tiistai 31. toukokuuta 2011

Mustaherukkaviinissä marinoitu grillikaritsa, Italiano mix salaatti ja Pôltsamaa Tômmu

2 annosta

Valmistusaika n. 40 minuuttia + muutama tunti - 1 vuorokausi karistan lihan marinoitumisen aika

Idean marinoita lammasta mustaherukkaviinissä tuli erään ETV:n ohjelman katsomisen vaikutuksena. Ohjelman näin kyllä jo vuosia sitten. Siellä eräs Australiasta Eestiin muuttanut pariskunta esitteli, miten Australiassa valmistetaan lammasta mustaherukkahillon kanssa. He kasvattavat nyt lampaita Eestissä. Olen kotoisin Pôltsamaalta ja Pôltsamaan Felixin marjaviinit sekä Viinikellari ovat minulle hyvin tuttuja. Kävin viime talvella ihan ruokakokeiluja varten ostamassa Pôltsamaan linnan pihalla sijaitsevasta Viinikellarista eestiläisiä marjaviinejä itselleni. Pääsiäisen alla ostin lähikaupasta suomalaista karitsaa, mutta perheemme Pääsäisen vieton suunnitelmat muuttuivat, karitsan karee jäi pakastimeen ja siksi päätin lopuksi kesän grillikauden avajaista varten grillata mustaherukkaviinissä marinoitua karitsaa. Pôltsamaan Felixin mustaherukkaviini on makeaa, kypsynyttä, raskasta ja aika voimakkaan makuista sekä sillä on vähän ruosteen makua ja sävyä hyvässä tarkoituksessa. Se tekee viinistä pikantin. Mielestäni marinadi ja grillikaritsa onnistuivat loistavasti. Lampaankasvattajat Australiassa tietävät, minkälainen maku sopii hyvin lampaan kanssa. Minun annoslautaselle tuli muutamia vahvoja makuja kuten mustaherukka, lammas, valkosipuli ja rucola ja ne toimivat yhdessä keskenään hyvin. Tämä ei jää minulla viimeiseksi kerraksi kun teen sitä marinadia, mutta seuraavaksi ostan lammasta ja annan omalta osalta karitsoille pidemmän elinkaaren.






500 g karitsan kareeta (minulla oli kaupassa pakattu paketti, missä oli sisällä 2 kareepalaa ja niistä sain 8 pientä lihapalaa luulla)

Marinadi:

1 dl Pôltsamaa Tômmu mustaherukkaviiniä
½ dl oliiviöljyä
3 pientä kynttä valkosipulia
rouhittua rosé-, valko-, vihreä- ja mustaa pippuria
½ tl kuivattua rosmariinia
merisuolaa

Salaatti:

150 g / 1 rasia Italiano mix salaattia (sisältää 1 kpl sydänsalaattia, rucolaa ja Baby Lollo Rossoa)
kirsikkatomaatteja
pala vihreää kesäkurpitsaa
1 pieni keltainen paprika
yrttimarinoituja valkosipulinkynsiä

Salaattikastike:
yrttimarinoitujen valkosipulien öljyä purkista


Tee ensiksi pienempään kulhoon marinadi. Purista valkosipulit puristimella kulhoon ja sekoita keskenään kulhossa kaikki marinadiaineet.

Leikkaa karitsan kareesta palat (yksi luu jää yhteen palaan) ja hakkaa nuijalla liha mureaksi molemmin puolin. Pane lihapalat tuplamuovipusseihin sekä kaada marinadi pussiin lihan päälle. Laita pussit solmuun sekä kääntele liha pusseissa näin, että liha on hyvin marinadiliemessä. Pane lihapussi jääkaappiin ainakin muutamaksi tunniksi. Parempi kun se on jääkaapissa marinoitumassa kokonaisen vuorokauden. Käy välillä pussia kääntelemässä.

Grillaa karitsan kareepalat tasaisella grillillä molemmin puolin kypsäksi (muutama minuuttia yksi puoli, grillauksen aika riippuu grillistä).

Ennen lihan grillausta tee salaatti. Huuhtele salaatti ja se vedestä. Leikkaa sydänsalaatti viipaleiksi ja nosta salaatti isoon salaattikulhoon. Huuhtele tomaatit, paprika ja kesäkurpitsa sekä leikkaa niistä viipaleet, kirsikkatomaatit leikkaa puoliksi tai neljään osaan. Nosta ne salaattikulhoon. Lopuksi nosta lusikalla purkista yrttimarinoituja valkosipulinkynsiä kulhoon ja valuta salaatin päälle purkista mausteöljyä. Kääntele salaattia ja jätä se maustumaan karitsan kareen grillauksen ajaksi.

