat pois ja leikkaa ne 2-4 palaksi. Kuori banaani ja leikkaa se paloiksi. Laita kaikki kulhoon ja ripottele päälle 1 dl sokeria sekä käännä niitä näin, että sokeri kattaa hedelmät. Voitele uunivuoka (22x22 cm). Kaada hedelmäsekoitus vuokaan ja tasoita se sinne. Sekoita kulhossa keskenään jauhot, kaakaojauhe, 1 dl sokeri ja vaniljasokeri. Ripottele se tasaisesti hedelmien päälle. Ripottele pinnalle mandelilastut ja pähkinärouhe sekä sen jälkeen aseta ohuet voilastut kaiken pinnalle. Paista uunissa 200 asteessa noin 40-45 minuuttia tai kunnes paistos on kypsä. Voit vähentää uunin lämpötilaa kun se alkaa palaa pinnalta.

Tarjoile vaniljajäätelön, vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.

***


See on taevalik, täidlane, pehme ja hästi lihtne magustoit. Valmistasin selle reede ôhtuks töönädala lôpetamise auks, aga see magustoit sobiks väga hästi ka peolauale. Kuigi selle väljanägemine on tagasihoidlik, see üllatab sööjad oma täiusliku maitsega. Meie lähipoes oli veel müügil kodumaa maasikaid. Shokolaadi maitse sobib nii pirnide, banaani kui maasikatega kokku. Soovitan soojalt! Ja soojalt se kôige paremini maitseb.

12 tükki
Valmistamise aeg 1 tund

4 suurt mahlast pirni
250 g maasikaid
1suur banaan
2 dl suhkrut
kuhjaga 1 dl nisujahu
kuhjaga 1 dl kakopulbrit
1 sl vaniljesuhkrut
150 g vôid
1 dl mandlilaaste
½ dl hakitud sarapuupähkleid

Loputa pirnid vee all, koori need, eemalda seemekodat ja lôika pirnid väikesteks tükkideks. Loputa ka maasikad, lôika kand ära ja lôika maasikad 2-4 tükiks. Koori banaan ja lôika ka see tükkideks. Tôsta kôik kaussi ja raputa peale suhkur ning sega puuvilju nii, et suhkur katab need. Määri ahjuvormile vôid, vormi läbimôôt 22x22 cm. Tôsta puuviljatükid vormi ja tasanda need seal pealt ühtlaseks. Sega kausis omavahel jahu, kaakoa, suhkur ja vaniljesuhkur. Raputa segu ühtlane kiht puuviljade peale. Raputa veel mandelilaastud ning pählitükid peale ning kôige peale lao vôiviilud. Küpseta ahjus 200 kraadis umbes 40-45 minutit vôi nii kaua kuni küpsetis on valmis. Kui küpsetis hakkab pinnalt kôrbema, vähenda ahju temperatuuri.

Serveeri vaniljejäätisega, vaniljekastme vôi vahukoorega.

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Voita puolen vuoden Kotivinkit ! – Vôida poole aasta Kotivinkki !



Hei!

Tutustu Kotivinkin sivuilla näppärään reseptihakuun ja valitse oma suosikkisi! Voit voittaa puolen vuoden Kotivinkit itsellesi.

Kilpailun säännöt:
- kilpailu tapahtuu: postauksen julkaisemisen hetkestä alkaen - 14.9.2012
- jätä kommentti tänne, mikä on sinun Kotivinkin suosikkiohje, niin olet kilpailussa mukana
- sinulla pitää olla sähköpostiosoite, koska voittajaan otetaan myöhemmin yhteyttä
- kaikkien kommenttien joukosta arvotaan yksi voittaja, joka voittaa itselle puolen vuoden Kotivinkit (yksi henkilö = yksi osallistuminen)
- laskeminen aloitetaan vanhimmasta kommentista ylöspäin, puutteellisesti täytetyt kommenttitiedot lasketaan kokonaislukuun mukaan mutta ne eivät voi voittaa.
- Voittaja arvotaan Random.orgin satunnaislukugeneraattorilla
- voittaja julkaistaan vko:lla 38
- palkinto lähetetään vaan Suomeen


Onnea matkaan!

