maanantai 30. tammikuuta 2012

Pinaatti-juustonyytit (vege) - Spinati-juustutaskud (vege)




FIN

Tämä ohje Empanadillas de Queso y Espinacas on taas Tapas kirjasta niin miten 2 viimeistä postausta ja minulla oli taas pakko muokata sitä ohjetta omalla tavalla.

Nämä pinaatti-juustonyytit ovat ravintolan El Parador asiakkaiden kestosuosikkeja.

Pidän tauon Tapas kirjasta, mutta palaan sen pariin varmasti vielä tulevaisuudessa.

24 nyyttiä

Valmistusaikaa 1 tunti ja 10 minuuttia + täytteen maustumisen aika 2 tuntia

4x70 g nuoria pinaattilehtiä huuhdeltuna / pinaatti oli rasioissa (kirjassa 800 g nuorta lehtipinaattia huuhdeltuna)
100 g laadukasta, täyteläistä tuorejuustoa
100 g kypsytettyä cheddaria raastettuna (minulla oli irlantilaista Dubliner Cheddaria, mikä on voimakasmakuinen kova juusto)
merisuolaa ja rouhittua mustapippuria maun mukaan
oliiviöljyä
2x500 g Pirkka lehtitaikinalevyjä / yhteensä 12 levyä (kirjassa 1 pakkaus valmiiksi kaulittua lehtitaikinaa, aika epämääräistä)
1 vatkattu kananmuna

Nosta suuri paksupohjainen paistinpannu liedelle kovalle lämmölle ja lisää sille 2 lirausta oliiviöljyä. Kun öljy savuaa, lisää pinaatti sekä ripaus suola ja kääntele lehtiä varovasti pannulla, kunnes ne alkavat pehmetä. Juuri ennen kuin pinaatti menettää kosteutensa, nosta pannu liedeltä ja kaada pinaatti talouspaperille vuorattuun kulhoon, jotta kitkerä neste imeytyy pois. Anna pinaatin jäähtyä, leikkaa se keittiösakseilla muutaman kerran paloiksi (helpompi syödä nyyttejä) ja kaada se kulhoon, lisää joukkoon molemmat juustot, peitä kulho tuorekelmulla ja laita se jääkaappiin 2 tunniksi.

Laita uuni lämpenemään 200 aseeseen ja ota pakastettu lehtitaikina sulamaan. Aseta levyt työtasolle, missä niitä on hyvä leikata sulamisen jälkeen pizza/piirakkaleikkurilla poikittain kahteen osaan.

Laita nokare pinaatti-juustotäytettä taikinaneliön keskelle. Voitele neliön reunat kananmunalla. Täytettä pitää olla sen verran, että taikinaneliön reunat saa liimata vatkatulla munalla kiinni. Nosta neliön kulmat keskelle ja nipistä taikinaneliön reunat ja kulmat kiinni niin, että niistä muodostuu huippuja nyytin päälle. Voitele taikinanyyttien huiput kananmunalla ja paista 20 minuuttia uunin keskiritilätasolla tai kunnes nyytit ovat kullanruskeita. Tarjoile kuumana tai huoneenlämpöisenä.

Tarjoiluehdotus: Alku- ja välipala, juomien kera.

Katso myös: Broilerimaksaa savustetun pekonin, perunoiden ja punasipulin kera - Broilerimaksa suitsupeekoni, kartulite ja punase sibulaga - Frito Mallorquin ja Paahdettua fenkolia kirsikkatomaattien, kikherneiden ja salvian kera (vege) – Röstitud fenkol kirsstomatite, kikherneste ja salveiga (vege)

++++++

EST

See retsept Empanadillas de Queso y Espinacas on jälle Tapas raamatust nii nagu 2 eelmise postituse retseptid ja tegin jälle omad korrektuurid retsepti.

Need spinati-juustutaskud on restorani El Parador klientide püsivad lemmikud.

Pean väikse pausi Tapas raamatust, aga tulen tulevikus selle juurde kindlasti tagasi.

24 taskut

Valmistusaeg 1 tund ja 10 minutit + täidise maitsestumise aeg 2 tundi

4x70 g noori spinatilehti pestuna / spinat oli karpides (raamatus 800 g noori spinatilehti pestuna)
100 g kvaliteetset, täidlase maitsega toorjuustu
100 g küpsetatud cheddarit riivituna (minul oli iiri Dubliner Cheddarit, mis on tugevamaitseline kôva juust)
meresoola ja jahvatatud musta pipart maitse järgi
oliiviôli
2x500 g Pirkka lehttainast / kokku 12 taignaplaati / vôi 2x500 g muu valmistaja lehttainast, millest tuleb 24 taignaruuttu (8x8 cm) (raamatus oli 1 pakend valmis rullitud lehttainast, üsna ebamäärane)
1 lahtiklopitud kanamuna

Tôsta suur paksupôhjaga praepann pliidile kôrgele temperatuurile ja lisa pannile 2 lonksu oliiviôli. Kui ôlist tôuseb suitsu, lisa spinat ning veidi soola ja sega lehti ettevaatlikult kuni need muutuvad pehmeks. Just enne kui spinat kaotab oma niiskuse/mahlasuse, tôsta pann pliidilt ja kalla spinat majapidamispaberiga voodertatud kaussi, et kibe vedelik imenduks paberisse. Anna spinatil jahtuda, lôika see köögikääridega môned korrad väiksemateks tükkideks (lihtsam taskuid süüa) ja kalla see kaussi, lisa hulka môlemad juustud, peida kauss toidukilega ja pane see 2 tunniks külmkappi maitsestuma.

Pane ahi soojenema 200 kraadile. Rulli taigen ja tee taignast 24 ruuttu môôtudega 8x8 cm. (Soome Pirkka taignaplaate ei ole vaja rullida, need tuleb lôigata pôigiti pooleks. Need on sügavkülmutatud ja enne taskute tegemist peab ainult üles sulatama).

