perjantai 30. syyskuuta 2011

Pepperoni-katkarapupizza – Pepperoni-krevetipizza






FIN

1 pelillinen

Valmistusaika 1 h ja 20 minuuttia

Peruspizzapohjan resepti on Kaarina Roinisen keittökirjasta ”Parhaat kotileivonnaiset”.

Peruspizzapohja:
2 dl vettä
30 g tuoretta hiivaa
½ tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
5 dl vehnäjauhoja

Pepperonitäyte:
pepperonia
3 pitkä voileipäkurkkuviipaletta kuutioina
1 sipuli kuutioituna ja kuullotettuna öljyssä
murennettua sinihomejuustoa

Katkaraputäyte:
100 g katkarapuja
½ purkkia ananaspaloja
puristettua valkosipulia oliiviöljyssä
murennettua sinihomejuustoa

vielä pizzamaustetta ja juustoraastetta
3 rkl ketsuppia ja 1 rkl aprikoosimarmeladia keskenään sekoitettuna

Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Sekoita joukkoon suola, öljy ja vehnäjauhot. Alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi ja anna kohota (minulla kohosi 1 h).

Levitä leivinpaperin arkille jauhoja. Kauli leivinpaperin päällä taikina leivinpaperin kokoiseksi ja vedä se leivinpaperin reunasta syvälle uunipellille. Tee haarukalla taikinaan/pohjaan reiät ja levitä lusikalla pizzapohjalle ketsuppi-aprikoosihillosekoitus.

Levitä yhdelle puolelle pizzapohjalle pepperoni täyte: lado vierekkäin pepperoniviipaleet, ripottele päälle kurkkukuutiot, kuullotetut sipulikuutiot, murennettu sinihomejuusto.

Levitä toiselle puolelle pohjalle katkaraputäyte: levitä tasaisesti täytteeksi katkaravut, ananaspalat, lusikoi tasaisesti puristettua valkosipulia oliiviöljyssä ja lopuksi murennettua sinihomejuustoa.

Ripottele täytteen päälle pizzamaustetta ja nosta pizza 250 asteeseen uuniin keskiritilätasolle sekä anna paistua noin 10 minuuttia kunnes pizzan reunat ovat saaneet väriä. Nosta pizza ulos uunista ja levitä pizzalle juustoraastetta sekä anna olla uunissa vielä muutaman minuutin kunnes juusto on sulanut.

Tarjoiluehdotus: Lämmin välipala, pääruoka.

+++++

EST

1 ahjuplaadi täis

Valmistusaeg 1 h ja 20 minutit

Tavalise pizzapôhja resept on Kaarina Roinise kokaraamatust ”Parhaat kotileivonnaiset” (”Parimad koduküpsetised”).

Pizzapôhja:
2 dl vett
30 g toorest pärmi
½ tl soola
4 rkl oliiviôli
5 dl nisujahu

Pepperonitäidis:
pepperonit
3 pikka vôileiväkurgi lôiku kuubikutena
1 sibul kuubikutena ja veidi pruunistatuna
murendatud sinihallitusjuustu

Krevetitäidis:
100 g keedetud krevette
½ purki ananassitükke
pressitud küüslauku oliiviôlis
murendatud sihihallitusjuustu

veel pizzamaitseainet ja riivitud juustu
3 sl ketsupit ja 1 sl aprikoosimarmelaadi omavahel segatuna

Leota käesoojas vees pärm. Sega hulka sool, ôli ja jahu. Sôtku tainas tasaseks ja tihedaks ning anna sellel kerkida (minul kerkis 1 h).

Levita küpsetuspaberile jahu. Rulli paperi peal taigen küpsetuspaberitüki äärteni ja vea paberi äärest pizzapôhi sügavale ahjuplaadile. Pista kahvilga pizzapôhjale augud ja levita lusikaga taigaplaadile ketsupi-aprikoosimarmelaadi segu.

Levita ühele poolele pizzapôhjale pepperonitäidis: lao teineteise kôrvale pepperonilôigud, raputa peale kurgikuubikud, sibul ja murendatud sinihallitusjuust.

Levita teisele poolele pizzapôhjale krevetitäidis: levita täidiseks krevetid, ananassitükid, tôsta lusikaga tasaselt pressitud küüslauku oliiviôlis ja lôpuks murendatud sinihallitusjuustu.

Raputa täidise peale pizzamaitseainet ja tôsta pizza 250 kraadisesse ahju keskmisele kôrgusele ja anna küpseda umbes 10 minutit kuni pizza ääred on saanud veidi pruuni värvi. Tôsta pizza ahjust välja ja levita pizzale riivitud juust ning anna pizzal olla ahjus veel môned minutid kuni juust on sulanud.

Serveerimise ettepanek: soe vahepala, pearoog.

tiistai 27. syyskuuta 2011

Arkinen grillikanasalaatti - Argine grillkanasalat


FIN

4 annosta

Valmistusaika 20 minuuttia

Salaatti:
2 ruukkua lehtisalaattia
2 grillikanan rintapala (ilman nahka ja luita)
4 keitettyä kananmunaa
2 tomaattia
1 pieni paprika
pala kurkkua
1 prk ananaspaloja liemessä

Kastike:
1 dl ananaspalojen lientä
1 dl oliiviöljyä
1 tl puristettua valkosipulia oliiviöljyssä
Provencale yrttiseosta
grillimaustetta
ripaus suolaa
2 rkl valkoviinietikkaa
P.S. Liemen ja oliiviöljyn määrä riippuu siitä, miten paljon haluat kastiketta. Minä tykkään kun on paljon kastiketta. Salaatti tulee mehukas.

Leikkaa munaleikkurilla kananmunat sektoreiksi ja leikkaa grillikanan rintapalat poikittain viipaleiksi. Aseta ne tarjoilualuselle.

Valmista salaatin kastike sekoittamalla pienessä kulhossa kaikki kastikkeen aineet. Mausteita maun mukaan.

Huuhtele salaatti ja vihannekset. Repii salaattilehdet paloiksi, leikkaa tomaatista, kurkusta ja paprikasta viipaleet. Nosta ne kulhoon ja lisä ananaksenpalat. Valuta kulhoon puolet kastikkeesta ja kääntele puhtain käsin salaattia niin että kastiketta on tasaisesti salaatilla.

Voit tehdä valmis annoslautaset nostamalla salaattia lautaselle ja asettamalla kananmunan sektorit ja grillikanan viipaleet salaatin päälle. Voit vielä lusikoita kastiketta annoksen päälle. Toinen vaihtoehto on, että syöjät kasaavat itse annoksen.

Tarjoiluehdotus: Alku- ja välipala.

Sillä salaatilla minun syyskuun ”Arkista hyvää” teema päättyy. Se on erittäin antoisa teema ja varmasti jatkan sillä myös tulevaisuudessa, koska kotikeittiössä kaiken eniten valmistellaan juuri arkiruokaa. Töissä käyvät ihmiset syövät kotona ainakin 2 x arkipäivässä ja siitä sitä ruokaa ja aineistoa postauksiin syntyy.

++++

EST

4 portsjonit

Valmistusaeg 20 minuutit

Salat:
2 potti lehtsalatit (Soomes müüakse salatit väikestes istutuspottides)
2 grillkana rinnalihatükki (ilma nahata ja luudeta)
4 keedetud kanamuna
2 tomatit
1 väike paprika
tükk kasvuhoonekurki
1 purkki ananassitükke omas mahlas

Kaste:
1 dl ananassikonservi mahla
1 dl oliiviôli
1 tl pressitud küüslauku oliiviôlis
Provencale ürdisegu
grillmaitseainet
veidi soola
2 rkl valge veini äädikat
P.S. Mahla ja ôli hulk sôltub sellest, kui palju tahad kastet. Minule meeldib kui on palju kastet. Salat tuleb mahlane.

Lôika kanamunad sektoriteks ja grillkana lihatükid pôigiti lôikudeks. Aseta need vaagnale.

Valmista salati kaste segades väikses kausis kôik salati ained. Lisa maitseaineid maitse järgi.

Loputa salat ja köögiviljad. Rebi lehtsalati lehed tükkideks, lôika köögiviljad lôikudeks ja tôsta need kaussi. Lisa ananass. Kalla pool salatikastet kaussi ja sega puhaste kätega salatit nii, et kôik ained on omavahel ühtlaselt segunenud.
Vôid teha valmis portsjonid tôstes salatit taldrikule ja asetades kanamunasektorid ja grillkanalôigud salati peale. Vôid lusikaga veel tôsta lisa kastet salati peale. Teine vôimalus on, et sööjad ise teevad oma taldrikule portsjoni.

Serveerimise ettepanek: Eelroog, vahepala.