Kun liha on grillattu sitten tee annoslautanen nostamalla isolle lautaselle runsaasti salaattia ja aseta 4 grillattua karitsan kareepalaa salaatin päälle. (Grillissä voi vielä grillata vaaleta leipää. Sen päälle sopii hyvin aurinkokuivatun tomaatin tuorejuusto tai yrttituorejuusto).

Huom! Salaattia tulee runsaasti, voit tehdä 2 annosta varten ½ pkt salaattia jos sinulla ei tule muuta grilliruokaa grillistä. Salaattiin voi lisätä vielä pakastettuja tai tuoreita mustaviinimarjoja. Pôltsamaa Tômmu sopii aperatiiviksi ja dessertiksi 18 v. täyttäneille.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kesägrilliin, laihduttajan ruokavalio, juhannukseksi.

sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Makeat rahkapatukat






Tämä on hyvin lyhyt postaus. Makeat rahkapatukat, ovat Eestissä ja Baltiassa hyvin suositut välipalat valkosuklaan ja kaakaokuorrutuksella, erimakuisia, erilaisilla täytteillä…. Valikoima on hyvin laaja, pakkaukset iloiset, värilliset ja lapsille suunnattuja. Niitä rahkapatukoita voi ostaa Eestissä marketeista, kyläkaupoista, bensa-asemilta jne. Suomessa on niitä varmasti myynnissä Eestin herkkukaupoissa ja muutaman kerran olen nähnyt niitä Espoossa Ison Omenan Citymarketissa. Kokeilemisen arvoisia välipaloja, maistuvat erittäin hyvin lapsille. Eestissä hyvin suosittuja tuotteita. Niitä tuottavat monet Eestin maito- ja maitovalmisteiden jalostajat ja olen nähnyt Eestissä myös latvialaisia rahkapatukoita myynnissä.

keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Kilohailitikkuvoileivät (uusi eestiläinen keittiö)

11 kpl

Valmistusaika n. 20 min + tomaatti-sipulisalsan maustuminen 30 minuuttia - 1 vuorokausi







100 g / 1 pieni peltirasia Viru Rand maustekilohaileja (minulla oli rasiassa 11 kilohailia)

2 kovaksi keitettyä kananmunaa (tähän sopivat pienemmät kananmunat)
6 pientä kirsikkatomaattia
3 viipaletta Fazer Eestin Tummaa leipää (Must leib)
rouhittua mustaa pippuria
pieniä tillinoksia

Tomaatti-sipulisalsa:
iso nippu tilliä
½ pienestä salottisipulista
4 kirsikkatomaattia
pieni ripaus suolaa
pieni ripaus sokeria
sitruunanmehua
rouhittua mustaa pippuria
2/3 dl oliiviöljyä

11 kpl voileipätikkuja

Ensiksi tee tomaatti-sipulisalsa. Hienonna tilli ja nosta se mortteliin. Lisää mortteliin oliiviöljy ja sekoittaa tilliä ja öljyä kunnolla keskenään. Leikkaa kirsikkatomaateista ja salottisipulista hyvin pienet kuutiot sekä nosta ne mortteliin. Lisää mausteet, sekoittaa kaikki aineita keskenään sekä jätä ne ainakin 30 minuutiksi maustumaan.

Poista kilohaileilta päät, sisälmykset ja selkäruodot. Saat kilohailifileet.

Leikkaa leipäviipaleilta reunat pois sekä leikkaa ne 4 osaan (jäävät pienet leipäruudut).

Huuhtele pienet kirsikkatomaatit sekä leikkaa ne puoliksi.

Tee tikkuvoileivät. Nosta teelusikalla morttelista salsaa leipäruudun päälle (älä ota öljyä) ja levitä se leivälle. Aseta yksi kananmunan viipale salsan päälle. Tee kilohailista pieni rulla ja aseta se munaviipaleen päälle saumapuoli alaspäin. Pistä voileipätikku tomaattipuolikasta läpi ja sen jälkeen pistä se pienestä voileivästä läpi niin, että kirsikka jää tikkuvoileivän päälle. Nosta kilohailitikkuvoileipä alustalle. Tee näin kaikki tikkuvoileivät.

