maanantai 31. lokakuuta 2011

Bataattisosekeitto pekonilla ja sinihomejuustolla - Bataadipüreesupp peekoniga ja sinihallitusjuustuga


FIN

Tämä on yksi yllätyshyvä keitto, sinihomejuusto sopii sen päälle kuin nappi paidan eteen (sinihallitusjuuston vinkki tuli minun puolisolta, suuri kiitos!). Tämäkin on minulla yksi vahinko-onnistumisia ja suuria improvisaatioita vaikka bataattisosekeiton ohjeita on internetissä hyvin monta. Vasta oman keiton syömisen jälkeen kävin muita ohjeita kurkistamassa ja oma ohje tuntuu aina parhaalta, koska siinä on toteutettu oma makuymmärrys.

Alun perin en suunnitellut siitä keitosta lainkaan postausta, koska kaikki ruoat, mitä me kotona syömme, eivät joudu blogiin. Mutta sitten kuin näin annoslautasen ja puolisolta tulivat jo ensimmäiset kehusanat keiton osoitteella, kävin nopeasti hakemassa kameran ja otin siitä pari kuvaa. Keiton ohje on hyvin helppo, se on yksi niistä helpoista ja hyvistä ruoista. Suosittelen lämpimästi!

4 annosta

Valmistusaika 30 minuuttia

1 kg bataatteja
iso pala purjoa
1 lohko juuriselleriä
2 dl kuohukermaa tai ruokakermaa
muskottipähkinää
suolaa

170 g pekonia
murennettua sinihomejuustoa
ruohosipulia
tuorerouhittua mustaa pippuria

Kuori bataatit ja juuriselleri, leikkaa ne ja purjo paloiksi. Lisää bataatti- ja juuriselleripalat kiehuvaan veteen kattilaan ja lisää suola. Kattilassa pitää olla vettä sen verran, että vihannekset ovat sopivasti veden peitossa. Keitä niitä 5 minuuttia hellan keskilämmöllä sekä lisää sitten purjon palat. Kypsennä vihannekset pehmeäksi.

Soseuta sauvasekoitimella kattilassa pehmeät vihannekset keittoveden kanssa tasaiseksi soseeksi. Lisää kerma ja muskottipähkinä. Suolan lisäämisellä ota huomioon se, että pekonissa ja sinihomejuustossa on aika paljon suolaa. Anna sosekeitolla kypsyä kannen alla miedolla lämmöllä muutaman hetken.

Vihanneksien kypsymisen aikana paista pekonipalat. Leikkaa keittiösakseilla pekoniviipaleista poikittain pienet viipaleet suoraan pannulle ja paista ne omassa rasvassa kuumalla pannulla kullanruskeiksi.

Nosta syvälle lautaselle bataattisosekeittoa, nosta keiton päälle pekoniviipaleita (myös paistorasvaa saa tulla), ripottele sinihomejuustoa ja leikkaa ruohosipulia sekä lopuksi jauhaa mustaa pippuria kaiken päälle. Tarjoile tuoreen patongin kanssa.

Tarjoiluehdotus: Lämmin alkupala.

Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Susa!

++++

EST

See on üllatushea supp, sinihallitusjuust sobib selle peale kui nööp särgi ette (sinihallitusjuustu vihje tuli abikaasalt, suur tänu!). Seegi toit on üks kogemata-ônnestusi ja suur improvisatsioon kuigi bataadipüreesupi retsepte on nett täis. Alles oma supi söömise järel käisin vaatamas muude retsepte ja oma retsept tundub alati paremana, sellepärast et selles on teostatud oma arusaamine maitsetest.

Alguses ma ei planeerinud sellest supist teha postitust, sest kôik toidud, mida me kodus sööme, ei jôua blogisse. Aga selle järel kui nägin portsjonitaldrikut ja abikaasalt tulid esimesed kiidusônad supist, käisin kiiresti toomas kaamera ja tegin paar pilti sellest. Supi retsept ise on imelihtne. See on üks neist lihtsatest ja headest toitudest. Soovitan soojalt!

4 portsjonit

Valmistusaeg 30 minutit

1 kg bataate
suur tükk porrulauku
1 tükk juursellesrit (väiksemast juursellest pool)
2 dl rôôska koort vôi toidukoort
muskaatpähklit
soola

170 g peekonit
murendatud sinihallitusjuustu
murulauku
värskelt jahvatatud musta pipart

Koori bataadid ja juurseller, lôika need ja porru tükkideks. Pane bataadi- ja juurselleritükid potti keevasse vette ja lisa sool. Vett peab potis olema nii palju, et köögiviljad on sobivalt vee all. Keeda köögivilju 5 minutit pliidi keskmisel temperatuuril ja lisa porrulôigud. Keeda kôik pehmeks.

Tee saumikeriga potis küpsetest köögiviljadest koos keeduveega püree. Lisa sool ja muskaatpähkel. Soola lisamisel arvesta seda, et peekonis ja sinihallitusjuustus on päris palju soola. Anna püreesupil väiksel temperatuuril tasakesi keeda môni hetk pliidil kaane all.

Köögiviljade keemise ajal prae peekon pannil. Lôika köögikääridega peekoniviiludest pôigiti väiksemad viilud otse pannile ja pare need omas rasvas kuumal pannil kuldpruuniks.

Tôsta sügavale supitaldrikule bataadipüreesuppi, tôsta supi peale praetud peekonitükke (ka praerasva vôib tulla), lisa murendatud sinihallitusjuustu ja lôika murulauku ning lôpuks jahvata musta pipart kôige peale. Serveeri püreesuppi värske baguette’iga.

Serveerimise ettepanek: Soe eelroog.

Teretulemast minu blogi lugejaks, Susa!

lauantai 29. lokakuuta 2011

Jännittävää Halloweenia! - Pônevat Halloweeni!


FIN

Jännittävää Halloweenia !

(Kuvassa RRR:n, 2 v., päivähoidon askartelua)

Tervetuloa minun blogin lukijaksi, Anna!

T: Voisula perheineen

++++

EST

Pônevat Halloweeni!

(Pildil RRR:i, 2 a., lasteaias tehtud käsitöö)

Teretulemast minu blogi lugejaks, Anna!

S: Voisula perega

keskiviikko 26. lokakuuta 2011

Savipata juurekset ja possu - Savipada juurviljad ja pôrsas




FIN

Tälle savipataruoalle antaa Pôltsamaan Lossivein 28 (Linnaviini 28, puolimakea hedelmä-marjaviini) mielestäni erinomaisen maun. Ja mikä tuoksuu tulee uunista ruoan kypsymisen aikana! Puolukka-omenasalaatti lisukkeena tekee pataruoasta vielä maukkaamman kokonaisuuden. Erinomaista syksyn ruokaa lämmittämään mieltä ja täyttämään vatsaa! Syömisen aikana voi miettiä, minkälaisia hienoja makuja meidän luonto meille tarjoaa! Sillä pataruoalla voi juhlistaa syksyn uutta satoa ja syksyn puutarhatöiden lopettamista, koska tähän mennessä on melkein kaikki ulkotyöt tehty! Luonto on jäämässä talven levolle. Voi nostaa lasillisen hedelmä-marjaviiniä (K-18) sadonkorjuujuhlan kunniaksi!