Selle salatiga minu septermbri ”Igapäevast head” teema lôppeb. See on väga palju vôimalusi pakkuv teema ja kindlasti jätkan sellega ka tulevikus, sest koduköögis kôige rohkem valmistatakse just argipäevast toitu. Tööl käivad inimesed söövad vähemalt 2 x argipäeva jooksul kodus ja sellest seda toitu ja materjali postitusteks sünnib.

perjantai 23. syyskuuta 2011

Jauhelihakastike – Hakklihakaste


FIN

Kannattaako laittaa jauhelihakastiketta ruokablogiin? Se on niin tavallista kotiruokaa! Kun minä olen katsonut ja kokenut erilaista gourmee’ta ja ”gourmee’ta” tai gourmet’a ja ”gourmet’a” sekä mielet ovat sekaisin ja en jaksaa enää ihmetellä, silloin tavallinen jauhelihakastike nollaa ja puhdistaa tilanteen. Se on turvallista ja hyvää. Sitä syödään meillä usein muutenkin. Minun puoliso joutuu usein syömään ulkona, hänelle nousevat jo ovella ravintolatuoksut kurkkuun ja hän muistaa ruokalistoja ulkoa. Jauhelihakastike on yksi tilausruoka kun hän tulee kotiin. En viitsi edes kirjoittaa, miten lapset tykkäävät jauhelihakastikkeesta…. Se on niin kodinomaista ja hyvää. Eli jauhelihakastikkeella on meidän perheen ruokapöydällä kunniapaikka.

4-6 annosta

Valmistusaika 25 minuuttia

400 g sika-nauta jauhelihaa
n. 75-100 g voita
3 isoa rkl vehnäjauhoja
1 lihaliemikuutio
pippurisekoitusta
vettä
rypsiöljyä
voi olla koristeeksi hienonnettua persiljaa, ruohosipulia tai kevätsipulia

Ruskista jauheliha kuumalla öljypannulla (öljyä tarvittaessa jos jauhelihasta ei tulee riittävästi rasvaa).

Sulata ison kasarin pohjassa voi sekä ruskista vehnäjauhot voissa. Rasva-jauhot sekoituksella pitää olla sosemainen. Nosta kasari hanan alle, anna valua suoraan hanasta kylmää vetää kasariin ja sekoita muovivispilällä (toki voi olla teräsvispilä myös, minulla on vaan arvokas teflonkasari ja en halua sitä naarmuttaa) nopeasti kastiketta kasarissa, että siitä tulisi tasainen. Lisää vettä sen verran, että kastike tulee sopivasti sakea. Ruskean kastikkeen tekeminen on sellaista tunneperäistä ja intuitiivista ruoan valmistamista, kokin aisti sanoo sen, milloin kastikkeen koostumus on oikea.
Nosta kasari takaisin hellan kuumalle levylle, lisää ruskistunut jauheliha, pippurinsekoitusta ja lihaliemikuutio sekä anna kastikkeella poreilla keskilämmöllä muutaman minuutin.

Voit lisätä hienonnettua persiljaa, ruohosipulia tai kevätsipulia.

Tarjoile kastiketta keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka, pääruoka, lapsille.

+++++

EST

Kas tasub panna hakklihakastet toidublogisse? See on nii tavaline kodutoit! Kui mina olen vaatanud ja kogenud erinevat gourmee’d ja ”gourmee’d” tai gourmet’it ja ”gourmet’it” ning meeled on segamini ja ei jaksa enam imestada asjade üle, siis tavaline hakklihakaste nullib ja puhastab olukorra. See on nii turvaline ja hea. Seda süüakse meil sageli. Minu abikaasa peab sageli sööma väljas, talle tôusevad juba uksel restoranide lôhnad kurku ja ta mäletab peast menüüsid. Hakklihakaste on üks tellimustoit kui ta tuleb koju. Ei viitsi isegi kirjutada, kuidas lastele meeldib hakklihakaste… See on nii kodust ja head. Ehk lühidalt, hakklihakaste on meie pere toidulaual aukohal.

4-6 portsjonit

Valmistusaeg 25 minutit

400 g sea-veise hakkliha
u. 75-100 g vôid
3 suurt sl nisujahu
1 lihaleemekuubik
piprasegu
vett
rüpsiôli
vôib olla peenestatud peterselli, murulauku vôi rohelist sibulat

Pruunista hakkliha kuumal ôlipannil (ôli sellisel juhul kui hakklihast ei tule piisavalt rasva).

Sulata suure madala kastruli pôhjas vôi ning pruunista selles jahu. Rasva-jahusegul tuleb olla püreetaoline. Tôsta kastrul kraani alla ja anna joosta otse kraanist kastrulisse vett ja sega plastmassvispliga (vôib muidugi ka terasvispliga, aga minul on kallis teflonkastrul ja ma ei taga sellele kriimustusi) kiiresti kastet, et sellest tuleks tasane ja ühtlane. Anna joosta nii palju vett, et kaste tuleb sobivalt paks. Pruuni kastme tegemine on selline tundega ja intuitiivne toidu valmistamine, koka sisemine tunne ütleb, kuna kastme koostis on sobiv. Tôsta kastrul tagasi pliidi kuumale plaadile, lisa pruunistatud hakkliha, piprasegu ja lihaleemekuubik ning anna kastmel haududa keskmisel kuumusel môned minutid.

Vôid lisada hakitud peterselli, murulauku vôi rohelist sibulat.

Paku kastet keedetud kartulite ja salatiga.

Serveerimise ettepanek: Kodutoit, pearoog, lastele.

Nakkikastike - Viinerikaste




FIN

4-6 annosta

Valmistusaika 25 minuuttia

Tästä tulee minun appiukon ruskean kastikkeen ohje, siitä olen valmistanut nakkikastikkeen. Se on hänen perintö minun puolison kautta meidän perheen vakioruokalistalla. Kastikkeen raaka-ainemäärät ovat suunta antavia, koska minulla on oma iso kasari, mihin minä kastikkeen valmistan ja se tulee jo niin spontaanisti, että en ajattele kastikkeen valmistamisen aikana raaka-aineiden tarkka määrää. Kastikkeella pitää olla sopivasti paksu/sakea ja minä ruskistan jauhot keski-ruskeaksi.

P.S. Samalla tavalla voi valmistaa makkarakastikkeen ja jauhelihakastikkeen (viimeisestä tulee ohje seuraavassa postauksessa).

300 g kuorettomia nakkeja
n.75-100 g voita
n.3 isoa rkl vehnäjauhoja
1 lihaliemikuutio
pippurisekoitusta
vettä
rypsiöljyä
voi olla koristeeksi hienonnettua persiljaa, ruohosipulia tai kevätsipulia

Leikkaa nakeista viipaleet ja ruskista niitä kuumalla öljypannulla.

Sulata ison kasarin pohjassa voi sekä ruskista vehnäjauhot voissa. Rasva-jauhot sekoituksella pitää olla sosemainen. Nosta kasari hanan alle, anna valua suoraan hanasta kylmää vetää kasariin ja sekoita muovivispilällä (toki voi olla teräsvispilä myös, minulla on vaan arvokas teflonkasari ja en halua sitä naarmuttaa) nopeasti kastiketta kasarissa, että siitä tulisi tasainen. Lisää vettä sen verran, että kastike tulee sopivasti sakea. Ruskean kastikkeen tekeminen on sellaista tunneperäistä ja intuitiivista ruoan valmistamista, kokin aisti sanoo sen, milloin kastikkeen koostumus on oikea.

Nosta kasari takaisin hellan kuumalle levylle, lisää ruskistetut nakit, pippurinsekoitusta ja lihaliemikuutio sekä anna kastikkeella poreilla keskilämmöllä muutaman minuutin.
Voit lisätä hienonnettua persiljaa, ruohosipulia tai kevätsipulia.

Tarjoile kastiketta keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka, pääruoka, lapsille.

+++++

EST

4-6 portsjonit

Valmistamise aeg 25 minutit


Siit tuleb minu äia pruuni kastme retsept, millest olen valmistanud viinerikastme. See on äia pärand minu abikaasa kaudu meie pere igapäevasesse toidumenüüsse. Kastme toorainete hulgad on suunta andvad, sest minul on suur madal kastrul, kuhu ma selle kastme valmistan ja see tuleb juba nii spontaanselt, et ma ei môtle kastme valmistamiseks kuluvaid tooraine hulki. Kastmel peab olema sobivalt paks ja minä pruunistan jahu keskmiselt pruuniks.

P.S. Samal viisil vôib valmistada vorsti- ja hakklihakastme (viimase retsept tuleb järgmises postituses).

300 g kooreta viinereid
u.75-100 g vôid
u.3 suurt sl nisujahu
1 lihaleemekuubik
piprasegu
vett
rüpsiôli
vôib olla peenestatud peterselli, murulauku vôi rohelist sibulat

Lôika viinerid viiludeks ja pruunista need kuumal ôlipannil.
Sulata suure madala kastruli pôhjas vôi ning pruunista selles jahu. Rasva-jahusegul tuleb olla püreetaoline. Tôsta kastrul kraani alla ja anna joosta otse kraanist kastrulisse vett ja sega plastmassvispliga (vôib muidugi ka terasvispliga, aga minul on kallis teflonkastrul ja ma ei taga sellele kriimustusi) kiiresti kastet, et sellest tuleks tasane ja ühtlane. Anna joosta nii palju vett, et kaste tuleb sobivalt paks. Pruuni kastme tegemine on selline tundega ja intuitiivne toidu valmistamine, koka sisemine tunne ütleb, kuna kastme koostis on sobiv.

