tiistai 28. joulukuuta 2010

Taatelikakku



Saimme tämän taatelikakun joululahjaksi eräältä perhetutultamme. Pyysin joulun jälkeen häneltä kakun ohjeen, koska se kakku oli pehmeä ja mehevä.

250 g taatelia
2 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita
2 kananmunaa
1 dl kermaviiliä
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
1 tl vaniliinisokeria

Paloittele taateli ja kiehauta ne vedessä sokerin kanssa pehmeäksi. Jäähdytä sose.
Lisää soseeseen munat ja pehmeä voi hyvin vatkaten, sekä kermaviili ja jauhot, joihin leivinjauhe, sooda ja vaniliinisokeri on sekoitettu.

Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista 175 asteessa noin 1 tunti tai kunnes kakku on kypsä.

maanantai 27. joulukuuta 2010

Puolisoni hunajainen kermakastike







Tämä hunajainen ja mausteinen kermakastike joulukinkulle on minun puolisoni bravuuri. Olen kaikki omat suomalaiset joulukinkut ja laatikkoruoat syönyt sen kastikkeen kanssa enkä osaa enää kuvitella joulua ilman sitä kastiketta. Kinkun paistolientä on kastikkeessa käytetty varovasti, koska sen käyttö riippuu niin paljon suolan määrästä kinkussa. Meillä on ollut vuosien varrella hyvinkin suolaisia kinkkuja ja silloin on lientä laitettu kastikkeeseen vaan pari ruokalusikallista. Tänä vuonna oli meillä joulupöydässämme pieni kylkirulla ja siitä taas tuli hyvin miedon makuinen liemi sekä puoliso ei laittanut lientä olenkaan kastikkeeseen. Kastikkeella pitää olla paksu ja sitä pitää valmistaa miedolla lämmöllä kasarissa hiljaa, varovasti ja kauan. Maltti on valttia tässä hommassa. Tuloksena on paksu kermainen ja mausteinen kastike, mikä sopii mielestämme erittäin hyvin kinkun ja laatikoiden kanssa.

Noin 5 dl

Valmistusaika 40 minuuttia

4 dl kuohukermaa
2 rkl voita
3 rkl makeaa sinappia
1-2 rkl hunajaa
1 tl paprikajauhetta
2 tl pippurisekoitusta
1-1/2 tl suolaa
1 tl soijakastiketta
kinkun paistolientä

Ensiksi pane kasariin voi. Kun se on sulanut, sitten lisää kerma ja hunaja sekä lopuksi muut aineet. Keitä varovasti, hiljaa ja kauan sekoittaen kastiketta kunnes se on paksu. Varo pohjaan palamista. Lisää kinkun paistolientä halutessasi maun mukaan.

sunnuntai 26. joulukuuta 2010

Tonttuhommat keittiössämme Joulun alla…



Eräs tonttu on touhunnut meidän keittiössämme yhtenä yönä ennen joulunpyhiä. Hän on valmistanut 2 purkkia Silliä punaviinimarinadissa ja rasian konvehteja
Tumma kaunotar sekä jättänyt ne keittiön pöydälle! Minulla oli aamulla sieltä hyvä niitä ottaa ja tehdä tutuillemme jouluksi ruokalahjoja. Joulun aikana voi tapahtua vaikka minkälaisia ihmeellisiä asioita…. Paljon kiitoksia, rakas tonttu. Se helpotti joulukiireitä!

maanantai 20. joulukuuta 2010

Joulumuffinit pikkuvuoissa










6 annosta
Valmistusaika noin 1 tunti + suklaasydämien tekeminen noin tunti

Taikina:
150 g voita
1 ½ dl sokeria
2 kananmunaa
noin 2 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
2 rkl mantelilastuja
2 cl rommia
1 pussi sahramia

Täyte:
8 kpl kuivattuja taateleita
20 kpl kuivattuja luumuja
iso kourallinen rusinoita
2 tl kanelia
1,5 tl inkivääriä
1 tl pomeranssia
1 rkl fariinisokeria
0,5 tl kardemummaa
1 dl punaviiniä

Suklaasydämet
130 g tummaa suklaata
Dr. Oetker’n Talvi koristerakeita

voita
tomusokeria
Dr. Oetker’n Talvi koristerakeita

Valmista ensiksi suklaasydämet. Sulata vesihauteessa suklaa. Kaada se pursotpussiin ja tee leivinpaperille uunipellin päälle koristesuklaasydämiä. Koristele sydämiä Talvi koristerakeilla. Siirrä pelti jääkaappiin, missä suklaa kovettuu. Irrota suklaasydämet varovasti leivinpaperilta ja siirrä ne peltirasiaan säilytettäväksi tarjoilun saakka. Säilytä rasiaa viileämmässä paikassa. Laita sydänkerroksien väliin pala leivinpaperia. Tee ainakin 12 sydäntä, 2 sydäntä per annos.