Minulla oli aika runsaasti kassler-lihaa. Meillä oli lähikaupassa asiakkaiden sisääntulo-houkutus-tarjous ja todennäköisesti ihan lihajalostamolta tilattu iso erä edullisia kasslerpakkauksia, niitä 1 paketti per kotitalous, 2.90 euroa kilo enkä voinut olla ostamatta sitä. Se oli iso 1400 g pakkaus ja leikkasin kotona sen kahteen sekä laitoin pakastimeen. Silloin en tiennyt, mitä niistä valmistan ja siksi tuli tähän savipataan aika tuhdisti lihaa. Voi olla vähemmän, noin 500 g.

4-6 annosta

Valmistusaika 1 tundi 30 minuuttia + esivalmistustyö

700 g kassleria isoina kuutiopaloina
4 keskikokoista perunaa paloina
1 iso nauris paloina
4 keskikokoista porkkanaa paloina
1 keltasipuli suikaleina
Provencale maustetta
mustia kokonaisia pippureita
3 laakerinlehteä
suolaa
ripaus sokeria, koska hedelmä-marjaviini oli kuiva ja vähän hapan
2 dl Pôltsamaan Lossivein 28:ta (Linnaviini 28:ta), puolimakeaa hedelmä-marjaviiniä
2 rkl vaaleaa Maizenaa
voi-rypsiöljysekoitusta
hienonnettua persiljaa ja ruohosipulia
vettä

Laita savipata 1-2 tunniksi kylmään veteen ennen ruoan valmistamista. Ruskista kuumalla voi-öljypannulla kasslerin palat. Kaada ne savipadan pohjalle. Nosta päälle juurekset, lisää mausteet ja ripaus sokeria. Lisää hedelmä-marjaviini. Huuhtele vedellä pannu, missä ruskistit lihan ja kaada se vesi pataan. Nesteitä pitää olla sen verran että juurekset ovat melkein sen peitossa. Pane savipadalle kansi päälle ja nosta se uuniin keskitasolle sekä vasta silloin laita uuni lämpenemään alussa 250 asteeseen ja anna kypsyä noin 40 minuuttia kunnes uunista tulee ruoan tuoksuja. Voit nostaa savipadan uunista ulos ja varovasti kääntää pataruokaa niin, että kaikki aineet sekoittuvat padassa. Nosta savipata uuniin ja vähentää lämpöä 200 asteeseen sekä anna ruoalla kypsyä kannen alla vielä noin 30 minuuttia. Nosta savipata taas uunista ulos ja tee juureksien-lihan keskelle kolo, mihin lisää Maizena sekä sekoita lusikalla se liemeen. Kääntele vielä vähän pataruokaa niin, että Maizena sekoittuu tasaisesti liemeen. Pane vielä kerran kansi päälle ja nosta pata uuniin sekä anna kypsyä noin 10 minuuttia.

Tarjoile savipata juureksia ja possua puolukka-omenasalaatin kera. Ripottele lautaselle annoksen päälle hienonnettua persiljaa.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, sadonkorjuujuhliin.

++++

EST

Sellele savipadatoidule annab Pôltsamaa Lossivein 28 (poolmagus puuvilja-marjavein) minu arust suurepärase maitse. Ja milline lôhn tuleb ahjust toidu küpsemise ajal!
Pohla-ôunasalat lisandina teeb padatoidust veel maitsvama. Suurepärast sügise toitu soojendama meelt ja täitma kôhtu! Söömise ajal vôib môtiskleda kui toredaid maitseid meie loodus meile pakub! Selle padatoiduga vôib tähistada sügise uut saaki ja aiatööde lôpetamist, sest nüüdseks on pea kôik välistööd tehtud! Loodus on jäämas talvepuhkusele. Vôib tôsta pokaali kodumaist puuvilja-marjaveini (K-18) saagikoristuspeo auks!

Minul oli üsna palju sea kaelakarbonaadi. Meil oli lähipoes klientide sissemeelitamise allahindluspakkumine ja tôenäliselt oli otse lihatööstusest tellitud suur ports odavat seakarbonaadi, neid, mida vôib osta 1 paki kodumajapidamise kohta, 2.90 eurot kilo ja ei vôinud olla ostmata seda. See oli suur pakend 1400 g ja lôikasin kodus selle pooleks ning panin sügavkülma. Siis ma veel ei teadnud, mida lihast valmistan ja sellepärast tuli tublisti liha sellesse padatoitu. Vôib vähem olla, umbes 500 g.

4-6 portsjonit

Valmistusaeg 1 tund 30 minutit + esivalmistustöö

700 g kaelakarbonaadi suurte tükkidena
4 keskmise suurusega kartulit tükkidena
1 suur naeris tükkidena
4 keskmise suurusega porgandit tükkidena
1 mugulsibul lôikudena
Provencale maitseainet
musti terapipraid
3 loorberilehte
soola
veidi suhkrut, sest puuvilja-marjavein on kuiv ja hapukas
2 dl Pôltsamaa Lossiveini 28
2 sl valget Maizenat
vôi-rüpsiôlisegu
hakitud peterselli ja murulauku
vett


Pane savipada 1-2 tunniks külma vette enne toiduvalmistamist. Pruunista kuumal vôi-ôlipannil kaelakarbonaaditükid. Pane need savipaja pôhjale. Tôsta peale juurviljad, lisa maitseained ja veidi suhkrut. Lisa vein. Loputa veega pannipôhi, kus pruunistasid liha ja kalla vesi padasse. Vedelikku savipajas peab olema nii palju, et juurviljad on peaaegu vee all. Pane kaas paja peale ja tôsta see külma ahju keskmisele kôrgusele. Alles siis pane ahi kuumenema 250 kraadile ja anna küpseda umbes 40 minutit kuni ahjust tuleb toidu lôhna. Vôid tôsta savipaja ahjust välja ja ettevaatlikult segada toitu nii, et kôik ained on omavahel segunenud. Tôsta pada ahju tagasi ja vähenda temperatuuri 200 kraadini ning anna toidul küpseda kaane all ahjus umbes 30 minutit. Tôsta savipada jälle ahjust välja ja tee juurviljade-liha keskele auk, kuhu lisa 2 sl Maizenat ning sega see leeme sisse. Pane veel kord kaas paja peale ja tôsta pada ahju ning anna küpseda 10 minutit.

Serveeri Savipada juurvilju ja pôrsast pohla-ôunasalatiga. Lisa serveerimistaldrikule hakitud peterselli.

Serveerimise ettepanek: Pearoog, saagikoristuspeole.

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Helpot suklaakeksit – Lihtsad shokolaadiküpsised




FIN

Ohje on taas keittokirjasta Pienet leivonnaiset s. 75. Tein joitakin muutoksia ohjeeseen, koska minulla oli iso Fazerin Sinisen levy kaapissa ja käytin sen kekseihin. Alkuperäisessä ohjeessa oli 300 g tummaa suklaata. Vähensin myös sokerin määrää ja muuta pientä hienosäätelyä tein. Valmistin taikinan monitoimikoneella.

34 kpl

Valmistusaika 20 minuuttia + lisäksi paistoaika

200 g pehmeää voita
3 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl siirappia
2 kananmunaa
6 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
200 g / 1 levy Fazerin Sininen Maitosuklaata


Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Lapsille, jälkiruoka, herkutteluun kosteaan syksyyn.