Tôsta kastrul tagasi pliidi kuumale plaadile, lisa pruunistatud viinerid, piprasegu ja lihaleemekuubik ning anna kastmel haududa keskmisel kuumusel môned minutid.

Vôid lisada hakitud peterselli, murulauku vôi rohelist sibulat.

Paku viinerikastet keedetud kartulite ja salatiga.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Kodutoit, pearoog, lastele.

tiistai 20. syyskuuta 2011

Muhkea omenapiiras - Uhke ôunapirukas




FIN

Tämä muhkea omenapiirakka on syntynyt vahingossa. Vahingossa tulee hyviä onnistumisia. Halusin leipoa kaneli- ja omenapullia ja olin valmistamassa pullataikinaa monitoimikoneella. Tytär vieressä kyseli minulta jatkuvasti kaikenlaista, koska hänellä on nyt kyselyvaihe menossa ja minulla meni vehnäjauhon dl:n laskeminen sekaisin. Lisäsin taikinaan vehnäjauhoja 1 1/2 dl vähemmän kuin tavallisesti. Taikina kohosi erittäin hyvin, mutta se jäi liian pehmeäksi ja tarttui käsiin. Sitä ei ollut mahdollista kaulia. Tein silmäräpäyksessä suunnitelman muutoksen sekä otin kaapista esille ison kakku/piirakkavuoan ja päätin paistaa piirakan siellä. Halusin pelastaa mitä pelastettavissa on. Loput on historia. Söimme illallisen jälkeen kahvin kanssa pehmeää, suussa sulavaa ja muhkeaa omenapiirasta, puolisolta tuli heti lisätilauspyyntö sekä päätin, että leivon jatkossa useammin juuri sillä tavalla piiraita. Täytteeksi voi laittaa luumuja, marjoja, raparperia ja päärynää. Tyttärelle, joka oli ”pääsyyllinen” siihen onnistumiseen, maistui pehmeä pulla erittäin hyvin, hän oli syömisen aikana täysin hilja ja keskittynyt syömiseen sekä äidin korvat saivat hetkeksi lepoa.
P.S. Olen toisenkin kerran leiponut sitä omenapiirasta sekä onnistuin taas. Resepti toimii.

Pullataikina:
5 dl maitoa
50 g / 1 pkt tuoretta hiivaa
1 ½ tl suolaa
2 dl sokeria
9 dl vehnäjauhoja
150 g sulanut voita
halutessa voi lisätä kardemummaa

Täyte:
5 isoa omena paloina
voita
n. ½ dl kanelisokeria, näin paljon, että piirakkaan pinta on kanelisokerista ruskea
raesokeria


Käytä pullataikinaan huoneenlämpöisiä raaka-aineita. Kaada kädenlämpöinen maito monitoimikoneen kulhoon. Murenna sinne hiiva ja liuota se maitoon. Lisää suola ja sokeri. Sekoita monitoimikoneessa joukkoon 7 dl vehnäjauhoja (lisää 1 dl kerrallaan ja anna koneella sen soittaa taikinaan, sen jälkeen lisää seuraava 1 dl jauhoja jne.). Anna koneella suurimmalla teholla pari minuuttia kunnolla sekoittaa taikinaa. Sen jälkeen jatkaa normaaliteholla/nopeudella. Lisää sulanut voi ja kun se on sekoittunut taikinaan lisää loput jauhosta. Kun taikina on tasainen ripottele sen päälle vähän vehnäjauhoja sekä anna taikinalla kohota monitoimikoneen kulhossa kooltaan kaksinkertaiseksi (minulla kohosi 1 h). Peitä kulho puhtaan keittiöpyyhkeen alle.

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Voitele iso kakku/piirakkavuoka ja pane sen pohjalle leivinpaperin pala. Kaada taikina vuokaan ja levitä se tasaiseksi reunojen saakka. Aseta taikinan pinnalle pieniä voin paloja. Levitä tasaisesti omenapalat taikinan pinnalle täytteeksi sekä sirottele runsaasti omenien päälle kanelisokeria. Lopuksi koristele pinta vielä raesokerilla.

Nosta kakku/piirakkavuoka uuniin keskiritilätasolle ja paista omenapiirakkaa 30 minuuttia tai kunnes se on kypsä. Pistä pitkä puutikku kakkuun, jos sille ei tartu raakaa taikinaa, silloin se on kypsä.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Jälkiruoka, herkutteluun, lasten juhliin, juhlapöydälle.

+++

EST

See uhke ôunapirukas on sündinud kogemata. Siis tuleb häid ônnestumisi. Tahtsin küpsetada kaneeli- ja ôunasaiu ja tegin köögikombainiga tainast. Minu tütar küsis kôrval kôiksuguseid asju minult, sest tal on nüüd küsimise aeg tulnud ja minul läks nisujahu dl:te arvestamine segamini. Lisasin taignale nisujahu 1 1/2 dl vähem kui muidu. Taigen kerkis eriti hästi, aga see jäi liiga pehmeks ja kleepus kätele ning seda ei olnud vôimalik rullida. Tegin ühes silmapilgus plaanimuutuse ja otsisin kapist üles oma suure tordi/pirukavormi. Otsustasin piruka küpsetada selle sees. Tahtsin päästä, mida päästä veel on. Edaspidine on juba ajalugu. Sôime perega ôhtusöögi järel kohviga pehmet, suussulavat ja uhket ôunapirukat, abikaasalt tuli kohe lisatellimus selle piruka tegemiseks ning otsustasin, et küpsetan sagedamini just niimoodi pirukaid. Täiteks vôib panna ploome, marju, rabarberit ja pirne. Tütrele, kes oli ”peasüüdlane” selles ônnestumises, maitses pehme sai eriti hästi, ta oli söömise ajal täiesti vaikselt ja süvenenud söömisse ja ema kôrvad said hetkeks puhata.
P.S. Olen teisegi korra küpsetanud seda pirukat ja ônnestusin. See taigen ”töötab”.

Saiataigen:
5 dl piima
50 g / 1 pkt toorest pärmi
1 ½ tl soola
2 dl suhkrut
9 dl nisujahu
150 g sulanud vôid
soovi korral vôib lisada jahvatatut kardemoni


Täidis:
5 suurt ôuna tükeldatult
vôid
u. ½ dl kaneelisuhkrut, nii palju, et piruka pind on kaneelisuhkrust pruun
raesuhkrut

Kasuta saiataigna tegemiseks toatemperatuurisoojasid koostisaineid. Kalla käesoe piim köögikombaini kaussi. Murenda sinna pärm ja leota se piima sisse. Lisa sool ja suhkur. Sega kööbikombainis piima hulka 7 dl jahu (lisa 1 dl korraga ja anna kombainil se segada taignasse, selle järel lisa järgmine 1 dl jne.). Anna kombaini suuremal kiirusel segada nôrka tainast paar minuutit, siis pane kombain jälle normaalsele kiirusele. Lisa sulanud vôi ja kui se on segatud taignasse, siis lisa lôpud jahust. Kui taigen on tasane raputa selle peale kaussi veidi jahu ja jäta taigen puhta köögirätiku alla kerkima kuni see on kahekorne (minul kerkis 1 h).

Pane ahi soojenema 200 kraadile.

Määri suur tordi/pirukavorm vôiga ja pane selle pôhjalle sobiv küpsetuspaperi tükk. Kalla taigen vormi ja levita se tasaseks vormi äärteni. Aseta taigna pinnale väikset vôitükke. Levita ôunatükid tasaselt taignale täiteks ja raputa palju kaneelisuhkrut ôunte peale. Lôpuks kaunista pind veel raesuhrukga.

Tôsta tordi/pirukavorm ahju keskmisele kôrgusele ja küpseta ôunapirukat 30 minutit vôi nii kaua kuni see on küps. Kontrolli küpsusastet pika puutikuga, kui selle ei jää toorest tainast, siis on pirukas küps.

Tähelepanu: Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Magustoit, maiustamiseks, laste peolauale, peolauale.

lauantai 17. syyskuuta 2011

Omenapannukakku - Ôunapannikook



FIN

Idean valmistaa omia muhkeita omenalettuja pannukakun muodossa sain siltä komealta pikkupojalta, jonka mummo valmisti minun omenalettuja viime Juhannuksen aikana ja pikkupojan mielestä ne olivat Muumimamman pannukakkuja.

1 l täysmaitoa
50 g tuorehiivaa
7 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
2 tl kanelia
2 rkl sokeria
suolaa
2 munaa
100 g sulanut voita
3 isoa omena paloina
raesokeria

kermavaahtoa
puolukkahilloa

Kaada kulhoon huoneen tai käden lämpöistä maitoa ja murenna tuorehiiva sinne joukkoon sekä sekoita kädellä maitoa kunnes hiiva liukenee maitoon. Sekoita maitoon 3 dl jauhoja ja suolaa sekä anna juuren keittiön lämmössä turvota puhtaan keittiöpyyhkeen alle peitettynä n. 1 h tai sitten näin kauan kunnes siitä nousee pieniä kuplia.