Pane uuni lämpenemään 185 aseeseen.

Huuhtele kuivatut hedelmät kylmällä vedellä. Paloittele taatelit ja luumut. Pane hedelmät kulhoon, lisää mausteet, punaviini ja fariinisokeri. Sekoita aineet keskenään ja jätä maustumaan noin 30 minuutiksi.

Valmista taikina. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerralaan ja vaahdota ne joukkoon. Sekoita toisessa kulhossa keskenään kuivat aineet ja lisää siivilöiden taikinaan.

Sekoita rommi ja sahrami pienessä mukissa keskenään ja lisää taikinaan. Kääntele taikina tasaiseksi.

Voitele vuoat ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle. Lusikoi vuoan pohjalle kuivattuja hedelmäpaloja, mausteita ja punaviiniä. Lusikoi niiden päälle kerros taikinaa. Sitten taas lusikoi taikinan päälle hedelmäpaloja ja niiden päälle vielä kerros taikinaa. Yritä jakaa hedelmäpalat ja taikina vuokien välissä tasaisesti. Punaviiniä lusikoi enemmän pohjalle ja hedelmäpaloja taikinakerroksien väliin. Lopuksi ripottele taikinan pinnalle mantelilastuja.

Paista uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Kokeile puutikulla leivonnaisten kypsyyttä. Kun tikkuun ei tartu taikinaa, silloin ne ovat kypsiä.

Koristele annos tomusokerilla, Talvi koristerakeilla ja suklaasydämillä.

keskiviikko 15. joulukuuta 2010

Uuniporsasta, mustamakkaraa, hapankaalia ja perunaa (eestiläinen keittiö)









4-5 annosta
Valmistusaika 2 tuntia ja 15 minuuttia

noin 1 kg porsaan uunilihaa
2 keltasipulia
merisuolaa
kokonaisia mustapippureita
4 laakerinlehteä

noin 500 g eestiläistä Rakveren mustamakkaraa / sama hyvin voi olla Tapolan mustamakkaraa

400 g / 1 rasia hapankaalia
sokeria
vettä

yleisperunoita

Pane uuni lämpenemään 240 asteeseen.

Huuhtele porsaan uunilihapala ja leikkaa kamaraan viillot. Ripottele ja hiero uunilihan molemmalle puolelle pinnalle suolaa. Pane liha vuokaan.

Kuori sipulit ja leikkaa niistä suikaleet. Aseta suikaleet uunilihan ympärille vuokaan. Lisää kokonaiset pippurit ja laakerinlehdet. Kaada vuokaan kylmää vettä sen verran, että sitä on noin 1 cm vuoan pohjalla.

Nosta vuoka uuniin 240 asteeseen keskiritilätasolle. Kun liemi kiehuu, lihan reunat tirisevät ja uunista tulee tuoksuja, vähennä uunin lämpöä noin 200-225:seen. Anna lihalla kypsyä uunissa kunnes se on molemmalta puolelta kauniin ruskea ja liha on pehmeä. Valele lihaa kypsennyksen aikana. Käännä lihaa että sen molemmat pinnat kypsyisivät kullanruskeiksi.

Uunilihan kypsymisen aikana kuori perunat. Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä.

Hauduta myös hapankaali. Huuhtele hapankaali ensiksi kylmällä vedellä ja pane se kasariin. Lisää kasariin hapankaalin päälle noin 2-3 dl vettä. Lisää myös ripaus sokeria. Hauduta hapankaalia kunnes se on pehmeä, vesi on haihtunut ja kääntele sitä välillä.

Kaada vuoan pohjalle öljyä / tai laita nokare voita sekä asettele mustat makkarat vuokaan. Paista makkaroita uunissa noin 30 minuuttia. Kääntele niitä.

Huom! Yhdellä kuvalla on Fazerin Must leib (Tumma leipä). Ostettu lähikaupasta. Tuoteselostus oli myös suomeksi.

Se on Eestissä myös jouluruoka. Juomaksi ruoan kanssa sopii parhaiden vaalea tai tumma olut, joulun aikana jouluportteri. Lapsille sopii mehujuoma.

sunnuntai 12. joulukuuta 2010

Mansikka-valkosuklaakonvehdit Lumipallot









Konvehtisarja 4/5

23 kpl
Valmistusaika 45 minuuttia

130 g valkosuklaata
1 kourallinen Green-all-Natural’n kuivattuja mansikkalastuja
iso pala marenkia
1,5 cl viinaa
2 rkl hasselpähkinärouhetta
2/3 vaniljatangon siemeniä
2 Digestive keksiä

Sulata hitaasti vesihauteessa valkosuklaa.