+++++

EST

Retsept on jälle kokaraamatust Väiksed küpsetised lk. 75 (see on soome keeles). Tegin môningaid muudatusi retsepti, sest minul oli suur Fazeri Sinise (see on Soome shokolaadiklassika, seda söövad soomlased kôige rohkem ja selle reklaame ja sinist värvi tunnevat kôik soomlased, väga tugev brand) tahvel kapis ja kasutasin selle küpsiste valmistamiseks. Vähendasin ka suhkru hulka ja tegin muid väikseid muudatusi. Valmistasin oma taigna köögikombainiga.

34 küpsist

Valmistusaeg 20 minutit + küpsetmise aeg

200 g pehmet vôid
3 dl suhkrut
2 tl vaniljesuhkrut
2 sl siirupit
2 kanamuna
6 ½ dl nisujahu
1 ½ tl söögisoodat
½ tl soola
200 g / 1 tahvel Fazeri Sinine piimashokolaadi

Vahusta vôi kohevaks. Lisa suhkur ja vaniljesuhkur kogu aeg vôid segades ja lisa siirup. Lisa ükshaaval kanamunad ja vahusta kôik ained hästi omavahel läbi.

Sôelu nisujahu kaussi, lisa söögisooda ja sool. Lisa jahusegu vähehaaval vôisegu hulka ja sega see taignaks.

Tee shokolaaditahvist noaga suuremad tükid ja sega need taigna sisse.

Vôta taignast väiksemaid tükke ja pöörita peopesade vahel neist pallid. Aseta need ahjuplaadile küpsetuspaberi peale ja jäta vahele 8 cm vahed. Küpseta 180 kraadises ahjus keskmisel kôrgusel küpsiseid umbes 15 minutit, nii et need on kuldpruunid.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Lastele, magustoiduks, maiustamiseks niiskesse sügisesse.

lauantai 22. lokakuuta 2011

Borssikeitto keräkaalista ja naudanlihasta - Borsisupp värske kapsa ja veiselihaga



FIN

Lihan keittoaika 1 tunti ja 40 minuuttia
Borssikeiton pohjan valmistus 30 minuuttia
Sen lisäksi keiton esivalmitustyö 30 minuuttia

4 l

Voit jaksottaa borssikeiton valmistamisen. Voit edellisenä päivänä keittää keittolihan, leikata siitä kuutiot sekä säilyttää ne keittoliemessä kannellisessa rasiassa tai kulhossa yön yli jääkaapissa. Toisena päivänä voit valmistaa borssikeiton pohjan ja keiton. Myös borssikeitosta on hyvin paljon erilaisia ohjeita internetissä. Olen sellaista borssikeittoa syönyt Eestissä ja sillä on 3 perusmakua: suola, sokeria ja etikka, mitkä tekevät borssikeitosta borssikeiton. Sillä on niin hyvä ja leukoja pistävä makea-hapan maku, mikä kertoo, että keitto on hyvä. Borssikeiton voi valmistaa myös hapankaalista ja silloin on suositeltavana käyttää sianlihaa keiton valmistamiseen sekä etikan kanssa pitää olla varovaisempi (jos sitä lainkaan keiton valmistamiseen tarvitaan, koska happamuus tulee keitolle hapankaalista).

1 kg naudan keittolihaa (minulla iso pala naudan kylkeä, missä oli runsaasti lihaa, ostin sen lähikaupan lihatiskiltä)
suolaa
vettä


Borssikeiton pohja:
600 g / 1 iso lohko keräkaalia ohuina suikaleina /tai punakaalia
3 isoa porkkanaa ohuina suikaleina
8 keskikokoista tuoretta punajuurta ohuina suikaleina / punajuurta pitää olla reilusti, koska ne antavat keitolle värin, sinulla pitää arvioita punajuuren määrä verrattuna muihin juureksiin
1 keltasipuli ohuina suikaleina / tai punasipulia
voin-rypsiöljyn sekoitusta
1 rkl ruokaetikkaa punajuurien kypsentämiseen, että punajuurissa säilyisi punainen väri

5 keskikokoista perunaa suikaleina
kokonaisia mustia pippureita
muutama laakerinlehti
½ lihaliemikuutiota
3 rkl ruokaetikkaa tai maun mukaan
suolaa
sokeria
hienonnettua persiljaa

smetanaa

Keitä keittoliha, lisää keittoveteen suola. Kuori vaahto pinnalta. Kun liha on kypsä, anna sillä jäähtyä sen verran, että siitä on hyvä leikata kuutioita. Anna myös lihaliemellä jäähtyä ja kaada se isoon kannelliseen rasiaan tai kulhoon. Kaada lihakuutiot liemeen, sulje rasia/kulho kannella ja säilytä liha/liemi jääkaapissa keiton valmistamisen saakka.

Valmista borssikeiton pohja. Kypsennä kuumalla voi-öljypannulla punajuuria kunnes ne ovat melkein kypsiä. Lisää 1 rkl ruokaetikkaa ja vähän vettä. Kypsennä toisella kuumalla voi-öljypannulla porkkana ja sipuli kunnes ne ovat melkein kypsiä. Hauduta voissa ison kattilan pohjassa kaali melkein pehmeäksi, lisää kattilaan myös pari dl vettä. Lisää kattilaan punajuuri, porkkanan ja sipulin sekoitus, lihaliemi sekä sen verran vettä, että kaikki juurekset ovat veden peitossa ja vettä on sopivasti keittoa varten. Anna mennä keitolla kiehumaan, kuori vaahto pinnalta jos sitä tulee. Lisää suola, pippuri ja laakerinlehdet. Anna keitolla kypsyä sopivalla keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Sen jälkeen lisää perunat ja lihakuutiot sekä tarvittaessa vielä vettä. Lisää ripaus sokeria, 3 rkl ruokaetikkaa ja ½ kuutio lihalientä. Kypsennä keittoa keskilämmöllä ja tarkista sen maku. Borssikeiton maun tekevät muiden keiton raaka-aineiden makujen taustalla tasapainossa olevat suola, sokeri ja etikka. Lopuksi lisää hienonnettu persilja.

Tarjoile borssikeittoa smetanan kanssa.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka.

++++

EST

Liha keetmise aeg 1 tund ja 40 minutit
Borsisupi pôhja valmistus 30 minutit
Sellele lisaks supi eelvalmistustöö 30 minutit

4 l

Vôid jagada borsisupi valmistamise etappideks. Vôid eelmisel päeval keeta supi liha, lôigata sellest kuubikud ning säilitada need lihaleemes kaanega kausis vôi karbis külmkapis. Teisel päeval valmista borsisupi pôhi ja tee supp valmis. Borsisupist on väga palju erinevaid retsepte internetis. Olen sellist borsisuppi söönud Eestis ja sellel on 3 pôhimaitset: sool, suhkur ja äädikas, mis teevad borsisupist bosrsisupi. Sellel on nii hea ja lôugadesse torkav magushapu maitse, mis räägib sellest, et supp on hea. Borsisupi vôib valmistada ka hapukapsast ja siis on soovitatav kasutada sealiha supi valmistamiseks ning äädika kasutamisega peab olema ettevaatlik (kui seda üldse supi valmistamiseks vajatakse, sest hapusus supile tuleb hapukapsast).