Sekoita juureen 2 kananmunaa, kaneli, kardemumma, sokeri, loput jauhot ja voi. Kääntele taikinaa huolellisesti niin, että siitä tulee kuohkea paksu taikina. Lopuksi lisää omenan palat ja kääntele ne taikinaan.

Voitele iso syvä uunipelti ja kaada taikina uunipelille sekä levitä se tasaiseksi. Ripottele pinnalle raesokeria, koska se tekee pinnan rapeaksi.

Paista omenapannaria 200 asteessa uunin keskiritilätasolla 30 minuuttia tai kunnes se on kypsä.

Tarjoile kermavaahdon ja puolukkahillon kanssa.

Huom! Minulla oli pehmeitä kotimaisia omenia ja ne sulivat paistamisen aikana pannukakkuun. Hiivataikinasta pannukakku tuli piirakkamainen ja erittäin reunat olivat ihania rapeita. Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Jälkiruoka, herkutteluun, lapsille.

+++

Idee valmistada oma uhkeid paksusid ôunapannkooke pannikoogi moodi sain sellelt ilusalt väikselt poisilt, kelle vanaema valmistas möödunud jaanipäeva ajal minu ôunapannkooke ja väikse poisi meelest need olid Muumimamma pannikoogid. Soomes on populaarne valmistada pannikooki suurel ahjuplaadil ahjus.

1 l täispiima
50 g värsket pärmi
7 dl nisujahu
1 tl jahvatatud kardemoni
2 tl kaneelipulbrit
2 sl suhkrut
soola
2 muna
100 g sulanud vôid
3 suurt ôuna tükkidena
raesuhkrut

vahukoort
pohlamoosi

Kalla kaussi toa- vôi käesooja piima ja murenda pärm selle sisse ning sega käega piima kuni pärm seguneb piimaga. Sega piima sisse 3 dl nisujahu ja soola ning anna taigna juuretisel köögi soojuses seista puhta köögirätiku alla peidetuna umbes 1 tund vôi nii kaua kuni juuretist tuleb väikseid mulle.
Sega juuretisse 2 kanamuna, kaneel, kardemon, suhkur, ülejäänud jahu ning vôi. Sega tainast hoolega nii, et sellest tuleks paks ja ôhuline. Lôpuks lisa ôunatükid ja sega need taignasse.

Määri sügavale ahjuplaadile vôid ja kalla taigen plaadile ning levita se tasaseks. Raputa peale raesuhkrut, sest see teeb pinna rabedamaks.

Küpseta ôunapannikooki 200 kraadis ahju keskmisel kôrgusel 30 minutit vôi nii kaua kuni see on küps.

Paku kooki vahukoore ja pohlamoosiga.

Tähelepanu! Minul oli kodumaiseid pehmeid ôunu ja need sulasid küpsemise ajal koogi sisse ära. Pärmitaignast pannikook tuli pirukataoline ja eriti ääred olid head rabedad. Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Magustoiduks, maiustamiseks, lastele.

perjantai 16. syyskuuta 2011

Jauhelihapullat ruskeassa kastikkeessa ja perunamuusi - Hakklihapallid pruunis kastmes ja kartulipuder





FIN

Nämä jauhelihapullat olen valmistanut tv-kokkien vinkkien mukaan, eli he suosittelevat vaan vähän pyöritellä jauhelihapullia kädessä, että pullat tulisivat pehmeät. Jauhelihataikina on taas minun äidin keittiöstä. Jauhelihapullien valmistamisen sillä tavalla olen ihan itse keksinyt. Tämä kokonaisuus on raskasta kotiruokaa, hyvin sopiva viikonlopuksi, syömisen jälkeen voi rauhassa mennä sohvalle katselemaan televisiota. Seuraavana päivänä voi sitten mennä lenkille karistamaan rasvaisesta ruoasta tulleita ylimääräisiä kaloreita pois.


4-6 annosta
Valmistusaika 1 tunti ja 30 minuuttia

Jauhelihataikina:
750 g sika-nauta jauhelihaa
1 keltasipuli hienonnettuna
1 yksikyntinen valkosipuli raastettuna
3 munaa
korppujauhoja
pippurinsekoitusta
merisuolaa

rypsiöljyä
voita
½ lihaliemikuutiota
kokonaisia mustia pippureita
3 laakerinlehteä
3 rkl vehnäjauhoja

perunamuusiksi 1 kg jauhoisia perunoita
1 iso muki kuuma maitoa
voita

Salaatti:
keräsalaattia
tomaattia
kurkkua
paprikaa
fetajuustoa

Salaatin kastike:
kuivattua oreganoa
valkoviinietikkaa
sokeria
suolaa
oliiviöljyä



Ensiksi valmista salaatti paloittelemalla salaatin aineet ja sekoittamalla kastikkeen aineet. Kaada kastike salaatin päälle kulhoon ja kääntele käsin salaattia. Asettele fetajuuston palat salaatin päälle.

Toiseksi kuori perunat ja keitä ne muusia varten. Lisää keittoveteen suola. Kun perunat ovat kypsiä, kaada niiltä vesi pois ja survo ne. Lisää kuuma maito ja nokare voita sekä survo vielä sen verran, että kaikki aineet sekoittuvat keskenään ja muusista tulee tasaista. (Muusin valmistaminen käy lihapullien valmistamisen ohella).

Pane uuni lämpenemään 225 asteeseen.

Valmista jauhelihataikina sekoittamalla kulhossa kaikki jauhelihataikinan aineet. Tee samankokoiset jauhelihapullat pyörittelemällä jauhelihaa vähän käsissä. Ruskista jauhelihapullia kuumalla voi-öljypannulla, mihin on lisätty ½ lihaliemikuutiota sekä nosta ne isoon lasivuokaan. Huuhtele pannu vedellä ja kaada huuhteluvesi lasivuokaan lihapullien päälle. Tarvittaessa lisää vielä vettä, koska lihapullilla pitää olla melkein veden peitossa (että ne eivät kuivu pinnalta). Lisää kokonaisia mustia pippureita, laakerinlehdet ja pane kansi vuoan päälle sekä nosta vuoka uuniin keskiritilätasolle. Kun liemi alkaa vuoassa kuplia, laita uunin lämpö 200 asteelle. Anna lihapullilla kypsyä 35 minuuttia ja sen jälkeen nosta vuoka uunista ulos. Nosta reikäkauhalla lihapullat vuoasta isoon kulhoon ja siivilöi liemi. Käytä liemi kastikkeen valmistamiseen.

Valmista ruskea kastike. Sulata ison kasarin pohjalla nokare voita ja lusikoi liemen päältä rasvaa lisäksi. Ruskista rasvassa 3 rkl vehnäjauhoja. Rasvan ja vehnäjauhon suhde pitää olla sellainen, että rasvan-jauhon seos on sosemainen ja se ruskistuu tasaisesti. Sekoita seosta ruskistumisen aikana. Seuraavaksi varovaisuutta, koska ruskistunut jauhoseos ja jauhelihan liemi ovat kuumia!!! Kaada varovaisesti jauhelihan liemi kasariin sekoittaen muovivispilällä jatkuvasti kastiketta. Parasta olisi kun toinen ihminen tulee kaatamaan lientä kasariin. On tärkeä jatkuvasti ja nopeasti sekoittaa kastiketta, että siitä tulisi tasainen ja sopivasti paksu. Tarvittaessa lisää vettä kastikkeeseen. Kun kastike on sopivasti sakea ja tasainen, nosta lihapullat kasariin kastikkeen joukkoon sekä anna jauhelihapullilla ruskeassa kastikkeessa kypsyä miedolla lämmöllä levyllä kannen alla. Voit tarvittaessa lisätä suolaa ja pippurinsekoitusta.

Tarjoile jauhelihapullia ruskeassa kastikkeessa perunamuusin ja salaatin kera.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kotiruoka.

+++

EST

Need hakklihapallid olen valmistanud tv-kokkade näpunäidete järgi, kes soovitavad ainult veidi pööritada hakklihapalle käte vahel, et hakklihapallid jääksid pehmed. Hakklihataigen on jälle minu ema köögist pärit. Hakklihapallide tekemise sellisel viisil olen ise välja môlenud. See toit kôikide lisanditega on rammus kodune toit, hästi sobilik nädalavahetuseks, söömise järel vôib rahulikult diivanil lesides vaadata televiisorit. Järgmisel päeval vôib minna jalutuskäigule rasvasest toidust saadud kaloreid maha raputama.

4-6 portsjonit
Valmistusaeg 1 tund ja 30 minutit

Hakklihapallide taigen:
750 g sea-veise hakkliha
1 mugulsibul hakituna
1 üheküüneline küüs riivituna
3 muna
riivsaia
piprasegu
meresoola

rüpsiôli
vôid
½ lihaleemekuubikut
musta pipra terasid
3 loorberilehte
3 sl nisujahu


kartulipudruks 1 kg jahuseid kartuleid
1 suur tassitäis kuuma piima
vôid

Salat:
peasalatit (loodetavasti ôige nimi, tôlkisin selle Google-tôlgi abil)
tomatit
kurki
paprikat
fetajuustu

Salati kaste:
kuivatatut punet
valge veini äädikat
suhkrut
soola
oliiviôli

Kôigepealt valmista salat tükeldades salati ained ja segades kastme ained omavahel. Kalla kaste salati peale kaussi ja kääna salatit kätega. Aseta fetajuustu tükid salati peale.