Pane umbes pool supilusikatäit täidist taignaruudu keskele. Määri ruudu ääred munaga. Täidist peab olema nii palju, et taignaruudu ääred saab liimida munaga korralikult kinni. Tôsta ruudu nurgad keskele ja vajuta taignaruudu ääred ja nurgad kinni nii, et neist tuleb tipp tasku peale. Määri taignataskud pealt kanamunaga ja küpseta 20 minutit ahju keskmisel kôrgusel vôi nii kaua kuni need on pealt kuldpruunid. Serveeri kuumana vôi toasoojana.

Serveerimise ettepanek: Eelroog, vahepala, jookide kôrvale.

Vaata ka: Broilerimaksaa savustetun pekonin, perunoiden ja punasipulin kera - Broilerimaksa suitsupeekoni, kartulite ja punase sibulaga - Frito Mallorquin ja Paahdettua fenkolia kirsikkatomaattien, kikherneiden ja salvian kera (vege) – Röstitud fenkol kirsstomatite, kikherneste ja salveiga (vege)

perjantai 27. tammikuuta 2012

Paahdettua fenkolia kirsikkatomaattien, kikherneiden ja salvian kera (vege) – Röstitud fenkol kirsstomatite, kikerherneste ja salveiga (vege)


Tämä ohje Hinojo con Tomatitos, Garbanzos, Salvia y Manteca on myös Tapas kirjasta (Tammi 2011) niin miten edellinen ohje.
Olen lukenut internetistä Tapas kirjasta muutamia kehuvia arvosteluja, mm. Leena Lumen blogista. Totta kai toki, nämä ovat erinomaiset ohjeet ja maut. Olen valmistanut 3 tapasta tästä kirjasta ja olen saanut luvattuja hätkähdyttäviä makuelämyksiä, niin miten lukee kirjan etukannelta. On ihastuttava, miten kirjassa ainesosia erikseen paistetaan ja paahdetaan mausteissa sekä lopuksi sekoitetaan ja paistetaan yhdellä suurella pannulla kaikki maut ja ainesosat yhteen. Lopputulos on monikerroksinen makujen ilotulitus kiellä.

Että pääsisi sellaiseen lopputulokseen kotikeittiössä, mielestäni pitää olla ohjeiden lukemisen taitoa sekä omaa näkemystä ja kokemusta ruoanlaitosta. Toki kirjasta ymmärtää, että ruoat valmistetaan ravintolan keittiössä (kirjan kirjoittajat herrät Carlos Horrillo ja Patrick Morcas omistavat ravintolan El Parador, missä tapas-herkkuja tarjotaan), missä on monta uunia, liesiä, pannua, kattilaa ja runsaasti oliiviöljyä. Ohjeet pitää kuitenkin muokata oman kotikeittiön mukaiseksi. Esim. tämän ohjeen fenkoli paahdetaan 220 asteessa 45 minuuttia. Kirsikkatomaatteja 1 tunti 150 asteessa. Jos ei halua koko iltapäivää makuelämyksen nimissä viihtyä keittiössä, pitää tehdä kompromisseja, koska yleensä kotikeittiössä on vaan yksi uuni käytössä.

Eli tässä minun paahdettujen fenolien ohje, mitä olen muokannut oman taidon mukaan. Jos siitä ei riitä, ota esille Tapas kirja. Mielestäni minun lopputulos oli silti hätkähdyttävä makuelämys.

4-6 annosta

Valmistusaika 1 tunti 30 minuuttia

4 isompaa fenkolin mukulaa (kirjassa 6 keskikokoista fenkolia)
1 rasia / 250 g kirsikkatomaatteja (kirjassa 12 kirsikkatomaattia)
1 pkt / 380 g / 230 g Pirkka kikherneitä suolaliemessä (kirjassa 400 g kikherneitä valutettuina)
oliiviöljyä
valkosipulioliiviöljyä
50 g voita
merisuolaa
rouhittua mustapippuria
chilillä maustettua oliiviöljyä
2 tuoretta salvianoksaa
½ sitruunan mehua

Paahda kirsikkatomaatit, laita ne uunivuokaan ja lisää reilu hyppysellinen suolaa ja pari lirausta chilillä ja valkosipulilla maustettua oliiviöljyä. Paahda tomaatteja uunissa 1 tunti 200 asteessa keskiritilätasolla kunnes ne ovat pehmenneet.

Leikkaa fenkoli isoiksi lohkoiksi ja hauduta fenkolia suolalla maustetussa vedessä kunnes ne ovat juuri pehmenemässä. Valuta, laita fenkolit uunivuokaan ja lisää 8 lirausta valkosipuliöljyä sekä 2 ripausta suolaa ja pippuria. Paahda fenkolia samassa uunissa kirsikkatomaattien kanssa uunin keskiritilätasolla 200 asteessa 45 minuuttia säännöllisesti käännellen kunnes ne ovat kunnolla ruskistuneita.

Huom! Tarkista, etteivät kirsikkatomaatit ja fenkoli pala uunissa.

Kaada 10 lirausta oliiviöljyä suurelle paksupohjaiselle tarttumattomalle paistinpannulle ja nosta pannu liedelle miedolle lämmölle. Kun öljy on kuuma, lisää pannulle voi ja anna sen sulaa ja tiristä. Purista joukkoon sitruunamehu ja lisää salvia. Kypsennä minuutin ajan, jotta salvian maku imeytyy öljyyn ja lisää paahdetut tomaatit, 2 reilua ripausta pippuria sekä ripaus suolaa. Kypsennä 2 minuuttia jatkuvasti sekoittaen ja lisää sitten fenkoli sekä kikherneet. Sekoita vielä 3 minuuttia ja tarjoile.

Tarjoiluehdotus: Lämmin alkupala juomien kera.

Katso myös: Broilerimaksaa savustetun pekonin, perunoiden ja punasipulin kera - Broilerimaksa suitsupeekoni, kartulite ja punase sibulaga - Frito Mallorquin ja Pinaatti-juustonyytit (vege) - Spinati-juustutaskud (vege)

***


See retsept Hinojo con Tomatitos, Garbanzos, Salvia y Manteca on samuti Tapas raamatust (Tammi 2011) nagu eelmine retsept.
Olen lugenud internetist soome keeles Tapas raamatust kiitvaid arvamusi mh. Leena Lume blogist. Muidugi, need on eriti head retseptid ja maitsekooslused. Olen valmistanud 3 tapast sellest raamatust ja saanud lubatud hämmendavaid (tummaks löövaid) maitse-elamusi nagu raamatu esikaanel on kirjas. On sümpaatne lugeda, kuidas raamatus praetakse ja röstitakse erivaid tooraineid maitseainetes ja siis lôpuks segatakse kokku ja küpsetatakse veelkord üle suurel pannil. Lôpptulemus on mitmekihiline maitsete ilutulestik keelel.