1 kg veise supiliha (minul oli suur tükk veise külge, mis oli palju liha, ostsin selle oma st lähipoest lihaletilt)
soola
vett

Borsisupi pôhi:
600 g / veerand keskmisest valgest peakapsast / vôi punasest kapsast
3 suurt porgandit ôhukeste pikkade lôikudena
8 keskmise suurusega värsket punapeeti ôhukeste pikkade lôikudena / punapeeti peab olema palju, sellepärast et see annab supile punase värvi, peab arvestama punapeedi hulga vastavalt muude juurviljade hulgale
1 mugulsibul ôhukeste lôikudena / vôi punast sibulat lôikudena
vôi-rüpsiôlisegu
1 sl toiduäädikat punapeedi küpsetamiseks, et punapeet säilitaks oma värvi

5 keskmise suurusega kartulit pikkade lôikudena
terveid musti pipraterasid
môned loorberilehed
½ lihaleemekuubikust
3 sl toiduäädikat vôi maitse järgi
soola
suhkrut

hakitud peterselli

hapukoort

Keeda supi liha, lisa keeduvee sisse sool. Koori vahukulbiga vaht pinnalt. Kui liha on pehme, anna sellel jahtuda niipalju, et sellest on hea lôigata kuubikud. Anna ka lihaleemel jahtuda ja kalla se suurde kaanega kaussi vôi karpi. Pane lihakuubikud sinna sisse, pane karp vôi kauss kaanega kinni ja säilita külmkapis supi valmistamiseni.

Valmista borsisupi pôhi. Küpseta kuumal vôi-ôlipannil punapeet kuni see on peaaegu pehme. Lisa 1 sl toiduäädikat ja veidi vett. Küpseta teisel kuumal vôi-ôlipannil porgand ja sibul. Hauta suure supipoti pôhjas vôis kapsas peaaegu pehmeks, kalla potti hautamise ajaks ka paar dl vett. Lisa potti punapeet, porgand ja sibul, lihaleem ning nii palju vett, et kôik juurviljad on vee all ja vett on sobivalt supi jaoks. Anna supil minna keema, koori vaht ja lisa sool, loorberilehed ja pipar. Anna supil keeda tasaselt keskmisel kuumusel umbes 5 minutit. Lisa supile kartul ja liha ning vajaduse korral veel vett. Lisa veidi suhkrut, 3 sl toiduäädikat ja ½ kuubikut lihaleent. Keeda borsisuppi keskmisel kuumusel ja kontrolli selle maitse. Borsisupil maitse teevad muude ainete maitsete taustal tasakaalus olevad sool, suhkur ja äädikas. Viimasena lisa hakitud petersell.

Serveeri borsisuppi hapukoorega.

Tähelepanu: Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Kodutoit.

torstai 20. lokakuuta 2011

Sassi maatila ja savustettu makkara strutsin lihasta - Sassi talu ja suitsetatud vorst jaanalinnu lihast

FIN Eräänä pilvisenä lokakuun lauantaipäivänä kävimme minun äidin syntymäpäivän vieraiden kanssa tutustumassa
Sassi strutsitilaan (sijaitsee Imaveressa, Keski-Eestissä). Mainio ohjelma kävelykuntoisille ikä-ihmisille ja eri sukupolvista syntymäpäivävieraille lämpimän ruoan ja kakku-kahvin syömisen väliin. Maatila oli vielä sopivan ajomatkan päässä.

EST Ühel pilvisel oktoobrikuu laupäeval käisime minu ema sünnipäevakülalistega tutvumas Sassi jaanalinnutaluga (asub Imaveres, Kesk-Eestis). Suurepärane programm kôndimisvôimelistele vanainimestele ja eri sugupôlvest sünnipäevakülalistele sooja toidu ning tordi-kohvi söömise vahele. Farm oli veel sobiva autosôidu kaugusel.


FIN Strutsit ovat hyvin haastavia kuvattavia, koska heidän liikkeet ovat hyvin nopeita ja joustavia. He ovat uteliaita. Kuvalla maatilan isäntä Innar Rohtsalu puhumassa meille strusteista ja maatilasta. Taustalla mustavärinen strutsi Afrikasta ja harmaan värinen Australiasta.

EST Jaanalinde on päris raske pildistada, sest nende liigutused on kiired ja paendlikud. Nad on uudishimulikud. Pildil talu peremees Innar Rohtsalu rääkimas meile jaanalindudest ja talust. Taustal musta värvi jaanalind Aafrikast ja halli värvi Austraaliast.





FIN Strutsin isot silmät ovat kauniita. Niihin voi uppoutua.
EST Jaanalinnu suured silmad on kaunid. Nendesse vôib ära uppuda.


FIN Strutsin sulat ovat terävät kuin kuusenhavut.
EST Jaanalinnu suled on teravad kui kuuseokkad.


FIN Strutsin jalkojen iskuvoima tappaa leijonan.
EST Jaanalinnu jalgade löögijôud tapab lôvi.


FIN Sassi maatilalla on muitakin lintuja. Kuvassa on viisas papukaija joka puhuu eestiä, englantia ja saksaa. Meille se sanoi: ”Hello!”

EST Sassi talus on muid linde ka. Pildil on tark papakoi, kes räägib eesti, inglise ja saksa keelt. Meile ta ütles: ”Hello!”


FIN Intian riikinkukko (naaras) seisomassa tolpalla.
EST India emane paabulind posti otsas.


FIN ... uros katsomassa läpi verkkoaidan.
EST ... ja isane vaatmas läbi vôrkaia.


FIN Maatilalla on oma pieni myymälä. Ovella emäntä Inge Karu (nimi internetistä).
EST Talul on oma väike pood. Poe uksel perenaine Inge Karu (nimi internetist).


FIN Intian riikinkukon (uroksen) upeat sulat maatilan myymälässä.
EST India isase paabulinnu uhked värvilised suled farmi poes.


FIN Strutsin munan kuori on 3 mm paksu ja siihen porataan aukko molempaan päähän, näin valuvat keltuainen ja valkuainen kuoresta ulos. Yhdestä strutsin munasta voi valmistaa munakkaan 12 hengelle, siitä saa 3 muhkeaa täytekakkua ja 6 kääretorttua. Munan kuoresta voi valmistaa koruja, kulhoja ja valaisimia.

EST Jaanalinnu muna koor on 3 mm paks ja sellele puuritakse molemasse otsa auk sisse, nii valub munakollane ja -valge koorest välja. Ühest jaanalinnumunast vôib valmistada omleti 12 inimesele, sellest saab 3 uhket torti ja 6 rullbiskviiti. Muna koorest vôib valmistada ehteid, kausse ja laternaid.


FIN Strutsin rasvasta keitetään saippua, mikä tekee ihon erittyisen pehmeäksi, siksi se saippu on erittäin suositteltava ihmisille joilla on kuiva iho.

EST Jaanalinnu rasvast keedetakse seepi, mis teeb naha eriti pehmeks ja sellepärast on se seep soovitatav inimestele, kellel on kuiv nahk.


FIN Strustin lihasta valmistetaan mm. savumakkaraa, mitä syödään oluen kanssa: eli sitä nautitaan viipaleina.

EST Jaanalinnu lihast valmistatakse mh. suitsuvorsti, mida süüakse ôlle kôrvale: ehk teisiti vorsti nauditakse lôikudena.


FIN Isäntäväki suositteli tulla vierailemaan juhannuksen aikana maatilalle, silloin on siellä kauneinta. Varmasti menen vielä kerran sinne hakemaan sen jättimunan ja järjestän munakkaan juhlat.

Kuvat ovat julkaistu Sassi maatilan emännän ja isännän luvalla.