Rouhi kilohailitikkuvoileipien päälle mustaa pippuria ja lopuksi koristele voileivät pienillä tillioksilla.

Tarjoile heti.

Huom! Salsa oli vielä parempi ja maukkaampi seuraavana päivänä. Kaikki maut olivat tasoittuneet. Kilohailifileen voit korvata sillipalalla.

Tarjoiluehdotus: Alkupalaksi, cocktailpalaksi, juhlapöydälle, illanistujaisiin, Eesti-teemailtaan.

sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Kalamaja ja Kalatori (Tallinna, Eesti) sekä Paistetut perunat ja savuturskasalaatti (eestiläinen keittiö)

4 annosta

Valmistusaika n. 40 min.

Niin miten postauksessa kahvila Moon'ista kirjoitin vietimme me viime Pääsäisen Tallinnassa ja Hiljaisena Lauantaina kävin Kalamajan Kalatorilla, mistä ostin savustettua makrillia ja turskaa. Kysyin kalakauppiaalta, mistä nämä kalat tulevat ja yllätykseksi kuulin, että Eestin saarien lisäksi on kalaa ostettu kalatoria varten vielä Latviasta ja isot hauet peräti Ruotsista! Sinä päivänä oli Kalatori hiljainen, torilla iltapäivällä oli vaan muutama ihminen ja minun poistumisen jälkeen se kohta suljettiin. Tietenkin myös tallinnalaiset matkustavat viikonlopuksi kaupungista ulos maaseudulle. Kuulin myöhemmin, että siitä seuraavana lauantaina (tori on avoinna vaan lauantaisin) oli ollut jo aamulla ennen toriportin avaamista paljon väkeä odottamassa torille pääsyä sekä toripäivä oli hyvin vilkasta ollut.

Sillä Hiljaisena Lauantaina tein pienen kävelylenkin kalakassi kädessä Kalamajassa ja katselin uteliaana vanhoja taloja ja pihoja. Vanha-Kalamaja ei ole minulle kovin tuttua aluetta, en ole eksynyt sinne Tallinnassa asumisen vuosien aikana. Näin otin kuvia kaduista ja taloista sekä myöhemmin luin tämän kaupunginosan historiasta internetistä. Kalamajasta on hyvä yleiskuva mm. Tallinnan kaupungin internetsivuilla ja siitä on kirjoitettu myös IS:ssa.

Kylmälaukun sisällä matkustivat savukalat Espooseen ja yritin Kalamajasta inspiroituna keksiä ruokaa, mitä savustetusta turskasta valmistaa, mutta tietenkin tulivat itselleni tutut ruoat ensimmäisenä mieleen ja näin valmistin taas äitini tekemästä savuturska salaatista oman version. Mielestäni Vanhan-Kalamajan tyylin sopii tukeva ja mutkaton ruoka, sekä päätin paistaa pannulla perunoita sipulin kerä savuturskasalaatin kanssa syömiseksi. Ruoka-kuvissa näkee palan neuvostolaisesta keittiötekstiilistä.













8 keskikokoista yleisperunaa
1 iso keltasipuli
merisuolaa
rypsiöljyä ja voita

Turskasalaatti:
1 keskikokoinen savustettu turska
1 pienempi suola tai maustekurkku
1 pala tuoretta kurkkua
7 kirsikkatomaattia (voi olla isoja tomaatteja 2 kpl)
kevätsipulia
250 g/ 1 rasia maustamatonta rahkaa
n. 375 g / 1 ½ pkt eestiläistä smetanaa (voi olla kermaviiliä)
merisuolaa
tilliä

4 keitettyä kananmunaa
kevätsipulia
mustaa pippuria

Leikkaa perunoista ja sipulista ohuet viipaleet (n. 2-3 mm) ja paistaa niitä voi-öljypannulla keskilämmöllä n. 15-20 minuuttia kunnes perunat ja sipuli ovat kypsiä ja saaneet kullan väriä. Lisää paistumisen aikana merisuolaa ja kääntele perunoita.

Perunoiden kypsymisen aikana tee savuturskasalaatti. Puhdista kala, poista nahka ja ruodot sekä pane kalapalat isoon kulhoon. Jätä aika isot palat. Leikkaa kirsikkatomaatit 4 osaan ja leikkaa kurkuista viipaleet. Hienonna tilli ja kevätsipuli. Sekoita keskenään ensiksi rahka ja smetana ja sitten kääntele kaikki salaattiaineet kulhossa. Kääntele salaattia vaan sen verran, että smetana sekoittuu tasaisesti salaattiin.