Et pääseks selle lôpptulemuseni koduköögis, minu arust peab olema retsepti lugemise oskust ning oma nägemust ja kogemust toiduvalmistamisest. Raamatut lugedes saab aru, et toit valmistatakse restorani köögis (raamatu autoritel härrastel Carlos Horrillol ja Patrick Morcasel on oma restoran El Parador, kus neid suurepäraseid tapas-roogi pakutakse), kus on mitu ahju, pliiti, panni ja kastrulit ning palju oliiviôli. Retseptid peab siiski kujundama oma koduköögi järgi. Näiteks selle retsepti fenkol röstitakse 220 kraadises ahjus 45 minutit. Kirsstomateid 1 tund 150 kraadises ahjus. Kui ei taha kogu pärastlôunat maitse-elamuse nimel veeta köögis, siis peab tegema kompromisse, sest üldiselt on koduköögis ainult 1 ahi.

Niisiis siin minu röstitud fenkoli retsept, mida olen veidi kujundanud. Kui sellest ei piisa, vôta esile Tapas raamat. Minu meelest tuli lôpptulemus ikkagi see, mida raamatu esikaanel lubatud.

4-6 portsjonit

Valmistusaeg 1 tund ja 30 minutit

4 suuremat fenkoli mugulat (raamatus 6 keskmise suurusega fenkolit)
250 g kirsstomatit (raamatus 12 kirsstomatit)
1 purk / 380 g / 230 g kikerherneid soolaleemes (kurnatuna) (raamatus 400 g kikherneid kurnatuna)
oliiviôli
küüslauguoliivôli
50 g vôid
meresoola
värskelt jahvatud musta pipart
chiliga maitsestatud oliiviôli
2 värsket salveioksa
½ sidruni mahla

Rösti kirsstomatid, pane need ahjuvormi ja lisa suur näpuotsatäis soola ja paar lonksu chiliga ja küüslauguga maitsestatud oliiviôli. Rösti tomateid ahjus 1 tund 200 kraadis keskmisel kôrgusel kuni need on pehmed.

Lôika fenkolid suurteks sektoriteks ja hauta neid soolaga maitsestud vees kuni need on just ja just pehnemas. Kurna keeduvesi, pane fenkol ahjuvormi ja lisa 8 lonksu küüslauguoliivôli ning 2 näpuotsatäit soola ja pipart. Rösti fenkolit kirsstomatidega samas ahjus ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 45 minutit neid pidevalt segades kuni need on korralikult pruunistunud.

Tähelepanu siis, et kirsid ja fenkol ei pôleks ahjus liiga ära!

Kalla 10 lonksu oliiviôli suurele paksu pôhjaga teflonpannile ja tôsta pann pliidile väiksele temperatuurile. Kui ôli on kuum, lisa voi ja anna sellel sulada ja säriseda. Pressi rasva hulka sidrunimahl ja lisa salvei. Küpseta minut, et salvei maitse imeneb ôli sisse ja lisa röstitud tomatid, 2 suurt näpuotsatäit pipart ja soola. Küpseta 2 minutit pidevalt segades ja lisa fenkol ning kikerherned. Sega veel 3 minutit ja serveeri.

Serveerimise ettepanek: Soe eelroog jookide kôrvale.

Vaata ka: Broilerimaksaa savustetun pekonin, perunoiden ja punasipulin kera - Broilerimaksa suitsupeekoni, kartulite ja punase sibulaga - Frito Mallorquin ja Pinaatti-juustonyytit (vege) - Spinati-juustutaskud (vege)

keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Broilerimaksaa savustetun pekonin, perunoiden ja punasipulin kera - Broilerimaksa suitsupeekoni, kartulite ja punase sibulaga - Frito Mallorquin


FIN

Minun uuden vuoden yksi lupauksia on valmistaa enemmän ruokia keittokirjoista. Minulla on aika iso määrä keittokirjoja kotona enkä tiedä, miksi olen niitä niin vähän käyttänyt. Nyt korjaan asian ja aloitan Carlos Horrillo’n ja Patrick Morcas’n Tapas kirjasta (Tammi 2011). Tämä Frito Mallorquin ohje on kotoisin Mallorcalta ja paikallisissa keittokirjoissa alkuperäiseen ohjeeseen käytetään lampaanmaksaa sekä suurta määrää muita aineksia, mutta Tapas keittokirjan kirjoittajat päätyivät tähän makuelämykseen.

Olen Tapas keittokirjan ohjetta muokannut vaan sen verran, että Tapas kirjassa on ohjeessa 400 g tuoretta broilerinmaksaa, mutta minulla 300 g sen takia, että Suomessa myydään pakastettua broilerinmaksaa 300 g:n paketeissa. Ohjeessa suositellaan käyttää jauhoisia Rosamundan perunoita ja jätin niille kuoren, että niitä olisi helpompi keittää. Tapas kirjassa olivat perunat kuorittuja.

2-4 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia + 2 h marinoitumisaikaa

300 g broilerinmaksaa puhdistettuna
valkosipulioliiviöljyä
merisuolaa
hienonnettua kevätsipulia
rouhittua mustapippuria
2 -3 keskikokoista jauhoista perunaa
2 keskikokoista punasipulia ohuina suikaleina
8 viipaletta savustettua pekonia ohuina suikaleina
20 g voita

Valmista marinadi. Leikkaa maksat kahtia ja laita ne suureen kulhoon hienonnetun kevätsipulin kanssa. Lisää 8 lirausta valkosipulioliiviöljyä ja 2 ripausta pippuria. Sekoita hyvin, peitä kulho tuorekelmulla ja jätä jääkaappiin marinoitumaan 2 tunniksi.