EST Pererahvas soovitas minna taluga tutvuma jaanipäeva paiku, siis on talu kôige ilusam. Kindlasti lähen sinna veel teisel korral ja toon ära selle hiigelmuna ja korraldan omletipeo.

Pildid on avaldatud Sassi talu perenaise ja peremehe loal.

maanantai 17. lokakuuta 2011

Raastesalaatti siemenillä - Riivitud salat seemnetega (vege)



FIN

1 iso salaattikulho

Valmistamisen aika 30 minuuttia

700 g punakaalia ohuina suikaleina
pala lanttua karkeana raasteena
3 hienoraastettua porkkanaa
iso kourallinen kuivattuja karpaloita
iso nippu persiljanlehtiä
salaatin siemensekoitusta

Kastike:
0,75 dl oliiviöljyä
1 rkl sokeria
ripaus suolaa
1 tl Provencale maustetta
3 rkl tuorepuristettua sitruunamehua
hienoraastettua sitruunan kuorta

Sekoita pienessä kulhossa kastikkeen aineet. Lisää mausteita maun mukaan.

Kääntele keskenään isossa salaattikulhossa salaatin aineet sekä valuta kastike sen joukkoon sekä kääntele vielä salaattia sen verran, että kastike sekoittuu tasaisesti salaattiin.

Lisää salaatille siemensekoitus vasta annoslautasella.

Tarjoiluehdotus: Alkupala.

+++++

EST

1 suur salatikauss

Valmistusaeg 30 minutit

700 g punast kapsast ôhukeste lôikudena
tükk kaalikat jämedalt riivituna
3 peenriivitud porgandit
suur peotäis kuivatatud jôhvikaid
suur kimp peterselli lehti
salati seemnesegu

Kaste:
0,75 dl oliiviôli
1 sl suhkrut
veidi soola
1 tl Provencale maitseainet
3 sl värskelt pressitud sidrunimahla
peenriivitud sidruni koort

Sega väikses kausis kastme ained ja lisa maitseaineid oma maitse järgi.

Sega suures salatikausis salati ained ja vala kaste selle peale ning sega veelkord salatit nii palju, et kaste on segunenud salatiga.

Lisa salati seemenesegu alles portsjonitaldrikul salatile.

Serveerimise ettepanek: Eelroog.

perjantai 14. lokakuuta 2011

Juusto-ja porkkanaraasteessa kuorrutettu kampela, uunijuuriselleri ja sitruunakastike – Juustu-ja porgandiriivis paneeritud lest, ahjujuurseller ja sidrunikaste




FIN

Tämän ruokavinkin olen saanut taas omalta puolisolta. Kampelan valmistamisen idean hän on tuonut Riian Lidosta, missä kävi syömässä. En tiedä, miten siellä oli tämä kuorrutus kampelalle valmistettu, koska sain puolisolta vaan vinkin, miten hyvä oli porkkana- ja juustokuorrutuksessa paistettu kampela. Eli keksin itse, miten voisi kampelaa sillä tavalla valmistaa ja mielestäni onnistuin erittäin hyvin. Suosittelen tätä kampelaa kalan ystäville. Kastikkeen ja juuriuunisellerin ohjeen olen itse keksinyt sekä ne sopivat mielestäni mainiosti kampelan kanssa.

2-4 annosta

Valmistusaika yhteensä 1 tunti ja 10 minuuttia

4 keskikokoista kampelafileetä
2 hienoraastettua porkkanaa
120 g juustoraastetta
n. 1 dl korppujauhoja
suolaa
rouhittua mustaa pippuria
1 kananmuna
voita paistamiseen

Uunijuuriselleri:
1 isompi juuriselleri kuutioituna
2 keltasipulia suikaleina
0,75 dl oliiviöljyä
suolaa
sokeria
1 tl kuivattua timjamia
1-2 rkl valkoviinietikkaa
rouhittua rosé-, viher- ja valkopippuria

Sitruunakastike:
4 dl maitoa
40 g voita
2 rkl vehnäjauhoja
suolaa
2 rkl tuorepuristettua sitruunamehua tai maun mukaan
1 tl hienoraastettua sitruunakuorta
nippu hienonnettua tilliä

perunoita

Aloita ruoan valmistus uunijuuriselleristä. Sekoita isossa kulhossa oliiviöljy ja mausteet (mausteita maun mukaan) sekä sekoita aineet keskenään. Kaada juurisellerikuutiot kulhoon ja kääntele niitä näin, että mausteseos sekoittuu tasaisesti selleriin. Kaada juurisellerikuutiot uunivuokaan, tasoita ne sekä kypsennä niitä uunissa keskiritilätasolla 225 asteessa 30 minuuttia tai kunnes juuriselleri on pehmeä.

Valmista kampelat. Sekoita isolla syvällä lautasella korppujauhot, suola, jauhettu musta pippuri, porkkana- ja juustoraaste keskenään. Vatkaa kananmunan rakenne toisella lautasella haarukalla rikki. Kastele kampelafilee vatkattuun munaan sekä sen jälkeen toiselle lautaselle, missä on kuorrutussekoitus. Paina kampelafileetä hyvin kuorrutukseen, kääntele filee ja paina toinenkin puoli kuorrutukseen. Nosta sormilla kuorrutussekoitusta fileen päälle ja tasoita se fileelle. Nosta filee varovasti kuumalle voipannulle ja paista kampelafileetä keskilämmöllä molemmin puolin. Paista sillä tavalla kaikki fileet. Kuorrutusta pitää olla reilusti ja kalan paistumisen aikana se kiinnittyy hyvin kalan pinnalle. Porkkanaraaste kypsyy hienosti ja se jää rapeaksi. Nosta paistetut kampelafileet uunivuokaan (pohjalla vähän voita) ja ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa voit nostaa sen uuniin (100 asteeseen) odottamaan kunnes muu ruoka valmistuu.

Valmista sitruunakastike. Sulata pienen kasarin pohjassa voi ja lisää jauhot. Kun jauhot ovat sekoittuneet voin kanssa, lisää maito vispilällä maitoa jatkuvasti sekoittaen. Sekoita kastiketta kunnes se sakenee ja pulpahtaa. Lisää suola, sitruunan mehu ja raastettu kuori sekä hienonnettu tilli. Sekoita kastiketta varovasti. Anna sillä muutaman hetken pulpahtaa ja nosta kasari levyltä pois.

Ruoanlaiton aikana keitä myös perunat.

Tarjoile juusto- ja porkkanakuorrutettua kampelaa uunijuurisellerin, keitettyjen perunoiden ja sitruunakastikkeen kanssa.

Huom! Voi pakastaa, paitsi keitetyt perunat. Mielestäni keitetyt perunat sulamisen jälkeen eivät enää maistuu hyvälle.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka.

++++++

EST

Kampela paneerimise vihje olen saanut oma abikaasalt. Ta on toonud selle Riia Lidost, kus sôi juustu- ja porgandipaneeritut lesta. Valmistasin lesta tema vihje järgi ja môtlesin ise, kuidas lesta vôiks juustu- ja porgandipaneeringus praadida ja minu meelest ônnestus see hästi. Soovitan seda kalasôpradele. Kastme ja juurselleri retsepti olen ise väljamôlenud ja minu arust sobivad need lestaga väga hästi kokku.