Tee annoslautanen, mihin nostat paistettuja perunoita, savuturskasalaatti ja yhden keitetyn munan sektorit. Rouhi munan päälle mustaa pippuria. Koristele annoslautanen hienonnetulla kevätsipulilla ja tillinoksilla.

Huom! Syksyllä ja talvella voi tehdä salaatista tukevamman korvaamalla rahka majoneesilla. Minä halusin keväällä vähän kevennystä muuten niin raskaaseen ruokaan. Salaatissa voi käyttää muitakin savustettuja kaloja.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kotiruoka.

torstai 19. toukokuuta 2011

Tunnustus 2

Maanantai 16.5 oli minulle kaunis päivä: Suomen jääkiekkojoukkue voitti MM-kullan sekä sain hienon tunnustuksen Tarinalta Where I have spent many relaxed Moments. Olin onnesta ihan sekaisin ja kävin ylikierroksilla. Kiitos Leijonat ja suuri kiitos Tarina! Teitte päivästä ikimuistoisen. Tunnustuksesta selviää, että sen suunnittelija on lifestyle blogi Tyylisuuntauksia. On todella hyvä tietää, kuka on tunnustuksen keksijä. Suuri kiitos Jarnalle, joka on laittanut taivaallisen tunnustuksen liikkeelle!






Sitä tunnustusta on vaikea antaa eteenpäin, koska kaikissa blogini sivupalkissa olevissa blogeissa olen kokenut miellyttäviä rentouttavia hetkiä ja vierailen niissä usein. Kuitenkin minulla pitää antaa tunnustus eteenpäin kolmelle bloginpitäjälle ja päätin lopuksi antaa sen eteenpäin seuraavasti:

- Omenamintulle ja Piretille, koska heidän blogeissa on hyvin kauniita korkealaatuisia kuvia ja hyvin valittuja ruokaohjeita. Niissä blogeissä vieraileminen on minulle aina esteettinen nautinto ja heidän kuvilla silmäni lepäävät.
- Maijulle, jolla on kauniista suomalaista luonnonläheistä elämäntyyliä ja unelmia mutkattomasti kuvaava lifestyle blogi, mihin on mielenkiintoinen mennä katsomaan, mitä Maiju on seuraavaksi tehnyt.

Onnittelut Omenamintulle, Piretille ja Maijulle! Taivaallisia inspiraatioita teille!

tiistai 17. toukokuuta 2011

Parsa-pekonirullat paahtoleivillä

12 parsa-pekonirullaa / 4 annosta / voi suunnitella näin, että 3 rullaa per 1 paahtoleipä

Valmistusaika n. 45 min.

Minä katsoin parsan keittämisen ohjeen Kotiliesistä. Jakasin pekoniviipaleet ja parsat näin, että kaikki pekoniviipaleet ja parsatangot tulevat käytetyksi. Näin tuli parsa-pekonirullia, missä oli 1-2 parsatankoa yhdessä-kahdessa pekoniviipaleessa.






1 pkt / 500 g unkarilaista vihreää tankoparsaa 16-22 mm
1 pkt / 340 g HK:n Amerikan pekonia

rouhittua mustaa pippuria
suolaa
hienonnettua ruohosipulia
4 kirsikkatomaattia
4 paahtoleipää
4 kananmunaa
levitettä


Huuhtele parsa huolella, leikkaa tyvestä kuivunut osa pois sekä kuori tankot vahingoittamatta nuppua.

Kypsennä parsaa suolavedessä hiljaa kiehuen 10 minuuttia (tankojen paksuudesta riippuen), kaada kuuma vesi pois sekä laita parsa kylmään veteen, missä ne jäähtyvät nopeammin. Nosta sitten keitetty parsa tuplatalouspaperi arkille, missä ylimääräinen vesi imeytyy paperiin.

Rouhi mustaa pippuria pekoniviipaleille sekä kierrä parsatangot niiden sisälle. Pane parsa-pekonirullat leivinpaperin päälle uunipelille sekä paista rullia uunin keskiritilätasolla 200 asteessa 20 minuuttia.