Koori kartulid ja keeda need pudru jaoks. Lisa keeduvette soola. Kui kartulid on küpsed, kalla neilt vesi pealt ära ja tambi kartulid pudrunuiaga katki. Lisa kuum piim ja voi ning valmista kartulipuder. (Kartulipudru valmistamine käib hakklihapallide tegemisega paralleelselt).

Pane ahi soojenema 225 kraadile.

Valmista hakklihataigen segades kausis kôik hakklihataigna ained. Tee samasuurused hakklihapallid pööritades hakkliha veidi käte vahel. Pruunista hakklihapalle kuumal vôi-ôlipannil, kuhu on lisatud ½ lihaleemekuubikut ning tôsta need suurde klaasist ahjuvormi/potti. Loputa pann veega ja kalla see loputusvesi klaasvormi hakklihapallide peale. Vajaduse korral vôid lisada veel vett, sest hakklihapallid peavad olema peaaegu vee all (et need ei kuivaks pealt ära). Lisa musti terapipraid, loorberilehed ja pane kaas ahjuvormi peale ning tôsta vorm ahju keskmisele kôrgusele. Kui leemest tôuseb mulle pinnalle, vähenda temperatuuri 200 kraadini. Anna hakklihapallidel küpseda ahjus 35 minutit ja selle järel tôsta vorm ahjust välja. Tôsta vahukulbiga hakklihapallid ahjuvormist suurde kaussi ja kurna leem. Kasuta leem kastme valmistamiseks.

Valmista pruun kaste. Sulata suure kastruli pôhjas vôi ja tôsta lusikaga leeme pealt rasva lisaks. Pruunista rasvas 3 sl nisujahu. Rasva ja nisujahu suhe peab olema selline, et rasva-jahusegu kastruli pôhjas on püreetaoline ja see pruunistub ühtlaselt. Sega seda pruunistumise ajal. Järgnevalt ettevaatlikust, sest pruunistunud jahusegu ja hakklihaleem on kuumad!!! Kalla ettevaatlikult leent kastrulisse kogu aeg plastmassist vispeliga kastet kiiresti segades. Parem on kui teine inimene tuleb appi leent kallama. Tähtis on pidevalt ja kiiresti kastet segada, et sellest tuleks tasane ja sobivalt paks. Vajaduse korral vôid lisada veel vett. Kui kaste on sobivalt paks ja tasane, lisa kastmele hakklihapallid ning anna neil kôigil küpseda väiksel temperatuuril kaane all. Maitsed tasanduvad. Vôid vajaduse korral lisada soola ja piprasegu.

Serveeri hakklihapalle pruunis kastmes kartulipudru ja salatiga.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Pearoog, kodutoit.

tiistai 13. syyskuuta 2011

Lihamureke - Pikkpoiss




FIN

Tämän lihamurekkeen olen valmistanut oman äidin ohjeen mukaan. Hän opetti minulle, että lihamurekkeen jauhelihataikinalla pitää olla tiheä, silloin mureke ei rakoile kypsymisen aikana uunissa. Äiti otti kokonaisen taikinamassan oikeaan käteen ja heitti sitä vauhdilla muutaman kerran kulhon pohjaan. Näin tuli jauhelihataikinasta tiheä.

Tämä ruokaohje sopii ison perheen isoon nälkään.

2 x 750 g sika-nauta jauhelihaa
2 keltasipulia
1 yksikyntinen valkosipuli
5 munaa
korppujauhoja
suolaa
pippurin sekoitusta

rypsiöljyä

Kuori ja hienonna sipulit. Kuori myös valkosipulin kynsi ja raasta se. Sekoita käsin kaikki jauhelihataikinan aineet isossa kulhossa ja että siitä tulisi sitten tiheä sekä lihamureke säilyttäisi uunissa oman muodon, ota puolet jauhelihataikinasta oikeaan käteen ja heitä se vauhdilla muutaman kerran kulhon pohjaan. Sitten ota toinen puoli taikinasta ja tee samaa (jauhelihataikinaa on iso määrä ja siksi minä puolitin sen). Anna jauhelihataikinalla maustua ainakin yhden tunnin jääkaapissa.

Pane uuni lämpenemään 200 asteeseen. Sivele öljyä isolle syvälle uunipelille.

Muotoile jauhelihataikinasta käsin kaksi samankokoista soikiota (tee kaksi pientä soikionmuotoista ”leipää”). Kastele kädet vedellä ja viimeistele käsillä jauhelihasoikioiden pinta sileäksi. Nosta jauhelihasoikiot uunipellille.

Nosta uunipelti uuniin keskiritilätasolle ja kypsennä lihamurekkeita 1 tunti tai kunnes ne ovat kypsiä. Silloin kun lihamurekkeista ei tule enää veripunaista nestettä ulos ovat ne kypsiä. Voit puulastalla poistaa ruskistunut vaahdon lihamurekkeiden ympäriltä ja leikata murekkeista viipaleita.

Tarjoile lihamureketta perunamuusin ja ruskean kastikkeen kera (ruskean kastikkeen ohje tulee jatkossa vielä syyskuun aikana).

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kotiruoka.

++++

EST

Selle pikkpoisi olen valmistanud oma ema retsepti järgi. Tema ôpetas minule, et hakklihataigen peab olema tihe, et sellele ei tuleks pargusid küpsemise ajal ahjus sisse. Ema vôttis kogu taignamassi ühte kätte ja heitis seda môned korrad kausi pôhja. Nii tuli taignast tihe.

See retsept sobib suure pere suure nälja kustutamiseks.

2 x 750 g sea-veise hakkliha
2 mugulsibulat
1 suur üheküüneline küüslauk, see Hiina oma
5 muna
riivsaia
soola
piprasegu

rüpsiôli

Koori sibulad ja haki need. Koori ka küüslauk ja riivi se. Sega käega kôik hakklihataigna ained suures kausis ja et sellest tuleks tihe, siis vôta pool taignast ühte kätte ja viska se hooga môned korrad kausi pôhja. Tee teise taigna poolega sama (hakklihatainast oli nii suur hulk, et mina poolitasin selle). Jäta taigen maitsestuma vähemalt üheks tunniks külmkappi.

Pane ahi soojenema 200 kraadile. Määri sügavale suurele ahjuplaadile ôli.

Tee hakklihataignast kätega kaks sama suurt hakklihapätsi. Kasta käed vette ja silu pätsid pealt siledaks ja ühtlaseks. Tôsta need ahjuplaadile.

Tôsta ahjuplaat ahju keskmisele kôrgusele ja küpseta pikkpoisse 1 tund vôi niikaua kuni need on küpsed. Siis kui pikkpoistest ei tule enam verist vedelikku välja, on need küpsed. Vôid puulaastuga eemaldada pruunistunud vahu pikkpoiste ümbert ja lôigata pikkpoistest lôike.

Paku pikkpoissi kartulipudru ja pruuni kastmega (pruuni kastme retsept tuleb hiljem veel septembri kuu jooksul).

Tähelepanu! Vôib säilitada sügavkülmutuses.

Serveerimise ettepanek: Pearoog, kodutoit.

sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Puristettu valkosipuli oliiviöljyssä (vege) – Pressitud küüslauk oliiviôlis (vege)


FIN

Puristettu valkosipuli oliiviöljyssä-valmistamisella otin mallia valkosipuli säilykkeiltä. Lisäsin omalle valkosipulille mausteeksi vaan suolaa, koska yleensä on ruoassa jo mausteita ja yrttejä riittävästi. Uskon, että sillä tavalla puristettu valkosipuli öljyssä säilyy jääkaapissa aika kauan.

1 pieni purkki / 3 dl
Valmistusaika 20 minuuttia + 1 vuorokausi jääkaappissa maustumassa

200 g valkosipulia
1 ½ dl oliiviöljyä
suolaa

Kuori valkosipulin kynnet ja purista ne valkosipulipuristimella pieneen kulhoon. Kaada joukkoon oliiviöljy ja lisää suolaa. Sekoita aineet keskenään ja lusikoi seos kannelliseen purkkiin. Nosta tiiviisti suljettu purkki jääkaappiin ja anna sillä maustua siellä ennen käyttämistä ainakin yksi vuorokausi.

Huom! Valkosipuli oli parhaimmillaan kun se oli ollut öljyssä viikon verra.

Tarjoiluehdotus: Liharuokien lisukkeeksi, valkosipulin himoon ja ruoanlaittoon (esim. grillikanasalaatin kastikkeelle ja pizzaan).


