sunnuntai 29. elokuuta 2010

Yhden padan ruoka, eestiksi Ühepajatoit, Juures-lihapata





4 l
Valmistusaika noin 1 tunti ja 45 minuuttia

800 g viljaporsaan kassleria ( voi olla myös savustettua tai savustamatonta kinkkua/kylkeä, luullista lihaa, lammasta)
6 keskikokoista porkkanaa
1 keskikokoinen lanttu
8 isoa yleisperunaa
1 pieni keräkaali tai ½ suuresta kaalista
merisuolaa
noin 20 kokonaista mustaa pippuria
4-5 laakerinlehteä
nippu persiljaa ja ruohosipulia
vettä
rypsiöljyä

Leikkaa lihasta isommat kuutiot, noin 2x2 cm. Ruskista ne pannulla öljyssä. Kaada ne isoon kattilaan, missä kiehuu noin 1,5 l vettä. Huuhtele vähäisellä vedellä pannu ja kaada vesi kattilaan, vesi antaa lisäväriä ja makua pataruualle. Jätä liha kypsymään miedolle lämmölle. Lisää suola ja pippuri. Lihakuutiot kypsyvät noin 25 minuuttia.

Kuori ja paloittele kaikki vihannekset. Leikkaa vihanneksista samankokoiset palat 2x2 cm. Leikkaa kaalista suikaleet.

Lisää ensimmäisenä kattilaan porkkanapalat. Anna mennä kiehumaan ja sitten vähentää lämpöä ja anna pataruualla kypsyä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää lanttu ja anna taas kypsyä muutama minuuttia. Lopuksi lisää kattilaan peruna, kaali ja laakerilehdet. Lisää tarvittaessa vettä. Vettä pitää olla kattilassa sen verran, että kaikki juurekset ovat veden peitossa. Anna kypsyä sopivalla keskilämmöllä kunnes kaikki juurekset ovat pehmeitä. Kääntele pataruoka kattilassa. Tarkista maku ja tarvittaessa lisää suolaa. Lopuksi ripottele joukkoon hienennettu ruohosipuli ja persilja.

maanantai 23. elokuuta 2010

Pienet kinkku-juusto piirakat





Katso murotaikinan ja piirakoiden valmistusohje Pienet metsäsieni-vuohenjuustopiirakat.

16 kpl

Valmistusaika noin 1 tunti

Täyte:
100 g kinkkua
10 kirsikkatomaattia
puolet keskikokoisesta keltaisesta paprikasta
puolet keskikokoisesta kesäkurpitsasta
1 isompi keltasipuli
1 dl murennettua sinihomejuustoa
emmentali-mozzarellan raastejuustoa piirakoiden pinnalle
ripaus pippuriseosta
ripaus pizzamaustetta

öljyä

16 kpl Brunon alumiinivuokia

Leikkaa täytteen kinkusta ja vihanneksista pienet kuutiot. Leikkaa tomaatit noin 4 palaksi. Kuullota sipulikuutiot kuumalla pannulla öljyssä, lisää kinkun, paprikan ja kesäkurpitsan kuutiot sekä kypsennä niitä hieman. Lisää mausteet ja sekoita aineet keskenään. Kaada seos kulhoon, lisää tomaattipalat ja sinihomejuusto. Kääntele kaikki tasaiseksi. Ota taikinavuoat jääkaapista ja täytä ne täytteellä.

Kypsennä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia. Nosta piirakat pois uunista ja ripottele pinnalle juustoraaste sekä nosta ne takaisin uuniin noin 5 minuutiksi tai kunnes juusto on sulanut pinnalla ja saanut vähän kullanruskeaa sävyä. Ripottele piirakoiden pinnalle hieman pizzamaustetta.

perjantai 20. elokuuta 2010

Rusina-tummasuklaakonvehdit Tumma kaunotar





Konvehtisarja 3/5

10 kpl

Valmistusaika noin 2 tuntia

½ dl kivettömiä rusinoita
½ dl kivettömiä keltaisia kultarusinoita Etelä-Afrikasta
6 cl rommia
2 kpl Digestive täysjyvän keksejä
130 g tummaa suklaata
5 parapähkinää konvehtien sisään
4 parapähkinää konvehtien pinnalle
6 hasselpähkinää konvehtien sisään
5 hasselpähkinää konvehtien pinnalle
noin 0,25 tl kuivattua rosmariinia
3 neilikkaa
4 kokonaista maustepippuria

20 kpl Brunon muffinivuokia (2 vuoka per 1 konvehti)

Huuhtele rusinat ja pane ne talouspaperiarkille kuivumaan. Leikkaa keltaiset isot rusinat kahteen. Pane rusinat kuppiin ja kaada päälle 6 cl rommia. Anna niillä olla rommissa 1,5 tuntia.