Leikkaa vaniljatangosta noin 2/3 pois. Leikkaa vaniljatangon pala pitkittäin kahteen osaan ja kaavi veitsen terällä siemenet pois sekä lisää ne sulanut suklaan joukkoon. Sekoita vaniljatangon siemenet suklaaseen.

Hienonna toiseen kulhoon keksit, mansikkalastut ja noin puolet marenkista. Lisää hasselpähkinärouhe ja tiputtele viina niiden päälle. Sekoita sormilla muruja niin että viina leviää tasaisesti kaikkiin aineksiin. Lopuksi kaada kaikki toiseen kulhoon valkosuklaan joukkoon ja sekoita konvehtimassa tasaiseksi.

Hienonna toinen osa marengista sormien välissä pienempään kulhoon.

Muotoile sormien välissä konvehtimassasta samankokoiset pyöreät pallot ja pyörittele niitä marenkitomussa. Asettele Lumipallot peltiseen konvehtirasiaan ja lopuksi kaada pienestä kulhosta marenkitomu niiden päälle. Säilytä huoneenlämmössä.

keskiviikko 8. joulukuuta 2010

Rosalindan kananmaksapatee












Rosalinda on mummoni. Hänen reseptinsä mukaan olemme valmistaneet sitä kananmaksapateeta juhlapöytiin ainakin kolmen sukupolven aikana. Jos tyttäremme tulevaisuudessa innostuu siitä reseptistä, silloin hän on jo neljäs sukupolvi.

Sain pateeta 2 pientä kulhoa (halkaisija 11 cm) juhlapöytää varten ja yhden pienen muovirasian arkikäyttöön.

Valmistusaika 1 tunti ja 45 minuuttia

2 pkt / 600 g Chick'n pakastettua broilerin maksaa
noin 300 g porsaan etuselkää / voi olla kylkeä tai sellaista porsaan lihaa, missä on jonkun verran rasvaista lihaa
2 keskikokoista porkkanaa
2 pientä keltasipulia
1 iso kokonainen valkosipulinkynsi
suolaa
sokeria
jauhettua muskottipähkinää
voita
rapsiöljyä

Ruskista pannulla öljyssä porsaan liha ja nosta se kattilaan kiehuvaan veteen kypsymään.

Kuori porkkanat, sipulit ja valkosipulinkynsi. Leikkaa porkkanoista isot palat ja lisää kattilaan. Leikkaa yhdestä sipulista palat ja samoin lisää kattilaan. Leikkaa iso valkosipulinkynsi kahteen osaan ja yksi puoli siitä laita kattilaan. Lisää suola. Kypsennä lihaa ja juureksia keskilämmöllä kunnes liha ja juurekset ovat pehmeät.

Poista broilerin maksasta kalvot ja isot suonikohdat. Ruskista maksa pannulla öljyssä. Kun liha on kypsä, silloin lisää kattilaan broilerin maksan palat ja kypsennä niitä vaan sen verran, että ne ovat kypsiä, eivät ole sisältäpäin enää punertavia. Lisää vettä tarvittaessa sen verran, että maksa on myös melkein veden peitossa. Nosta kattila liedeltä pois ja nosta reikäkauhalla juurekset, liha ja maksa isolle lautaselle. Siivilöi liemi.

Jauhaa kaikkia aineita lihamyllyssä kaksi kertaa, silloin pateemassasta tulee hienoa ja tasaista. Jauhaa joukkoon myös 1 raaka keltasipuli ja toinen puolikas raakaa valkosipulinkynttä.

Kaada pateemassa kulhoon, lisää tarvittaessa suolaa, ripaus sokeria, ripaus muskottipähkinää ja keitinlientä noin 4 rkl. Voi lisätä palan huoneenlämpöistä voita. Vaahdota puulusikalla pateeta näin kauan kunnes se on tasainen ja kuohkea. Se vaalenee hieman. Pateella pitää olla sopivasti paksu ja kaikilla mauilla pitää olla tasapainossa.

Lusikoi patee kulhoihin.