+++

EST

Pressitud küüslauk oliiviôlis-valmistamisel vôtsin eeskuju küüslauguhoidistelt. Lisasin omale küüslaugule maitseks ainult soola, sellepärast et toidus on juba piisavalt maitseaineid ja ürte. Usun, et niimoodi pressitud küüslauk ôlis säilub külmkapis üsna kaua.

1 väike purk / 3 dl
Valmistusaeg 20 minutit + 1 ööpäev maitsestumise aega külmkapis

200 g küüslauke
1 ½ dl oliivôli
soola

Koori küüslaugu küüned ja pressi need küüslaugu pressiga väikse kausi sisse. Kalla kaussi oliivôli ja lisa sool. Sega ained omavahel ja tôsta segu lusikaga kaanega purki. Pane hästi tihedalt suletud purk külmkappi enne kasutamist vähemalt üheks ööpäevaks maitsestuma.

Tähelepanu: Küüslauk oli kôige parem kui see oli olnud ôlis nädala.

Serveerimise ettepanek: Lihatoitude lisandiks, küüslaugu himuks ja toiduvalmistamiseks (näiteks grillkanasalati kastmes ja pizzas).

perjantai 9. syyskuuta 2011

Silakkarullat miniluumutomaateilla - Räimerullid miniploomitomatitega



FIN

Olen samoilla raaka-aineilla silakoita valmistanut noin vuosi sitten nimellä Silakkavuoka kirsikkatomaateilla , mutta tällä kertaa valmistin niistä raaka-aineista silakkarullat.

24 rullaa (4-6 annosta)
Valmistusaika 1 tunti

500 g silakkafileitä
1 rasia / 200 g miniluumutomaatteja
2 keltasipulia
5 valkosipulin kynttä
1 dl korppujauhoja
1 dl ruisjauhoja
suolaa
persiljaa
rouhittua mustaa pippuria
parmesanjuuston raastetta
oliiviöljyä
24 kpl cocktailtikkuja

Pane uuni lämpenemään 220 asteeseen.

Kaada noin ½ dl oliiviöljyä pieneen kuppiin ja isompaan kuppiin jauhot. Sekoita jauhot keskenään.

Leikkaa miniluumutomaatit poikittain halki. Jätä 24 miniluumutomaatin puolikasta silakkarullien valmistamista varten sekä toinen puoli tomaateista nosta kulhoon.
Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet sekä leikkaa niistä ohuet suikaleet. Nosta ne myös kulhoon. Lisää oliiviöljy, suola ja rouhittu musta pippuri sekä kääntele käsin kaikki aineet keskenään. Levitä seos tasaisesti uunivuoan pohjalle.

Tee silakkarullat. Sirottele silakkafileille vähän suolaa, parmesanjuustoraastetta ja rouhi päälle mustaa pippuria (silakoiden nahkapuoli jää työtason vasten). Kääntele yksi tomaattipuolikas jokaisen silakkafileen sisälle. Kastele cocktailtikut veteen ja pistä ne silakkarullista läpi. Pistä jokainen silakkarulla ensiksi oliiviöljyyn ja sen jälkeen kääntele silakkarullia jauhossa sekä asettele silakkarullat vierekkäin uunivuokaan sipulien-tomaattien päälle.
Asettele pieniä persiljanlehtiä tasaisesti silakkarullien väliin. Ripottele vuokaan kaiken päälle parmesanjuuston raastetta ja valuta vielä vähän öljyä nauhana vuokaan kaiken lisäksi.

Nosta vuoka uuniin keskiritilätasolle. Anna kypsyä noin 20 minuuttia kunnes silakkarullat ovat kypsiä ja pinnalta kauniin ruskeat.

Tarjoiluehdotus: Lämmin alkupala ruis- tai moniviljaleivän kanssa. Perunasoseen kanssa voi ruoasta kehitellä pääruoan.

+++

EST

Olen samade toorainetega räime valmistanud umbes aasta tagasi nimega Räimevorm kirsstomatitega, aga nüüd valmistasin nendest toorainetest räimerullid.

24 räimerulli (4-6 portsjonit)
Valmistusaeg 1 tund

500 g räimefileesid
200 g miniploomitomateid
2 mugulsipulat
5 küüslaugu küünt
1 dl riivsaia
1 dl rukkijahu
soola
peterselli
jahvatatut musta pipart
riivitud parmesanjuustu
oliivôli
24 kokteiltikku

Pane ahi soojenema 220 kraadile.

Kalla ½ dl oliivôli väiksesse kaussi ja suuremasse kaussi jahud. Sega jahud omavahel.

Lôika miniploomitomatid pikuti pooleks ja jäta 24 poolikut tomatit räimerullide valmistamise jaoks. Ülejäänud tomatid tôsta kaussi.

Koori sibulad ja küüslaugu küüned ja lôika need ôhukesteks viiludeks. Tôsta need ka kaussi. Lisa oliivôli, sool ja jahvatatud must pipar ning sega segu kätega nii, et kôik ained segunevad omavahel ühtlaselt. Levita segu ahjuvormi pôhjale.

Tee räimerullid. Raputa räimefileede peale veidi soola, riivitud parmesanjuustu ja jahvata toorest musta pipart nende peale (räimede nahapool jääb töölaua vastu). Rulli iga räimefilee sisse üks poolik tomat. Kasta kokteiltikud vette ja pista need rullidest läbi. Siis pista iga räimerull oliivôli sisse ja selle järel pöörita rulle jahusegus ning aseta need kôrvuti ahjuvormi sibula-tomati peale. Aseta väikseid petersellilehti ühtlaselt räimerullide vahele. Lisa veel rullide peale riivitud parmesanjuustu ja nôruta pudelist oliivôli kôige peale ning tôsta ahjuvorm ahju keskmisele kôrgusele. Anna küpseda umbes 20 minutit kuni rullid on küpsed ja pinnale saanud ilusa pruunika värvi.

Serveerimise ettepanek: Soe eelroog rukki- vôi segaleivaga. Kartulipüreega vôib see olla pearoog.

Nakkikeitto - Viinerisupp


FIN

3 l
Valmistusaika 40 minuuttia

5 keskikokoista perunaa
2 isoa porkkanaa
1 palsternakka
1 keskikokoinen parsakaali
1 pieni keltasipuli
1 pkt / 300 g kuorettomia nakkeja
10 kokonaista mustaa pippuria
ryytisuolaa
2 laakerinlehteä
½ lihaliemikuutiota tai maun mukaan
hienonnettua ruohosipulia
hienonnettua persiljaa
rypsiöljyä

Kuori ja paloittele juurekset. Leikkaa nakeista samankokoiset palat ja ruskista niitä kuumalla paistinpannulla öljyssä.
Kaada kattilaan 2 l vettä, nosta kattila kuumalle hellan levylle ja kun vesi alkaa kiehua kattilassa, sitten lisää veteen porkkanat ja palsternakka. Anna niillä kypsyä muutaman minuutin. Lisää sipuli sekä muutaman hetken kuluttua peruna ja parsakaali. Anna taas kypsyä muutaman minuutin ja lisää sitten keittoon mausteet sekä ruskistetut nakit. Keitä juurekset sopivalla keskilämmöllä kiehuvassa liemessä kypsiksi. Tarvittaessa lisää vettä. Viimeisenä lisää keittoon hienonnettu ruohosipuli ja persilja.

Tarjoiluehdotus: Kotiruoka, lapsille.

++++

EST

3 l
Valmistusaeg 40 minutit

5 keskmise suurusega kartulit
2 suurt porgandit
1 pastinaak
1 keskmise suurusega spargelkapsast
1 väike mugulsibul
300 g kooreta viinereid
10 musta pipratera
ryytisuolaa (sônast ei ole tôlget eesti keelde, see on ühe soome väikeettevôtja ekoloogiliselt toodetud ürdisool, kuhu on sisse jahvatud kuivatatud seller, estragon, koriander, piparrohi, petersell ja ”rohtoliperi”, viimasest ei olnud eestikeelset sôna Google-tôlgis)
2 loorberilehte
½ lihapuljongikuubikut vôi maitse järgi
hakitud murulauku
hakitud peterselli
rüpsiôli

Koori ja tükelda köögiviljad. Lôika viinerid samasuurusteks tükkideks ja pruunista neid kuumal pannil ôlis.
Kalla kastrulisse 2 l vett, tôsta kastrul kuumale pliidi plaadile ja anna veel minna keema. Kôigepealt lisa veele porgandid ja pastinaak ning anna neil küpseda môned minutid. Lisa sibul ja mône hetke pärast kartul ja spargelkapsas. Lisa veel maitseained ja pruunistatud viineritükid. Anna supil keeda sobival keskmisel temperatuuril kuni kôik köögiviljad on pehmed. Vajaduse korral lisa vett. Viimasena lisa supile hakitud petersell ja murulauk.