Murenna sormien välissä keksit. Hienonna veitsellä pähkinät. Hienonna mortelissa neilikka, maustepippuri ja rosmariini.

Leikkaa muffinivuokien reunasta melkein puolet pois, niin että ne eivät olisivat kovin syviä.

Sulata suklaa vesihauteessa. (Katso ohje Sweet Sun konvehdit). Kaada hienonnettu mausteseos sulanut suklaan joukkoon ja sekoita ne keskenään. Anna hetken maustua. Kaada suklaaseen keksi- ja pähkinäpalat sekä rusinat (ei rommia). Sekoita kaikki ainesosat keskenään. Tee konvehtimassasta samankokoisia isoja palloja ja litistä ne vuokien pohjaan niin, että niistä tulee isoja konvehtinappeja. Ripottele pinnalle pähkinäpaloja ja painaa hieman sormilla palat konvehtien pinnalle kiinni. Säilytä konvehteja huoneenlämmössä.

maanantai 16. elokuuta 2010

Spelttisämpylät



Löysin ohjeen Ihanat rapeat spelttisämpylät Birkkalan tilan kotisivulta. Jätin sämpylöille soikion muodon ihan vaihtelun vuoksi. Melkein aina ovat sämpylät pyöreät, olkoon ne tämän kerran soikiot. Sämpylät tulivat erittäin hyviä ja söimme ne pikku perheemme kanssa nopeasti pois. Pitää leipoa joku kerta uudestaan.

10 kpl

Valmistusaika 1 h 15 min

2½ dl vettä
½ dl maitoa
1/4 pkt hiivaa
1 tl suolaa
½ rkl hunajaa
2 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
4-5 dl Birkkalan ydinspelttiä (tai vehnäjauhoja)

Murenna hiiva haaleaan vesimaitoseokseen. Lisää suola ja hunaja. Lisää jauhoseos ja alusta taikina löysähköksi. Vaivaa taikinaa vain vähän. Ripottele taikinan pinnalle Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja ja peitä kulho liinalla. Anna taikinan nousta noin tunti. Kuumenna uuni noin 240 asteeseen. Ripottele leivinpöydälle runsaanpuoleisesti Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja ja kaada kohonnut taikina pöydälle. Älä vaivaa. Ripottele jauhoja myös taikinan pinnalle ja tee siitä varovasti ´pötkö´ jonka leikkaat terävällä veitsellä 8-9 osaan. Nostele palat pellille ja paista heti noin 10-15 minuuttia. Älä peitä sämpylöitä näin saat niihin rapean pinnan.

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Kanakeitto





2 l

Valmistusaika 2 tuntia ja 30 minuuttia

1300 g belgialaista keittokanaa
1 keskikokoinen keltasipuli
4 keskikokoista porkkanaa
1 palsternakka (noin 100 g)
4 pientä lehtisellerin vartta + sen vihreät lehdet (voi olla myös varsiselleri)
1,5 dl Uncle Ben’s 7-corn-Equilinia
karkeaa merisuolaa
nippu tuoretta timjamia
kokonaisia mustapippureita
2 vartta kevätsipulia
2 laakerinlehteä
ripaus kuivattua rakuunaa
vettä

Puhdista kana, nypi nahkaan jääneet pienet sulat pois ja huuhtele kana vesihanan alla huolellisesti kylmällä vedellä. Purista kanasta niin paljon kuin mahdollista vettä ulos. Sido jalat langalla yhteen. Pane 3 l vettä isoon kattilaan kiehumaan. Ruskista kokonainen kana kasarissa molemmalta puolelta kannen alla. Nosta kana kattilaan kiehuvaan veteen. Kanalla pitää olla veden peitossa. Kuori vaahto veden pinnalta pois. Keitä kanaa noin 2 tuntia kunnes se on kypsä. Kääntele kanaa yhdeltä puolelta toiselle ja lisää vettä tarvittaessa. Lisää veteen 1,5 tl suolaa, paloiteltu sipuli, pippuri ja timjaminippu (sido timjami langalla nipuksi).

Kuori porkkana ja palsternakka. Paloittele ne ja varsiselleri. Hienonna kevätsipulin varret ja varsisellerin lehdet. Kun kana on kypsä nosta se isolle vadille jäähtymään. Ota myös timjaminippu keittoliemestä pois.

Voit keskeyttää keiton valmistamisen ja kun liha on jäähtynyt sekä sitä on mahdollista paloitella, jatka sitä.