2-4 portsjonit

Valmistusaeg kokku 1 tund ja 10 minutit

4 keskmise suurusega lestafileed
2 peenriivitut porgandit
120 g riivitud juustu
u. 1 dl riivsaia
soola
jahvatatut musta pipart
1 kanamuna
vôid praadimiseks

Ahjujuurseller:
1 suurem juurseller kuubikutena
2 mugulsibulat lôikudena
0,75 dl oliiviôli
soola
suhkrut
1 tl kuivatatut tüümiani
1-2 rkl valge veini äädikat
värskelt jahvatatut rosé-, rohelist- ja valget pipart

Sidrunikaste:
4 dl piima
40 g vôid
2 rkl nisujahu
soola
2 sl värskelt pressitud sidrunimahla vôi maitse järgi
1 tl peenriivitud sidrunikoort
kimp tilli hakituna

kartuleid

Alusta toidu valmistus ahjujuursellerist. Sega suures kausis oliivôli ja maitseained (maitseaineid maitse järgi) ning sega kôik ained omavahel. Kalla juurselleri kuubikud kaussi ja sega neid ôlisegus nii, et ôlisegu seguneb tasaselt juursellerikuubikutega. Kalla kuubikud ahjuvormi, tasanda need ning anna küpseda ahju keskmisel kôrgusel 225 kraadis 30 minutit vôi nii kaua kuni juurselleri on pehme.

Valmista lestad. Sega suurel sügaval taldrikul riivsai, sool, must jahvatatud piper, riivitud porgand ja juust omavahel. Klopi muna lahti teisel sügaval taldrikul. Kasta lestafilee muna sisse ja selle järel tôsta see paneerimissegusse. Vajuta filee paneerimissegu sisse, nii et see katab kogu filee pinna. Keera filee ümber ja vajuta taas, et ka teine pool oleks korralikult paneeritud. Vôid sôrmedega tôsta paneerimissegu tasaselt filee peale, et seda oleks tôesti palju. Tôsta paneeritud filee ettevaatlikult kuumale särisevale vôipannile ning prae filee môlemalt poolt keskmisel kuumusel. Prae nii kôik lestafileed. Paneeringut peab olema palju ja kala küpsemise ajal see kinnitub hästi kala pinnale. Riivitud porgand küpseb hästi ära ja jääb krôbedaks. Tôsta praetud lestafileed ahjuvormi (mille pôhjal on veidi vôid) ja toiduvalmistuse lôpupoole vôid selle panna ahju ootama (100 kraadi sisse) kuni muu toit valmib.

Valmista sidrunikaste. Sulata väikse kastruli pôhjas vôi ja lisa jahu. Kui jahu on segunenud vôi sisse, lisa piim vispliga piima pidevalt segades. Sega kastet pidevalt kuni see muutub paksemaks ja ühtlaseks ning sellest tôuseb mulle. Lisa sool, sidruni mahl ja riivitud sidrunikoor ning peenestatud till. Sega kastet ettevaatlikult ja anna sellel tasaselt keeda môni hetk ning siis tôsta see pliidi plaadilt ära.

Toidu valmistamise ajal keeda ka kartulid.

Paku juustu- ja porgandipaneeritud lesta ahjujuurselleri, keedetud kartulite ja sidrunikastmega.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma, väljaarvatud keedetud kartulid. Minu arust keedetud kartulid ülessulamise järel ei maitse enam hästi.

Serveerimise ettepanek: Pearoog.

keskiviikko 12. lokakuuta 2011

Frikadellikeitto - Frikadellisupp




FIN

Frikadellikeitolla on kodin ja äidin tuoksu. Se on lasten yksi lempikeitoista.

3 l

Valmistusaika 45 minuuttia

Frikadellitaikina:
400 g sika-nautajauhelihaa
1 pieni keltasipuli hienonnettuna
1 kananmuna
korppujauhoja
suolaa
jauhettua mustaa pippuria

5 perunaa paloiteltuna
3 porkkanaa paloiteltuna
1 palsternakka paloiteltuna
pala lanttua paloiteltuna
½ dl riisiä
suolaa
kokonaisia mustia pippureita
3 laakerinlehteä
hienonnettua ruohosipulia
hienonnettua persiljaa

Valmista frikadellien taikina sekoittamalla kulhossa taikinan kaikki aineet. Tee frikadellit. Ota vasempaan kämmeneen pala jauhelihamassasta sekä purista peukalon ja etusormen välistä pieniä jauhelihapaloja. Pyörittele oikealla kädellä ne työtasolla pieniksi palleroiksi. Silla tavalla valmistat frikadellit nopeasti. Voit tehdä frikadellit valmis ennen keiton valmistamista tai sitten voit valmistaa niitä keiton kypsymisen aikana. Viimeisessä tapauksessa pitää toimia tosi ripeästi.

Kaada kattilaan 1,5 l vettä, lisää suola ja nosta kattila kuumalle hellan levylle. Huuhtele riisi. Lisää riisi kiehuvaan veteen ja anna riisillä kypsyä noin puolet sen kypsymisen ajasta. Sen jälkeen lisää porkkana, palsternakka ja lanttu sekä anna niillä kypsyä muutaman minuutin. Lisää mausteet (ei vielä persiljaa ja ruohosipulia). Anna keitolla kypsyä hellan levyn keskilämmöllä kunnes riisi ja juurekset ovat melkein kypsiä. Lisää frikadellit ripeästi keittoon ja sekoita välillä kauhalla keittoa varovasti etteivät frikadellit tarttuisi yhteen. Frikadellit ovat kypsiä silloin kun ne ovat nousseet keiton pinnalle. Kuori vaahto. Tarkista keiton maku ja lisää tarvittaessa suola. Keiton valmistamisen aikana lisää tarvittaessa vettä. Viimeisenä lisää hienonnettu persilja ja ruohosipuli.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka, lapsille.

++++++

EST

Frikadellisupil on kodu ja ema lôhn. See on laste üks lemmiksuppidest.

3 l

Valmistusaeg 45 minutit

Frikadellitaigen:
400 g sea-veise hakkliha
1 väike mugulsibul hakituna
1 kanamuna
riivsaia
soola
jahvatatut musta pipart

5 kartulit tükeldatuna
3 porgandit tükeldatuna
1 pastinaak tükeldatuna
üks sobiv tükk kaalikat tükeldatuna
½ dl riisi
soola
musti terapipraid
3 loorberilehte
hakitud murulauku
hakitud peterselli


Valmista frikadellide taigen segades kausis kôik taigna ained. Tee frikadellid. Vôta vasakusse pihku tükk hakklihamassist ning pressi pöidla ja nimetisôrme vahelt väikseid hakklihatükke välja. Pöörita parema käega töölaual need ümarateks pallideks. Sel viisil on valmistad frikadellid kiiresti. Vôid teha frikadellid valmis enne supi valmistamist vôi valmistada neid kiiresti supi keemise ajal. Viimasel puhul pead olema väga nobe.