Serveerimise ettepanek: Kodutoit, lastele.

tiistai 6. syyskuuta 2011

Patongit grillikanalla ja vihanneksilla – Baguette’d grillkana ja köögiviljadega



FIN

2-4 annosta
Valmistusaika 20 minuuttia

1 pkt / 300 g esipaistettuja patonkeja
2 grillattua broilerin tai kanan koipireittä
2 tomaattia
kurkkua
paprikaa
1 ruukku salaattia
1 keltasipuli
soijakastiketta
grillimaustetta
majoneesia
levitettä

Ensiksi kuori sipuli ja leikkaa siitä ohuet suikaleet. Nosta ne kannelliseen rasiaan, kaada joukkoon loraus soijakastiketta ja lisää grillimaustetta. Sulje rasia kannella, ravistele sitä niin, että kaikki aineet sekoittuvat sen sisällä tasaisesti ja jätä sipuli maustumaan rasiaan.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ota patongit pois pakkauksesta ja kastele pinta kevyesti vedellä. Paista uunin keskitasolla 10-12 minuuttia kunnes pinta on saanut kauniin värin. Anna patongeilla vähän jäähtyä, koska silloin on niitä helpompi leikata.

Poista kanan koipireisiltä nahka, luut ja rustot. Repii lihasta pitkät suikalepalat. Nosta ne syvälle lautaselle.

Huuhtele salaatin lehdet ja vihannekset. Leikkaa vihanneksista viipaleet ja pane kaikki vihannekset erillisiin pieniin kulhoihin. Kaada myös sipuli rasiasta pieneen kulhoon.

Leikkaa patongit pokittain kahteen, koska näin on niitä helpompi syödä. Leikkaa patonkipuolikkaat pitkittäin auki ja levitä yhdelle puolelle levitettä. Aseta salaatin lehdet patongien väliin. Nosta lehtien päälle kanalihan suikaleita ja vihanneksia. Purista majoneesipullosta yhteen reunaan majoneesia ja lopuksi nosta täytteen päälle pikamarinoituja sipulin suikaleita.

Tarjoiluehdotus: Välipala.

++++

EST

2-4 portsjonit
Valmistusaeg 20 minutit

1 pakend / 300 g eelküpsetatud baguette’sid
2 grillitud kana vôi broileri koiba
2 tomatit
kurki
paprikat
1 pott lehtsalatit
1 mugulsipul
sojakastet
grillmaitseainet
majoneesi
margariini

Kôigepealt koori sibul ja lôika see ôhukesteks viiludeks. Pane need kaanega karpi (môtlen neid plastmasskarpe, mille sees on hea toiduaineid külmkapis säilitada), kalla peale sojakastet ja lisa grillmaitseaine. Pane karbile kaas peale ja raputa karpi nii, et kôik ained segunevad tasaselt omavahel ja jäta sibul maitsestuma karbi sisse.

Kuumuta ahi 200 kraadini. Vôta baguette’d pakendist välja ja kasta neid kergelt vee all. Küpseta ahju keskmisel kôrgusel 10-12 minutit kuni need on pealt kuldpruunid. Anna baguette’del veidi jahtuda, sest siis on neid vôimalik paremini lôigata.

Eemalda kanalihalt nahk, luud ja kôhred. Rebi lihast pikad tükid ja tôsta need sügavale taldrikule.

Loputa salati lehed ja köögiviljad vee all. Lôika köögiviljad sobivateks viiludeks ja pane kôik eraldi väikestesse kaussidesse. Kalla ka sibulalôigud kaussi.

Lôika baguette’d pôigiti pooleks, sellepärast et nii on neid lihtsam süüa. Lôika baguette’d veel pikuti lahti, määri margariini ühele poolele. Aseta salatilehed baguette’ide vahele. Tôsta lehtede peale kanaliha ja köögivilja. Pigista majoneesipurgist ühele poolele majoneesi ja lôpuks tôsta kiirmarineeritud sibulalôigud täidise peale.

Serveerimise ettepanek: Vahepala.

sunnuntai 4. syyskuuta 2011

Kanafilee kermakastikkeessa ja uunijuureksia – Kanafilee koorekastmes ja ahjujuurviljad



Kanafilee kermakastikkeessa on minun puolison keksimä ohje. Sitä tulee silloin tällöin himo syödä. Kermaista, paksua ja hyvää ruokaa.

4 annosta
Valmistusaika 1 tunti ja 15 minuuttia

Kanafilee kermakastikkeessa:
4 ohutta kanafileeta / noin 500 g rasiassa
3,5 dl kermaa
pippurinsekoitusta
kurkumaa / tai paprikajauhetta
suolaa
1-2 rkl hunajaa
voita

Uunijuurekset:
6 isoa porkkanaa
2 palsternakkaa
2 keltasipulia
1 dl oliiviöljyä
hienonnettua rakuunaa
timjamin lehtiä
suolaa
ripaus sokeria
loraus valkoviinietikkaa
rouhittua viher- ja valkopippuria

2 dl täysjyväriisiä
suolaa
koristeeksi rakuunaa

Ensiksi pane juurekset uuniin, koska ne kypsyvät siellä 200 asteessa keskiritilätasolla 1 tunti. Kaada isoon kulhoon öljy, vakoviinietikka, lisää yritit ja mausteet sekä sekoita ne keskenään. Kuori ja paloittele juurekset sekä leikkaa sipulista isokokoiset suikaleet. Nosta juurekset isoon kulhoon öljyseoksen joukkoon sekä kääntele juureksia käsin, niin että öljyseos sekoittuu tasaisesti juureksiin. Sen jälkeen kaada juurekset isoon uunivuokaan ja levitä ne tasaiseksi vuoassa sekä paista juureksia uunissa kunnes ne ovat kypsiä.

Sen jälkeen keitä riisi. Huuhtele täysjyväriisi huolellisesti. Keitä riisiä 20 minuuttia (2dl riisiä, 5 dl vettä ja suolaa), sammuta virta levystä ja jätä riisi hautumaan kannella peitettynä 40 minuutiksi. Riisin liottaminen ennen keittämistä lyhentää keittoaikaa.

Uunijuureksien ja riisin kypsymisen puolessa välissä valmistaa kanafilee kermakastikkeessa. Ruskista kanafileet kuumalla voipannulla molemmin puolin sekä kaada kerma pannulle. Lisää mausteet. Hunajan kanssa ole varovainen, lisää sitä alussa vähemmän ja sitten tarkista maku, miten makeaa kastiketta haluat? Halutessasi voit lisätä hunajaa. Mausteita lisää myös maun mukaan. Anna kypsyä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Kääntele silloin tällöin kanafileita. Mitä pidempi on kastikkeen kypsymisen aika, sitä parempi siitä tulee. Lopuksi on kastike paksu kuin kinuski.

Nosta annoslautaselle täysjyväriisiä, uunijuureksia ja kanafileita kermakastikkeella sekä koristele annos rakuunalla.

Huom! Kuvat ovat viime talven helmikuusta, silloin olivat Suomessa kovat pakkaset. Rakuuna on vähän nahistunut, mutta sellaisena se oli marketissa. Silloin olivat marketeissa melkein kaikki yrtit pakkasesta vähän kärsineitä. Päätin kuitenkin laittaa kuvan blogiin, koska se on meidän Pohjolan talven arkirealismia.

******

Kanafilee koorekastmes on minu abikaasa väljamôeldud retsept. Aegajalt tuleb tahtmine seda süüa. Koorest, paksu ja head toitu.

4 portsjonit
Valmistusaeg 1 tund ja 15 minutit

Kanafilee kermakastikkeessa:
4 ôhukest kanafileed / umbes 500 g
3,5 dl rôôska koort
piprasegu
kurkumit / vôi paprikajahu
soola
1-2 sl mett
vôid

Ahjujuurviljad:
6 suurt porgandit
2 pastinaaki
2 mugulsipulit
1 dl oliiviôli
kimp estragoni hakitult
tüümiani lehti
soola
veidi suhkrut
veidi valge veini äädikat
värskelt jahvatatud valget ja rohelist pipart

2 dl täisterariisi
soola
estragoni portsjoni kaunistamiseks

Kôigepealt pane juurviljad ahju, sest need küpsevad seal 200 kraadis keskimisel kôrgusel 1 tund. Kalla suurde kaussi ôli, valge veini äädikas, lisa ürdid ja maitseained ning sega need omavahel läbi. Koori ja tükelda juurviljad ning lôika mugulsibulast suured lôigud. Tôsta juurviljad suurde kaussi ja sega kätega neid ôli sees nii, et juurviljadel on ôlisegu tasaselt pinnal. Selle järel kalla juurviljad ahjuvormi ja tasanda need vormis ühtlaseks ning tôsta ahju küpsema.

Selle järel keeda riis. Loputa riisi hoolega vee all enne keetmist. Keeda riisi 20 minutit (2 dl riisi, 5 dl vett ja soola), lülita pliidi plaadilt elekter välja ja jäta riis potti kaane alla hauduma 40 minutiks. Riisi leotamine enne keetmist lühendab selle keetmisaega.

Juurviljade ja riisi küpsemise poolel ajal valmista kanafilee koorekastmes. Pruunista kanafileed kuumal vôipannil môlemalt poolt ning kalla koor pannile. Lisa maitseained. Meega ole ettevaatlik, lisa seda alguses vähem ja maitse kastet, kui magusat kastet sa tahad? Maitaseaineid lisa oma maitse järgi. Anna kastmel haududa madalal temperatuuril umbes 20 minutit. Käi vahetevahel pööramassa kanafileesid pannil. Mida pikem on kastme haudumise aeg, seda parem sellest tuleb. Lôpuks on kaste paks nagu karamell.