Pese perunat hyvin ja leikkaa niistä isot lohkot. Laita perunalohkot kattilaan kylmään veteen ja lisää suola. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja keitä perunoita hiljaisella lämmöllä, kunnes perunat ovat kiinteitä, mutta pehmeitä. Valuta perunat ja jätä ne lävikköön jäähtymään.

Nosta iso paksupohjainen paistinpannu liedelle miedolle lämmölle ja lisää sille 12 lirausta valkosipulioliiviöljyä sekä 2 ripausta mustapippuria. Kun pannu on kuuma, lisää sille sipuli ja kuullota hiljalleen minuutin ajan. Lisää pekonisuikaleet ja paista molempia yhdessä kunnes sipuli on pehmeä ja pekoni alkaa juuri ruskistua. Nostele pekonit ja sipulit pannulta reikäkauhalla lautaselle ja siirrä sivuun.

Nosta paistinpannu takaisin liedelle keskilämmölle ja lisää 5 lirausta valkosipuliöljyä sekä runsas ripaus mustapippuria. Kun pannu on kuuma, lisää keitetyt perunat ja paista niitä 6-7 minuutin ajan tai kunnes ne ovat kauttaaltaan kullanruskeita. Kun perunat ovat valmiit, nostele ne pannulta samalle lautaselle, missä ovat sipuli ja pekoni.

Puhdista pannu ja laita se takaisin kovalle lämmölle. Kaada pannulle 6 lirausta valkosipuliöljyä. Kun öljy on kuuma, lisää pannulle maksa. Mausta 2 reilulla ripauksella suolaa ja paista reilusti 90 sekuntia. Lisää voi ja paista vielä 30 sekunnin ajan jatkuvasti sekoittaen, jotta maksat paistuvat tasaisesti. Lisää pannulle sipuli, perunat ja pekoni. Sekoita ainekset hyvin yhteen ja anna kypsyä vielä 30 sekunnin ajan. Tarjoile heti maukkaan leivän kanssa.

Tarjoiluehdotus: Meidän Pohjoisessa olosuhteessa on se ihan pääruoka, vaikka toki voi tarjoilla illanistujaisiin naposteltavaksi juotavan kera.

Katso myös: Pinaatti-juustonyytit (vege) - Spinati-juustutaskud (vege) ja Paahdettua fenkolia kirsikkatomaattien, kikherneiden ja salvian kera (vege) – Röstitud fenkol kirsstomatite, kikherneste ja salveiga (vege)

++++++

EST

Minu uue aasta üks lubadusi on valmistada rohkem toite kokaraamatutest. Minul on üsna suur hulk kokaraamatuid kodus ja ma ei tea, miks ma olen neid nii vähe kasutanud. Nüüd parandan asja ära ja alustan Carlos Horrillo ja Patrick Morcas’e Tapas raamatust (Tammi 2011). See Frito Mallorquin retsept on pärit Mallorcalt ja kohalikes kokaraamatutes originaalretseptides kasutatakse lambamaksa ning suurt hulka muid tooraineid, aga Tapas raamatu kirjutajad otsustasid teha selle maitse-elamuse.

Olen Tapas kokaraamatu retsepti kujundanud oma maitse järgi ainult selle vôrra, et Tapas raamatus on retseptis 400 g toorest broilerimaksa, aga minul on 300 g sellepärast, et Soomes müüakse sügavkülmutatud broilerimaksa 300 g:stes pakkides. Retseptis soovitatakse kasutada jahuseid kartuleid ja jätsin neile koore alles, et neid oleks kergem keeta. Tapas raamatus olid kartulid kooritud.

2-4 portsjonit

Valmistusaeg 30 minutit + 2 tunti marineerimise aega

300 g broileri maksa puhastatult
küüslauguoliiviôli
meresoola
hakitud rohelist sibulat
kargelt jahvatatud musta pipart
2-3 keskmise suurusega jahust kartulit
2 keskimise suurusega punast sibulat ôhukeste viiludena
8 viilu toorsuitsupeekonit ôhukeste tükkidena
20 g vôid

Valmista marinaad. Lôika maksad kaheks ja pane need suurde kaussi hakitud rohelise sibulaga. Lisää 8 lonksu küüslauguoliiviôli ja 2 näputäit pipart. Sega hästi, peida kauss toidukilega ja jäta külmkappi marineerima 2 tunniks.

Pese kartulid ja lôika nendest suured sektorid. Pane need kastrulisse külma veega keema ja lisa sool. Anna kartulitel keeda väiksel temperatuuril kuni kartulid on pehmed ja ühes tükis. Kurna vesi kartulitelt ära ja jäta need jahtuma.

Tôsta suur paksupôhjalinen praepann pliidile väiksele temperatuurile ning lisa 12 lonksu küüslauguoliiviôli ning 2 näputäit pipart. Kui pann on kuum, lisa sibul ja paseeri seda ühe minuti. Lisa peekonitükid ja prae môlemaid üheskoos kuni sibul on pehme ja peekon algab just pruunistuma. Tôsta peekon ja sibul vahukulbiga taldrikule ja jäta need hetkeks kôrvale.

Tôsta praepann tagasi pliidile keskmisele temperatuurile ja lisa 5 lonksu küüslauguoliiviôli ning suur näputäis musta pipart. Kui pann on kuum, lisa keedetud kartulid ja prae neid 6-7 minutit vôi kuni need on kuldpruunid. Kui kartulid on valmis, tôsta need pannilt samale taldrikule, kus on sibulad ja peekon.

Puhasta pann ja pane see tagasi pliidile suurele temperatuurile. Kalla pannile 6 lonksu ôli. Kui ôli on kuum, lisa pannile maks. Maitsesta seda 2 tubli näpuotsa-soolaga ja prae 90 sekundit. Lisa vôi ja prae veel 30 sekundit pidevalt segades, et maksatükid praeksid tasaselt. Lisa pannile sibul, kartul ja peekon. Sega kôik ained hästi omavahel ja anna küpseda veel 30 sekundit. Serveeri kohe maitsava leivaga.

Serveerimise ettepanek: Meie Pôhjala tingimustes on see pearoog, kuigi muidugi vôib serveerida suupisteteks ôhtu veetmisel jookidega.