Kalla supipotti 1,5 l vett, lisa sool ja tôsta pott kuumale pliidile. Loputa riis vees. Lisa riis keevasse vette ja anna riisil küpseda umbes pool selle küpsemise ajast. Siis lisa porgand, pastinaak ja kaalikas ning anna neil küpseda môned mintuid. Lisa maitseained (ei veel maitserohelist). Anna supil keeda keskmisel temperatuuril kuni riis ja juurviljad on peaaegu pehmed. Lisa ükshaaval ja kiiresti supile frikadellid ja sega vahetevahel suppi ettevaatlikult, et frikadellid ei kleepuks kokku. Frikadellid on küpsed siis, kui need on tôusnud pinnale. Koori vaht pinnalt. Kontrolli supi maitse ja lisa vajadusel soola. Supi valmistamise ajal vôid lisada vajaduse korral vett. Viimasena lisa hakitud petersell ja murulauk.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Kodutoit, lastele.

maanantai 10. lokakuuta 2011

Lautasellesi 31/100 Suomen ruokablogien TOP:ssa - Lautasellesi 31/100 Soome toidublogide TOP:s

FIN

Silloin kun ei usko silmiään... Kuka osaa sanoa? Kuka niitä listoja tekee? Juuri nyt on Lautasellesi 31.sijailla 100:n suosituimman ruokablogin listalla!

Olen kyllä huomannut, että kävijämäärät ovat nousseet, mutta.... En tiedä, mistä nämä tiedot ovat kotoisin, mutta tässä on suuren kiitoksen paikka: Suuret kiitokset, rakkaat lukijat ja minun blogissa kävijät! Te olette sen tehneet! Sadoista ruokablogeista 31:n ei ole olla paha...

+++++++

EST

Siis kui usu oma silmi... Kes oskab öelda? Kes neid liste teeb? Just nüüd on Lautasellesi 31.kohal
100 populaarsema toidublogi listil!

Olen küll märganud, et lugejate hulk minu blogis on kasvanud, aga…. Ei tea, kust need andmed on vôetud, aga siin on suure tänu ütlemise koht: Suur tänu, kallid lugejad ja minu blogis käijad! Te olete selle teinud!
Sadadest toidublogidest 31. ei ole olla halb....

keskiviikko 5. lokakuuta 2011

Saunaillan uuniperunat - Saunaôhtu ahjukartulid




FIN

Niitä uuniperunoita söimme minun lapsuudenaikana usein saunaillan jälkeen. En tiedä, miksi ne ovat juuri uuniperunat? Uuniruoassa on kuitenkin vielä lanttua ja porsaan lihaa. Meillä oli saunailta viikonloppuisin. Silloin kun äiti teki keittiössä esivalmistustöitä, me tytöt (sisko ja minä) laitoimme saunan isän kanssa lämpenemään. Sen jälkeen kun uuniperunat olivat laitettu uuniin ja sauna oli kuuma, menivät ”naiset” saunaan. Naisten saunavuoron jälkeen tuli miesten saunavuoro. Miesten vuoron aikana äiti nosteli vuoassa perunat päällimmäisiksi ja ruoka sai kypsyä vielä tunnin verran uunissa. Kyllä oli hyvä syödä saunaillan jälkeen niitä perunoita ja käydä väsyneenä puhtaiden lakanoiden väliin nukkumaan! Tuli hyvä uni. Minulla oli onnellinen lapsuus.

Me olimme suurin osin omavaraisia ja meillä oli tynnyri täynnä suolattua sianlihaa. Äiti valitsi uuniperunoita varten tynnyristä sopivan lihapalan, kylkipala oli suosittu, leikkasi siitä viipaleet sekä kiehautti ylimääräisen suolan vedessä pannulla lihasta pois. Näin tuli myös vaahto ulos ja uuniperunoiden liemi jäi kirkkaaksi. Liemestä valmistettiin kastike. Minulla piti toimia toisin, koska minulla ei ollut suolalihaa. Lihan ruskistaminen pannulla ennen vuokaan laittamista ei toimi, koska liha kuivuu uunissa.

4 annosta

Valmistusaika 2 tuntia 30 minuuttia

800 g / 5 viipaletta viljaporsaan kassleria tai näin paljon, että niitä on yksi kerros vuoassa / hyvin sopii lampaan liha
1 lanttu / noin 700 g tai näin paljon, että lanttuviipaleita on kokonainen kerros uunivuossa
11 perunaa tai näin paljon, että niitä on yksi kerros vuoassa
mustaa kokonaista pippuria
laakerinlehteä
suolaa
vettä

Kastike:
uuniperunoiden lientä
1 keltasipuli kuutioituna
nippu persiljaa hienonnettuna
suolaa
rouhittua mustaa pippuria

Tämän uuniruoan valmistusperiaate on hyvin yksinkertainen: syvässä isossa uunivuoassa pitää olla kerros lanttuviipaleita, kerros samankokoisia perunoita ja kerros lihan viipaleita.
Kuori perunat ja lanttu. Leikkaa perunat näin, että palat ovat samankokoiset. Leikkaa lantusta noin 1 cm paksuiset viipaleet. Leikkaa isosta kasslerpalasta noin 1-1,5 cm paksuiset viipaleet. Lado lanttuviipaleet vierekkäin syvän uunivuoan pohjalle. Lado niiden päälle tasainen kerros perunoita. Lisää suolaa juureksille. Aseta kasslerviipaleet perunoiden päälle ja ripottele myös lihan päälle suolaa. Kaada vuokaan sen verran vettä, että perunat ovat melkein veden peitossa.

Nosta vuoka uuniin 250 asteeseen keskiritilätasolle ja anna kypsyä uunissa 1 tunnin. Sen jälkeen kun liemestä alkaa nousta kuplia (uunista tulee tuoksuja), vähentää uunin lämpöä 225 asteeseen.

Nosta vuoka uunista. Nosta reikäkauhalla lihapalat, perunat ja lanttuviipaleet vuoasta ulos ja siivilöi liemi. Lado uudestaan lanttuviipaleet vuoan pohjalle, lado niiden päälle kasslerviipaleet ja päällimmäisiksi kerrokseksi lado perunat. Kaada liemi vuokaan. Voit tarvittaessa lisätä vettä, koska lientä pitää olla reilusti, niin paljon, että perunat ovat osittain liemessä. Lisää tarvittaessa suolaa. Lisää kokonaisia mustia pippureita ja laakerinlehdet.

Nosta vuoka uuniin ja anna kypsyä 225 asteessa vielä 1 tunnin tai näin kauan kunnes kaikki juurekset ja liha ovat kypsiä.

Valmista kastike. Nosta kauhalla vuoasta lientä kulhoon, lisää hienonnettu persilja ja sipuli, rouhittu musta pippuri ja tarvittaessa suola. Sipulikuutiot muuttuvat kuumassa liemessä al denteksi, mikä sopii sille kastikkeelle erittäin hyvin.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, saunaillaksi. Se ei ole raskasta ruokaa, siksi sopiva laihduttajille/painonvartijoille/keventäjille.

+++++

EST

Neid ahjukartuleid sôime minu lapsepôlvekodus sageli saunaôhtu järgi. Ei tea, miks need on just ahjukartulid kui toidus on veel kaalikat ja sealiha? Meil oli saunaôhtu nädalavahetusel ja sel ajal kui ema tegi köögis eelvalmistustöid, meie tüdrukud (mina ja ôde) kütsime isaga sauna. Kui ahjukartulid olid pandud ahju ja saun oli soe, läksid ”naised” sauna. Selle järel oli meeste saunakord. Meeste saunakorra ajal ema jätkas toidutegemist, tôstis kartulid liha alt pealmiseks korraks ja andis toidul veel 1 tunni ahjus küpseda. Küll oli hea süüa saunaôhtu järel neid kartuleid ja minna väsinuna puhaste linade vahele magama. Tuli hea uni. Minul oli ônnelik lapsepôlv.