Rullien uunissa paistumisen aikana keitä kananmunat. Jätä kananmunien keltuaiset niin pehmeäksi/löysäksi, että ne valuvat paahtoleivän päälle. (Minä panin munat kylmään veteen pieneen kasariin, lisäsin vähän suolaa sekä nostin levylle, annoin kiehua 9 minuuttia ja sitten nostin munat kylmään veteen).

Paahda leivät ja levitä päälle levitettä. Nosta 3 parsa-pekonirullaa jokaisen paahtoleivän päälle. Aseta kuorittu kananmuna paahtoleiville rullien päälle sekä leikkaa ne veitsellä halki niin, että keltuainen valuu ulos. Rouhi vähän mustaa pippuria ja suolaa munien päälle. Aseta myös puoliksi leikatut kirsikkatomaatit leipien päälle sekä lopuksi ripottele hienonnettua ruohosipulia kaiken päälle.

Tarjoile heti.

Tarjoiluehdotus: Kevään viikonlopun brunssiksi.

sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Voileipäkakku Kevät

12 palaa

Valmistusaika 1 h 30 h + 1 h jääkaapissa maustumista ennen levitteen päälle levittämistä









18 tummaa leipäviipaletta / 2 ½ pkt Fazerin Tummaa leipää (Must leib)
12 viipaletta valkoista paahtoleipä / Rainbow’n vehnäpaahtoa

Tonnikalatäyte:
3 rasiaa / 3x185 g vaaleaa tonnikalaa vedessä
5 kirsikkatomaattia
½ salottisipulia
3 kovaksi keitettyä kananmunan valkuaista
1 rasia / 200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl majoneesia
pippurisekoitusta
suolaa
paprikajauhetta
chilijauhetta

Katkaraputäyte:
250 g keitettyjä ja sulatettuja katkarapuja (pakastepussista)
1 rasia / 200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl majoneesia
pieni pala tuoretta kurkkua
iso nippu tuoretta tilliä
sitruunamehua
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
rouhittua mustaa pippuria
suolaa
iso nippu ruohosipulia

Levite kakun päälle ja reunoille:
2 rasiaa / 2x100 g maustamatonta tuorejuustoa
majoneesia
suolaa

Kukat:
5 kovaksi keitettyä kananmunan keltuaista
majoneesia
suolaa
kokonaisia mustia pippureita

Nurmikko:
ruohosipulin paloja ja pieniä tillinoksia

Leikkaa leipäviipaleilta reunat pois. Kaikilla viipaleilla pitää jäädä samankokoisiksi.

Sekoita monitoimikoneessa ensiksi tonnikalatäyte.

Aseta kakkualustalle kakkupaperi. Lado sen päälle kakun pohjaksi 6 tumman leivän viipaletta vierekkäin. Levitä tasainen kerros tonnikalatäytettä tumman leivän päälle. Aseta 6 vaalean leivän viipaletta tonnikalatäytteen päälle vierekkäin niin ettei jää rakoja leipäpalojen väliin.

Nyt pitää lusikoita tonnikalatäyte monitoimikoneen kulhosta toiseen kulhoon, pestä yhdistelmäkoneen kulho ja osat, kuivata ne sekä valmistaa katkaraputäyte monitoimikoneessa.

Levitä katkaraputäytettä vaalean leivän päälle. Lado taas kerros 6 viipaletta tummaa leipää katkaraputäytteen päälle.

Levitä tumman leivän päälle taas tonnikalatäytettä. Sitten lado taas 6 viipaletta vaaleata leipää tonnikalatäytteen päälle.

Levitä toisen kerran katkaraputäytettä vaalean leivän päälle ja lopuksi lado tummia leipiä päällimmäiseksi kerrokseksi.

Voi sormilla työntää leipäviipaleita tiiviimmäksi jos huomaat rakoja kakussa. Jos kakku on keskeltä korkeampi, sitten voit laittaa pienen leikkuulaudan kakun päälle sekä sen päälle sopivan painon. Varo, jos on liian raskas paino, se painaa täyteen leipäkerrosten välistä liian paljon ulos. Levitä täytettä leipäviipaleiden päälle näin, ettei sitä valu kerrosten välistä ulos. Laita kakkualustalle kansi/kupu päälle ja nosta kakku tunniksi jääkaappiin maustumaan.

Valmista levite kakun päälle. Sekoita kaikki aineet keskenään. (Minulla tuli tosi hyvänäköinen tasainen kreemi).

Valmista myös kukkamassa. Vaahdota puulusikalla kulhossa kaikki aineet niin, että kananmunankeltuaiset ovat tasaista sametista massaa.