Vaata ka: Pinaatti-juustonyytit (vege) - Spinati-juustutaskud (vege) ja Paahdettua fenkolia kirsikkatomaattien, kikherneiden ja salvian kera (vege) – Röstitud fenkol kirsstomatite, kikherneste ja salveiga (vege)

perjantai 20. tammikuuta 2012

Kirjolohikiusaus - Vikerforellivorm



FIN

Samalla tavalla voi valmistaa lohikiusauksen.

6-8 annosta

Valmistusaika 1 tunti ja 45 minuuttia

1 kg pakaste sipuli-perunasekoitusta
400 g kirjolohisuikaleita (minulla oli kuumasavu kirjolohta, ostin palan kirjolohta, poistin nahkan, selkaruodon ja luut)
5 dl ruokakermaa
suolaa
rouhittua mustaa pippuria
kuivattua tai hienonnettua tuoretta tilliä
ruohosipulia
voita

Voitele iso uunivuoka. Levitä vuoan pohjalle 500 g sipuli-perunasekoitusta. Levitä sen päälle kerros lohisuikaleita, tilliä, pippuria ja suolaa. Levitä kerroksen päälle toinen 500 g sipuli-perunasekoitusta. Kaada kerma vuokaan. Laita muutama palaa voita pinnalle.

Kypsennä 200 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 1 tunti ja 30 minuuttia kunnes kirjolohikiusaus on saanut pinnalle kultaista väriä sekä kerma on imeytynyt perunoihin.

Lisää annoslautaselle hienonnettua ruohosipulia.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kotiruoka, lapsille.

+++++

EST

Vikerforellivorm on samuti üks Soome peredes paljusöödud ja - armastatud toit. Samasuguse vormitoidu vôib valmistada lôhest. Olen näinud Eesti kaubanduses valmis sügavkülmutatud sibula-kartulisegu ja usun, et selle toidu valmistamine on eestlastele kättesaadav.

6-8 portsjonit

Valmistusaeg 1 tund ja 45 minutit

1 kg sügavkülmutatud sibula-kartulisegu
400 g vikerforellitükke (mina oli kuumsuitsu vikerforelli, ostsin tüki forelli, puhastasin selle nahast ja luudest)
5 dl toidukoort
soola
jahvatatud musta pipart
kuivatatud vôi hakitud värsket tilli
hakitud murulauku
vôid

Määri suur ahjuvorm vôiga. Pane vormi pôhjale 500 g sibula-kartulisegu. Pane selle peale kiht vikerforellitükke, tilli, pipart ja soola. Pane forelli peale teine 500 g sibula-kartulisegu. Kalla koor vormi. Aseta môned tükid vôid pinnale.

Küpseta 200 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel umbes 1 tund ja 30 minutit kuni vikerforellivorm on saanud pinnale kuldse värvi ning koor on imendunud kartulitesse.

Lisa portsjonitaldrikule hakitud murulauk.

Serveerimiseettepanek: Pearoog, kodune toit, lastele.

tiistai 17. tammikuuta 2012

Pekonihampurilainen, Pekoniruishampurilainen - Peekoni-burger, Peekoni-rukkileivaburger





FIN

Tämä ohje on ohjelmasta Mitä tänään syötäisiin? Näin kerran sen MTV3:lta ja valmistin sen jälkeen hampurilaiset ulkomuistista.

4 hampurilaista

Valmistusaika noin 20 minuuttia

800 g korkealaatuista naudan jauhelihaa
1 pkt / 170 g pekoniviipaleita
Ceddarjuustoviipaleita
hampurilassämpylöitä
Reissumies ruispaloja
2 tomaatin viipaleita
1-2 sipulin viipaleita
paprikanviipaleita
tuoreen kurkun viipaleita
voileipäkurkun viipaleita
halutessasi jalapenoviipaleita
salaattia
hampurilaskastiketta
ketsuppia
suolaa
rouhittua mustaa pippuria
voi-öljysekoitusta jauhelihapihvien paistamiseen

Ensiksi laita kaikki hampurilaisen ainekset ja astiat ruokapöydälle valmiiksi (paitsi jauheliha). Sen jälkeen paista jauhelihapihvit. Muotoile jauhelihasta isot pyöreät pallot (200 g yksi pallo) sekä litistä ne leikkuulaudan ja lautasen pohjan välissä isoiksi pihveiksi. Valmista samankokoiset pihvit halkaisijalta kuin sämpylät. Paista pihvit molemmin puolin kuumalla voi-öljypannulla, lisää suolaa ja pippuria. Pihvit ovat silloin kypsiä kun painat lastalla niiden päällä ja niistä ei tule enää veristä nestettä ulos. Voit laittaa siivun juustoa pihvien päälle, kun pihvit ovat melkein valmiita.

Samaan aikaan paista toisella pannulla pekoniviipaleet.

Lämmitä mikroaaltouunissa hampurilaissämpylät. Heti paistamisen jälkeen kakoa hampurilaiset aineksilla.
Syö heti.

Huom! Samalla tavalla voit valmistaa Ruishampurilaiset. (Reissumiestä minä en lämmittänyt).

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, koska hampurilainen on niin iso ja täyttävä.

++++++

EST

See retsept on saatest Mitä tänään syötisiin? (Mida täna sööks?) MTV3:lt. Nägin ühe korra saadet ja valmistasin hiljem mälu järgi hamburgerid.

4 hamburgerit

Valmistamise aeg umbes 20 minutit

800 g kvaliteetset veise hakkliha
1 pakk / 170 g peekoniviile
Ceddarjuustuviile
hamburgerisaiu
soome koorikleiba Reissumies vm. (vôib olla ka suuri sega- vôi rukkileivaviile, sest olen näinud ameerika dokumentidest, kuidas hamburgereid vôib valmistada suurtest leivaviiludest)
2 tomati viile
1-2 sipula viile
paprikaviile
kurgiviile
voileivakurgiviile
soovi korral jalapenoviile
salatit
hamburgerikastet
ketsupit
soola
jahvatatud musta pipart
vôi-ôlisegu pihvide praadimiseks

Kôigepealt pane kôik hamburgeri ained ja nôud lauale valmis (väljaarvatud hakkliha). Selle järel prae hakklihapihvid. Tee hakklihast suured ümarad pallid (200 g üks pall) ning vajuta need lôikelaua ja tadriku pôhja vahel suurteks pihvideks. Valmista samasuured pihvid läbimôôdult kui on hamburgeri saiad. Prae pihvid môlemalt poolt kuumal vôi-ôlipannil, lisa sool ja pipar. Pihvid on siis küpsed kui vajutad laastuga nende peale ja neist ei tule enam verist vedelikku välja. Vôid panna juustuviilu pihvide peale kui pihvid on peaaegu valmis.