Meil kasvatati peaaegu kogu toit omas majapidamises ja tünn oli täis soolatud sealiha. Ema käis ahjukartulite jaoks valimas tünnist sobiva lihatüki. Pidi olema läbikasvanud liha vôi küljetükk. Ta lôikas lihast lôigud ning esikeetis need pannil vees. Nii tuli üleliigne sool ja vaht lihast välja. Tänu sellele tuli ahjukartulite leem selge ja kirgas. Leemest valmistati kastet. Mina valmistasin omad ahjukartulid veidi teistmoodi, sest minul ei olnud soolaliha. Liha pruunistamisel pannil enne ahjupanekut tuleb küll lihast verine vaht välja, aga sellisel viisil ahjukartulite liha muutub ahjus liiga kuivaks.

4 portsjonit

Valmistusaeg 2 tundi ja 30 minutit

800 g / 5 lôiku viljapôrsa kasslerit vôi nii palju, et lihalôike oleks vormis üks kiht / hästi sobib veel lambaliha
1 kaalikas / umbes 700 g vôi nii palju, et kaalika lôike oleks ahjuvormis üks kiht
11 kartulit vôi nii palju, et kartulit oleks ahjuvormis üks kiht
musti terapipraid
loorberilehti
soola
vett

Kaste:
ahjukartulite leent
1 mugulsibul hakituna
kimp peterselli hakituna
soola
jahvatatut musta pipart

Selle ahjutoitu valmistuspôhimôte on hästi lihtne: sügavas suures ahjuvormis peab olema üks kiht kaalikalôike, üks kiht sama suuri kartuleid ja üks kiht lihalôike.

Koori kartulid ja kaalikas. Lôika kartul nii, et kartulit on samasuurused tükid. Lôika kaalikast umbes 1 cm paksused lôigud. Lôika suurest kasslertükist umbes 1-1,5 cm paksused tükid. Lao kaalikalôigud kôrvuti sügava ahjuvormi pôhjale. Lao nende peale kartulid. Lisa juurviljadele soola. Aseta kasslerlôigud kartulite peale ja lisa ka lihale soola. Kalla ahjuvormi nii palju vett, et kartulid on peaaegu vee all.

Tôsta ahjuvorm ahju 250 kraadisesse kuumusesse keskmisele kôrgusele ja anna küpseda 1 tund. Kui leem hakkab keema (ahjust tuleb lôhna), siis vähenda ahju temperatuuri 225 kraadini.

Tôsta ahjuvorm ahjust välja. Tôsta lihatükid, kartulid ja kaalikalôigud vormist vahukulbiga välja ja kurna leem. Lao jälle kôigepealt kaalikalôigud ahjuvormi pôhjale, nende peale lao kasslerlôigud ja pealmiseks kihiks kartulid. Kalla leem vormi. Vôid vajaduse korral lisada vett, sest leent peab olema palju, nii palju et kartulid on pooleni vee sees. Lisa vajaduse korral soola. Lisa pipraterad ja loorberilehed.
Tôsta ahjuvorm ahju ja anna küpseda 225 kraadis veel 1 tund vôi nii kaua kuni juurviljad ja liha on küpsed.

Valmista kaste. Tôsta kulbiga ahjuvormist leent kaussi, lisa hakitud petersell ja sibul, jahvatatud must pipar ja soola vajaduse korral. Hakitud sibul muutub kuuma leeme sees kohe al denteks, mis sobib sellele kastmele eriti hästi.

Tähelepanu! Kasslerliha on Soomes igapäevane nimetus sea kaelatükile. Soomes müüakse kasslersealiha. Soositud lihatükk grillimiseks. (Lisan siia: käisin nädalavahetusel Eestis ja nägin kaelakarbonaadi reklaami tv:s, tôenäöliselt on Soome kassler Eesti kaelakarbonaad, lihatükkide väljanägemine väga sarnane).

Serveerimise ettepanek: Pearoog, saunaôhtuks. See ei ole raske toit, sobib dieedipidajale, kaalujälgijale vôi kergema toidu sööjale.

maanantai 3. lokakuuta 2011

Puolukka-omenasalaatti - Pohla-ôunasalat (vege)



FIN

Minulla ei ole säilykkeiden säilyttämisen tilaa, siksi valmistin vaan yhden purkin puolukka-omenasalaattia. Se on minun äidin resepti. Minun lapsuudenkodin lähiympäristössä ei ollut puolukkametsiä ja niitä saimme harvoin sekä torilla olivat ne hyvin arvokaita. Kun äiti onnistui saamaan vähän puolukoita, sitten hän jatkoi niitä omenilla. Salaatin omenien ja puolukoiden suhde on 1:1. Siitä tuli salaatti, mitä laitettiin vaan juhlapöydälle. Toivottavasti minulla säilyy tämä salaatti jääkaapissa joulujen saakka. Kaunis väri joulupöydälle. Voi käyttää myös hillona.

(Valmistin myöhemmin vielä toisenkin purkillisen, että voisi syksylläkin sitä syödä).

Huomasin netistä, että puolukka-omenahilloa valmistetaan myös Suomessa. Täällä ainakin puolukoita riittää.

½ l:n purkki

Valmistusaika yhteensä 25 minuuttia

300 g puolukoita
4 pienempää omenaa paloiteltuna
1 ½ dl sokeria (sokerin määrä riippuu valmistajan mausta sekä omenien happamuudesta)

Kaada omenapalat, puhtaat puolukat ja sokeri kattilaan ja keitä salaattia miedolla lämmöllä 10 minuuttia kunnes se on pehmeä. Sekoita salaattia kattilassa aika vähän, sopivasti, näin omenapalat ja puolukat säilyvät kokonaisina. Kuori vaahto pinnalta jos sitä tulee pinnalle.

Purkita salaatti.

Tarjoiluehdotus: Lisuke liharuokien kanssa, erittäin hyvin sopii porsaan kanssa.

++++

EST

Minul ei ole hoidiste säilitamiseks sopivat ruumi, sellepärast valmistasin ainult ühe purgi pohla-ôunasalatit. See on minu ema retsept. Minu lapsepôlvekodu lähedal ei olnud pohlametsi ja neid saime harva ning turulgi pohlad olid kallid. Kui emal ônnestus saada veidi pohlasid, siis ta jätkas neid ôuntega. Salatis ôunte ja pohlade suhe on 1:1. Sellest tuli salat, mis pandi esile ainult peolauale. Loodetavasti minul säilub see salat külmkapis jôuludeni. Ilus värv jôululauale. Vôib kasutada ka moosina.

(Valmistasin küll hiljem veel ühe purgitäie seda salatit, et saaks ka sügisel seda süüa).

Neti kaudu leidsin, et pohla-ôunamoosi valmistatakse ka Soomes. Siin vähemalt pohlasid piisab.

½ l purk

Valmistusaeg esivalmistustööga kokku 25 minutit

300 g pohli
4 väiksemat ôuna tükeldatuna
1 ½ dl suhkrut (suhkru hulk sôltub valmistaja maitsest ja ôunte hapususest)

Kalla ôunatükid, pohlad ja suhkur kastrulisse ja keeda salatit keskmisel kuumusel 10 minutit kuni se on pehme. Sega salatit kastrulis üsnä vähe, sobivalt, et ôunatükid ja pohlad säiluvad terveina. Koori vaht salati pealt kui seda tuleb.

Purgita salat.

Serveerimise ettepanek: Lisand lihatoitude juurde, eriti hästi sobib sealihaga.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...