Nosta kakku jääkaapista ulos ja levitä lastalla tuorejuustolevite ensiksi kakun reunoille ja lopuksi sen päälle. (Minulla oli tasan sen verran tuorejuustolevittä, että sitä juuri sopivasti riitti. Minua ei häirinnyt, että tummaa leipää jäi vähän näkyviin. Mielestäni se antoi lisäarvoa kevätkakulle, koska toukokuun alussa on luonnossa vasta ensimmäiset kukat kukkimassa ja vähän vihreää ulkona. Jos haluat paksumman levitekerroksen kakun päälle, sitten osta 1 rasia tuorejuustoa lisää).
Lopuksi tee pursottimella keltaiset kukat kakun päälle ja pistä yksi kokonainen musta pippuri sen päälle koristeeksi. Leikkaa ruohosipulista n. 5 mm pituisia paloja ja pudota niitä kukkien väliin. Samoin pudota pieniä tillinoksia kukkien väliin.
Laita kakkukupun kansi kakun päälle ja nosta se jääkaappiin sekä anna maustua ainakin 3-4 h ennen tarjoilua.

Huom! Voileipäkakku kostui erittäin hyvin. Sitä oli hyvä kakkulapiolla leikata. Kakku piti kauniisti ryhtinsä ja maut sopivat kevääseen erittäin hyvin. Minulla jäi täytteitä yli, mutta en osannut etukäteen niin tarkka suunnitella, miten paljon täytettä kakkuun kuluu. Täytteet söimme voileivän päällä pois ja leivän reunoista puolisoni teki valkosipulinleipiä. Minulla oli 1 pullo / 225 ml Hellmann’s majoneesia ja koko se pikkupullo majoneesia meni kakkuun. Ostin majoneesin Prismalta, elikkä Hellmann’s majoneesia löytyy Suomessa. Kakkukupun kannen alla kakku säilyi raikkaana ja tuoreena.

Kaiken kaikkea erittäin hyvin onnistunut voileipäkakku!

Tarjoiluehdotus: Juhlapöydälle.

maanantai 9. toukokuuta 2011

Sardiini-pastavuoka

2 annosta

Valmistusaika 35 minuuttia

Sain inspiraation tämän sardiini-pastavuoan valmistamiseksi kerran perjantai-illalla. Olin aika väsynyt työviikosta eikä ollut käynyt kaupassa, koska suunnittelin kauppareissua lauantaille. Ei ollut kovin suurta nälkää, mutta jotain teki mieli…. Sellainen epämääräinen olo. Katsoin kaappeja ja sain ekstempore-ajatuksen kaapista löytyvistä raaka-aineista valmistaa sardiini-pastavuoan. Jääkaapissa rasiassa oli eilisen päivän keitettyä pastaa n. 300 g. Oli yksi rasia sardiineja öljyssä, sipulia, valkosipulia, munaa, miniluumutomaatteja. Siitä se ajatus sitten lähti… Lopputulos oli erinomaista. Tämä vuoka-ruoka on taas esimerkki siitä, miten kaapinkierrätyksen kautta ja kekseliäisyyden avulla voi valmistaa hyvää maistuvaa kotiruokaa. Sardiinit antoivat vuoalle Välimerellisen maun ja tuoksun.





n. 300 g keitettyä pastaa
120 g / 1 rasia Pirkka sardiineja öljyssä (valmistusmaa Marokko)
6 miniluumutomaatteja
1 pieni salottisipuli
1 pieni valkosipulinkynsi
2 kananmunaa
4 dl maitoa
suolaa
pippurisekoitusta
oliiviöljyä
kuivattua oreganoa
Provencale maustetta

parmesanjuustoraastetta
hienonnettua kevätsipuli

Sivele pieni uunivuoka öljyllä. Kaada keitetty pasta vuokaan ja tasoita se tasaiseksi. Ota haarukalla rasiasta sardiinipaloja ja asettele ne pastan päälle. Leikkaa tomaatit pitkittäin puoliksi ja asettele myös ne pastan päälle.
Kuori sipuli ja valkosipulinkynsi sekä leikkaa niistä hyvin ohuet viipaleet (1 mm). Asettele myös ne viipaleet pastan päälle.

Riko munat haarukalla kulhossa ja vatkaa ne, kaada joukkoon maito, lisää ripaus suolaa ja pippurisekoitusta. Sekoita kaikki aineet sekä kaada munamaito vuoan päälle.