Huuhtele jyväsekoitus ja lisää se kanaliemen joukkoon kattilaan. Keitä jyviä noin 10 minuuttia ja lisää porkkana sekä palsternakka. Anna kypsyä niillä noin 3 minuuttia. Lisää selleri. Keitä keittoa kunnes vihannekset/juurekset ovat kypsiä. Kuutioi keiton valmistamisen aikana kanan liha. Lisää se keittoon loppuvaiheessa. Lisää keittoon vielä laakerinlehdet ja rakuuna. Anna keitolla vielä hetken tasaisesti poreilla miedolla lämmöllä. Lisää hienonnettu kevätsipuli ja sellerin lehdet. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita.

Huom! Google-kääntäjät avulla selvitin, mitä 7 Corn-Equilinia sisältää. Paketilla oli teksti saksaksi. Se on 2 riisin ja 5 viljajyvien sekoitus: valkoista pitkä-jyvistä riisiä 45%, spelttiä 13%, kauraa 11%, ohraa 10%, villi-riisiä 9%, ruista 6%, vehnää 6%. Sekoitus sopii keittojen valmistamiseksi, mutta myös vihannesten, perunaruokien ja salaattien lisukkeeksi. Saatavilla marketeissa.

Kuva on suoraan kattilasta sen takia, että saisi paremman yleiskuvan keitosta. Lautasella jyvät jäävät pohjaan.

torstai 12. elokuuta 2010

Jälkiruokajuoma Elokuun yö (K 18)









1 lasillinen

Valmistusaika noin 5 minuuttia

4 cl Vanha Tallinna (Vana Tallinn) likööriä, 45%
1 dl kahvia
2 cl kuohukermaa
1 viiriäisen muna
tummaa suklaakastiketta
kermavaahtovalmistetta
kaakaota

1 iso lautasliina

Tee isosta servetista mansetti lasin ympärille, mikä suojaa sormia, koska juoma on kuuma.

Valuta suklaakastiketta noin 2 cm lasin pohjaan. Kaada lasiin likööri. Vatkaa pienessä kulhossa viiriäisen muna ja lisää kerma joukkoon sekä vatkaa ne keskenään tasaiseksi sekoitukseksi. Valmista kahvi ja kaada kuuma kahvi heti lasiin. Kaada vatkattu viiriäisen munan ja kerman sekoitus lasiin sekä lisää nopeasti pullosta kermavaahtovalmistetta sen päälle. Siivilöi vaahdon pinnalle kaakao. Tarjoile heti.

keskiviikko 4. elokuuta 2010

Pienet metsäsieni-vuohenjuustopiirakat (vege)





15 kpl

Valmistusaika 1 tunti

Murotaikina:
100 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhoja
1 kananmuna
ripaus suolaa

Täyte:
1 pienempi keltasipuli
noin 120 g miniluumutomaatteja
250 g Kaskein Marja käyttövalmista metsäsienisekoitusta
iso nippu oreganoa ja timjamia
ripaus jauhettua mustapippuria

ruokaöljyä paistamiseen

2x200 g vuohenjuustoa / 2 pkt

15 kpl Brunon alumiinivuokia

Aloita murotaikinan tekemisellä. Sekoita sormilla kulhossa huoneenlämpöinen voi ja kananmuna keskenään. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola sekä lisää ne voin-munan joukkoon. Sekoita ainekset sormilla keskenään tasaiseksi taikinaksi ja tee lopuksi siitä taikinapallo. Kauli taikina noin 4 mm paksuiseksi levyksi ja tee lasireunalla tai pyöreällä muotilla, halkaisija 8 cm, taikinaympyrät. Painele sormilla taikinaympyrät vuokiin. (Pane vuoka taikinaympyrän kanssa valmistamisen jälkeen heti jääkaappiin, koska silloin se ei kutistu vuoassa).

Pane uuni lämpenemään 200-asteeseen.

Tee täyte. Keitä noin 7 minuuttia suolasieniä, ylimääräinen suola tulee pois. Huuhtele sienet kylmän veden alla. Purista käsillä sienistä vesi ulos. Hienonna sienet. Kuori sipuli ja hienonna se. Kuullota sipuli pannulla öljyssä. Leikkaa tomaatit 6 kpl:ksi, hienonna oregano ja timjami. Sekoita kulhossa kaikki täytteen ainekset keskenään.

Leikkaa vuohenjuustosta 15 viipaletta.

Täytä vuoat täytteellä ja aseta jokaisen vuoan päälle juustoviipale. Paista uunin keskitasolle 20 minuuttia. Koristele timjamin ja oreganon oksalla.

Huom! Täytteelle voi kaataa päälle munamaidon.

Sivut - Leheküljed

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...