Samal ajal prae teisel pannil peekoniviilud.

Soojenda mikroahjus hamburgerisaiad. Kohe praadimise järel lao hamburger valmis. Söö kohe.

Tähelepanu! Samamoodi valmista Rukkileivahamburgerid. (Koorikleiba mina ei soojendanud).

Serveerimise ettepanek: Pearoog, sest hamburgerid on suured ja täitvad.

lauantai 14. tammikuuta 2012

Liha-makaronilaatikko - Liha-makaronivorm


FIN

Liha-makaronilaatikko on erittäin hyvää ruokaa erittäin edulliseen hintaan ja erittäin helppo valmistaa. Liha-makaronilaatikko on tietenkin lapsiperheen vakioruokalistalla. Liha-makaronilaatikkoa voi maustaa eri tavalla maun mukaan.

6 annosta

Valmistusaika noin 50 minuuttia

1 pkt / 400 g makaroneja
400 g sika-nautajauhelihaa
3 kananmunaa
4 dl maitoa
rouhittua mustaa pippuria
suolaa
voita
rypsiöljyä

Keitä makaroneja isossa kattilassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia ja siivilöi ne. Kaada makaronit takasin kattilaan.

Ruskista jauheliha kuumalla voi-öljypannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Kaada ruskistettu jauheliha kattilaan makaronien joukkoon ja sekoita ne keskenään.

Voitele uunivuoka (minulla 19x26 cm) ja kaada makaroni-jauhelihasekoitus vuokaan sekä tasoita se vuoassa.
Riko kulhoon kananmunat ja vatkaa ne. Lisää maito ja suola sekä sekoita kaikki ainesosat keskenään. Kaada munamaito vuokaan makaroni-jauhelihasekoituksen päälle.

Paista liha-makaronilaatikkoa uunin keskiritilätasolla 200 asteessa 30-35 minuuttia kunnes laatikko on saanut pinnalle väriä ja munamaito on hyytynyt. Voit tarkistaa sitä painamalla lastalla laatikon pintaa. Jos pinnalle ei nouse vetelää munamaitoa, silloin se on kypsä.

Tarjoile liha-makaronilaatikkoa ketsupin ja juustoraasteen kera.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka, lapsille.

++++++

EST

Liha-makaronivorm on eriti hea kodune toit eriti odava hinnaga ja eriti lihtne valmistada. Liha-makaronivorm on kôige populaarsem kodutoit Soomes. Liha-makaronivorm on lastega perede püsivas menüüs, Soome laste ja koolilaste üks lemmiktoit. Kui on liha-makaronivormi, siis süüakse taldrikud tühjaks. Liha-makaronivormi vôib maitsestada eri moodi oma maitse järgi.

6 portsjonit

Valmistusaeg umbes 50 minutit

1 pakk / 400 g makarone
400 g sea-veisehakkliha
3 kanamuna
4 dl piima
toorelt jahvatatud musta pipart
soola
vôid
rapsiôli

Keeda makarone suures kastrulis soolaga maitsestatud vees 8 minutit ja kurna need. Kalla makaronid tagasi kastrulisse.
Pruunista hakkliha kuumal vôi-ôlipannil ja maitsesta see soola ja pipraga. Kalla pruunistatud hakkliha kastrulisse makaronide hulka ja sega need omavahel.

Määri ahjuvorm (minul 19x26 cm) vôiga ja kalla makaroni-hakklihasegu vormi ning tasanda see vormis.

Klopi kausis munad lahti, lisa piim, sool ja klopi kôik ained ühlaseks. Kalla munapiim vormi makaroni-hakklihasegu peale.

Anna vormil küpseda ahju keskmisel kôrgusel 200 kraadis 30-35 minutit kuni vorm on saanut pinnale kuldset värvi ja munapiim on hüübinud. Vôid kontrollida seda valjutades puulastaga vormi pinnal. Kui vedelat munapiima ei tule pinnalle, siis see on küps.

Serveeri liha-makaronivormi ketsupi ja riivitud juustuga.

Serveerimise ettepanek: Kodune toit, lastele.

perjantai 13. tammikuuta 2012

Cocktailpalat naudan kielestä - Väiksed suupisted veise keelest



FIN

Nämä cocktailpalat ovat meidän uuden vuoden aaton pöydältä. Minulla oli pakastimessa pala keitettyä naudan kieltä, siksi oli minulla helppo niitä cocktailpaloja valmistaa uuden vuoden aatoksi. Naudan kielen keittäminen on iso työ, mitä kuitenkin kannattaa tehdä kun tykkää naudan kielestä. Naudan kieli on iso, noin 1000-1300 g ja siitä saa pari-kolme ateria. Hyvä on ottaa pala kieltä pakastimesta sekä valmistaa jotain herkullista siitä. Suosittelen.

Nämä cocktailpalat leivitin, koska se antaa cocktailpaloille mukavan rapean pinnan.

Päätin uuden vuoden aattona tuulettaa keittiön kaappien takanurkissa olevaa ”vanhaa posliinia” ja otin ne esille. Kuvalla oleva tarjoiluastia on Neuvostoliiton ajalta ja vähän patinoitunut.