Ripottele vuoan pinnalle yrttejä ja nosta vuoka uuniin keskiritilätasolle. Paista sitä 200 asteessa 35 minuuttia kunnes sardiini-pastavuoka on kypsä ja pinnalta saanut väriä.

Ripottele annoslautaselle sardiini-pastavuoan päälle parmesanjuustoraastetta ja hienonnettua kevätsipulia.

Tarjoiluehdotus: Pääruoka, kotiruoka.

sunnuntai 8. toukokuuta 2011

Fetarullat (vege)

5 rullaa

Valmistusaika 45 min









200 g/ 1 pkt Patros fetajuustoa (mielestäni se ei ole kovin suolaista)
600 g / 1 iso levy Myllyn Paras lehtitaikinaa
70 g / 1 pkt Fragatan kivettömiä Kalamatan oliiveja timjamiin maustettuna
7 palaa auringonkuivattuja tomaatteja
tuoretta tai kuivattua oreganoa
tuoretta tai kuivattua rosmariinia (tai timjamia)
1 kananmuna
vehnäjauhoja

Paloittele fetajuusto, tomaatti ja oliivit. Murskaa morttelissa tuoreet rosmariinilehdet. Hienonna tuore oreganoa jos käytät sitä.

Sulata pakkauksen ohjeen mukaan iso lehtitaikinalevy ja kauli se jauhotetulla työtasolla isommaksi neliskulmaiseksi levyksi (jätä se 2-3 mm paksuiseksi). Leikkaa pizza/piirakkaleikkurilla 10 cm leveä palaa levystä. Asettele fetajuustopalat pitkän taikinapalan yhdelle reunalle ja asettele niiden väliin auringonkuvattuja tomaattipaloja. Ripottele päälle hienonnettua oreganoa (tai kuivattua oreganoa). Sivele vatkatulla munalla taikinan reunat. Pyörittele pitkä taikinapala rullaan ja liimaa munalla reunat kiinni. Tee 2-3 kiertoa pitkään rullaan (pitää yhtä rullan päätyä kiinni). Sitten pyörittele vielä kerran pitkä rulla pyöreään rullaan ja laita rullan pääty fetarullan alle (sivele vähän munalla reunaa, että se jäisi paremmin kiinni). Leikkaa pizza/piirakkaleikkurilla rullan päälle pieniä viiltoja. Sivele fetarullaa munalla ja nosta se leivinpaperin päälle uunipellille.

Tee uusi fetarulla samalla tavalla.

Minä sain yhdestä isosta taikinalevystä 4 isoa fetarulla (kahden sisälle panin fetaa-tomaatteja-oreganoa ja toisen kahden sisälle fetaa-oliiveja-rosmariinia) ja 1 pienen rullan (jäi n. 6 cm leveä pitkä pala, panin sen päälle fetapaloja ja kaikki jämät sekä pyörittelin sen yhdeksi isoksi rullaksi).

Paista 200 asteessa uunin keskiritilätasolla 25-30 minuuttia kunnes fetarullat ovat pinnalta kauniita kullanvärisiä.

Huom! Voi pakastaa.

Tarjoiluehdotus: Välipala, raikkaan vihreän salaatin kanssa työevääksi.

torstai 5. toukokuuta 2011

Hedelmäsalaatti meloninkuoressa

1 annos

Valmistusaika 30 min.






n. 600 g / ½ melonia Cantaloupe melonia (voi olla muu melonilajike myös)
kourallinen tummia siemenettömiä rypäleitä
1 kiwi
½ banaania
½ päärynää
1 verigreippi mehuineen
1 ruukku sitruunamelissaa
vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
kermavaahtovalmistetta
suklaarouhetta


Huuhtele hedelmät.

Leikkaa melonilta sen verran kantaa pois, että se jää lautaselle pöydälle suoraan (ei ole vinossa). Poista lusikalla melonista siemenet. Ota lusikalla meloninkuoreesta hedelmäliha ulos, mutta jätä kuori sopivan paksuksi. Paloittele vielä melonin hedelmälihaa ja pane se kulhoon.

Kuori hedelmät ja leikkaa niistä samankokoiset palat. (Minulla tuli verigreipistä paljon mehua ja siksi pidin sitä kulhon kohdalla, että kaikki mehu valuisi kulhoon). Leikkaa rypäleet puoliksi. Pane kaikki hedelmäpalat kulhoon.