Huom! Tässä ohjeessa pitää muista muutaman asian: pitää olla 2 osaa broilerin maksaa ja 1 osa porsaan lihaa. Jos sinulla on rasvaista lihaa, silloin ei tarvitse välttämättä lisätä loppuvaiheessa voita, mutta jos on rasvatonta lihaa, silloin on hyvä lisätä voita, mikä tekee pateesta pehmeämmän. Patee tuoksuu voimakkaasti.

sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Hyvää Itsenäisyyspäivää



Toivottaa Voisula perheineen

Itsenäisyyspäivän jälkeen taas uusia arkisempia ja juhlallisempia ruokaohjeita käytettävissänne.

lauantai 4. joulukuuta 2010

Kesäkurpitsa-pekonimedaljongit





9 kpl
Valmistusaika 40 minuuttia

1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1 pkt / 170 g pekonia
2 pientä tomaattia
parmesanjuuston raastetta
kuivattua oreganoa ja rosmariinia
jauhettua mustapippuria
viinisuolaheinää

Leikkaa kesäkurpitsasta 18 viipaletta. Leikkaa tomaateista 9 viipaletta. Levitä kesäkurpitsaviipaleet työtasolle ja ripottele niiden päälle oreganoa ja rosmariinia. Ripottele 9 kesäkurpitsan viipaleen päälle juustoraastetta. Tee kesäkurpitsaviipaleista medaljongi: pane kaksi viipaletta päällekkäin niin että yrtit ja juusto jäävät niiden väliin. Aseta tomaattiviipaleet medaljonkien päälle ja jauhaa tomaattiviipaleiden päälle pippuria. Kääri pekoniviipaleet medaljonkien ja tomaattiviipaleiden ympärille ja nosta ne pellille leivinpaperin päälle taidepuoli alaspäin.

Paista 175 asteessa uunin keskiritilätasolle 20 minuuttia ja sen jälkeen lisää lämpöä 220 asteeseen. Paista vielä noin 10 minuuttia tai kunnes pekonit tirisevät pinnalta.

Koristele viinisuolaheinän lehdellä. Tarjoile heti.

perjantai 3. joulukuuta 2010

Kana-klimppikeitto







2 l
Valmistusaika 1 tunti ja 20 minuuttia

3 broilerin rintapalaa / noin 1 kg
5 keksikokoista yleisperunaa
2 pientä keltasipulia
3 porkkanaa
noin 100 g juuriselleriä / voi olla myös palsternakkaa
kokonaisia mustapippureita
3 laakerinlehteä
persiljaa
ryytisuolaa (sisältää 80% merisuolaa, selleriä, rohtoliperiä, rakuunaa, korianteria, kynteliä ja persiljaa)
rypsiöljyä

Klimppitaikina:
1 muna
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl keiton lientä
pala voita
ripaus suolaa

Ruskista broilerin rintapalat kuumalla pannulla öljyssä. Nosta ne kattilaan kiehuvaan veteen, lisää 1 tl ryytisuolaa, pippurit ja kypsennä lihaa tasaisella lämmöllä kunnes se on pehmeä (noin 45 minuuttia). Lihalla pitää olla veden peitossa kypsymisen aikana. Nosta rintapalat vadille jäähtymään. Ota kauhalla noin 1 dl lientä mukiin jäähtymään klimppitaikinaa varten.

Sen aikana kun liha kypsyy, kuori ja paloittele perunat, porkkanat, juuriselleri ja sipuli. Hienonna persilja. Sen jälkeen kun broilerin liha on kypsä ja olet nostanut sen vadille jäähtymään lisää kiehuvaan liemeen sipulin, porkkanan ja juurisellerin palat. Lisää myös vettä sen verran, että sitä on yli puolet kattilasta, nosta lämpöä ja anna mennä liemellä kiehumaan. Sen jälkeen vähennä lämpöä ja anna keitolla kiehua miedommalla lämmöllä muutaman minuutin. Lisää sitten peruna.

Sen aikana kun juurekset kypsyvät, poista kahdelta broilerin rintapalalta nahka, luut ja rustot sekä leikkaa lihasta kuutiot.

Valmista klimppitaikina. Vatkaa alussa haarukalla kulhossa muna ja sen jälkeen vatkaa sen joukkoon vuorotellen vehnäjauhoja ja keittolientä. Lopuksi lisää sulatettu voi ja suola. Vatkaa kaikki aineet hyvin keskenään, että taikina on sopivasti paksu ja kuohkea. Taikina ei saa olla liian löysä eikä liian paksu.

Silloin kun perunapalat ovat myös kypsiä, tee nopeasti klimpit. Kastele ruokalusikka keiton liemeen ja ota lusikan reunalla kulhosta pieni määrä taikinaa (noin 1 cm paksuinen taikinaviiva lusikan vasemmassa reunassa jos lusikka on oikeassa kädessä) sekä pistä lusikka keittoliemeen. Taikina irtoaa liemeen. Valmista nopeasti samalla tavalla kaikki klimpit kunnes taikina loppuu kulhosta. Taikina kypsyy nopeasti keittoliemessä ja klimpit nousevat pinnalle.

Lisää keittoon lihakuutiot ja lopuksi laakerinlehdet ja persiljasilppu. Sekoita keittoa ja tarkista maku. Tarvittaessa lisää vettä ja mausteita. Anna keitolla poreilla miedolla lämmöllä vielä muutaman hetken ajan.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...