24 cocktailpalaa

Valmistusaika 20 minuuttia

400 g keitettyä naudan kieltä
1 rasia / 200 g Valion Viola kevyt kolme pippuri tuorejuustoa
3 punaista ja 3 keltaista kirsikkatomaattia
persiljaa
1 kananmuna
korppujauhoja
voimakassuolaista voita + oliiviöljyä paistamiseen

Leikkaa naudan kielestä poikittain viipaleet ja leikkaa ne samankokoisiksi paloiksi. Riko syvällä lautasella kananmuna haarukalla ja vatkaa se. Laita toiselle syvälle lautaselle korppujauhot. Pyörittele naudan kielen paloja munassa ja sen jälkeen korppujauhossa sekä paista niitä molemmin puolin kuumalla voi-ölypannulla. Nosta paistetut naudan kielen palat työtasolle talouspaperin päälle, missä ylimääräinen rasva valuu niistä paperiin.

Huuhtele tomaatit vedellä ja leikkaa ne neljäksi lohkoksi.
Laita lusikalla huoneenlämpöinen tuorejuusto pursotin-pussiin (minulla ihan tavallinen Brunon pursotin- pussi, millä on suutinosa) ja pursota jokaisen vähän jäähtynyt naudan kielen palan päälle tuorejuustoa. Koristele cocktailpalat pienillä tomaattilohkoilla ja persiljanoksilla. Aseta cocktailpalat tarjoiluastialle.

Tarjoiluehdotus: Alkupalat, juhlapöytään.

Katso myös: Kuorrutettua naudan kieltä, tryffelivoikastikkeetta, lämmintä paprika-rucolasalaattia ja tuorepastaa (Naudan kieli ja tryffelivoikastike 1 / 2) ja Kuorrutettua naudan kieltä, tryffelivoikastiketta, parmesan-pastavuokaa ja uuniterttutomaatteja (Naudan kieli ja tryffelivoikastike 2 / 2)

+++++++

EST

Need väiksed suupisted on meie vana-aasta ôhtu peolaualt. Minul oli sügavkülmas üks tükk keedetud veise keelt, sellepärast oli minul lihtne neid suupisteid valmistada. Veise keele keetmine on suur töö. Kôigepealt peab ööpäeva keelt hoidma soolavees, siis maitseainetega (loorber, must pipar, sool), porgandi, sibula ja peterselliga keeta pehmeks (umbes 3 tunti). Siis peab koorima naha keelelt, keerama keele toidukilesse ja panema raskuse alla ööpäevaks, kus keele liha muutub tihedamaks ja keedetud keel jääb raskuse all sirgeks, mida on hiljem hea lôikata.

Sellist suurt tööd tasub ette vôtta, sest veise keel on suur, umbes 1000-1300 g ja sellest saab paar-kolm sööki valmistada. Minu meelest on hea vôtta tükk keedetud veisekeelt sügavkülmast ja valmistada sellest midagi maitsvat. Soovitan.

Need väiksed suupalad paneerisin, sest see annab suupaladele mugava krôbeda pinna.

Otsustasin vana-aasta ôhtul tuulutada oma köögi kappide taganurkades olevat ”vana portselani” ja vôtsin need esile. Pildil on väike serveerimise vaagen Nôukogude ajalt ja sellel on veidi aja kulumise jälgi pinnal.

24 väikest suupistet

Valmistusaeg 20 minutit

400 g keedetud veise keelt
1 karp / 200 g Valio Viola väherasvast kolme pipra toorjuustu (kui seda ei ole Eesti turul, siis vôib toasooja maitsestamata toorjuustu hulka segada karkelt jahvatatud musta-, rohelise- ja rósepiprasegu, piprasegu ja seda peab olema üsna palju, sest Viola toorjuustul on tugev pipra maitse ja see sobib veise keelega väga hästi kokku)
3 punast ja 3 kollast kirsitomatit
peterselli
1 kanamuna
riivsaia
soolast vôid + oliiviôli praadimiseks

Lôika veise keelest pôigiti lôigud ja need lôika omakorda samasuurusteks väiksemateks tükkideks. Klopi kahvilga muna sügaval taldrikul lahti. Kalla teisele sügavale taldrikule riivsai. Kasta veisekeele tükid alguses muna sisse ja selle järel riivsaia sisse ning prae need kuumal vôi-ôli pannil môlemalt poolt kuldpruuniks. Tôsta praetud veise keele tükid töölauale majapidamispaberi peale, kus üleliigne rasv nôrgub neist paberisse.

Loputa tomatid vee all ja lôika need neljaks sektoriks.
Tôsta toasoe toorjuust lusikaga otsikuga pritsikotti ning pressi toorjuust veidi jahtunud keeletükkide peale (minul oli tavaline Bruno pritsikott otsikuga, mida vôib Soomes igast marketist osta). Kaunista suupalad väikeste tomatisektoritega ja petersellioksaga. Aseta suupalad serveerimise alusele.

Serveerimise ettepanek: eelroog, peolauale.

Vaata ka (soome keeles): Kuorrutettua naudan kieltä, tryffelivoikastikkeetta, lämmintä paprika-rucolasalaattia ja tuorepastaa (Naudan kieli ja tryffelivoikastike 1 / 2) ja Kuorrutettua naudan kieltä, tryffelivoikastiketta, parmesan-pastavuokaa ja uuniterttutomaatteja (Naudan kieli ja tryffelivoikastike 2 / 2)

tiistai 10. tammikuuta 2012

Suklaacupcakes - Shokolaadicupcakes


FIN

Valmistin suklaacupcakes Dr. Oetker’n ohjeen mukaan (ne ilmaisjakelussa olevat esitteet, mitä voi ottaa marketinhyllystä mukaan). Alkuperäisessä ohjeessa oli taikinassa 100 g rouhittua tummaa suklaata, mutta minä valmistin nämä cupcakes samalla periaatteella marmeladitäytteellä kuten NY cupcakes ja sen takia en lisännyt enää taikinaan suklaata. Nämä suklaacupcakes ovat löytö!!! Taikina tuli niin kaunis tasainen kuin suklaamousse ja runsaan kaakaon ansiosta cupcakes’illä oli täyteläinen maku. Olen saanut niistä suklaacupcakes’ista paljon kehuja.

Kuva on otettu viime joulukuussa tyttären syntymäpäivänpöydältä, missä väriteemana olivat valkoinen, liila ja vaaleanpunainen.