Voisula

P.S. Tämä postaus on sponsoroitu.

***


Tere!

Tutvu Kotivinkki lehe toreda retseptiotsinguga ja vali välja oma lemmik! Vôid vôita poole aasta Kotivinkki’d endale.

Vôistluse reeglid:
- vôistlus toimub: postituse avaldamise hetkest alates -14.9.2012
- jäta siia blogisse kommentaar, mis on sinu Kotivinkki lemmikretsept, nii osaled vôistluses
- sinul peab olema mailiaadress, sest vôitjaga vôetakse hiljem ühendust
- kôikide retsepti-kommentaari jätnud lugejatele vahel loositakse välja üks vôitja, kes saab endale pool aastat Kotivinkki ajakirju (üks lugeja = üks osalemine)
- kommentaaride lugemine alustatakse vanemast postitusest alates, puudulikult täidetud kommentaarid arvestatakse kogu summa sisse, aga need ei vôi vôita
- vôitja loositakse Random.orgi generaatoril
- vôitja kuulutatakse välja 38.nädalal
- auhind saadetakse ainult Soome

Ônn kaasa!

Voisula

P.S. See postitus on spondeeritud.

maanantai 3. syyskuuta 2012

Tomaattinen linssi-pekonimuhennos - Tomatine läätse-peekonihautis


Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Susanna!

4-6 annosta
Valmistus 30 minuuttia

4 dl punaisia linssejä
170 g pekonia
500 g tomaattimurskaa
3 keskikokoista porkkanaa
1 keltasipuli
1 lihaliemikuutio
tuoretta tai kuivattua basilikaa / voi olla myös oreganoa
rouhittua mustapippuria
ruokaöljyä
parmesaani juustoa

Kuori sipuli ja leikkaa siitä kuutiot. Kuori porkkanat ja raasta ne. Leikkaa pekonista pienet palat. Kypsennä sipulia ja pekonia kuumalla pannulla öljyssä sekä lisää porkkana. Kypsennä sekoitusta kunnes se on pehmeä.

Kiehauta kattilassa noin 5 dl vettä. Huuhtele linssit veden alla ja lisää kiehuvaan veteen. Lisää myös tomaattimurska sekä kypsennä keskilämmöllä muutaman minuutin. Lisää sipuli-pekoni-porkkanasekoitus, lihaliemikuutio, pippuri ja hienonnettu basilikaa. Tarvittaessa lisää vettä. Hauduta muhennosta kunnes se on kypsä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Tarjoile raastetun parmesaanin kera.

***

Teretulemast minu blogi lugejaks, Susanna!

4-6 portsjonit
Valmistus 30 minutit

4 dl punaseid läätsesid
170 g toorpeekonit
500 g tomatikastet
3 keskmise suurusega porgandit
1 mugulsibul
1 lihaleemekuubik
värsket vôi kuivatatud basiilikut / vôib olla ka punet
jahvatatud musta pipart
toiduôli
parmesaani juustu

Koori sibul ja lôika sellest kuubikud. Koori porgand ja riivi need. Lôika peekonist väiksed tükid. Küpseta sibulat ja peekonit kuumal pannil ôlis ning lisa porgand. Küpseta segu kuni segu on pehme.

Kalla potti umbes 5 dl vett ja anna sellel minna keema. Loputa läätsed vee all ja lisa need keevasse vette. Lisa ka tomatikaste ning anna küpseda môned minutid. Lisa sibul-peekon-porgand, lihaleemekuubik, pipar ja hakitud basiilik. Lisa vajaduse korral vett. Hauta hautist madalal kuumusel kuni se on valmis. Kontrolli maitset ja lisa vajadusel maitseaineid.

Serveeri riivitud parmesaani juustuga.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...