Tôsta serveerimise taldrikule täisterariisi, ahjujuurvilju ning kanafileed koorekastmes ning kaunista portsjon estragonioksaga.

Tähelepanu: Pildid on eelmise talve veebruarist kui Soomes olid kôvad pakased. Estragonioks portsjonitaldrikul on veidi pakaselt näpistada saanud, aga sellisena oli see marketis. Sel ajal olid peaaegu kôik ürdid veidi kannatada saanud juba transpordi ajal. Otsustasin ikkagi pildi panna blogisse, sest see on meie Pôhjala argirealism.

lauantai 3. syyskuuta 2011

Punajuurisalaatti (vege) – Punapeedisalat (vege)


Valmistamisen aika n. 2 h

FIN

14 pientä keitettyä ja raastettua punajuurta
n. 40 g pehmeää juustoa raastettuna
2 valkosipulinkynttä raastettuna
pieni nippu persiljaa hienonnettuna
vähän sokeria
suolaa
rouhittua mustaa pippuria
1 purkki / 200 g kermaviiliä
1 rkl majoneesia

Salaatin valmistamiseksi tarvitaan keitettyjä punajuuria. Minulla kypsyivät punajuuret 1 tunti ja 50 minuuttia, lisäsin kypsymisen aikana vettä kattilaan sen verran, että punajuuret olivat koko ajan veden peitossa. Lopuksi jätin punajuuret hautumaan kuumaan keittoveteen kannen alle (vettä oli vähän kattilan pohjalla) ja nostin kattilan hellan levyltä pois, koska piti mennä kauppaan. Kun palasin kotiin, olivat punajuuret pehmeät. Punajuurien keittäminen on salaatin valmistamisen haastavin osuus. Kun punajuuret ovat jäähtyneet, kuori ja raasta ne. Sekoita kulhossa kaikki salaatin aineet ja lisää mausteita maun mukaan. Nosta salaatti tarjoilukulhoon ja koristele se hienonnetulla persiljalla.

Tarjoiluehdotus: Salaatti liharuokien kanssa niin arkipäiväksi kuin juhlapöydälle.

++++

Valmistamise aeg u. 2 h

EST

14 väikest keedetud ja riivitud punapeeti
n. 40 g pehmet juustu riivituna
2 küüslaugu küünt riivituna
väike kimp hakitud peterselli
veidi suhkrut
soola
värsket jahvatatut pipart
200 g hapukoort
1 sl majoneesi

Salati valmistamiseks vajatakse keedetud punapeete. Minul keesid punapeedid 1 tund 50 minutit, lisasin vett keetmise ajal nii palju, et punapeedid olid keemise ajal kogu aeg vee all. Lôpuks jätsin punajuured hauduma kuuma keeduvette kaane alla(vett oli kastruli pôhjal) ja tôstsin kastruli pliidilt ära, sest pidin minema poodi. Kui tulin koju tagasi, olid punapeedid pehmed. Punapeetide keetmine on selle salati aeganôudvam osa. Anna punapeetidel jahtuda, koori ja riivi need. Sega kausis kôik salati ained ja lisa maitseaineid oma maitse järgi. Tôsta salat serveerimise kaussi ja kaunista se hakitud peterselliga.

Serveerimise ettepanek: Salat lihatoitude juurde nii argipäevaks kui peolauale.

RTHSVHBT

perjantai 2. syyskuuta 2011

Muumipeikon vadelmakakku ja vadelmamuffinssit - Muumitrolli vaarikatort - vaarikamuffinit


FIN

Vadelmakakun taikinan ohje on Omenamintulta. Kävimme tyttäreni kanssa kaupassa ja ostimme Iloleipurin Muumivuoan ja päätimme vadelmakakkua leipoa uudessa vuoassa. Muumivuoka on pieni ja taikinaa tuli tuplasti enemmän kun vuokaan sitä mahtui, siksi leivoimme toisesta puolesta taikinasta vadelmamuffinsseja. Muumipeikon vadelmakakku onnistui mainiosti ja tytär oli niin innostunut, että halusi haukata siitä heti palan. Tytär halusi Muumipeikon jalkoja ja korvia, mutta minulla oli jotenkin surullista leikata Muumipeikkoa viipaleiksi… Joka tapauksessa mainio kuiva kakku juhlatilaisuuden sekä arki-päivään. Ei ole kovin makea. Meidän isikin söi ja tilasi kakun valmistamista lisää.

3 kananmunaa
2 dl sokeria
50 g voita sulatettuna
1 dl maitoa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria
1 tl jauhettua kardemummaa
3 dl tuoreita vadelmia tai pakastevadelmia

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Vatkaa kananmunat ja sokeri sähkövatkaimella vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sulata voi pienessä kattilassa. Heti kun voi on sulanut, siirrä kattila pois levyltä ja lisää joukkoon maito. Kaada seos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varovasti. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne taikinaan varovasti käännellen.

Tee puolesta taikinasta vadelmakakku Muumipeikon vuokaan. Nosta lusikalla ja levitä puolet taikinasta leivitettyyn vuokaan ja ripottele päälle marjat. Sen jälkeen levitä vuokaan toinen kerros taikinaa ja paista uunin alatasossa noin 45 minuuttia. Kokeile kakun kypsyyttä puutikulla. Jos raakaa taikinaa ei tartu tikkuun, kakku on kypsä. Jäähdytä kakkua hetken, käännä se ympärille sekä taputelle puulastalla vuoan pohjalle sekä sanoo taikasanat: Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku! ja irrota kakku vuoasta. Siirrä kakku tarjoiluastiaan. Sirottele pintaan halutessasi tomusokeria.

Tee toisesta puolesta taikinasta vadelmamuffinssit. Pane muffinssivuoan 6:lle paikalle paperista iso muffinssivuoka. Lusikoi vuokaan taikinaa ja pistä sormella auttaen taikinan sisään vadelmia. Paista mufinsseja uunin alatasossa n. 25 minuuttia. Sirottele pintaan tomusokeria. Yhteensä tuli 6 muffinssia.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Jälkiruoka, herkutteluun, lapsille, lasten juhliin.

++++++

EST

Vaarikatordi taigna retsept on Omenamintult. Käisime tütrega poes ja ostsime Iloleipuri (Rôômuleiburi) Muumitrollikujulise küpsetusvormi ja otsustasime vaarikatorti küpsetada uues vormis. Muumitrolli küpsetusvorm on väike ja taignat tuli topelt rohkem kui vormi ära mahtus, sellepärast küpsetasime teisest osast taignast vaarikamuffineid. Muumitrolli vaarikatort ônnestus suurepäraselt ja tütar oli nii innustunud, et tahtis hammustada kohe tordist tüki. Tütar tahtis Muumitrolli jalgu ja kôrvu, aga minul oli kuidagi kurb tunne südames lôigata Muumitrolli tordilôikudeks… Iga tahes suurepärane kuiv tort pidudeks ja argipäevaks. Ei ole eriti magus. Meie isagi sôi ja tellis selle tordi valmistamist juurde.

3 muna
2 dl suhkrut
50 g vôid sulatatuna
1 dl piima
3 ½ dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1 ½ tl vaniljesuhkrut
1 tl jahvatatut kardemoni
3 dl tooreid vôi sügavkülmutatud vaarikaid

Pane ahi soojenema 175 kraadile. Määri vormile vôid ja raputa peale riivsaia. Vahusta kanamunad ja suhkur mikseriga valgeks ja kohevaks vahuks. Sulata vôi väikses kastrulis. Kui vôi on sulanud, tôsta kastrul pliidilt ja lisa hulka piim. Kalla segu muna-suhkruvahu sisse ja sega ettevaatlikult. Sega omavahel kuivad ained ja lisa need taignalle ettevaatlikult segades.

Tee poolest taignast vaarikatort Muumitrollivormis. Tôsta lusikaga ja levita pool taignast vormi ning pane marjad taigna peale. Selle järel levita vormi teine kiht tainast ja küpseta ahju alumisel tasemel umbes 45 minutit. Proovi tordi küpsust puutikuga. Kui toores tainas ei jää puutiku külge, siis se on küps. Jahuta torti môned minutid, pööra se ümber ja koputa puulastuga vormi pôhja ning ütle vôlusônad: Ära tule halb tort, tule hea tort (soome laste lorust) ja eemalda tort vormist. Tôsta tort serveerimise alusele. Raputa peale tolmsuhkrut.

Teisest osast taignast tee vaarikamuffinit. Pane paperist muffinivormid plekist muffinivormi aukudesse. Tôsta lusikaga tainast vormi ja pista sôrmedega aidates vaarikad taignasse. Küpseta muffineid ahju alumisel tasemel umbes 25 minutit. Raput apeale tolmsuhkrut.

Tähelepanu! Vôib panna sügavkülma.

Serveerimise ettepanek: Magustoit, maiustamiseks, lastele, laste peolauale.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...