Hienonna sitruunamelissa, mutta jätä yksi oksi koristelua varten. Lisää hienonnettu sitruunamelissa ja loraus vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa kulhoon sekä kääntele hedelmäsalaattia. Jätä salaatti n. 10 minuutiksi maustumaan.

Lusikoi hedelmäsalaatti mehuineen meloninkuoreen. Vaahdota spraypullosta sen ympärille meloninkuoren reunalle kermavaahtovalmistetta sekä ripottele vaahdon päälle suklaarouhetta. Koristele annos sitruunamelissan oksalla ja nosta täytetty meloninkuori tarjoilualuselle. Tarjoile heti, koska kermavaahtovalmiste sulaa aika nopeasti.

Huom! Hedelmäsalaattiin voi käyttää mielihedelmiä ja sitä voi tarjota myös pienemmässä vesimelonikuoressa kun on vesimelonikausi käynnissä ja niitä on myynnissä. Toki, hedelmäsalaattia voi tarjota myös pienissä jälkiruokakupeissa. Minulla on yhdellä kuvalla 1 kerros kermavaahtoa ja toisella kuvalla 2 kerrosta vaahtoa.

Tarjoiluehdotus: Äitienpäivän aamuksi äidille tai/ja mummolle, jälkiruoaksi. Kevääseen ja kesään hyvin sopiva jälkiruoka.

maanantai 2. toukokuuta 2011

Wanhan Porvoon Fabriikin kotisima (suomalainen sima)

Minulla on kevätjuhlat mennyt herkullisesti ja elämyksellisesti. Viime perjantaina, Vapun aaton aattona, ostin lähikaupasta kauniin vanhanaikaisen näköisen 1 l pullon Wanhan Porvoon Fabriikin kotisimaa. Sain siitä juomaelämyksen, koska tämä sima oli niiiiin hyvä! Ensimmäiset maistiaiset otin jo perjantai-illalla ja lauantaina, kun haravoin pihaa, join enemmistön simasta. Simapullo oli keittiön pöydällä ja kun kevätauringossa pihalla tuli kuuma ja janotti, menin sisälle juomaan simaa. Tylsää on kuvata ruokien ja juomien makuja. Hyvä ja hyvä. Mikä on hyvä? Uskon, että minulle maistui se, että simassa oli käytetty fariinisokeria. Sillä oli alkoholinpitoisuutta 0,8 %, mutta minä en huomannut sitä lainkaan.







Wanhan Porvoon Fabriikin kotisiman pullolla oli tiivistelmä siman historiasta, mikä oli kauniista luettavaa. Näin tuli nautittua palaa suomalaista historiaa hyvän suomalaisen siman kanssa samassa. Historia sanoo simasta seuraavasti:

Sima 1700-luvun Porvoossa

Gastronomian vuosisatana tunnettu 1700-luku toi keittiöihin uusia ruoka-aineita kuten sokerin. Makeat herkut päätyivät tuolloin yksinomaan ylempien säätyjen herraskaisiin kahvi- ja ruokapöytiin.

Porvoossa sokerin kasvavaan tarpeeseen vastattiin perustamalla sokerifabriikki Raatihuoneen torin laidalle vuonna 1784. Fabriikin osakkaana toimineen kauppias Johan Holmin kerrotaan ryhtyneen sokerin innoittamana valmistamaan kellarissaan virkistävää ja makeaa juhlajuomaa – simaa.

Tuon ajan Porvoossa pidettiinkin runsaasti juhlia. Kaupungin raatihuoneella järjestetyt tanssiaiset olivat jopa niin suosittuja, että maistraatti joutui rauhoittamaan kirkolliset pyhät kokonaan tanssilta.

Tänä päivänä simaa tarjotaan onneksi säätyyn katsomatta koko kansalle.
PERINTEITÄ KUNNIOITTAEN - WANHAN PORVOON KOTISIMA, OLKAA HYVÄ!

Lisää siman historiasta tästä.

Niin oli minulla pihatyön, luonnon, leikkimisen ja historian täyttämä Vappu-viikonloppu. Leikkistä siksi, että pelattiin tyttäreni kanssa ilmapalloilla jalkapalloa sisällä ja puhallettiin saippuakuplia sekä keinuttiin pihalla.

Katso myös Porvoon kotisima 2012, perunasalaatin ja nauravien nakkien ohjetta.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...