16 cupcakes

Valmistusaika noin 1 tunti

Taikina:
3 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita
1 dl maitoa
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
aprikoosimarmeladia

Kuorrute:
2 dl kuohukermaa
250 g mascarponea
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Koristelu:
Dr.Oetkerin suklaaströsselikoristeita ja sydänkoristekuvioita

16 kpl Brunon vaalea-vaaleanpunaisia paperista muffinivuokia

Vaahdota monitoimikoneella kananmunat ja sokeri tasaiseksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, maito ja sulatettu voi. Sekoita taikina voimakkaasti kuohkeaksi ja tasaiseksi.

Laita ison muffinssivuoan jokaiselle paikalle yksi paperivuoka ja nosta jokaiseen paperivuokaan 1 rkl taikinaa, 1 tl aprikoosimarmeladia ja sen päälle vielä 1 rkl taikinaa.

Paista 200 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 15-20 minuuttia. Voit kokeilla puutikulla ovatko ne valmiita. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, silloin ne ovat valmiita.

Anna cupcakes’illa jäähtyä täysin.

Tee monitoimikoneella kuorrute ja vaahdota ensiksi kuohukerma, sokeri ja vaniljasokeri. Lisää kermavaahdon joukkoon huoneenlämpöinen mascarpone ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Nosta lastalla se pursotinpussiin (minulla tavallinen Brunon pursotinpussi, millä suutin) sekä tee sillä jokaisen cupcake’n päälle runsas korkea vaahtotorni. Koristele vaahtotornit Dr.Oetkerin koristekuvioilla.

Tarjoiluehdotus: Herkutteluun, juhlapöydälle, lasten juhliin.

+++++++

EST

Valmistasin shokolaadicupcakes Dr. Oetker’i retsepti järgi (need on need tasuta toote-esitlus broshüürid, mida vôib vôtta marketite riiulilt kaasa). Originaalretseptis oli taigas 100 g hakitud tumedat shokolaadi, aga mina valmistasin need cupcakes samal pôhimôttel marmelaaditäidisega nagu NY cupcakes ja sellepärast mina ei lisanud enam taigna hulka shokolaadi. Need shokolaadicupcakes’d on avastus!!! Taigen tuli nii ilus tasane kui shokolaadimousse ja tänu rohkele kaakaole cupcakes’dele tuli täidlane maitse. Olen saanud nende cupcakes’de eest palju kiidusônu.

Pilt on vôetud eelmisel detsembril tütre sünnipäevalaualt, kus peolaua väriteemana olid valge, lilla ja roosa.


16 cupcakes

Valmistusaeg umbes 1 tund

Taigen:
3 kanamuna
2 dl suhkrut
50 g vôid
1 dl piima
2 ½ dl nisujahu
1 dl kaakaopulbrit
2 tl küpsetuspulbrit
aprikoosimarmelaadi

Glasuur:
2 dl vahukoort
250 g mascarponet
2 sl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut

Kaunistus:
Dr.Oetkerin shokolaadidekoori ja südamekujulist dekoori (ei tea, kas neid on Eestis müügil, vôib olla hakitud shokolaadi ning lillasid ja roosasid dekoorkaunistusi)

16 Bruno valge ja roosavärvilist paperist muffinivormi

Vahusta köögikombainiga kanamunad ja suhkur ühtlaseks vahuks. Lisa omavahel segatud kuivad ained, piim ning sulatatud vôi. Sega taigen hästi kohevaks ja ühtlaseks.

Pane suure muffinivormi igale kohale 1 paperist vorm ja täida need tôstes vormi 1 sl tainast, 1 tl aprikoosimarmelaadi ja jälle 1 sl tainast, nii et taigen peidab marmelaadi enda alla.

Küpseta 200 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel umbes 15-20 minutit. Vôid puutikuga proovida, kas need on valmis. Kui tikule ei jää tainast, siis need on valmis.

Anna cupcakes’del jahtuda.

Tee glasuur ja vahusta köögikombainiga alguses vahukoor, suhkur ja vaniljesuhkur omavahel. Lisa sellele toasoe mascarpone ja sega vaht ühlaseks. Tôsta suure lusikaga glasuur pressi pritsikotti, millel on otsik ja tee iga cupcakes’i peale kôrge vahutorn. Kaunista vahutorn Dr.Oetkari dekoorkaunistustega.

Serveerimise ettepanek: Maiustamiseks, peolauale, laste peolauale.

perjantai 6. tammikuuta 2012

Vuohenjuustosalaatti (vege) – Kitsejuustusalat (vege)


FIN

2 annosta

Valmistusaika 10 minuuttia

1 ruukku Tammenlehtisalaattia
1 pkt / 200 g kevyttä Président vuohenjuustoa
aurinkokuivattuja tomaatteja + niiden maustelientä + oliiviöljyä
rosépippuria

Huuhtele salaattilehdet vedessä ja linkoa ne salaattilinkolla. Aseta lehdet lautasille. Leikkaa vuohenjuustosta viipaleet ja aseta 100 g kummallekin lautaselle salaatin päälle. Leikkaa isommat aurinkokuivatut tomaatit puoliksi ja aseta tomaatit salaatin päälle lautasille. Valuta lusikalla tomaattien maustelientä ja vähän oliiviöljyä salaatin päälle. Lopuksi lisää rosépippuri. Tarjoile heti.

Tarjoiluehdotus: Alkupala, välipala.

++++

EST

2 portsjonit

Valmistusaeg 10 minutit

1 salatipott Tammelehe salatit
1 pakk / 200 g väherasvast Président kitsejuustu
päikesekuivatatut tomateid + nende maitseleent + oliiviôli
rosépipart

Pese salatilehed vees ja nôruta salatitsentrifuugiga vesi neist välja. Aseta salatilehed taldrikutele. Lôika kitsejuust lôikudeks ja aseta 100 g kummalegi taldrikule salati peale. Lôika suuremad päikesekuivatatud tomatid pooleks ja aseta tomatid salati peale taldrikutele. Nôruta lusikaga tomatite maitseleent ja veidi oliivôli salati peale. Lôpuks lisa rósepipar. Serveeri kohe.

Serveerimise ettepanek: Eelroog, vahepala.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...